На живо

Коронавирусът в България: ваксинационният щаб продължава дейността си (хронология)

Коронавирусът в България: ваксинационният щаб продължава дейността си (хронология)

© Велко Ангелов"Дневник" проследи на живо развитието на епидемията в страната
Повече от половината българи, преболедували COVID-19, страдат от сърдечни смущения, установиха от Българския кардиологичен институт, съобщава Би Ти Ви. От общо 1054 консултирани пациенти, за кардиолог са насочени 680. От тях близо 80% са посочили, че се изморяват бързо и нямат енергия. Над 60 на сто са отговорили, че получават чести прескачания на сърцето. Близо половината са имали недостиг на въздух. Тежест в гърдите и кашлица са също сред постковидните симптоми, които подсказват за сърдечен проблем.


Постковидните състояния могат да засегнат всеки, независимо от възрастта и здравословно му състояние, предупреждава пулмологът проф. Яна Симова. "Имаме и млади, активни хора, които бяха засегнати. Има и хора, които изкарват асимптомно инфекцията и после идват при нас, страдайки постковидно", коментира пред Би Ти Ви Симова, която е директор на Българския кардиологичен институт.

Словакия премахва карантината при влизане в страната за граждани, които в предходните 14 дни са посетили държави от Европейския съюз, при условие, че те са ваксинирани срещу COVID-19 или са прекарали болестта. Ще бъде изискван ваксинационен сертификат за доказване на ваксинирането.


Мярката влиза в сила от 6 ч. на 19 април. Тя важи още и за гражданите, които в предходните две седмици са били в Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария или Великобритания.


По информация на посолството ни в Братислава, за да не бъдат поставяни под задължителна карантина, пристигащите трябва да бъдат ваксинирани с иРНК ваксина, като е необходимо да са изминали повече от 14 дни от прилагането на втората доза. Те също така могат да бъдат с поставена векторна ваксина (например AstraZeneca), но при изминали повече от четири седмици от първата доза.


Под карантина в Словакия няма да бъдат поставяни и пристигащите граждани, които в интервала до 180 дни след преболедуване на коронавируса са ваксинирани и са минали най-малко 14 дни от първата доза. Самоизолацията се премахва и за тези, които могат да докажат с документ, че са прекарали COVID-19 преди не повече от 180 дни.


Остава в сила правилото всички пътници, които не са ваксинирани или не са прекарали коронавирус, при пристигане в Словакия да преминават 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от поставянето под карантина, тя може да бъде отменена при направен PCR тест с отрицателен резултат.


Гражданите, които влизат в Словакия през сухопътните граници, са длъжни да се регистрират на този адрес, като това трябва да стане най-късно при самото пристигане на територията на страната. При влизане със самолет е необходимо да се попълни електронен формуляр.


От 19 април 2021 г. в Словакия влизат в сила и облекчения на вътрешните ограничителни мерки. Магазините, секторът на услугите и църквите отново отварят врати, но при условие, че посетителите представят отрицателен тест за коронавирус, както и за наличието на не повече от един човек на 15 кв. м. площ. Движението сред природата извън областта на живеене също ще бъде разрешено с отрицателен тест за COVID-19. Спортът на открито е разрешен в група до шест души и при отрицателен тест. Ще могат да бъдат посещавани зоологически и ботанически градини, както и библиотеки. Хотелите и къщите за гости ще могат отново да предлагат услугите си, но ресторантите в тях няма да работят.


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Братислава, в работно време на ( 421 2) 544-15-308, ( 421 2) 544-359-71, а в извънработно време на ( 421) 911-284-229.

Има мерки, които не трябва да се разхлабват, смята Тодор Кантарджиев

Коронавирусът в България: ваксинационният щаб продължава дейността си (хронология)

© Юлия Лазарова


Има мерки, които не трябва да се разхлабват на този етап, такова мнение изрази директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред "Нова телевизия".


"Притеснява ме, че всяко разхлабване на мерките може да доведе до повишаване на случаите. Спортните мероприятия и заведенията най-много ме притесняват. Трябва да бъде отложено пускането на много публика и отварянето на нощните заведения", заяви той.


Според него моловете не са толкова рискови, ако са само места за пазаруване, а не за събирания.


Проф. Кантарджиев коментира и разформироването на Националния оперативен щаб (НОЩ), както и задачите, които той ще продължи да изпълнява.


"НОЩ стартира с четирима лекари, както и хора от Външно министерство и полицията. Имахме три задачи: да информираме правителството за хода на пандемията, което ще продължаваме да правим. Втората ни задача беше да координираме контактите между държавните институции". каза професорът.


По думите му повече от 95% от случаите на коронавирус у нас вече са от британския вариант.


"Трета доза от ваксините ще трябва да се слага, само ако се получи бързо разпространение на щам, който може да се промени. Втората игла увеличава защитата с 15 – 20%. Ако човек се разболее между двете дози на ваксините, не е необходимо да приема втората, защото вече ще има имунитет", каза той. И увери, че още в понеделник здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов ще съобщи официалната позиция във връзка с имунизацията с "Астра Зенека" оттук нататък.

Туроператорите анулираха чартърите за Великден и майските празници за Мароко заради наложената от вчера забрана на полети. С цел ограничаване на разпространението на COVID-19 oт 16 април 2021 г. мароканските власти преустановяват до второ нареждане пътническите полети от и до България, съобщава Travelnews.


Според съобщение на Националната дирекция на летищата в Мароко (ONDA) ограничителната мярка ще се прилага освен за България, но и за пътническите полети от и до Албания, Кипър, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Преди два дни бяха преустановени пътническите полети от и към Тунис.

На територията на област Хасково се обявява "зелен коридор" с иРНК ваксини за хора от фаза IV на Националния ваксинационен план - възрастни хора на и над 65-годишна възраст, както и такива с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или хора с вторични имунни дефицити, трансплантирани пациенти и пациенти на хемодиализа в следните лечебни заведения. Зелените коридори са открити в МБАЛ Хигия Хасково и МБАЛ Хасково АД и в неделя ще работят от 09 до 15 ч. или до наличието на ваксина.


Желаещите ще бъдат имунизирани в лечебното заведение без записване. Хората, които са под 65 г., следва да представят документ за придружаващо заболяване.


РЗИ Шумен също организира "зелен коридор" за имунизиране на възрастни хора на и над 65-годишна възраст. Имунизация с иРНК ваксина се прави днес до 16.00 ч. в Имунизационния кабинет на РЗИ Шумен на ул. "Калоян" № 1 (до РУО Шумен). Желаещите трябва да носят документ за самоличност, а при наличие на хронични заболявания - медицинска документация.

Ваксинационният щаб продължава да работи, информира Богдан Кирилов

"Ваксинационният щаб продължава да работи, имаме заседание в понеделник, на което ще обсъдим важни неща", съобщи пред Би Ти Ви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.


"На този етап няма индикация за спиране на ваксинирането с "Астра Зенека", обясни той. "Оценката на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) към момента показва, че съотношението полза – риск е положително. Тя препоръчва прилагането на ваксината в съответствие с разрешението й за употреба, но очакваме становището на ЕМА по отношение на допълнителния анализ, който се извършва за данните за безопасност. В края на другата седмица се очаква тази информация", обясни Богдан Кирилов.


По думите му за втората доза от ваксината все още няма категорична препоръка, въпреки че част от държавите като Германия например, са посочили, че обмислят втората доза да бъде от иРНК ваксина.


"ЕМА изиска от производителите да предоставят всички данни, които имат за такъв тип комбиниране, за да може да бъде направена регулаторна преценка", уточни Кирилов.


Ще се проверява и другата векторна ваксина - на "Янсен". "В САЩ при приложение при около 7 млн. души, са наблюдаване 6 изключително редки и специфични тромбози, свързани с ниски нива на тромбоцитите", обясни Кирилов. На този етап няма основание за притеснение, но ЕМА иска да направи анализ, за да не се губи доверието, допълни той.


"Всеки лекарствен продукт, независимо какъв е, има потенциал да предизвика нежелана реакция. При иРНК ваксините съобщенията, които получаваме за нежелани лекарствени реакции, са описани в кратката характеристика. При тях по-често се наблюдават след прилагане на втората доза, а при векторните ваксини –по-често след първата", каза Кирилов.

За последното денонощие са поставени 13 755 дози ваксина срещу COVID-19. Най-използван е препаратът на "Пфайзер/БиоНТех" - 11 304 дози, от "Модерна" са поставени 1904 дози, а от "Астра Зенека" едва 547.


Oбщият брой използвани дози от 27 декември 2020 г. досега е 634 129. Имунизирани с две дози са 126884.

Починалите с COVID-19 надхвърлиха 15 хиляди

Коронавирусът в България: ваксинационният щаб продължава дейността си (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


2126 са новите регистрирани случаи на инфектирани със SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19) за последното денонощие. Това са 13.5% от направените 15638 теста. Новооздравелите отново са повече от заразените – 3642.


Починалите за денонощието са 121, с което общият им брой от началото на епидемията в страната вече е 15 100 човека.


Подробни данни и графики за развитието на епидемията в страната - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Само аз ли съм днес Ковид-трола на смяна? Съвсем му изтървахте края. Така ли ще работим колеги?
  Интересно е че не се дава никаква динамика за интензивните отделения - колко постъпват в тях, колко оздравяват оттам, колко почиват, къде са най-натоварените интензивни отделения, къде са отделенията с най-малка и най-голяма смъртност.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 2. 2 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 639 Весело

  “Коронавирусът в България: починалите надхвърлиха 15 хил.”

  А гибирясалите, ритналите менчето, гушналите босилека и тръгналите с двата напред ги брои само НСИ. Носете си новите дрехи поне до вторник.

  73! Go Go
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Само в Шумен починалите са между 5 и 10 на ден.

 4. 4 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4508 Разстроено

  Американците слагат по 3 милиона ваксини на ден....в България са 634 хиляди за....близо 4 месеца......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Още няма разбивка по възраст. В статистиката гледах някакви хора дори на 92, направо феноменална възраст. Този човек е заемал болнично легло и така е попаднал в статистиката.

  Да, имаше починали на около 40-50, но по принцип винаги може да си отидеш от вирусна пневмония. Само че сега с пандемията се затрудни лечението на това състояние, защото парадоксално, те гонят от отделението за белодробни болести и те бутат в ковид отделение, където лекуват болестта като някаква обща инфекция, а то си е респираторно. Ами изненада ли е, че тръгват да се задушават...

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Това е "българския модел"! На седмо място в света по починали на един милион!

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#6] от "lil_alex":

  Погледни умирания в България по седмици и ще видиш, че тази година има двойно повече починали от миналата. След това пак помисли за вирусчето и умиранията от обикновена пневмония!

 9. 9 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Пневмонията не е обикновено нещо, смъртоносна е. Това е и механизмът, по който убива вирусът. Да, гледала съм статистиката, в нея обаче се включват и други занемарени състояния.

  Проблемът е, че още от началото на пандемията вкарахме болните от вируса при инфекионисти, а те са за пулмолози. Това не е някаква инфекция, дето ти яде плътта и трябва да се убива, това е респираторен вирус, който е агресивен и предизвиква пневмония. Затова и убива старци, които са особено податливи. Допреди пандемията неизяснена пневмония на 80+ се е смятала за естествен край на живота.

 10. 10 Профил на montale
  montale
  Рейтинг: 150 Неутрално

  Средната продължителност на живота на европейското население през 1870г. е 35 години. В момента е 75 години. За последните 150 години се е увеличила с 40 години (!) благодарение на науката.

  Когато влезеш в болница от каквото и да било, биваш лекуван благодарение на науката.

  Днес в развитите държави шансът новородено дете да не умре докато стане на 5г. е 170 пъти по-голям, отколкото преди 150г., благодарение на науката.

  Вече не умираме от едра шарка, холера, бяс, чума, тетанус, коремен тиф, туберколоза, скарлатина, малария, хепатит Б, СПИН и др. благодарение на науката.

  Когато науката ти дава решение на проблема с коронавирус, но ти отказваш да се ваксинираш и след това легнеш болен от коронавирус, не би трябвало да имаш претенции същата тази наука да те приема в болница и да те лекува.

 11. 11 Профил на iiv15650233
  iiv15650233
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote:"Таралеж"]
  Аз пък, будалата, слагам една еднократна /понякога и N-95/ и текстила отгоре когата тряба да съм близо до хора.

  Което не е много често.

  Сменям ги два, три пъти на ден обикновено.
  От известно време съм напълно ваксиниран, но продължавам да го правя за да предпазя близки, познати, непознати.Будала, а?[/quote]

  цитат на деня

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#9] от "lil_alex":

  За жалост убива не само старци над 80 годишни, а и много по-млади хора, дори под 40 годишни! Съгласен съм, че бе огромна глупост да накарат всички болници да открияд ковид отделения, но такова е нивото на управляващите ни! Огромна глупост е да направиш ковид отселение в онкология, където на пациентите се дават имуноподтискащи медикаменти!

 13. 13 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#12] от "vassilun":

  Първо, не са чак толкова много. Второ, ако мислиш, че в минали зимни сезони хора на 40 не са страдали сериозно или умирали от занемарени пневмонии - лъжеш се, просто нямаше публичност. Трето, сега умират, щото помощта е неадекватна, просто ги лекуват като за друг вид инфекция и си оставят пневмонията да си гърми и да убива.

  И все пак основната смъртност, не само тук а и по света, е на 65+. И сигурно над една трета е на 85+, което е възраст съвсем извън рамките на живота. Там всеки вирус може да те доразклати достатъчно, че да починеш, то всичко ти виси на косъм...

 14. 14 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Членовете на НОЩ поднасяха сухата статистика понякога с нелеп хумор, понякога с истерични изблици, а някои брифинги бяха по-интересни дори от приключенията на Швейк. Особено интересно беше, когато членовете на НОЩ си фантазираха, че някой ги заплашва по имейл. Това уж се случваше, докато в България имаше двайсетина заразени за цялата страна.

 15. 15 Профил на fmf441046451
  fmf441046451
  Рейтинг: 16 Разстроено

  Всъщност смъртните случаи вероятно са много повече. Според данни, събрани и цитирани от The Economist, свръхсмъртността (смъртност над статистически предвидимата на база средната смъртност от последните години) за страната е 23 530 допълнителни смъртни случаи за периода 20 април 2020 - 28 март 2021. Тази статистика не включва последните 3 седмици от пандемията в България.

  Отклонението от очакваната смъртност за седмицата 22-28 март 2021 (последната седмица, за която има цитирани данни) е +70%. До момента най-високо отклонение е имало за седмицата 23-29 ноември 2020, когато то е било +129%. Седмиците на 29 март - 4 април 2021 и 5-11 април 2021 имаха подобна отчетена смъртност, така че се очаква черният рекорд от ноември да бъде подобрен.

 16. 16 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Всъщност смъртните случаи вероятно са много повече. Според данни, събрани и цитирани от The Economist, свръхсмъртността (смъртност над статистически предвидимата на база средната смъртност от последните години) за страната е 23 530 допълнителни смъртни случаи за периода 20 април 2020 - 28 март 2021. Тази статистика не включва последните 3 седмици от пандемията в България.Отклонението от очакваната смъртност за седмицата 22-28 март 2021 (последната седмица, за която има цитирани данни) е +70%. До момента най-високо отклонение е имало за седмицата 23-29 ноември 2020, когато то е било +129%. Седмиците на 29 март - 4 април 2021 и 5-11 април 2021 имаха подобна отчетена смъртност, така че се очаква черният рекорд от ноември да бъде подобрен.
  —цитат от коментар 15 на fmf441046451


  Съотношението скрита към официална смъртност се е запазило спрямо есенната вълна. Сега ще се види до какви нива ще се стигне с отварянето на всичко -- ако стане някакво чудо и вълната затихне от само себе си, ще си останем с 30-35,000 умрели (което ще е 0.5% от населението), но това разбира се след тази вълна, най-късно наесен ще има нова мощна такава. Но ако стане логичното и в оставащите десет седмици до лятната ваканция се разгърне още по-мощна вълна, ще го докараме като нищо и над 50,000 умрели, може и повече.

  Което ми напомня как миналото лято, когато обяснявах на чугунените глави тук че при първото пълно заразяване в България ще умрат 100,000, много от тях ми се смееха. Но ето къде сме сега...

 17. 17 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#12] от "vassilun":Първо, не са чак толкова много. Второ, ако мислиш, че в минали зимни сезони хора на 40 не са страдали сериозно или умирали от занемарени пневмонии - лъжеш се, просто нямаше публичност. Трето, сега умират, щото помощта е неадекватна, просто ги лекуват като за друг вид инфекция и си оставят пневмонията да си гърми и да убива. И все пак основната смъртност, не само тук а и по света, е на 65+. И сигурно над една трета е на 85+, което е възраст съвсем извън рамките на живота. Там всеки вирус може да те доразклати достатъчно, че да починеш, то всичко ти виси на косъм...
  —цитат от коментар 13 на lil_alex


  В Перу, със средна възраст 27.5, смъртността се е удвоила за последната година, общо са умрели 150,000 човека, и в момента е по-зле отколкото когато и да било, и откъм случаи и откъм умрели.

  В Бразилия повечето хора в интензивното в момента са под 50, даже и под 40 на места.

  Ама кой да следи какво става по света, това изисква усилия.

  Също така е много по-лесно да слушаш разни шарлатани, които ти обясняват, че като го изкараш веднъж леко, си имунизиран доживот, вместо да се сблъскаш с жестоката истина, която е че ако не се елиминира, ще го хващаш в най-добрия случай веднъж на две години, но може и по-често, и че ще се съсипваш физически все повече всеки път, дори и да си млад и здрав при първото преболедуване, и така до предизвестения преждевременен край.

 18. 18 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":Пневмонията не е обикновено нещо, смъртоносна е. Това е и механизмът, по който убива вирусът. Да, гледала съм статистиката, в нея обаче се включват и други занемарени състояния. Проблемът е, че още от началото на пандемията вкарахме болните от вируса при инфекионисти, а те са за пулмолози. Това не е някаква инфекция, дето ти яде плътта и трябва да се убива, това е респираторен вирус, който е агресивен и предизвиква пневмония. Затова и убива старци, които са особено податливи. Допреди пандемията неизяснена пневмония на 80+ се е смятала за естествен край на живота.
  —цитат от коментар 9 на lil_alex


  За 15 месеца така и не разбрахте, че това е респираторно заболяване само що се отнася до механизма на предаване, и че пневмонията е само един от многото ефекти, но далеч не е дефиниращия аспект на това, което вируса причинява на организма.

 19. 19 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":Това е "българския модел"! На седмо място в света по починали на един милион!
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  Корекицяи -- второ, не седмо, поне от държавите, за които имаме данни.

  Само Перу е пред нас по реална смъртоност.

  Официалните данни са фалшификация. Не само у нас, в повечето държави е така, и има места, където се лъже много по-жестоко от у нас, но въпреки това у нас се крият повече от умрелите от средното.

 20. 20 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#18] от "Georgi Marinov":

  Ами всъщност си е чисто респираторно, вече там има някакви с преддиабет и диабет, дето яко се възпаляват, но и не се знае от какво точно са им заминали органите. Освен това го изкарах и да, класическо респираторно; за разлика примерно от есенен аденовирус, при който има от всичко по много. С този вирус даже нямах мускулни болки, ако не знаех, че го има, щях да си мисля, че съм спала отвита и нещо кихам от дъжделивото време.

  Та вирусът е респираторен, не се менка от повърхности, причинява пневмония и запушване на алвеолите със слуз, което иска специфично лечение с кортикостероиди. Най-вече се менка от капки от човек на човек, но и от аерозоли, което обяснява защо мерките и дистанцирането не работят и най-голям риск има в закрити помещения. Миналата пролет бяха месокомбинатите, заради хладния влажен въздух. Шивашки фабрики също, едно помещение без вентилация.

  И изобщо е абсурд да говорим за вирус, който се излъчва респираторно, ама удря другаде, защото нали поантата беше, че хората идвали с изпъкнали очи и не могат да дишат. Това не е стомашно разстройство, а си е вирусна пневмония. И не, не ти съсирва кръвта, нито ти яде плътта като проказа.

  Покрай децата съм карала на крак много по-тежки вируси, ама никой не е бил тревога за тях, бяха си "леки градински настинки, детето трябва да гради имунитет". А си бяха бая сериозни вируси, и за мен, и за децата.

 21. 21 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#20] от "lil_alex":

  За пореден път, иска се човек да положи определено количество усилия за да се образова по темата преди да има право да коментира, а най-добре е това да е предшествано преди това от получаване на реално образование със сериозно наблягане върху природните науки, а не бутафорно такова без никакво реално съдържание, .

 22. 22 Профил на moominmamma
  moominmamma
  Рейтинг: 167 Неутрално

  До коментар [#6] от "lil_alex":

  Всеки ден в Единния информационен портал има разбивка на починалите по възраст и здравен статус. На 11 май ще излезе таблица за смъртността 2018-2020 на НСИ, но не знам дали ще обобщят отделно и по възраст починалите от ковид.
  За който се интересува, данните ги има.
  Можеше да бъдат спасени много хора, които си отидоха без време, а лошото е, че много от оцелелите ще останат инвалиди за цял живот.

 23. 23 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#22] от "agb08541284":

  Чак инвалиди няма да са, споко, и други са карали тежки вируси. Предишни сезони цели зими съм се влачила с влажна кашлица покрай децата.

  Това да се спасят хора можеше да стане, ако лекарите бяха действали малко по-героично. И да кажат на хората как да разпознаят пневмония и да търсят помощ, ама не вече като почнат да посиняват. Също така самите хора можеше да са по-отговорни към себе си. Липсата на извънболнично лечение също попречи доста, това изписване на терапии по телефона уби доста хора.

  Както казах, и вкарването на белодробни пациенти в инфекциозна и лекуване на всички все едно са тлъсти диабетни баби.

 24. 24 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#21] от "Georgi Marinov":

  Доста изчетох по темата, вкл. имам образование, с което да различа медийния уклон от истината. Нямаше как да не забележа колко месеца отне, за да се открива топлата вода за някои много стари терапии. Как лечения, ползвани от десетилетия, трябваше наново да се описват все едно са открити вчера. Някакъв уникален вирус, дето хем е респираторен дотолкова, че да трябва да отскочиш на 2 метра, като срещнеш човек в парка на открито, хем никой не знае как се лекуваха тия респираторни симптоми, които причинява...

  А, също така пред очите си имах случай, който ако го бяха третирали по алгоритъма на ковид отделенията, можеше да си замине в статистиката, вместо да се оправи с лесно достъпни лекарства за няколко дни у дома. Ама трябва някой знаещ да ги изпише, без да се води по спуснатия списък и да кърши ръце що се влошава пациентът и да обвинява вируса...

 25. 25 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 756 Весело

  „По думите му за втората доза от ваксината все още няма категорична препоръка, въпреки че част от държавите като Германия например, са посочили, че обмислят втората доза да бъде от иРНК ваксина.“

  Аман от дървени герберастки философи–калинки. Нямало категорична препоръка... А защо меркел вчера се ваксинира публично с АЗ, а преди 10 дни и германския Президент Щайнмаер също? Те току виж втората ваксина за по–голяма сигурност ще изберат „Спичник V“...

 26. 26 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  Извинявайте ама то си има данни и дядо ми е алергичен
  Като прочетох всичкия спам и отсеях смисленота за теси с алергии е по добре астра занека васо да не вземат противозачатъчни фапчета
  спрям му противозачатъчните и го васдсинирас с астра зенека

 27. 27 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Как някои от развитите страни се опитват да се справят с пандемията?
  Америка и Великобритания напредват с ваксинацията.
  Европа макар и с проблеми ги следва.
  На изток ваксинацията изостава значително и се опитват да компенсират изоставането с различни неща.
  Южна Корея с масово тестване.
  Австралия и нова Зеландия с заключвания.
  Япония с стриктно носене на маски и изолация при заразяване.
  Къде е Бългатия в картинката?
  Доста слабо ниво на ваксиниране, масово нежелание от ваксиниране.
  Платено тестване което го прави неефективно.
  Липса на култура за дистанциране и маски.
  Останалия неразвит свят?
  Трагедия на която не се вижда края.
  Това е положението с пандемията по света, не е изненадващо.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#27] от "Таралеж":

  България е в Европа и следва европейския модел с ваксинация. Това, че закъснява с 2-3 месеца е заради некадърност, не от нежелание

 30. 30 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 746 Неутрално


  Вече сме седми в света!
  Починали на 1 милион жители от началото на пандемията:

  1.Гибралтар 2791
  2.Чехия 2648
  3.Унгария 2591
  4.Сан Марино 2560
  5.Босна и Херцоговина 2386
  6.Черна гора 2262
  7.България 2186
  8.Северна Македония 2106
  9.Белгия 2036
  10. Словакия 2022
  11.Словения 1997
  12.Италия 1927
  13.Великобритания 1866
  14.САЩ 1744

  Борисов Българоубиец.

 31. 31 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  След като издигна лозунга "Работа, работа, работа",
  г-н Борисов спря да ходи на работа.

 32. 32 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#29] от "taratanki":

  Това, че закъснява с 2-3 месеца е заради некадърност, не от нежелание

  ++++

  Надявам се да си прав!
  Имам обаче чувството че антиваксинните настроения са много силни?
  Основани на обективни причини като ниска образованост и култура на голяма част от хората.
  Подсилени от проблемите с Астра Зенека.
  Подсилени и от чувството на много хора че щом не ги е хванал вируса за година може и никога да не ги хване.
  Надявам се достъчно хора да се ваксинират!
  Да не забравяме че имунитета придобит след заразяване не е много траен.

 33. 33 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  „Аржентина докладва случаи на тромбоза след ваксинация със Спутник V“, 16.04.2021 г.
  offnews.bg/zdrave/arzhentina-dokladva-sluchai-na-tromboza-sled-vaksinatcia-sas-sputnik-v-750023.html
  .....................
  „Президентът на Аржентина, ваксиниран с руската ваксина, се е заразил с коронавирус.“, 03.04.2021 г. - www.pravda.com.ua/rus/news/2021/04/3/7288885/
  ...........................
  „Руският посланик в САЩ се е ваксинирал с американската ваксина Модерна“, 20.02.2021 г. - ria.ru/20210220/vaktsina-1598433359.html

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#24] от "lil_alex":

  Маци, айде като си такава голяма разбирачка, отивай у ковид отделението да споделиш безценния си опит с лекарите там! Убедена съм, че ще бъдат адски впечатлени.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на AS
  AS
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#16] от "Georgi Marinov":

  Е къде сме? Доста далеч от 100К. Но ти си вярвай, като няка кой друг да те хвали :-)

 39. 39 Профил на AS
  AS
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#32] от "Таралеж":
  Пак чутовни глупости - ако не се лъжа вчера имаше статия, че Пфайзер ваксинтата ще трябва да се повтаря годишно ... Докато нАучните изследвания до сега установяват имунитет на преболедувалите поне 12 месеца. Като изскочиш от бункера да не се учудиш - светът ще е същия ... А забравих - ще са прибрали тъуповете от улиците - да не те разстройват.

 40. 40 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Няма нито един починал от фалшивия вирус! Всички са починали от всичко друго, но не и от фалшивия вирус! Даже катастрофирали с мотори ги пишат че са умрели от вируса! Измамата е невероятна!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 41. 41 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Кви са тия лЕберални мерки в Словакия? Съвсем оджендъряха завалиите...

  >"Движението сред природата извън областта на живеене също ще бъде разрешено с отрицателен тест за COVID-19"<

  Да затварят планините, да сложат ленти и милиционери, а където трябва да изкъртят пейките. Тестове, местове, дрън-дрън...

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Кантарджиев, кво казва Ричард Кьорсофрабегов по въпроса с мерките? Ще ги разхлабва ли той или не?

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  До коментар [#39] от "AS":

  " Пак чутовни глупости - ако не се лъжа вчера имаше статия, че Пфайзер ваксинтата ще трябва да се повтаря годишно ... Докато нАучните изследвания до сега установяват имунитет на преболедувалите поне 12 месеца. Като изскочиш от бункера да не се учудиш - светът ще е същия ... А забравих - ще са прибрали тъуповете от улиците - да не те разстройват."

  Една добра новина ! Изкарах го ноември, при 1 година имунитет ще мога да разчитам, че поне до края на годината ще имам антитела. Не че съм се засилил да го повтарям де !От мен живи и здрави на всички !

 45. 45 Профил на uzi47582347
  uzi47582347
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#32] от "Таралеж":

  да само имунитета придобит срещу касова бележка важи :D нещо като индулгенциите през средновековието.. платиш ли си всички грехове се забравят

 46. 46 Профил на uzi47582347
  uzi47582347
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Бългрия е изключение от целия свят.. по-скоро търси проблема другаде.. ксто например в системата и че сега си намериха чудесното оправдание като затрият поредния човек без да го погледнат - от ковида е.. преди 2020 не се е чувало да умират хора пред кабинетите или защото нямат здравна осигуровка.. а ето като кажат ковид и си намират такива като теб да им вярват

 47. 47 Профил на uzi47582347
  uzi47582347
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#10] от "montale":

  медицинската наука е работила с пълни сили 41-45 в Германия и Япония.. много доктори, много наука са направили, не особено доброволно .. сега изглежда е доброволно и има много желаещи да участват в експерименти - https://www.tabletmag.com/sections/history/articles/fernandes-doctors-who-became-nazis

 48. 48 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  "Има мерки, които не трябва да се разхлабват"
  Да разкарат тъпите намордници , това е най античовешката репресия.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 49. 49 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Наказателна и материална отговорност за Китайската комунистическа партия, сринала целия свят с изкуствено създадения вирус!
  Пак комунистите.
  Абе защо всички с лека ръка пропускат този факт?

 50. 50 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Другият вариант е пълен локдаун за 4 месеца.
  След това всички сме свободни.
  Така направиха Китай и Нова Зеландия и сега там няма и помен от вируса, работят си спокойно.
  Миналата година най-големият грях на Щаба и управляващите бе, че не продължиха затварянето още месец-два след средата на май, какво щеше да стане, никой нямаше да фалира, а вече всички щяхме да се излекуваме и загърбим този проблем.

  Нерешителност, нерешителност и пак нерешителност.
  Така не се решават нещата.

 51. 51 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Мда че има застрашени хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK