Министерството на туризма оцени изораването на плаж "Смокините" на 3856 лева

Министерството на туризма оцени изораването на плаж "Смокините" на 3856 лева

© Спас СпасовМинистерство на туризма налага глоба на концесионера на плаж "Смокините-север" заради нарушена цялост на плажната ивица. Проверката бе възложена от вицепремиера и министър на туризма в оставка Марияна Николова след информация в общественото пространство за нарушаване на целостта на дюни на плажа. Неустойката е в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение за 2021 г. или сума в размер на 3 856,55 лв.


Снимки и видеа, публикувани от "Дневник" миналата неделя, показаха, че тежки багери и булдозери буквално са изорали плажа, като напълно са променили релефа му. С цел площта за търговски цели да бъде увеличена върху него е разстлан пясък, изкопан от морето по цялата брегова ивица. Терен с размери между 600 и 800 кв.м между тях е заравнен от булдозерите, които са отнели част от дюните, а други са сериозно подкопани. На границата на разчистения терен са поставени колчета, които според Иван Алексиев, представител на концесионера на плажа, трябвало да бъдат "ориентир за евентуални инвеститори".


Въпреки снимките и видеоматериалите от плажа, направени в неделя, когато там все още работеше тежка строителна техника, във вторник (13 април) от РИОСВ - Бургас обявиха, че пясъчните дюни на плажа "Смокиня - север" не са засегнати.
От свои източници в Министерството на туризма, пожелали анонимност, "Дневник" научи, че клуб от известна верига с капацитет за над 2500 души вероятно ще бъде изграден на терена, разчистен сред дюните на плажа. В единия вариант, клубът, представян като "нощен", можело да бъде преместен от "Слънчев бряг", където се очаква втори слаб летен сезон заради епидемията от COVID-19. А през миналото лято плажовете край Созопол и по цялото Южно Черноморие бяха препълнени от български туристи. Втората възможност предвиждала на плажа "Смокини - север" да бъде изграден втори клуб от същата верига. Какво точно ще се случи предстои да стане ясно след изготвянето на схемите за разполагане на търговски обекти по плажовете.


Впечатленията на Евгений Дайнов от състоянието на плажа - тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK