Жители на Бояна бранят игрището си от строеж на спортен комплекс

Жители на Бояна бранят своя стар стадион, на който играят децата им

Жители на Бояна бранят своя стар стадион, на който играят децата имЖители на софийския кв. Бояна излязоха в дъжда на протест, за да бранят своя стар стадион, наричан "Кривуля". Вчера е поставена ограда около терена и това предизвика негодуванието на съкварталците. Столичната община е дала под наем цялата площ на стадиона за 10 години на фирма, която ще построи там спортен комплекс за тенис на корт и за футбол.


"Това е единственото място в Баяна, където децата играят свободно, да се учат да карат колело, да тичат и родителите да не ги е страх, че може да ги бутне кола. Навсякъде другаде са все булеварди и улици с автомобили. Сега тук ще са игрища и кортове, но начертани, оградени и ще се ползват срещу заплащане", негодува Явор Велчев, който живее наблизо.


"На този стадион "Кривуля" е играл Гунди, така разказват стари боянчани, които са гледали мачовете тук. От Столичната община решили да го дават под наем, защото им било тежко да го поддържат! Каква поддръжка е имало досега, не е ясно", чуди се Галин Вайов. По-лошото според него е, че никой не е попитал боянчани, не е имало обществено обсъждане дали са съгласни с изграждането на спортен комплекс.
Преди повече от година съкварталците случайно научили, че общината има планове за стадиона. Тогава събират подписи за запазването му и ги изпращат в Столичната община. "Въпреки това процедурата не е спряна и теренът от 9 декара сега се оказва, че е отдаден под наем", констатира сега Вайов.


На протеста дойде кметът на район "Витоша" инж. Теодор Петков от ГЕРБ. Той поясни, че наемател на обекта е Спортен клуб "Витоша 2015", представляван от бившия футболист и треньор Даниел Боримиров.


Теодор Петков, кмет на район "Витоша".

© Юлия Лазарова

Теодор Петков, кмет на район "Витоша".


"Теренът е публична общинска собственост и е отреден за спорт. С решение на Столичния общински съвет от 2019 г. е открита процедура за даването му под наем. Проведен бе конкурс, който бе спечелен от "Витоша 2015". Договорът е подписан от кмета на София Йорданка Фандъкова и е за срок от 10 години. На площ от 8900 кв.м ще се изградят три тенис корта, три футболни игрища (на малки врати), детска площадка и кафене със съблекални", уточни кметът Петков за "Дневник".


Той обеща да информира Фандъкова за протеста и да организира среща с нея, инвеститора и гражданите на Бояна. "Ще търсим решение на въпроса, понеже живущите в района до момента са го ползвали безплатно и сега има недоволство, че ще се изгражда този комплекс", допълни районният кмет. Според него всичко е законно, защото даването под наем на терена е станало с решение на общинския съвет, а наемателят е избран с конкурс.


Старият стадион "Кривуля" е единственото място, където децата на Бояна могат свободно да играят, казват протестиращите.

© Юлия Лазарова

Старият стадион "Кривуля" е единственото място, където децата на Бояна могат свободно да играят, казват протестиращите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK