Тестове в превод: как да се тълкуват резултатите от COVID изследвания

Тестове в превод: как да се тълкуват резултатите от COVID изследвания

© Надежда Чипева, КапиталЗаразѐн ли съм? Защитен ли съм?


В последната година, откакто светът живее с коронавируса, милиони хора търсят отговорите на тези въпроси, в зависимост от това дали още не са, или пък вече са се срещнали със вируса причинител на болестта COVID-19.


Ако в първите месеци на разпространение на заразата изследванията бяха труднодостъпни - правеха се само в определени лаборатории и по непознатия за широката публика метод PCR, то напоследък фармацевтичната индустрия дава все повече възможности за тестове в домашна обстановка. Разбира се, с условностите за точността на резултатите, в зависимост от умението да се вземе проба и да се разчете резултатът. Потокът от хора в лабораториите също не секва, тъй като освен за зараза, мнозина вече се проверяват и за антитела след преболедуване или ваксина, или пък просто се нуждаят от документ, за да пътуват.
"Дневник" потърси отговори по най-важните въпроси, свързани с видовете тестове, които се правят към днешна дата, разчитането на резултатите от тях, разликите в показателите и др, от имунолога д-р Цветелина Великова и на д-р Ирена Иванова, началник на клиничната лаборатория в болница "Св. Иван Рилски" в София.


Разликата между тест за антигени и за антитела


Двата теста изследват напълно различни неща. Антигенният тест установява наличие на вирус в организма, докато този за антитела свидетелства за вече прекарана инфекция и имунитет.


Вирусът SARS-CoV-2 е изграден от рибонуклеинова киселина (РНК) и белтъчна част. Антигенният тест открива белтъка, а другата методика - PCR (полимеразна верижна реакция) доказва нуклеиновата киселина. И при двете изследвания се търси доказване на инфекция и се взима проба от носоглътката.


Тестовете за антитела пък показват каква е реакцията на имунната система към патогена - т.е. към причинителя на болестта. Антителата се търсят в кръвта, затова се взима кръв в лаборатория или се убожда пръст за домашните тестове. Образуването на антитела означава, че имунната ни система вече се е срещала с вируса и е създала имунен отговор към него.

Имунният отговор отнема време, необходими са минимум 10-14 дни за произвеждането на имуноглобулин М (IgM) и поне 20 дни за произвеждане на имуноглобулин Г (IgG). Поради тези особености на имунния отговор, определянето на антитела не се използва за диагностика на инфекция - обикновено тя е вече преминала, ако пациентът има антитела.
Антитела могат да се образуват, дори човекът да е бил безсимптомен носител на вируса. Антитела се образуват и след ваксинация, но не всички тестове за антитела са пригодени за да установяват антитела, произведени вследствие на ваксинация.


Достоверни ли са домашните тестове


Невинаги са достоверни и това зависи както от качеството на теста, така и от начина на употребата му, например. Това важи както при антигенните текстове, така и при тези за антитела.


"Пробовземането е единият вариант за грешка", обяснява д-р Ирена Иванова от болница "Св. Иван Рилски", и уточнява, че човек без опит може да не успее да вземе материал достатъчно дълбоко от носоглътката при домашните антигенни тестове. Може и да не накапе достатъчно от пробата върху плочката на теста. Затова първата стъпка след поставянето на материала върху тест плочката е да се проследи дали се оцветява контролната черта, отбелязана с буквата C, защото това потвърждава, че тестът е валиден.


По думите ѝ при антигенните тестове (независимо дали са направени в дома или в лаборатория) от основно значение са чувствителността и специфичността на тестовете.


Какво означават C, CE, T, S при антигенните тестове


Плочката на теста е изградена от поле с филтърна хартия, където са съответните реактиви. Мястото, където трябва да се накапе пробата, е отбелязано с S (от sample - проба на англ. език - бел. авт.). Буквата C обозначава полето за проверка (control на англ. език): "Ако имаме чертичка срещу C, означава, че тестът е качествен и валиден. Ако никъде няма чертичка, тестът не работи", обяснява д-р Иванова. Появата на една линия само при контролната зона (C) означава, че тестът е отрицателен.


Тестове в превод: как да се тълкуват резултатите от COVID изследвания

© Златина Зехирова


Буквата T е за тестовата зона. Появата на линия при нея, дори и да е бледа, означава, че тестът е положителен. Ако се появи линия само при T, означава, че тестът е невалиден и трябва да се направи нов. Маркировката CE означава, че тестът отговаря на всички регулации за диагностика.


Специфичност и чувствителност


Специфичност означава възможността на антигенния тест да разграничи само и единствено патогена, който търси, а не близки на него молекули. Чувствителността означава да хване със сигурност и най-ниската концентрация на търсеното вещество или на търсения патоген.


"Ниските концентрации в лабораторията са проблем. Ако е много ниска, тестът ще покаже отрицателен резултат. Но ако има добра чувствителност, той ще различи концентрацията", казва д-р Иванова.


Какво са C, S, M, IgM, IgG, G при при тестовете за антитела


Имунологът д-р Цветелина Великова обобщава за "Дневник", че както при антигенните тестове, така и при изследванията за антитела, C се използва за означаване на контролна линия. Тя трябва да е положителна винаги (т.е. да се появи на теста - бел. авт.), за да бъде тестът валиден и резултатът му да се приема за истински. S обозначава мястото за поставяне на пробата на пациента, като при антителните тестове се използва кръв.


Тестове в превод: как да се тълкуват резултатите от COVID изследвания

© Юлия Лазарова


G, M или IgM, IgG показват вида на антитела. Грубо казано, IgM са маркер за текуща инфекция, докато IgG показват предходна инфекция. "Това обаче не бива да се абсолютизира - понякога само единият имуноглобулин може да се установи в кръвта, в други случаи - и двата", обяснява д-р Великова.


Липсата на антитела, от друга страна, не означава липса на имунен отговор срещу вируса. Важно е да се запомни, че антителата са само върхът на айсберга в сложния имунен отговор към коронавируса.


д-р Цветелина Великова,

имунолог


Тя също така обяснява, че наличието на IgM не може да се тълкува еднозначно и затова той не се използва за потвърждаване на текуща инфекция. В случаите на позитивиране на IgM се препоръчва използване на допълнителни тестове за детекция на вируса.


Какво е качествен тест за антитела


"Качественият тест за антитела показва дали има, или няма антитела, без да знаем тяхната точна концентрация", обяснява д-р Иванова. За да е по-разбираемо, тя започва обясненията си от структурата на вируса, част от която са белтъците: два от най-важните се наричат нуклеопротеин (N) и шипест протеин (S или spike protein, с който коронавирусът прониква в организма): "Те са най-имуногенни, тоест предизвикват най-силна реакция със синтез на антитела в организма", казва д-р Иванова.


"Когато вирусът влезе в човешкото тяло, организмът ни синтезира антитела срещу различни белтъци от вируса: и срещу N, и срещу S. Ако изследваме даден човек и уловим, че при него има анти N и анти S антитела, ще кажем, че този човек е преболедувал", обяснява началникът на клиничната лаборатория.


Имам ваксина, но нямам анти N антитела


По думите ѝ при изследване за антитела е важно да се знае какъв метод използва лабораторията - дали измерва анти N антителата, анти S антитела или двата вида: "Защото, ако човек, който не е боледувал и е само ваксиниран, но попадне на лаборатория, която му измери само N антителата, ще получи отрицателен резултат и ще си каже погрешно, че не реагира на ваксината", обяснява д-р Иванова. Тя припомня, че ваксините карат човешкия организъм да синтезира шипестия протеин (S) на вируса и да изгради антитела срещу него, без да е боледувл от COVID-19.


Количествен тест и стойности на защита


"Въпреки че количественият тест е по-точен в установяване на наличието на антитела, все още не могат да се правят категорични заключения какъв е защитният титър (наричан още протективен титър - бел. авт.), който предпазва човешкия организъм от инфекция.


Различните производители дават ориентировъчни титри и референтни граници за своите тестове. Трябва да се има предвид обаче, че поради липсата на достатъчно данни, няма консенсус кои са защитните титри при хората. В същото време липсата на антитела не означава автоматично, че изследваният няма защита срещу вируса. Динамиката на антителата е такава, че те може да намаляват след определен период от време и при излагане на вируса да се стимулират в лимфоцитите. Последните са тези клетки, които произвеждат антителата", гласи обяснението на д-р Великова.


Защо са различни референтните стойности


"Различните производители са патентовали и използват различни антигени/части на вируса, които използват в своите реагенти, за да могат да "хванат" произведените антитела в кръвта на пациента. Технологиите при производството им определят и различните референти граници, специфичност и чувствителност", обяснява д-р Великова в отговори до "Дневник".


За разликите в имунитета след преболедуване и ваксиниране - тук
Разпространяват ли ваксинираните вируса четете тук
Може ли преболедувалите да са заразни за околните четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  А нещо за процента на 'false positives' (грешни резултати и в двете посоки) - няма ли да споменете?

  Ако един човек си направи 10 поредни теста - съвсем еднакви, в една и съща лаборатория - и три от тях са 'позитивни' а седем са 'негативни' - това какво означава ?

  કટાક્ષ
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Ей така работи цялата схема с тестването:

  ----
  Пазарджишки джудист осъди Регионалната здравна инспекция, заради пропускането на две европейски първенства.

  В гражданския си иск Борислав Владов посочва, че сбърканият тест е провалил цялата му състезателна година. Непосредствено след положителната проба Владов си е направил нови три теста в три различни и независими лаборатории, които са показали отрицателни резултати.

  Компрометираната проба е станала в софийска лаборатория, където е бил изследван целият отбор.
  ----

  Цитатите от тук:

  https://bnr.bg/post/101454881/djudist-osadi-rzi-pazardjik-zaradi-nepravomerna-karantina

  કટાક્ષ
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1472 Любопитно

  Тестове и ваксини да има,тълкуватели и пророци ще се намерят!🐪🐷🐵🐷🐪

  Много съм прост
 6. 6 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Ангела Меркел се ваксинира с Астра Зенека и дъртите комунисти още чака да направи тромбоза , ама нейсе.
  Друг тест за матряла не трябва , макар , че и този не разчита правилно.

 7. 7 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#1] от "Ан Он":
  >Ако един човек си направи 10 поредни теста - съвсем еднакви, в една и съща лаборатория - и три от тях са 'позитивни' а седем са 'негативни' - това какво означава ?

  Броят го за три случая, вдигат бройките на положителните и така поддържат истеричният хипохондричен рев.

 8. 8 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Ако един човек си направи 10 поредни теста - това какво означава ?
  —цитат от коментар 1 на Ан Он


  Означава, че е богат хипохондрик.

 9. 9 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1579 Любопитно

  Как пък не направиха един тест с по висока надеждност и повтаряемост на резултата а успяха да забъркат ваксини дето са ужким по сложни.
  И при тестовете за антитела е същият Качамак.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#8] от "yavooor":

  > Означава, че е богат хипохондрик.

  Не е баш така - ей на - виж случая на младежа от коментар [#3]

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Ако един човек си направи 10 поредни теста - това какво означава ?
  —цитат от коментар 1 на Ан Он

  Означава , че или не може да чете или по - вероятно не разбира какво чете.
  Тестът е лабораторно изследване и не означава диагноза .
  Какво означава и как се поставя диагноза се учи другаде.

  А когато една година задаваш едни и същи тъпи въпроси , какво означава?

 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#9] от "dedoliben":

  „Крайният успех на всяка корпорация зависи от нейната основна стока или услуга. Задължително изискване е потенциалният консуматор да бъде убеден чрез агресивни рекламни похвати, че продуктът или услугата е от изключително значение за него, ако е възможно — дори за самото му съществуване.“

  „Икономически закони на Шепърд“ Книга СССХХ1, Глава 173

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Това с различните скали за количествените тестове след Ковид е доста объркано.
  Знам за поне 5 скали и ще е много глупаво в даден момент да се окаже, че една държава признава една скала, а друга държава друга при пътуване в чужбина.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#11] от "lynyrds":

  > Тестът е лабораторно изследване и не означава диагноза .

  На някои от нас това ни е съвсем ясно.

  Само че индустрията и медиите набиват вече 15 месеца набиват в главите на населението нещо съвсем различно.

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#8] от "yavooor":

  Има хляб в тая работа.
  Покрай възбуденият интерес в популацията към биологични тестове наскоро се опитвах да навия едни младоци да направят и пуснат на пазара мини био лаборатории за домашно ползване.
  Кръв, урина, ако, носоглътка. Поне 20 параметъра могат да се наблюдават и хората сутрин като си направят тоалета и тестват ще са спокойни през деня. От масовостта на продукта и цените ще паднат. Данните автоматично ще отиват при джипито , статистики и пр.

 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#13] от "kilgore":

  > да се окаже, че една държава признава една скала,
  > а друга държава друга при пътуване в чужбина.

  Съгласен съм - много по практично е да се действа като в Северна Корея - с огнехвъргачки по границите.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#13] от "kilgore":

  Ето това е начина за истинска превенция - цитат:

  ----

  Жертвата е служител по риболовния контрол. Той е бил застрелян от севернокорейски войници, а тялото му, оставено във водата, било изгорено поради опасения от зараза с коронавирус.

  https://bntnews.bg/news/kim-chen-un-se-izvinyava-na-yuzhna-koreya-za-ubiystvo-po-pogreshka-1075621news.html

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#15] от "k_":

  Интересна идея - ако имате нужда от финансиране - може да се включа под някаква форма - бая пари има в тоя бранш.

  В момента в който се разработи основната технология и е сравнително релайабъл, следващата стъпка би била резултати в реално време.

  Забучваш си сензорите на различни места и през 10 минути получаваш актуален статус на мобилното си устройство.

  કટાક્ષ
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Някой знае ли как се развиват нещата в тезащати на САЩ, които премахнаха мерките, например Тексас? Никъде в нашите медии не откривам нищо! Може би се развиват положително, а ние нямаме нужда от такива примери!

  Sapere aude
 21. 21 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#20] от "Neal Oliver":

  > Може би се развиват положително

  А може всички да са измрели, включително войничетата от националната гвардия които са били изпратени в последен опит да се овладее ситуацията.

  Както се получи при нас в Калофер със 61-ва Стрямска механизирана бригада...

  કટાક્ષ
 22. 22 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Някой знае ли как се развиват нещата в тезащати на САЩ, които премахнаха мерките, например Тексас? Никъде в нашите медии не откривам нищо! Може би се развиват положително, а ние нямаме нужда от такива примери!
  —цитат от коментар 20 на Neal Oliver


  Бе теа крият за ставащото в Калофер - ти, Тексас ..

  Пази се тайна, кой знае какъж ужас е..
  Помниш ли Белорус и Швеция?

  Там е страховита трагедия, не вярвам Тексас да е различен ..

 23. 23 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ан Он":

  Това с резултати в реално време вече би било върха на сладоледа.
  Вероятно ще има и ретрогради .да говорят за чипиране, ама тия са бита карта, плоскоземци изостанали в мисленето си в отминалия век.

 24. 24 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#20] от "Neal Oliver":> Може би се развиват положителноА може всички да са измрели, включително войничетата от националната гвардия които са били изпратени в последен опит да се овладее ситуацията.Както се получи при нас в Калофер със 61-ва Стрямска механизирана бригада...
  —цитат от коментар 21 на Ан Он


  И аз за Калофер се сетих ..

 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#23] от "k_":

  > да говорят за чипиране, ама тия са бита карта, плоскоземци
  > изостанали в мисленето си в отминалия век.

  В момента в който бизнеса се разрасне, може да се направи и 'ретро вариант' на технологията. Ръчно дегустираш всяка проба и после консултираш усещанията си с табличките от ръководството което е разпечатано на рециклирана хартия.

  Ясно е че ако нищо не усещаш, резултата е в тъмно червената зона.

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#22] от "sim4o":

  Беларус вече нямат представител в ООН. Нищо не се споменава за тях в медиите, дори и протестите изчезнаха. Най-вероятно е мъртва земя.

 27. 27 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Като : тука има - тука нема.

 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  До коментар [#8] от "yavooor":

  Аз знам със сигурност за случай 2+2. Влизаш в карантина, това е.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 29. 29 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ан Он":

  Като спомена дегустиране та се сетих.
  Може са се пусне лайт вариант почти веднага като сензорите са интегрирани в тъч скрийна на телефона. Пущаш един език по дължина и поне 2-3 параметъра ще може да се измерят. Температура със сигурност, може би пе ха, влажност и още нещо.

 30. 30 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 961 Весело

  До коментар [#9] от "dedoliben":

  Основната причина е, че качамакът е индианско изобретение.

  73! Go Go
 31. 31 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Стерео снимка на езика също би била информативна за здравословното състояние. Може би ще може да се използва и да персонална идентификация

 32. 32 Профил на agb08541284
  agb08541284
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Поздравления за статията.
  У нас липсва качествена и общодостъпна информационна кампания както за тестовете, така и за ваксините.
  Съчетано с ниската функционална грамотност на населението, се получават тези абсурди, 75% от родителите да не са съгласни да им тестват децата в училище и още толкова от народа да не иска да се ваксинира.

 33. 33 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#29] от "k_":

  За да се осигури коректност на сертификационния процес ще трябва да се вкара и някаква защита, за да може мобилното устройство да гарантира че клиента използва правилния орган за анализа - вероятно с някаква форма на имидж реконгнишън.

  Разбира се, ако е за лична употреба, няма да е нужно да е толкова прецизно.

  Ако има функция да си публикуваш резултатите в социалните мрежи, достатъчно е само да се закачи и снимка на органа които си ползвал в социалните мрежи, и вече твоите социални контакти могат да си преценят дали е безопасно да общуват с теб или не.

  કટાક્ષ
 34. 34 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#31] от "k_":

  > ... Стерео снимка ... орган ... персонална идентификация ...

  Определено такава технология има потенциал в повече от една област. Ако младежите за които говориш са сериозни, имам желание да се включа със ноухау и/или финансиране.

  કટાક્ષ
 35. 35 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ан Он":

  Финансирането не е проблем. С такава актуална идея всеки стартъп смъква одма поне милион от европейските иновативни фондове.

 36. 36 Профил на agb08541284
  agb08541284
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#20] от "Neal Oliver":
  Ако някой се инретесува, какво става, когато се премахнат всички мерки и ограничения по време на пандемия, няма нужда да гледа навън, ние ще дадем пример на света. У нас много не се проумява цената на човешкия живот.

 37. 37 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#32] от "agb08541284":

  > се получават тези абсурди, 75% от родителите да не са съгласни да им тестват децата в училище

  И каква ще е разликата дали ще ти тестват детето ти - еднократно - веднъж в живота с някакъв тест или не ?

  Какво значение към момента щеше да има ако бяха изтествали всички деца на 124ноември ? или на 13 февруари ? или на 7 март ?

  За здравната обстановка - никакво. Само този дето внася тестовете ще пласира малко - залежала стока.

  કટાક્ષ
 38. 38 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#36] от "agb08541284":

  > какво става, когато се премахнат всички мерки и ограничения по време на пандемия,

  Всички невярващи и плоскоземци измират в рамките на 6 (шест) месеца, а за Напълно Сертифицираните остава значително повече жизнено пространство и започва нова ера на благоденствие и разкош ?

  Нали така ?

  કટાક્ષ
 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ан Он":

  За прецизност на сегашните времена вече не се говори.
  Всичко е данни, статистика и Изкуствен Интелект с няколко алгоритъма които могат да ти покажат каквото пожелаеш според това как си им задал параметрите.

 40. 40 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 961 Весело

  До коментар [#15] от "k_":


  Голям пропуск, трябва да се изследват и сълзи. А иначе в близкото бъдеще може да се очаква да се появят на пазара тоалетни чинии, които изследват директно лайницата и пикните или примерно паста за зъби, която се оцветява при наличие на антигени. Само дето подобни идеи ми напомнят един вече доста стар виц:

  Пациент дебне пред лекарски кабинет за резултатите от лабораторните изследвания. Излиза лекарят с дебелата книга и казва: “Имам две новини, едната е лоша, а другата - добра.”

  “Докторе, кажи най-напред лошата.”

  “Лошата е, че имате Алцхаймер.”

  “А добрата, добрата?”

  “Добрата е, че след малко и това ще забравите.”

  73! Go Go
 41. 41 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#39] от "k_":

  Всъщност съм съгласен и по някакво странно стечение на обстоятелствата съм засегнал тази тема в коментар [#12] от "Ан Он"  કટાક્ષ
 42. 42 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#40] от "Go Go":

  > може да се очаква да се появят на пазара тоалетни чинии,
  > които изследват директно

  Значи основния нюанс е дали процедурата е инвазивна или не-инвазивна ... Предполагам че ще има различни варианти в зависимост от предпочитанията на клиента ...

  કટાક્ષ
 43. 43 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#15] от "k_":
  До коментар [#18] от "Ан Он":

  Напоследък осъзнах, че е много опасно да се тръгне по този път, когато медицинският фашизъм се комбинира с дигитален фашизъм, накратко казано, когато се осъществи “the great reset”, какъвто натрапват милиардерите от Давос. Те, между другото, напрапиха през миналия Март и самата псевдо-епидемия, за да извратят изборния процес и така да махнат Тръмп (подобен преврат за премахване на Ши Джинпинг опитаха и в Китай, но там централната власт ги размаза; в САЩ превратът успя, поради особенностите на системата и некадърността и предателството на върха). Разбира се, онова което давосците в крайна сметка постигнаха, е да нанесат такова разделение—разделиха Америка наполовина—каквото страната не познава от гражданската война насам. От подобно фашистко социално инженерство днес е застрашено самото съществуване на Америка.

  Още преди трийсет години бях написал доста код, придружен със специален хардуер и сензори, за да могат моите студенти да ползват компютърно събиране и анализ на данните, които получават по време на лабораторните занятия. Всичко това е актуално и днес. Тогава още нямаше айфони, за да си правят упражненията и да си изчертават графиките с тяхна помощ. Миграцията на всичко това към смартфоните днес е веднага решим технически проблем. Идеята ми, след като се появиха смартфоните, беше да се разширят въпросните аналитични методи, за да може народът да си анализира водата, която пие, храната, която яде и въздухът, който диша. Даже, по едно време, управата на Ню Джързи беше включила в стандартите си един такъв мой метод, който моите, а и студентите в други университети, ползваха за определяне на хлорни йони във водата. Всичките тези работи бяха едни, такива, идеалистични начинания, в помощ на студентите. Редица университети, между които един, да речем, Харвард, бяха включили тези методи при обучението. Тогава, всякакво такова развитие ми се струваше прекрасно, без и през ум да ми минава за какво световният супербогат елит се готви да го използва. Когато осъзнах, че така се планира възможно най-съвършеният тоталитаризъм някога натрапван на света, пред който и фашизма, и нацизма, и комунизма са някакви много жалки опити за контрол чрез колективизъм, не ми остана нищо друго, освен да се потреса. Който ми е чел дописките в последно време, знае за какво говоря. Над света е надвиснала изключителна, нечувана в историята опасност, споменатият дигитален фашизъм, при който медицинският фашизъм на евгениката най-накрая намери своя абсолют и то ентусиазирано припознат от големи маси хора, за които предишните форми на тоталитарност създаваха неудобство, а нерядко възбуждаха и дисидентство.

  Ето защо, всеки, който говори за електронно правителство, развиване на дигитална икономика, всякакви масови цифровизации и дистанционни медицински диагнози чрез интернет и какво ли още не дигитално в обществен смисъл, трябва да се посреща с огромно подозрение. Такъв, в най-добрият случай, е неосъзнат агент на новия фашизъм, който един малък, но затова пък много алчен елит в Давос, състоящ се от иначе много посредствени хора, силово налага на света.

 44. 44 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Какво са C, S, M, IgM, IgG, G ... Какво означават C, CE, T, S
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Тези въпроси ни показват, че ковидизъма е култ за модерния човек, който няма време за дълги пояснения в забързаното си ежедневие. При по - старите култове описанията на елементите им са по - дълги и изглеждат така:
  http://www.plovdivskamitropolia.bg/eparhiya/svetini/sveti-moshti.html
  https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ikona-moshti-sveti-pantaleymon-26124261

  Както и в по - старите вервания, наказанието за грешниците при ковидизъма е Предсказано:

  "През 2020 тежка пневмония ще се разпространи по света, атакуваща белите дробове и бронхите и неподдаваща се на всички известни лечения. Още по - загадъчен от самата болест ще бъде фактът, че тя ще изчезне внезапно както се е появила, за да се върне отново 10 години по - късно и след това си замине завинаги"

  др Силвия Браун , 2008

  https://edition.cnn.com/2020/03/22/world/doomsday-prophets-coronavirus-blake/index.html


 45. 45 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 631 Неутрално

  ЦЕЛА ГОДИНА ВИ ПИША ПИТАЙТЕ МЕ КАКВО ЗНАМ ДЕТО ВИЕ НЕ ГО ЗНАЕТЕ , ПРАСКАТЕ МИ МИНУСИ БРОИТЕ МЕ ЗА СМАХНАТ И МИ СЕ ПРИСМИВАТЕ , НЕМА ЛОШО , само за свединие извадката на фемилито ми е десет парчета непрееболедевали досега официално неофициално нямам дея , чукам на дърво , апропо бацам на първа линия и съм без маска , апропо от дете съм с понижен имунитет вирус ме не подминава , тоя обачее.......

 46. 46 Профил на redlight
  redlight
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  В България няма нито една сертифицирана лаборатория, пък тия дето са сертифицирани ги гледахме в края на миналата година по BBC, в репортери под прикритие, които показаха как стотици проби на ден се замърсяват, това се неглижира и резултатите са според късмета ви. Така, че няма какво да си говорим изобщо за фалшиво позитивни, негативни или резултати в цифри като цяло.

 47. 47 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#43] от "bryghtlyght":

  Колега благодаря за времето което отделихте да напишете този пост, повдигате изключително интересни въпроси.

  > Който ми е чел дописките в последно време, знае за какво говоря

  Записах си линка към вашия профил, като ми остане време ще прегледам предишните ви коментари.

  Ако случайно същата информация сте я публикували и на други общодостъпни места, моля пуснете един линк.

  કટાક્ષ
 48. 48 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1723 Весело

  До коментар [#17] от "Ан Он":

  Не е достатъчно -севернокорейските войници са имали визуален и гласов контакт със заподозрения итрябва същода бъдат застреляни, а телата им - изгорени...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 49. 49 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#46] от "redlight":

  > Така, че няма какво да си говорим изобщо за фалшиво позитивни,
  > негативни или резултати в цифри като цяло.

  Погледнато от тази гледна точка, ще настъпи някаква адска скука :)

  કટાક્ષ
 50. 50 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#48] от "mitko11":

  > севернокорейските войници са имали визуален и гласов контакт
  > със заподозрения и трябва същода бъдат застреляни
  > а телата им - изгорени...

  Надявам се че имат утвърдена процедура за такива ситуации и войничетата които трябва да извършат горната операция разполагат със съответната екипировка която блокира всякакъв визуален и звуков контакт.

  Че иначе ще стане като ефекта на доминото ... и ще си замине цялата държава за едното нищо ...

  કટાક્ષ
 51. 51 Профил на Gaden_No_Chesten
  Gaden_No_Chesten
  Рейтинг: 105 Весело

  Единствения смислен тест, който си заслужава да се направи е за количество на антитела. Имате ли над минималната стойност значи може да забравите за китайския сопол, защото тялото ви се е срещало с него, познава го и дори да го прихванете отново няма да го изкарате тежко. Друг е въпросът , че аз и първият път го изкарах по-леко и от настинка (за грип дори няма база за сравнение) на пук на онези с чувалите дето плашат народа. А най-добрата ваксина е да спрете да гледате телевизия и да не вярвате ама грам на манипулациите на коронопоклонницте. А да, и хубаво да четете листовките на ваксините, където пише че са одобрени по спешност „под условие“ и който има мозък да си решава :-)

 52. 52 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1723 Весело

  До коментар [#25] от "Ан Он":

  Не е много ясно. Ето един пияница дава следния отговор:
  -Вчера направо подлудях. Ставам, наливам си чаша ракия - нито мирис, нито вкус....
  Тръгнах по болници да правя тестове и така цял ден...
  А вечерта разбрах, че жената изпила ракията от шишето,измила го и го напълнила с вода...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 53. 53 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  Със сигурност означава едно - правят ни на глупаци. Само едно не е ясно - защо го правят? За пари, от глупост, поради лъжливи надежди? Кой знае. Тези неща се изясняват - за съжаление - след време.

  master
 54. 54 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ан Он":

  В момента завършвам една книга, под заглавие “No Great Reset” и не знам какво да я правя. На английски е и не става за България. Книгата е към 380 страници и, за съжаление, нямам време да я превеждам. Колкото до английския вариант, тези дни ще се опитам да отида лично в едно издателство в мидтаун, където ми отпечатват първата книга (днешната книга е трета по ред), за да видя какво може да се направи. Псевдо-пандемията предизвика криза и тук (в Манхатън)—то това, както казах, беше по дизайн—и в този насаден хаос не се знае какво работи и какво не. Между другото, книгата тук я обявявам за пръв път и даже още и press release не съм ѝ направил.

 55. 55 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#53] от "gigabyte":

  Ясно е защо българската управляваща пасмина го прави—защото са компрадорски сикофанти и нямаше да са управляващи, ако не се подмазваха на световния елит. Защо пък световният елит го прави загатнах в по-предната си дописка.

 56. 56 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#54] от "bryghtlyght":

  Интересно звучи.

  Следващите няколко седмици ще пътувам по различни задачи, като се установя трайно на едно място, ако не съм забравил, ще опитам да установя контакт с вас.

  Пожелавам лек ден и липса на затруднения в издаването.

  કટાક્ષ
 57. 57 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#54] от "bryghtlyght":

  Хората на които е разчетена сегашната истерия не четат книги.
  Иначе в електронен вариант излизат ли? Може и на английски.

 58. 58 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Весело

  До коментар [#44] от "dosetliv":
  "тежка пневмония ще се разпространи по света, атакуваща белите дробове и бронхите и неподдаваща се на всички известни лечения."?!  Стига пишете глупости! Как тогава 98% от пневмониите, вкл. и двустранни, се излекуваха?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 59. 59 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#44] от "dosetliv":

  Тая докторката си я записах да си я прегледам на спокойствие.

  А нещо друго казала ли е за близките няколко години ?

  કટાક્ષ
 60. 60 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#58] от "hamiltonf":

  > Как тогава 98% от пневмониите, вкл. и двустранни, се излекуваха?!

  Е те медиците отдавна го казаха - просто 'им е минало'.

  На някои им минава, на други - не.

  કટાક્ષ
 61. 61 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Принципно като че ли има 2 пътя - загуба на обоняние с други неврологични симптоми + температура, или да отиде в дроба и пневмонийка.

  Много млади хора вече го изкараха тежко или боледуват в момента - хора във форма, някои спортисти, след това не са същите - дробът си остава увреден. Това е тъжно.

  Иначе при мен и семейството мина със загуба на обоняние, обриви и други доста странни симптоми, ноември месец. Баба ми са и казали пневмония, но няма секрети, нито задух, но кръвното и се разигра. Между другото беше записана за ваксина, но се разболя наскоро, преди да се дореди - благодаря ви Боко и ЕС, големи сте.

  всичко е суета, Боку ни обра
 62. 62 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#43] от "bryghtlyght":

  В маркетинга отдавна е известно, че канала за комуникация с публиката трябва да е базиран на базови инстинкти - храна, секс, страх, любов към деца, възрастни и пр., движение, природа и пр.
  Елементи от горните има почти във всяка реклама.
  И страх се използва като се предлагат почистващи препарати за съдове и тоалетни, четки и пасти за зъби на винаги са се спазвали някакви неписани граници, които не бива да се преминават.
  Това обаче, което се случи с маркетинга на антигрипните експериментални препарати чрез ежедневно насаждан Стпах мина всякакви граници.
  Обществото в западния богат свят , защото в другия номера не минава е докарато до психологическо състояние в което може да приеме доброволно почти всичко. Аз лично нямам представа докъде ще стигнат с гаврите си . Пари ще смъкнат много тона е ясно.
  На няма са се ограничат само с парите. Гаврите ще продължават на символно ниво - маски и пр., които ще им доказват че държат контрол над ситуацията. Защото загубят ли битката да символите губят и войната а после те се знае какво ще последва

 63. 63 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Резултатите, с ваксини или без, ще почнат да се виждат ноември 2021, като дойде или нова вълна, или други вируси, или като почнем да наваксваме с грипа, дето пропусна цял сезон. Да не мислите, че вирусните пневмонии ще изчезнат и пак няма да има хора със задух?

 64. 64 Профил на tkt12652431
  tkt12652431
  Рейтинг: 15 Весело

  До коментар [#22] от "sim4o":Беларус вече нямат представител в ООН. Нищо не се споменава за тях в медиите, дори и протестите изчезнаха. Най-вероятно е мъртва земя.
  —цитат от коментар 26 на k_


  Мани мани след Швеция вече и Япония я няма на картата. Какво ще правим.

 65. 65 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#64] от "tkt12652431":

  > Мани мани след Швеция вече и Япония я няма на картата.
  > Какво ще правим.

  Според мен вече е време да обявим извънредно положение и да се създаде някаква структура която да координира действията на всички институции в борбата срещу заразата. Може да наречем тази структура МОЩ (*) - Мощен юмрук в мутрата на Заразата.

  (*) МОЩ = Медицински Оперативен Щаб.

  કટાક્ષ
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#66] от "tkt12652431":

  Може би най-добре е да комбинираме - нещо като:

  МОЩ-КУР (ндтс)

  Медицински Оперативен Щаб - Към Устойчиво Развитие (на дигитално-тоталитарен строй)

  કટાક્ષ
 68. 68 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#22] от "sim4o":
  Беларус вече нямат представител в ООН. Нищо не се споменава за тях в медиите, дори и протестите изчезнаха.
  Най-вероятно е мъртва земя.
  —цитат от коментар 26 на k_


  +++++++++++

 69. 69 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1891 Неутрално


  Принципно като че ли има 2 пътя - загуба на обоняние с други неврологични симптоми + температура, или да отиде в дроба и пневмонийка.
  Много млади хора вече го изкараха тежко или боледуват в момента - хора във форма, някои спортисти, след това не са същите - дробът си остава увреден.

  Това е тъжно.
  —цитат от коментар 61 на Chegobara


  А защо не са спазвали Мерките?
  Защо са играли из дискотеките?

  Защо са се мъкнали по парковете, или в планината, защо са сядали на пейки?

  Защо са излизали вечер , по тъмно, когато вирусът най-беснее?
  Защо са ходили в Калофер да друсат хорце ?

  Като сядаш лекомислено на пейка - и мреш като куче , колко пъти да го кажат по телевизията?
  Хак им е .. тъжно, но е истина ..

 70. 70 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#67] от "Ан Он":

  Да си остане НОЩ - Неадекватен Оперативен Щаб

 71. 71 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2085 Любопитно

  Има толкова политически и сензационни теми за троловете по професия и троловете по душа! Точно под този конкретен и ценен анализ ли дойдохте...
  Благодаря на д-р Цветелина Великова, д-р Ирена Иванова и на Златина Зефирова за тази статия!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 72. 72 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Тая докторката си я записах да си я прегледам на спокойствие.А нещо друго казала ли е за близките няколко години ?
  —цитат от коментар 59 на Ан Он


  Др Браун не е дохтор, а Предсказател. Има много книжки
  https://www.amazon.com/s?k=sylvia+browne&ref=nb_sb_noss_2
  Обаче е умряла 2013, иначе сега щеше да обикаля всички медии и да разправя "Аз нали ви казАх?"

  Някои хора са ги чели внимателно и са действали. Например фирмата на др Ротшилд още през 2018 патентова генетично моднат коронавирус дето да се ползва за производство на ваксини
  https://cutt.ly/Rvn7ilq

 73. 73 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#62] от "k_":

  Нещата са далеч по-зле от това, което си описал. При това, вече стана ясно каква е целта. Описаха я дума по дума, без вече никакво притеснение и завоалиране—толкова са убедени в пълната си победа. Даже дадоха и краен срок за изпълнението ѝ—2030 г. Изобщо не е въпрос на някакъв маркетинг и хаотични кампании за сплашване, а е целенасочено превръщане на населението в нискоинтелигентна, хомогенна маса, която лесно могат да контролират. Механизмът на такова превръщане на всеки един от нас в идиот се състои от три компонента, които непременно трябва да действат в съвкупност.

  1. Целенасочено нарочно обедняване и превръщане в просяци на цялото население чрез различни изкуствено наложени глобални кризи.

  2. Премахването на анонимните фиатни пари, долар, евро, както и криптовалутите и заменянето им с некриптирани, “безплатни” дигитални “хеликоптерни” пари, като единственото средство за разплащане, за да може всяка твоя покупка не само да е в резултат на подаяние и то не какво да е подаяние, а подаяние, което да свърже покупката ти точно с теб и тази информация да се съхрани завинаги някъде в някаква база данни, където да бъдеш оценен и класифициран. Такива “безплатни” пари (каквито првителството емитира, чрез продаване на банкита на измислен дълг, което прави “безплатен” кешът, който правителството получава), некриптирани и хвърлени ти от хеликоптера, ако си послушен, можеш да получиш единствено от правителството, поставено там от един нищожен по брой, но много некадърен, затова пък мега-богат елит. Специално да отбележа—парите от Безусловния Базов Доход (ББД) са също забранени според този план, защото и такива пари са непроследими и можеш да си правиш покупките анонимно. Както разбираш, поради такава система, всяка собственост, която си притежавал вече ще бъде отменена, защото стойността ѝ ще зависи само от парите, които ти се отпускат централно и то, ако слушкаш и изпълняваш—няма, например, да можеш ти сам, без правителствена санкция, да си генерираш пари като си продадеш апартамента, да речем.

  3. Ти сам изграждаш своето собствено полицейско досие, съгласно което ти се отпускат парите, с които да живееш. Ако не си послушен, ако не си за “зелената” сделка, тоест за sustainability (в България му викат “устойчивост”), ако имаш неразумността да отричаш онова, което ти е казано, че е пандемия, или че е anthropogenic climate change, изобщо, ако работиш против хомогенизиране на обществото чрез отричане, че жената е мъж и мъжът е жена, че gender-ът е социално обусловен и се разпростира по протежение на един широк непрекъснат спектър, че културите са равнопоставени и разни такива като Бетовен и Нютон са всъщност потисници и расисти, единствено наложени чрез “white privilege” и “toxic masculinity”, а не че наистина имат по-голям принос за световната култура, в сравнение с някое племе в Полинезия и така нататък, всичко това, отчетено и записано някъде в някаква база данни и анализирано от безличен алгоритъм, то няма да ти бъдат отпускани пари, за да живееш. Няма нужда от джипки посред нощ да те отвличат, няма нужда от концлагери като Треблинка или полицейски палки, за да те вкарат в пътя. Ти сам изграждаш своята съдба, без даже да има диктатор, когото да можеш да назовеш, за да излизаш на площада да протестираш срещу него. Като пример днес, вземи отпускането на европари, които се спират, ако си против “зелената” сделка или налагането на ЕС на технически паспорти на сградите, които ще доведат до загуба на собствеността, ако сградата не е достатъчно “зелена”.

  Това е, набързо обяснено, което съм описал по-подробно в цяла книга, вече спомената по-горе, под заглавие “No Great Reset” и което, в цялостната му взаимовръзка и смъртна опасност никак не се разбира не само от нашенските “геополитици”, които много интензивно пускат филмчета в ютюба, нито от също така интензивно списващи и говорещи техни учители—хибридните анализатори от североизток. Западните анализатори, и те хранят дълбоки заблуди по този въпрос, разглеждайки го само като някакво досадно маркетингово или подслушвателно неудобство, от което даже създават впечатлението, че можеш да избягаш. Не, не можеш да избягаш от този диктат по никакъв начин и всеки опит да му се противопоставиш пряко заплашва собствения ти живот, което е направено така, че ти сам да си го причиниш. Направо гениално измислено. Да си дават, там, Нобеловата награда и да приключваме. То, всъщност, Нобеловата награда е само някакъв парцал, с който споменатият елит си забърсва пода и си затвърждава контрола, но вече съвсем се изпедепцаха и едва ли и този парцал ще им е нужен повече.

 74. 74 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#73] от "bryghtlyght":

  10г до 2030 изглеждат бая време, ама не са.
  Не мисля, че ще им си получи.
  Преди повече от 10г например, Анджела Меркел обяви, че до 2020та трябва да положим усилия и намалим световната температура с 2градуса по Целзий. 2020та дойде, и отмина, каква е ситуацията:
  Меркел е в края на управлението си, компроментирана като политик и оставяща хаос в Германия след себе си.
  За глобално затопляне, вече е срамно да се говори. Опитват се да спасят положението с "климатични промени", ама и това ще е до време.
  Детето Грете дори се затри някъде. Пораснала и най-вероятно си е намерила гадже и се занимават с много по-важни и природосъобразни неща.
  Да, погледнах, имам представа какви са визиите на тия от Давос от 2017та.
  Ами какво да ти кажа - шантава история на болни мозъци.
  Да, пари ще правят (те и по зелена линия много пари направиха някои хора и още ще се правят, имаме си местен пишман философ дето без да му мигне окото цуцна милион и половина лева консултанстки по темата), и ще се правят, ама то кога ли не е било така?
  Тия неща дето ги пишеш за натикване в ъгъла на обществото мисля, че неважат в такава степен за нас, по нашите земи.
  Тук е Блаканите. Здравословният скепсис в олществото помага да се преминава през тия глобални щуротии по-леко.
  Тива виртуални битки които се водят в мрежата и по форумите, имат малко общо с реалността. В малко по-забутана провинция всичките пари на света няма да ти помогнат, ако не се държиш прилично според както си разбират те живота.
  И това няма да се промени скоро.
  Иначе, тия неща с които сте се заели да пишете са полезни за тамошното общество, но тук нашите хора в масовия случай едва ли ще ви разберат.
  .

 75. 75 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#74] от "k_":

  Не, разбира се, че “анти-капиталистическият капитализъм” или “инклузивният капитализъм” няма да им се получи в крайна сметка, зашото, първо е вътрешно противоречив и второ, защото има Китай, където превратът им не успя, а има и други многомилиардни страни, които ще си продължават неолиберализма на Фридман и Хайек, който, парадоксално, им беше натрапен точно от тези същите давоски анти-неолибералисти, в предишното им превъплъщение. Обаче, в краткосрочен план, ще ни отровят живота и в България, без всякакво съмнение. Виж какво стана на изборите. Анти-неолибералният блок има мнозинство, а в ГЕРБ не може да се търси никаква опора, защото е само една интересчийска, клиентелистка партия, основана на мафиотски принципи, без идеология, партия, готова да служи на всеки, включително и на господстващите анти-неолиберали в Брюксел, за които хомогенизацията и видиотяването на обществото, чрез прехвърляне на Африка и Азия в Европа, потъпкване на всяка истина и разстройство на самата основополагаща тъкан на държавите, в името на вкретеняване на населението, е идеалът, който те считат, че ще им осигури вечно господство.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2575 Весело

  физиологичен разтвор вместо ваксина срещу COVID в Северна Каролина .....и няма тромби ..... https://news.yahoo.com/people-got-saline-shots-instead-165256880.html

 78. 78 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  Означава ,че си заразен!

 79. 79 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#75] от "bryghtlyght":

  Позволете ми да не се съглася с твърдението относно оценката за влиянието на "Анти-неолиберналният блок" в България.
  Първо да изясним понятията, защото последните десетина година стана обърквация в тия неща и това "Анти-неолиберален" звучи странно и може да човек да се заблуди.
  "Совите на са това, което са", фразата от оня филм на Дейвид Линч, за който едва ли и 1% от хората, гласоподавателите де, са го гледали.
  Та, в момента според мои лични наблюдения имаме на терена селедните групи (това май важи и за вашето и за нашето общество):
  - Консерватори. Тук включваме застаряващи аристократи или богати наследници, успели да оцелят икономическите през турбуленции на времето, в смисъл не фалирали от алчност, комар и фукарийство, живеещи в тяхни свят на относителни морални норми. Сред тях може да има и достолепни старци на 80 и нагоре и млади, амбициозни на по 20-30 г копаещи в науката и бизнеса.
  - Неоконсерватори. Тия станаха популарни по времето на втория Буш президент. Обикновени мошеници, според мен, маскирали се на консревтори, защото тогава такава беше печеливша схема.
  - Либерали. В класическия смисъл нещо като нашия Петко Каравелов и подобни в западното общество с визия, че животът в обществото ще бъде по-добър, ако по-малко е регулиран от държавата. Сега май под това се разбира либертарианци.
  - По някакъв си магически начин, неясен за мен, социалисти в целия им спектър от миролюбивите социалдемократи до революционните терористи от ленинов, троцкистки и пр. започнаха да се представят като "либерали". В смисъл ние разбиваме стария ред на консервите, обаче НИЕ ще ви въведем с цялата сила и мощ на старата дръжава на НОВИЯТ ред и ние ще го направим за общото добро и изобщо някой да не си мисли да ми се лигави със задаване на въпроси, защото нямаме време да му отговаряме и ни бави в пътя към новия свободен, както ние го разбираме НОВ Свят. Това е дежавю, разбира се и яз поне нямам никакво съмнение как ще свърши.
  - Популисти. Тия са нови. Може би от началото на този век, от който вече изминаха 20г, но колко хора си дават сметка за това. Популистите вярват, или са убедени да вярват от екипите си, в силата на науката социология, която им обещава че могат да измерят всяко настроение в избирателите постоянно, могато да го манипулират, могат да ги посъветват и помогнат как да плуват на вълните на народната любов. Това работи, но само до време и в един момент им се налага да изпият горчивата чаша.
  Съгласен, че на много хора в България ще бъде "отровен живота", но това е защото те са имали неадекватни очаквания. За други, към които се причислява и моя скромност, едва ли ще ни изненадат с нещо.

 80. 80 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#78] от "ZyklonA":

  > Означава ,че си заразен!

  Всички сме Заразени (пише се с главна буква, уважително). Въпрос е само на концентрация на вируса.

  કટાક્ષ
 81. 81 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#77] от "MPetr":

  > физиологичен разтвор вместо ваксина срещу COVID в Северна Каро

  Важното е че хората са си получили Сертификата и могат да пазаруват и пътуват навсякъде без допълнителни усложнения.

  કટાક્ષ
 82. 82 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#79] от "k_":

  Да, в общи линии така се мислеше, а и аз бях привърженик на подобна политическа класификация, но след като се запознах с някои текстове, които враговете на цивилизацията най-учудващо започнаха открито да печатат без всякакъв свян, нещата се оказаха съвсем други. Истинското разделение се оказа не политическото ляво-дясно, а един елит, една нова човешка раса, състояща се от мулти-милиардери от една страна, срещу всички останали, независимо от политическия им цвят, от друга. Щом един доказан некадърник Блумбърг (видяхме го какво представлява по време на дебатите), успя чрез частната си компания да смачка света, няма ляво, няма дясно, чрез лично от него оркестриран евгеничен нацистки псевдо-епидемичен преврат през Март миналата година, всичко друго мислимо като тоталитарен контрол, е достъпно за въпросния милтимилиарден елит от Давос.

  Когато се разсъждава върху тези въпроси, трябва да се изясни един основен термин, който предизвиква голямо объркване, а именно терминът “неолиберализъм”. Това е объркващ за мнозина термин, защото съдържа в себе си думата “либерализъм”, а тя някак отвежда по необясними причини към политическо ляво, нежели, нео-марксизъм и комунизъм. Обаче, както четем експлицитно в текстове, да речем на автори като Клаус Шваб, неолиберализмът е състояние на обществото, най-близко днес до класическия laissez-faire капитализъм на Адам Смит, със своя пазар като доминиращ мотор на развитието, с ниските данъци, с creative dеstruction, както и срещу не само прекомерно социалната държава, а и срещу социалната държава изобщо като такава. Обратното, това за което ратува “the great reset”, наподобява на класическо ляво, но не съвсем. По-скоро “the great reset”, е някаква фашизоидна модификация на социал-демокрацията (какъвто е и класическият фашизъм в рудиментарната си начална верси), която от създаването си е била слугинчето на онези, които Маяковски кълнеше с “Ешь ананасы, рябчиков жуй, день твой последний приходит, буржуй.” Днес подобно объркване и направо неразбиране на този въпрос, е характерно за руски автори като Дугин и Фурсов, които, може би поради липса на способности или поради особеностите на издигане на сульо и пульо с връзки в днешна мафиозо-диктаторска Русия, не съумяват да схванат същността на процесите в днешния свят и терминологията свързана с тях. В България въпросните си имат много активни епигони, в лицето един Иво Христов (оня с 80-те%) или, да речем, Валентин Вацев, да не говорим за Владимир Чуков, всичките с много подвеждащи, заимствани от руските източници, лоши анализи. А, както се знае, лош анализ, е половин загуба. Има обаче български политици от левия спектър, каквито са Георги Пирински, Ивайло Калфин и Христо Иванов, които добре разбират, ако не идеологическите дълбочини на въпроса, поне практическите измерения на противопоставянето на неолиберализма. Неслучайно Нинова изгони Пирински и Калфин от ръководните постове в БСП, последният приобщен от европейските му приятели грейтресетери, да оглави една от многобройните организацийки за слугуване на “the great reset”. По този начин Нинова конституира БСП като “популистка” партия, според терминологията, на която народът лепна звучното прозвище “джендърска”, от сорта на партията на Орбан и Качински. За да не стане грешка—Нинова, Орбан и Качински са анти-“дежндъри”, тоест те са фашисти, съгласно въпросната “джендърска” терминология. Всъщност днес в парламента, БСП на Нинова замества фашизоидните отломки, които не можаха да преминат четирипроцентната бариера. Така, пред Нинова няма абсолютно никакви пречки да се коалира с безгръбначната ГЕРБ единствено отдаден на клиентелизма си, още повече, че и двете са членове на най-големите партии в семейството на ЕС, докато другите четири не са (ДПС са членове на някакъв европейски либерален алианс без значение).

  В САЩ, силите се разделят по равно—едните са сили борещи се за засилване на робството, на господарите от САЩ и робите в Китай. Това са класическите привърженици на робството—Демократската партия, която днес е поддържник на пост-индистриалното общество, познато още като пост-модерно, тоест съвременният нацизъм, на който беше лепнат и най-новият етикет, “the great reset”. Наченките на пост-индустриалното общество бяха през шейсетте на миналия век, когато падна и първата жертва—Джон Кенеди—церебрален опонент на пост-индустриалния свят. След него светът бавно, за да не усети жабата, че я сваряват и да вземе да изскочи от тенджерата, позволи на пост-индустриалното общество да пропие социото, за да дойдем през 2016 г. до един самобитен герой, борец за свобода срещу робството и задаващия се неминуем погром. Пост-индустриалното общество обаче вече е закрепнало, развило е мускули и за него такъв нещастен човечец, борец за свобода, не е някаква пречка да бъде премахнат без физическо усилие, но чрез едно унижение досущ като садамхюсеиновото и муамаркафиовото, чрез един непреодолим преврат и потъпкване на всяка следа от демокрация—фашизъм пар екселанс. Ма, моля ви се, за каква демокрация изобщо може да иде реч, даже и преди тази срамна случка? Тук да не би да сме се събрали някакви наивници, дето лапат мухите?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK