Райската градина в Пловдив: Епископската базилика отваря врати

Изображението на паун - символ на безсмъртието

© Георги Кожухаров

Изображението на паун - символ на безсмъртиетоМясто, в което да четеш по земята.


Такъв съвет може да бъде даден за посетителите на Епископската базилика на Филипопол. Два слоя мозайки разкриват и разказват истории отпреди 14 и 16 века. На централния вход посреща великолепен паун - той е символ на безсмъртието и се чете като послание към влизащите, че християнството е пътят към вечния живот. Мозайките от втория слой показват над 100 медальона с изображенията на различни видове птици. За ранните християни те са имали символно значение и според някои изследователи представят райската градина. Защо са изобразени толкова много птици все още няма категоричен отговор и той ще бъде търсен в изследването, което ще продължи.


Така базиликата освен място за история дава и поле за въображение на посетителите. Официалното й откриване е в неделя (18 април - денят, в който ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата), а от 19 април отваря врати.
Епископската базилика на Филипопол, един от най-забележителните обекти на българското културно наследство, ще е музей, в който се съхраняват близо 2000 квадратни метра мозайки от раннохристянската епоха. Проектът по реставрацията и изграждането на комплекса е финансиран и реализиран с подкрепата на фондация "Америка за България" в публично-частно партньорство с Община Пловдив, Министерството на културата и частни компании.


Откриването и онлайн разходка на живо вижте във видеото в края на текста.


Голямата базилика - от изоставен обект към модерен културен център


Първите останки от базиликата са разкрити при археологически разкопки още през 80-те години, когато екип начело с Елена Кесякова успял да проучи около половината от базиликата. Останалата част обаче се намирала заровена под улицата и останала скрита за изследователите. След приключването на археологическите дейности над развалините било построено защитно покритие, което през 90-те години се срутило и състоянието на мозайката се влошило.


"Това беше един изоставен обект, без охрана и без надзор и в много тежко състояние. Мозайките бяха останали под открито небе, но най-големият проблем беше, че бяха покрити под слой найлон, който беше причинил най-големите щети. Когато започнахме проекта, горният слой на мозайката беше в много лошо състояние и се наложи да го вдигнем, за да го почистим", разказва доц. Елена Кантарева-Дечева, която е ръководител на екипа по реставрирането на мозайките.


Тя успява да убеди борда на фондация "Америка за България" да финансира и този проект (първият им успешен опит е с Малката базилика в Пловдив), но възниква и друг проблем - за пълното разкриване на базиликата в нейната цялост се налага община Пловдив да премахне цяла улица. "Това беше нечувано решение, което и по света рядко се прави. За мен то е историческо", коментира доц. Кантарева решението на общината да демонтира улицата.


"Изворът на изобилието"

© Георги Кожухаров

"Изворът на изобилието"


Дейностите по разкриването и реставрацията на останалата част от базиликата започват през 2015 година. В тях се включват над 450 доброволци. Първоначално е предвидено проектът да приключи през 2019 г., за да съвпадне с обявяването на Пловдив за европейска столица на културата, но заради укрепването на сградата музей и премахването на пътния възел откриването се забавя. Но 2 години по-късно, хиляди часове труд и инвестиция, надхвърляща над 20 милиона лева общо (8 милиона долара от "Америка за България" и 7 милиона лева от община Пловдив, както и участието на Министерството на културата и частни компании), епископската базилика става достъпна за посетители.


50 компании са участвали в целия проект за възстановяване на базиликата, 49 от тях са български - отбеляза Нанси Шилър, президент на фондация "Америка за България", на официалното откриване. За нас е чест и признание да участваме в това възстановяване, каза още тя и благодари на всички, включили се в последните години в проекта, включително на тези, които "осиновяват" птици, т.е. правят дарения за работата по базиликата.


Благодаря и на доброволците, които участваха в почистването на тонове пръст, бурени и отпадъци. Без вас сигурно още щяхме да копаем пръстта.


Нанси Шилър,

президент на фондация "Америка за България"


Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, която също се включи в церемонията, припомни, че страната й от години инвестира в съхраняването на културното наследство тук и "това е нашият начин да покажем колко ценим българската история и култура". Тя каза още, че знае и колко икономически ползи ще донесе проекта за Пловдив.


Парчета от историята


Епископската базилика е един от най-големите раннохристиянски храмове на територията на Балканите. Смята се, че е един от първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. (по времето на Константин Велики).


Научният консултант на проекта д-р Станислав Станев разказва, че комплексът е изграден върху основите на друга антична сграда, която вероятно е представлявала храм, посветен на култа към императора. Заради разположението ѝ, размерите и скъпите материали се смята, че на това място се е намирал храма на главното божество на Филипопол - Аполон Кендрисийски. След преобразуването му в християнски комплекс базиликата просъществува като такава докъм VI век, когато вероятно вследствие на земетресение е разрушена, а върху нейните руини възниква древен некропол.


Единственият надпис в базиликата не е запазен изцяло, но потвърждава хипотезата, че комплексът е бил построен със средствата тогавашния епископ. Първият слой мозайки е по-семпъл и включва основно геометрични фигури, а вторият с птиците - много по-пищен. На откриването Елена Кантарева-Дечева каза, че е открит и трети слой мозайка.


Райската градина в Пловдив: Епископската базилика отваря врати

© Георги Кожухаров


Камъче по камъче - миналото в бъдеще време


На мястото на някогашната базилика днес е издигната модерна сграда музей. За представянето на различните артефакти са използвани и съвременни технологии като виртуална реалност и интерактивни панели. В центъра е обособена "Зона на откритията", чиято цел е да представи историята на Епископската базилика по достъпен за децата начин, има и специална част за деца, които ще се обучават, докато играят.


Музеят и площадът до него са проектирани от ателие "Дуо". А американския архитект Лий Х. Сколник и екипа му, които са автори и на проекта на първия детски музей на Балканите "Музейко" в София, проектират изложбеното пространство и изграждането на експозициите.


Според зам.-кмета на Пловдив Стефан Стоянов обектът е много новаторски. "Този обект продължава да живее. Тук вероятно ще се правят неща по експозицията и реставрацията още десетки години. С отварянето му тепърва започва работа по него, което предполага и университети, и музеи, и всички заинтересовани страни да имат активна роля тук. Това може да генерира огромен поток от научни работници, които да идват да гледат и да работят, такива обекти би трябвало да бъдат своеобразен пулс за научната общност", обяснява още Стоянов.


Дейностите по поддръжката и реставрацията на мозайките ще продължат и след отварянето на базиликата

© Георги Кожухаров

Дейностите по поддръжката и реставрацията на мозайките ще продължат и след отварянето на базиликата


С откриването на базиликата целта на община Пловдив е да навлезе в нов ниша за туристическия пазар (ранното християнство) и да се превърне в притегателен център за културен туризъм. Приемането в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО би дало голяма популярност на този обект, обяснява още Стоянов. Засега епископската базилика в Пловдив е включена в индикативния списък на ЮНЕСКО, което значи, че трябва да функционира като музей поне 1 година, преди да влезе в официалния списък.


Официално откриване и обиколка сред най-интересните находки в базиликата:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  В случая спонсорът наистина заслужава ръкопляскания.
  Обектът трябва да се види след предполагемите тълпи в началото, след откриването.

  Еретик
 3. 3 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Пловдивчани сме особено благодарни на фондация "Америка за България", която освен в малката Базилика инвестира много пари в новата голяма Базилика!

  Пловдив е център на античното римско строително изкуство с няколко важни обекта Амфитеатър, Стадион, малка и голяма Базилики!

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Пиарска статия относно Америка за България.
  —цитат от коментар 1 на Bornagain

  Що!?Кое не е истина и кое те дразни!?

 5. 5 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  В случая спонсорът наистина заслужава ръкопляскания. Обектът трябва да се види след предполагемите тълпи в началото, след откриването.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов

  Не знам кой на кого е спонсор - 2 миЯрда бойковски за въображаеми самолети срещу 16 милиона и Херо Мустафа.

  Свободата, Санчо...
 6. 6 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Уникално! Ще я посетя с удоволствие през лятото!

 7. 7 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"][/quote]
  Нищо не ме дразни, констатирам. Виж колко пъти се споменава Америка в публикацията и колко пъти България.

  Свободата, Санчо...
 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  В случая спонсорът наистина заслужава ръкопляскания. Обектът трябва да се види след предполагемите тълпи в началото, след откриването.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Когато си бяхме на почивка около Коледа сградата отвън беше завършена, явно до сега са довършвали монтажа на прекрасните мозайки вътре.

  Впрочем на малката Базилика, когато я посетихме преди няколко години след откриването, все още 2 специалисти довършваха част т мозайките, много пипкава и отговорна работа!

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  "от изоставен обект към модерен културен център" - целият център на Пловдив е от древен, по-древен. Ако има възможност, т.е. пари, градът ще има друг облик, но и това, което е в момента не се представя, не носи ползи както трябва. Иска се акъл, а не само "откриване", помпозно за историята, след което няма нито добро стопанисване, нито някакви идеи за развитие. А, уж туризЪмЪТ ни е приоритет...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1016 Весело

  АУУУУ перфектна е за сватби :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 11. 11 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Изглежда много красиво. И мозайките и сградата.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 12. 12 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":

  Те, дразненията изглежда идват изглежда от североизтока, съдейки от написаното!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Много е красиво. Майсторска работа. Не като сегашните Баш майстори на бокаса.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Весело

  До коментар [#8] от "Дария Колев":

  Казва се РЕСТАВРАЦИЯ миличка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Весело

  Падна тирана и веднага се отпуши културата 🤣🤣🤣

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 142 Неутрално

  Пиарска статия относно Америка за България.
  —цитат от коментар 1 на Bornagain


  Ами, да ги бяха дали парите от Масква и РоссГоссСотрудничество бе, товарищ:)
  Що не ги дадоха те?Аааа, да!Сетих се!Те пък дадоха парите за атентата в "Св.Неделя".

 18. 18 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Филипопол и Сердика, Сердика и Филипопол. И преди, и сега.

 19. 19 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Любопитно

  Филипопол и Сердика, Сердика и Филипопол. И преди, и сега.
  —цитат от коментар 18 на razor


  Сердика? Като име е известно, но какво от Сердика е останало?

  Има ли останки от виадукти?
  Има ли останки от римски бани?
  Има ли останки от 2 Базилики, освен една църква между някакви сгради?
  Има ли римски Стадион?
  Има ли крепостни стени?
  Има ли Акфитеатър?

  Сердика в сравнение с Филибето майна е като джудже!

 20. 20 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Лидъл правят по красиви халета. Можеше да ги питаме как го правят без да мухлясват музайките? Антихристите от АзаБ скриха една от най-красивите сгради на нашият град. Католическата катедрала свети Лудвиг където е погребана княгиня Мария Луиза.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 23 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Те руските институции в никакъв случай не биха инвестирали в нещо, което да доведе до слава за България. Известно е тяхното "богато" финансиране на международни организации, освен ако не се казва Руский мир или тролове, като вечно присъстващите 3-4 тук като този с тюбитейката :)

 23. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дария Колев":

  Успя да си демонстрираш НЕвежеството.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#21] от "Корабов":

  Не плачи за нероден Петко , че си жалък.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 26 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  И нито дума за делата на арх. Емил Жечев срещу продажбите на тези и други терени от общинарите........Простотията е повсеместна !

 26. 27 Профил на @
  @
  Рейтинг: 397 Неутрално

  При откриването американската посланичка Херо Мустафа е започнала изказването си с "Високи сини планини" на Младен Исаев. Преди три дни Дневник ни уведоми в тази статия https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/04/15/4198235_noviiat_parlament_gerb_ostana_sama_sreshtu_vsichki/ как потребители в социалните мрежи обвинили Мика Зайкова, че при откриването на парламента използвала цитат от /цитирам/ "популярния по време на комунизма поет Георги Джагаров, известен като приближен на тогавашния ръководител на държавата Тодор Живков". Хайде сега да видим тези "инфлуенсъри" в социалните мрежи, които много се възмутиха от Мика Зайкова, която си позволила да цитира стих от "комуниста Джагаров", дали ще се възмутят от Херо Мустафа, която цитира стихове от комуниста и участник в Септемврийското въстание Исаев. Хайде да видим ще наплюят ли американската посланичка заради "високи сини планини", както наплюха Мика Зайкова заради "земя като една човешка длан".

 27. 28 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Пловдивчани сме особено благодарни на фондация "Америка за България", която освен в малката Базилика инвестира много пари в новата голяма Базилика!
  —цитат от коментар 3 на Дария Колев


  Много пари?
  Ние инвестирахме 2 милиарда кеш в завода им за самолети в Южна Каролина за да си отворят хиляди високо платени работни места, не съм чул някой да ни благодари или да прави подобни материалчета за нашата инвестиция.

  Тези върнали сигурно 10-тина милиона за най-удобния проект за реклама, и вече цели оди пишем, може и американска територия да я обявим базиликата ...

  Жалко поклонничество и липса на национална гордост.

 28. 29 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Лидъл правят по красиви халета. Можеше да ги питаме как го правят без да мухлясват музайките? Антихристите от АзаБ скриха една от най-красивите сгради на нашият град. Католическата катедрала свети Лудвиг където е погребана княгиня Мария Луиза.
  —цитат от коментар 20 на ZyklonA


  Католическата катедрала няма как да е скрита, щото тя е едно ниво по-високо!

  Но католиците са знаели къде е епископската Базилика на древен Пловдив и са си чучнали катедралата точно до нея, можело е няколко парцела встрани!

 29. 30 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  С уважение към всички, съхранили това богатство.

 30. 31 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#20] от "ZyklonA":

  Не зная какво точно е направила Мария Луиза за България и Пловдив, но зная, че нейния съпруг, който е спорна личност, но достатъчно свързан с утвърждаването на Българската държава лежи непогребан в една немска катедрала и очаква кога най-после българско правителство ще реши да го погребе в държавата, която счита счита за своя.

 31. 32 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 813 Гневно

  Пиарска статия относно Америка за България.
  —цитат от коментар 1 на Bornagain


  Ако парите и инициативата бяха на Россия за Болгария, в статията щеше да се споменава това. Но не би... Както всички знаем, Российката ти никога не е дала нищо добро на България. Единствено грабежи, убийства и заличаване на всичко българско. Както тук, така и в остатъците от първите български държави на изток, които са почти унищожени от алкохолизираните азиатски примитиви.

 32. 33 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  АУУУУ перфектна е за сватби :D:D:D:D
  —цитат от коментар 10 на MititU


  Перфектно за сватби и партийни събирания на елита на Герб.

  Не помните ли как точно по тия мозайки играха хорA или чалга май беше 😠 😠

 33. 34 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 813 Гневно

  Много пари?
  Ние инвестирахме 2 милиарда кеш в завода им за самолети в Южна Каролина за да си отворят хиляди високо платени работни места, не съм чул някой да ни благодари или да прави подобни материалчета за нашата инвестиция.

  Тези върнали сигурно 10-тина милиона за най-удобния проект за реклама, и вече цели оди пишем, може и американска територия да я обявим базиликата ...

  Жалко поклонничество и липса на национална гордост.
  —цитат от коментар 28 на everlast666


  Ние и 3 милиарда за Турски поток дадохме, но не чувам да протестирате. 3 милиарда, а дори няма връзка с нашата газопреносна система. 3 милиарда, а всичко отива директно в Сърбия. 3 милиарда, като някакви хипотетични приходи, ще видим след десетилетия. 3 милиарда дарени на Русия и Сърбия.

 34. 35 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Виж колко пъти се споменава Америка в публикацията и колко пъти България.
  —цитат от коментар 7 на Bornagain


  Интересно защо Америка за България не инвестираха в разкопките покрай магистралите които строим, защото там сипваме десетки милиони, които никъде не се споменават, а в най-изгодното за ПР място.

  Това направо си е било запазено за тях да инвестират 10-тина милиона и после да се дуят и рекламират 20-тина години.

  То Баце подобни пари ги харчеше без да разбере дори.

 35. 36 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  В случая спонсорът наистина заслужава ръкопляскания. Обектът трябва да се види след предполагемите тълпи в началото, след откриването.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Ако до лятото никой не е постнал галерия за голямата Базилика най-тържествено обещавам, че ще го направя аз!

  И много моля не смесвайте политиката с култура, не падайте до нивото на кмет в сянка и други другари! Факт, че "Америка за България" и кметовете от ГЕРБ, са основните двигатели тези 2 антични обекта да се ситуират помпозно в градската среда на Пловдив!

 36. 37 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Някакси продължава да ми бяга концепцията при тия скорошни реставрации и социализации на археологически обекти в страната - тука в една огромна като обем сграда има няколко квадрата с по-интересни мозайки - останалото - стандартни геометрични фигури и няколко счупени колони каквито има на още 1000 места по света...
  Онази новата дупка срещу пощата - пак тайна какъв точно и е замисъла и какво ни показва.
  В София - онези неща под мехурите на Веждичката и покрай подлеза на метрото на Сердика - колко време ги ровиха ония зидчета, какви помпозни приказки имаше как едва ли не ще засенчим Рим, Ефес и Атина с тия съкровища - не съм видял 1 турист нещо да разглежда там...

 37. 38 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#31] от "Fury_21":

  Ще трябва да изчака и последният комунист на света да умре. Очаква се да стане въ България ,ала кога не се знае.

 38. 39 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Мухъл хвана мозайката , веднага ми се изясни колко от тези десетина милиона наистина са отишли за базиликата и колко са потекли в нечии джобове. Да не могат една проста вентилация да направят ......мани.
  Кво да се чуди човек гледай държавата в която живеем , Дневник ни навира в очите платени стати ,как Кауфланд се явява най-големият инвеститор в БГ . Е боже мили, хората говорят за атомни и вестиции ,заводи за машиностоене ,а у нас най-големи били Кауфланд.

 39. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fury_21":
  "Те руските институции в никакъв случай не биха инвестирали в нещо, което да доведе до слава за България. "

  Един руски интелектуалец, на чието име има кръстена софийска улица, откровено е казал, че всяко тържество на България е смърт за Русия.

 40. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#35] от "everlast666":
  "Интересно защо Америка за България не инвестираха в разкопките покрай магистралите които строим"

  Руският трол има наглостта да държи сметка на американците къде да инвестират в България. При това тук не става дума за инвестиция , а за дарение. Дразнат се българите с руско самосъзнание ,че американците даряват в нашата страна и се радват , когато плащаме данък Русия в размер на милиарди всяка година.

 41. 42 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#13] от "Bornagain":

  АзБ спонсорира ОТКРИТО множество културни събития. Спонсорира и това издание, което е най-голямото заставащи срещу Тиквата.
  Русия какво спонсорира? Тайно дава пари за разни хибридни сайтчета като Брадва, ПАН, Поглед телевизийката на Волен......движение русофили....
  А колко при сме дали за НАШИ можеш да сравниш с това колко пари даде "русофобът" Бойко за осъществяване на руския геополитически проект потока. Който набързо свърза Сърбия, но няма отклонения и връзки с ползватели на българска територия.

 42. 43 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#39] от "ZyklonA":

  Това колко са потекли в нечий джобове не е работа на дарителите. А особености на националната политика.

 43. 44 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#33] от "everlast666":

  Не бяха по тези мозайки. Провери по-добре.

 44. 45 Профил на zgv191048398
  zgv191048398
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пиарска статия относно Америка за България.
  —цитат от коментар 1 на Bornagain


  ... напомняш ми стария виц, дето руските учени копали в едно голо поле. Копали, копали, копали (работа, работа, работа...) и като не намерили абсолютно нищо!!! обявили, че там бил изобретен безжичния телеграф/технология... )

 45. 46 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#28] от "everlast666":

  Ми при условие, че приоритетите ни са основно, събаряне на паметници на културата, стиропор, самолети втора ръка и заравняване на дюни, трябва да се благодарим, че ни хвърлят трохи за култура и красота. Можеха и да не ни ги дават. Ние не ценим културата си.

 46. 47 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Ще бъде интересно да се види!

 47. 48 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#37] от "Jazzdevil":

  Пак е по-добре да се организират тия разкопки около пощата, иначе стават някакви опикани клоаки в центъра. Така поне правят общата среда по-приятна. Ходиш си из провинциален град и хоп! късна римска империя, ами яко си е. По-добре от някакви неопределени насипи и камънак.

 48. 49 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#43] от "Filofob":

  Аз тях не ги виня, парашута от София, шефа на Старинен Пловдив.
  Не мога обаче да не отбележа грозното хале със което предполагам дарителите са се съгласили и закриването на фасадата на св. Лудвиг.
  Или пък джендърските послания от най-различни посланици. Защо им беше да "подписват" исторически паметник с такива толерастки послания?

 49. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#38] от "ZyklonA":

  Бойко е корав българин. Ще се наложи да го почакаш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дария Колев":

  Какъв ти е проблемът другарко? Май истината не ти понася? Научи ли за находките и обектите в София? Научи ли кое е монтаж и кое е реставрация?
  Хайде малко по-умно и по-кротко като не си си научила уроците!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 51. 52 Профил на
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Приятели на Русия, признайте си вече, че изобщо не ви дреме за културата и археологията. В държава, където жилищният фонд прилича на ромско гето, нашите изтънчени русофили са се загрижили, че музеят бил със съвременна архитектура.
  Голямата ви болка за умиране е, че в проектът е спомената Америка. Това е истината :)

 52. 53 Профил на zgv191048398
  zgv191048398
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пловдивчани сме особено благодарни на фондация "Америка за България", която освен в малката Базилика инвестира много пари в новата голяма Базилика!Пловдив е център на античното римско строително изкуство с няколко важни обекта Амфитеатър, Стадион, малка и голяма Базилики!
  —цитат от коментар 3 на Дария Колев


  ... да питам... вий, приказлива госпожо, как тъй ги Оценяте тейзи рабутьи, кое е римско и то строително! изкуство и кое е "център"... че това са си чиста проба незаконни провинциални (защото нямате в комплектчето императорски дворец и гробница) строежи, ако говориме за строежи, щото т.н. "християнство" е легализирано в ИРИ в 4-ти век, а Изкуството предхожда с век-два този "административен, на римската администрация, акт". А къде, кога и от кого е извършен този акт е друга темичка по въпроса за "центъра", например.... Особено и най-вече доколко е "римско" наследството това личи от най-ранния мозаечен под (да-да, този със "свастиките") който няма аналози в "древногръцката" символика, която била наследена от РИМ (Рома), а си е чисто (чистак-бърсак) наследство от Тракия на Орфей...

  *** знам, че Филибето сте си гъркомани, обаче това е "положението" )))

 53. 54 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Руският трол има наглостта да държи сметка на американците къде да инвестират в България. При това тук не става дума за инвестиция , а за дарение. Дразнат се българите с руско самосъзнание ,че американците даряват в нашата страна и се радват , когато плащаме данък Русия в размер на милиарди всяка година.
  —цитат от коментар 41 на tacheaux


  Тези които сега сте най-големите "демократи" и подмазвачи на американците, по времето на комунизма най-много се навеждахте на руснаците!!

  Тогава на нас истинските българи ни казвахте "врагове на народа", капиталисти и нацисти!

  Просто слугуването ви идва отвътре, обичате да се кланяте на силните на деня.

 54. 55 Профил на zgv191048398
  zgv191048398
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ... една гордост ме обзе, прочитайки думата "епископ" написана на Български език, и то в надпис от 4-6-ти век... )

  *** нпринципно, оспорвам датировките... защото намерената монета на Лициний (съимператор на Константин Велики) следва да е сечена преди 324г. сл.Хр. когато той е умъртвен по заповед на Константин, Монетата е намерена в най-горния мозаечен под, така че каква е това датиране 4-6ти век!?
  .... но! както вече казах:
  майничките са гъркоманченца... ;)

 55. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#55] от "zgv191048398":

  Една монета може и да е подхвърлена. Известни са много подобни манипулации. Не е достатъчно за точна датировка.
  Има си научни методи като радиовъглероден анализ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 57 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 331 Неутрално

  АУУУУ перфектна е за сватби :D:D:D:D
  —цитат от коментар 10 на MititU


  Дано сватбите останат в миналото, когато ГЕРБ не е в управлението!

 57. 58 Профил на zgv191048398
  zgv191048398
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Сердика в сравнение с Филибето майна е като джудже!
  —цитат от коментар 19 на Дария Колев  ... ами наге да местиме столицата във Филибето... )

  или първом ще прочетете това, например... https://www.academia.edu/31098568/ЕДИН_ПЪТ_ЕДИН_ХРАМ_ЕДИН_ДВОРЕЦ_И_ДЕСЕТ_ВЕКА_ИСТОРИЯ_ОТ_СКРЕТИСКА_ДО_КОСТИНБРОД_4_14_ВЕК

 58. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Весело

  До коментар [#58] от "zgv191048398":

  Другарката е герберка и не чете защото по рождение е дарена(името) с цялото човешко и дори НЕчовешко а направо вселенско познание!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 60 Профил на zgv191048398
  zgv191048398
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#55] от "zgv191048398":Една монета може и да е подхвърлена. Известни са много подобни манипулации. Не е достатъчно за точна датировка.Има си научни методи като радиовъглероден анализ.
  —цитат от коментар 56 на КМЕТ В СЯНКА


  .... откривателите на безжикчния телеграф, перфектно симулират "древност" с обработка на "археложски образци" в микровълнова фурна! )))

  ... значи колкото и да ровите в московските блата или филибето, строежи с каменна зидария на домове - тип "мини"крепост със защитна стена, хипокаустика, водопровод и канал на 8000 г. нема да намерите. Припомням - Рим е на 2500г.Намерени са вече в Софийския квартал . Слатина/Златина. Вие си изследвайте пловдивските каманяци както си щете ))))

 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 62 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Весело

  [quote#58:"zgv191048398"][/quote]

  Десет века история? Филибето има 80 века история!

  "Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се проследи от праисторията до наши дни. Първите неолитни поселения в границите на днешния град започват от VI хилядолетие пр.н.е.[3][4], а от каменно-медната епоха (IV-III хилядолетие пр.н.е.) животът в града не е прекъсвал, което го нарежда сред най-древните постоянно обитавани градове в света"

 62. 63 Профил на zgv191048398
  zgv191048398
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#58:"zgv191048398"]
  —цитат от коментар 62 на Дария Колев
  Десет века история? Филибето има 80 века история!"Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се проследи от праисторията до наши дни. Първите неолитни поселения в границите на днешния град започват от VI хилядолетие пр.н.е.[3][4], а от каменно-медната епоха (IV-III хилядолетие пр.н.е.) животът в града не е прекъсвал, което го нарежда сред най-древните постоянно обитавани градове в света"[/quote]

  налягай парцалите... филибето не важи! Столицата на Балканите ВИНАГИ е била Софето... вече 20 века... аман от измислени "македонци"!

 63. 64 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Още една културна придобивка за Пловдив. Сградата откъм улицата е малко невзрачна и паркинг няма да има достатъчно според мен. Но все пак брво на общината - цяла улица премахнаха, а и на фонадацията, която често критикуваме - голямо благодаря от пловдивчани.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 64. 65 Профил на zgv191048398
  zgv191048398
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#58:"zgv191048398"]
  —цитат от коментар 62 на Дария Колев
  Десет века история? Филибето има 80 века история!"Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се проследи от праисторията до наши дни. Първите неолитни поселения в границите на днешния град започват от VI хилядолетие пр.н.е.[3][4], а от каменно-медната епоха (IV-III хилядолетие пр.н.е.) животът в града не е прекъсвал, което го нарежда сред най-древните постоянно обитавани градове в света"[/quote]

  пропуснах.... 10 века е "римската история" на София... не става само с "природна интелигентност" и нпреразкази от бабите, трябва си и четене на СЪВРЕМЕННА литература... )

 65. 66 Профил на zgv191048398
  zgv191048398
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Още една културна придобивка за Пловдив. Сградата откъм улицата е малко невзрачна и паркинг няма да има достатъчно според мен. Но все пак брво на общината - цяла улица премахнаха, а и на фонадацията, която често критикуваме - голямо благодаря от пловдивчани.
  —цитат от коментар 64 на Пешката


  ... аз пък съм чел за десетки случаи, в които същата прехвалена община, поради части строителни инереси, е съсипала маса "археология", вкл. и "5-метровата колона", ако си запознат със случая... мхм

 66. 67 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#48] от "lil_alex":

  Аз не казвам да не се пипа нищо ама след като се проучат да се прави някаква по-задълбочена оценка кой обект носи някакъв туристически потенциал - ей примерно от северната страна на пощата има едно малко амфитеатърче дето ще бъде супер да се социализира в някакъв по-малък културен комплекс. В същото време не разбирам смисъла да се представят като готов археологически обект руините на някакви редови римски къщи или складове, чийто стени не стигат и до коляното ти.

 67. 68 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Базиликата е построена втората половина на 5 в. Това за след 313 г. са пълни измишльотини. Не случайно само археолози не се изказват, защото знаят периода на изграждане.
  Въпреки спорните моменти по ексипонирането, така е по-добре от дупката , която представляваше обекта преди.
  След като българската държава тотално абдикира от историческто културно наследство (по точно гледа на него, като продукт за удвояване на кинти от проекти), чужнеци ще плащат и поръчват музиката, как ще бъде експонирано и интерпретирано.

 68. 69 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  До коментар [#48] от "lil_alex":Аз не казвам да не се пипа нищо ама след като се проучат да се прави някаква по-задълбочена оценка кой обект носи някакъв туристически потенциал - ей примерно от северната страна на пощата има едно малко амфитеатърче
  —цитат от коментар 67 на Jazzdevil


  Това не е амфитеатърче, а Одеона, където са заседавали градските съветници!

  Около Пощата е Форумът на Филипополис, има доста разкрити части от него, пред пощата преди някоко години започнаха усилени разкопки.

  Но разкриването на всички останки, археологическите проучвания и експонирането им в градската среда е сизифовска работа, коства много средства и време, затова трябва да сме благодарни на всеки милион, дарен от Америка за България!

 69. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#30] от "stedim":

  С уважение към всички, съхранили това богатство.
  ========
  Османаската империя го е съхранила 5 века.....
  Това брои ли се.....?.... :)
  Ядец... 🤞

  Bukalemun
 70. 71 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Прекрасни новина, смятам скоро да посетя Базиликата със семейството. Случаят е емблематичен за отношението на Америка към страната ни, нашата история и култура. На другия полюс като контрапункт виждаме една Азиатска Сатрапия, която от няколко века целенасочено унищожава и подменя историята и културата на народа ни. За мародерствата, терора, мизерията и смъртта и диверсиите, която тя периодично ни носи с разни "освобождения", да не отваряме дума. Цивилизация срещу крепостно дивачество.

 71. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#13] от "Bornagain":

  Американските НПО та са спасителите на България. Пиарско послание в Дневник, също НПО американско по същество.
  ========
  И в последствие, селските кметове (на сянка) стават археолози.....
  Звучи като басня....

  Bukalemun
 72. 73 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  До коментар [#31] от "Fury_21":

  "Не зная какво точно е направила Мария Луиза за България и Пловдив, но зная, че нейния съпруг, който е спорна личност, но достатъчно свързан с утвърждаването на Българската държава лежи непогребан в една немска катедрала и очаква кога най-после българско правителство ще реши да го погребе в държавата, която счита счита за своя."
  ==============
  И аз не знам кой съпруг на Мария Луиза имаш предвид, но не харесвам изрази като:
  " държавата, която счита счита за своя". Ако някой счита България за своя
  /собственост/, автоматично приема и омразата ми. Ако я приема за родина, е друго нещо, но и двамата съпрузи на княгинята са далеч от България.
  Нещо ако съм пропуснал, дай линк, хора сме, ще се разберем.

  Еретик
 73. 74 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3252 Любопитно

  До коментар [#33] от "everlast666":

  "Не помните ли как точно по тия мозайки играха хорA или чалга май беше 😠 😠"
  ==============
  Ивайловград, вила Армира?

  Еретик
 74. 75 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bornagain": "Не знам кой на кого е спонсор - 2 миЯрда бойковски за въображаеми самолети срещу 16 милиона и Херо Мустафа."

  Освен данък Русия и 3 милиарда за газопровод за нея и нищо насреща! Не съвсем нищо, праща ни шпиони и убийци, разни Чепиги и Мишковци.
  Да си чувал за нещо като фондация "Русия за България"??? Няма това нещо! Чуеш ли за руснаци, пази джобовете и багажа.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 75. 76 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3252 Весело

  До коментар [#75] от "quatro_4x3":

  "Чуеш ли за руснаци, пази джобовете и багажа."
  =============
  Ако беше написано за цигани, щяха да те изтрият.

  Еретик
 76. 77 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#75] от "quatro_4x3":"Чуеш ли за руснаци, пази джобовете и багажа."============= Ако беше написано за цигани, щяха да те изтрият.
  —цитат от коментар 76 на Костадин Иванов


  Руснаците не са много по-различни.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 77. 78 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Пловдив е вечният град на България. Там е запечатано времето на хилядолетия, което подлежи на възхищение сега и в бъдеще. Нямаме друг подобен град.

 78. 79 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вие май не сте чели статията. Майсторите ги остави, кога е почната спасителната риставрация (хи, хи) и кой дава парите. И за тези 7 милиона ли ще искате сметка, че са дадени с лека ръка

 79. 80 Профил на takeshi_kitano
  takeshi_kitano
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Баси, и това чудесно нещо ли нахрачихте, задето е спонсорирано от Америка за България?
  Ми идете тогава и сравнете със земята Центъра по заразни и паразитни болести в София, защото е построен от Фондация Рокфелер!
  Или пък взривете болница ИСУЛ, щото са я строили германци преди войната.

 80. 81 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Великолепие. Мъничко, но уникално.

 81. 82 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Уникална е, прилича на Помпейските !!!

 82. 83 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#71] от "Ген. Колев":

  "За мародерствата, терора, мизерията и смъртта и диверсиите, която тя периодично ни носи с разни "освобождения", да не отваряме дума".

  Ех... а можехме още да сме вилает... тюх да му се невиди ...

  А тези цивилизованите, дето даряват парите за т.нар. Голяма базилика (тези пари са ок. 1/100 - една стотна, от това, което всяка година надплащаме на американските централи в "Марица-изток" поради фиксираните цени на тока им), ако беше станало тяхното през 1947-а, Пловдив сега щеше да е граничен град.

 83. 84 Профил на emo75
  emo75
  Рейтинг: 83 Неутрално

  Барната работа.Браво на майните!

 84. 85 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#82] от "valtoro":

  черньо, я настрана че ме гнус.

 85. 86 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  .... няколко важни обекта Амфитеатър, Стадион, малка и голяма Базилики!
  —цитат от коментар 3 на Дария Колев


  Театър е, Колева, театър...

  CONTADOR GRATUITO!
 86. 87 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Е поне телефон за връзка за сватби, кръщенета няма ли? Само по чорапи ще тропаме щом трябва.

  ... с двеста...
 87. 88 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#35] от "everlast666":

  E, глупостите Ви станаха малко множко

 88. 89 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#20] от "ZyklonA":

  Не "Антихристите от АзаБ" решиха да има 2-ри етаж и да се скрие сградата на католическия храм. Това отвратително решение беше на общината, естествено да се "усвоят" малко повече парички...Сърдете се на местната управа, а "Америка за България" само ги финансира и извърши едно благородно дело. Не зная Русия да е вложила в подобни културни исторически обекти, освен да въоръжава паравоенни дружинки, ала Динковци, да поддържа някои партийки, та и ТВ-та и да изкупува бг черноморие (300хил руски имоти).Не сме дали по-малко пари на Русия, безбожно повече са. Та Беленските реактори (без подписан договор) преплатихме , та чисто транзитния турски поток, построен с наши пари, че даже и взет заем от Аркад (подизпълнителите му-руски фирми, един бг работник не наеха!), та не посмяхме дори от европейска солидарност да се включим в глобите към монополиста Газпром , и още и още... Ниe имaхмe дo 2029 г. за Трaнcбaлкaнcкия гaзoпрoвoд дългocрoчeн дoгoвoр c ''Гaзпрoм Eкcпoрт'' и oттaм пo 150 милиoнa нa гoдинa пoлучaвaхмe кaтo трaнзитни тaкcи. А сега? До 2035 сме на нула! А самолетите от САЩ бяха опит на ББ да замаже имиджа си пред тях (търсеше "баланс" спрямо САЩ и Русия, с една цел да не му осветяват далаверите, макар и това да не му помогна) и 2-та ТЕЦ-а "Ей и ЕС Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3"- това са договорите с Америка. О, как забравих, даваме безплатно полигона в Ново село. А че цяло пристанище сме подарили на Лукойл, и бг митничари не могат припарят дотам? Е, да, ама ако ББ милееше за закъсалия държавен ТЕЦ -МИ2 нямаше да подари на АД студения резерв от МИ2- да вземеш от държавното и да подариш на частното, наистина много "умно", или още едно капанче , което ще им снася в частните джобове. И като толкоз милеете за интересите на Русия, защо погледът ви е все насочен към "гадния" запад и лошата Америка?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK