Облаците и мъглата над свободата на словото в България си останаха

Облаците и мъглата над свободата на словото в България си останаха

© Георги КожухаровКлеветнически кампании, физическа и вербална агресия спрямо журналисти, провалени законодателни инициативи, заплахи към издатели, ограничен достъп на репортери до парламента и липса на политическа воля за каквато и да е промяна. За пореден път имаше ярък пример за опит за задушаване дейността на медиен собственик чрез SLAPP (стратегически съдебни дела срещу публично участие) с процеса срещу група лица, сред които и издателят на "Дневник".


Така накратко изглежда медийната ситуация в България през изминалата година, в която имаше и дълбоки промени в собствеността на големите телевизии, вестници, радиостанции и интернет сайтове.


И ден преди публикуването на поредния годишен доклад на "Репортери без граници", в който има малко основания да се очаква подобряване на българската позиция в световната класация.
През 2020 г. международната организация отреди 111-то място (най-лошото представяне на страната) по свобода на словото. И не последва почти нищо като позитивна промяна. През годината възможността за въпроса към властта беше силно ограничена, а премиерът информираше обществото в джипка-турове из страната, изливайки монолози. Това бе и годината, в която всеки критичен въпрос или статия ядосваше, ставаше повод за атака към издатели или отделни журналисти.


Ден преди излизането на новата класация на международната организация опасенията са, че ще бъде отчетено същото или по-лошо състояние. През последната година от "Репортери без граници" разкриха, че са се опитали да предложат в България да бъде създадена независима комисия, която да помогне за подобряване на медийната свобода у нас, но са срещнали отпор в българското правителство. От организацията разпространиха 10 предложения малко преди изборите на 4-ти април с призив към партиите да включат темата за свободата на словото в предизборния дебат. Това не се случи, а преглед в предизборните програми на партиите показа, че малко от тях имат конкретни разработки по темата.


"Дневник" събра някои от "емблематичните" случаи от медийната среда през последната година у нас.


Физически и вербални нападки спрямо журналисти


"В България независимите медии са обект на съдебен тормоз, а критичните журналисти стават жертва на кампании за очерняне и дори на насилие", пише в миналогодишния доклад на неправителствената организация, публикуван през април.


През пролетта на 2020 година журналистката Венелина Попова (работи за Тоест.бг и За Истината) публикува разследване за даренията, направени от депутата Делян Пеевски. Това предизвика в медиите близки до Пеевски (с които той се раздели окончателно в началото на 2021 година) яростна клеветническа кампания срещу Попова.


Малко по-късно журналистът Николай Стайков получи неколкократни обаждания на погребални теми, а по жилището му бяха хвърляни яйца. Това се случи малко преди "Антикорупционния фонд" да публикува разследването на Стайков "Осемте джуджета" разкриващо, че в прокуратурата има мрежа за кражба на бизнеси, в която участва бивши и настоящи прокурори. Първоначално българските власти игнорираха заплахите срещу Стайков и едва след намесата на "Репортери без граници", журналистът получи охрана. Година по-късно нито по проверката за "Осемте джуджета" има резултат, нито има отговор на въпроса кой заплаши Стайков.


През изминалата година заплахи и тормоз във връзка с работата си получиха още репортерката на "Господари на ефира" Виктория Симеонова за разследването, свързано с финансови пирамиди.


Димитър Кенаров беше бит и задържан по време на антиправителствения протест на 2 септември 2020 година

© Дневник

Димитър Кенаров беше бит и задържан по време на антиправителствения протест на 2 септември 2020 година


Журналистката от Дупница Десислава Панайотова, която работеше активно по случая с изчезването на Янек Миланов от Дупница, се отказа да следи казуса, след като предното стъпкло на колата й беше счупено, а два месеца по-рано - по автомибила й беше стреляно със сачма.


Мартин Георгиев от в. "Сега" беше привикан в МВР, след като изпрати въпроси до полицията за насилието на антиправителствените протести през лятото и есента, а журналистът от "Bird.bg" получи предупредителен протокол от полицията, вместо защита, след като се оплака от заплахите на бизнесмен срещу него.


Един от емблематичните случаи от миналата година за физическо посегателство над журналист в България, който накара много международни организации да реагират, а "Репортери без граници" дори заплашиха, че ще сезират европейските институции, беше ареста и побоя на Димитър Кенаров по време на най-масовия и с най-тежки сблъсъци с полицията протест от 2-ри септември. Тогава, въпреки че беше с отличителни знаци на репортер, Кенаров беше извлечен от тълпата, удрян и задържан за няколко часа в районно полицейско управление. Близо девет месеца по-късно не са известни полицаите, които са го удряли, няма и наказани.


Журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова също беше блъскана от симпатизант на ГЕРБ по време на конференция на партията, а телефонът й беше изтръгнат и хвърлен.


Натиск и през дела


Един от случаите, станал нарицателен за отношението на властта към критичните медии в България, е делото за продажбата на миноритарния дял на "ЕВН" срещу съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, бившия финансов министър Симеон Дянков, бившия министър на икономиката Трайко Трайков и още трима души -експертите на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев.


Делото, по което прокуратурата поиска, затвор и арест за част от обвиняемите, още на първа инстанция, привлече голямо международно внимание и беше наречено "политически мотивирано дело за изнудване".


Делото "ЕВН" завърши на първа инстанция с оправдателни присъди и със становището на съда, че някои от нещата, в които бяха обвинени част от подсъдимите, дори не са престъпления.

© Велко Ангелов

Делото "ЕВН" завърши на първа инстанция с оправдателни присъди и със становището на съда, че някои от нещата, в които бяха обвинени част от подсъдимите, дори не са престъпления.


Общото послание беше, че е тревожно, че през дело се засилва, продължаващия с години наред тормоз върху Прокопиев заради това което вършат изданията на "Икономедиа". Редица международни организации на медии, журналисти и специални наблюдатели на свободата на медиите реагираха срещу опасността Прокопиев и останалите да бъдат осъдени и дори задържани. В някои от становищата делото беше определяно като политически мотивирано, в други случващото се коментира като политически натиск и мека цензура. Имаше и призив най-после Европейската комисия да се намеси и да настоява България да спазва върховенството на закона и да поправи тежките щети за свободата на медиите и на словото в страната. Случаят завърши на първа инстанция с оправдателни присъди и със становището на съда, че някои от нещата, в които бяха обвинени част от подсъдимите, дори не са престъпления.


Повече по темата за натиска към журналисти през институции и дела - тук.


Три смени на собствеността


В годината на протести и пандемия, двете най-големи частни национални телевизии смениха своите собственици, а медийния и политическия пазар напусна депутата от ДПС Делян Пеевски.


Едно от ключовите събития през изминалата година беше оттеглянето от медийния бизнес на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски

© Георги Кожухаров

Едно от ключовите събития през изминалата година беше оттеглянето от медийния бизнес на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски


През есента на 2020 година регистрираната в Нидерландия инвестиционна група PPF на чешкия милиардер Петр Келнер стана собственик на Central European Media Enterprises Ltd., част от която е българската "БТВ медиа груп". От това последваха редица кадрови промени (повече вижте тук, тук и тук).


Няколко месеца по-късно и собствениците на "Нова броудкастинг груп" братя Кирил и Георги Домусчиеви продадоха медийната група на "Юнайтед груп" (United Group), купила и най-големия телеком - БТК. Същата компания стана собственик и на вестниците от групата на "Телеграф" ("Телеграф", "Монитор", "Мач Телеграф", "Политика", "Europost", няколко сайта, както и 50% от акциите във великотърновското издание "Борба"), които бяха контролирани от Пеевски.


През последната година нов директор беше избран и за Българската телеграфна агенция (БТА). След като предишният шеф Максим Минчев почина, парламентът проведе процедура избра единодушно журналиста Кирил Вълчев. Той обеща и поиска подкрепа да направи съдържанието на агенцията безплатно.


Провалено законодателство


Шефът на БНР Андон Балтаков написа, след като стана известно, че промените в закона за радио и телевизия няма да бъдат приети: "Цяла година труд на български и международни експерти ще се окаже харизан в чакалнята на европейските мечти. Жалко. Много жалко".

© Надежда Чипева

Шефът на БНР Андон Балтаков написа, след като стана известно, че промените в закона за радио и телевизия няма да бъдат приети: "Цяла година труд на български и международни експерти ще се окаже харизан в чакалнята на европейските мечти. Жалко. Много жалко".


В края на февруари страна известно, че въпреки че работеха по него над шест месеца, проектът, който предвиждаше ново финансиране за обществените медии, няма да бъде приет.


В промените в закона за радио и телевизия беше заложено и увеличение на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР и синхронизирането им с мандатите на управителните съвети към тях. Новата схема за финансиране на обществените медии предвижда вместо субсидия те да получават трансфер от държавния бюджет, който се определя ежегодно за компенсиране на нетните им разходи от осъществяваните медийни услуги и дейности в изпълнение на обществената им мисия и издадената лицензия за възлагане на обществена услуга.

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  Не е баш тъй. Просто каквото и да изнесат журналистите след 3 дена е забравено и на никой не му дреме.

 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Щом има опозиционни медии, значи има свобода на словото.
  Толкоз !

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2886 Весело

  Ама.... журналистите да не искат да назначават правителството?
  Нали падна тиранина Бокаса, ликуй народе!

  Еретик
 4. 4 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Лорке, не се напъвай.
  След случая с русенската журналистка и подобни, никой не вярва на репортери без граници за класацията с 111'тото място .

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 5. 5 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1321 Любопитно

  Лорке, не се напъвай.След случая с русенската журналистка и подобни, никой не вярва на репортери без граници за класацията с 111'тото място .
  —цитат от коментар 4 на zz_s


  Към 130 ли място се вреждаме ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 6. 6 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Вие ли говорите за свобода на словото ??! Които сте активни съучастници в измамата с подмяната на ЦСКА с Литекс ??! Вие нямате нищо общо с истинската журналистика.

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#5] от "NessaRox":

  Някой да те е репресирал, за изразено от теб мнение?
  Мпже ли някакви примери за несвободно слово?

 8. 8 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 901 Весело

  Но ББ каза, че нашите медии са най-свободните и независими....

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Лорке, не се напъвай.След случая с русенската журналистка и подобни, никой не вярва на репортери без граници за класацията с 111'тото място .
  —цитат от коментар 4 на zz_s


  Соросоиди без граници ..... чисти комунисти.

 11. 11 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Това са абсурдни твърдения, имайки предвид на каква свобода на словото се "радват" на Запад.

  Източна Европа е мястото с най-много свобода на словото! На изток от нея - фашистка диктатура, на запад - неомарксистка диктатура.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 12. 12 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5495 Неутрално

  В България нито една опозиционна медия не е ограничава или закрита, както правят правителствата на Унгария, Полша и Русия.

  Но това 111 място е оценка за работата на всички медии, включително и опозиционните! Уж разследваща журналистика, а истината не е за казване.

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#8] от "papunqk":

  "Но ББ каза, че нашите медии са най-свободните и независими...."
  ============
  Не съм чел /гледал/слушал всички медии по света, но в страна, в която наричаш един управник диктатор, тиква, страхливец и нищо не ти се случва, свобода има.

  Еретик
 14. 14 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  В България нито една опозиционна медия не е ограничава или закрита, както правят правителствата на Унгария, Полша и Русия.Но това 111 място е оценка за работата на всички медии, включително и опозиционните! Уж разследваща журналистика, а истината не е за казване.
  —цитат от коментар 12 на Дария Колев


  Само разгледай снимките в статията Шиши едвам се промушва през вратата, докато собственика гледа победоносно с ръце в джобовете. Сякаш на втория медиите са по свободни от тези на първия.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 15. 15 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#5] от "NessaRox":

  Е ма ваште депутате още в началото на новото НС почнаха с хвалбите на журналята. Единиат, ,,ако беше в Крумова България......,, другият ,, не обиждай България и стой си там в Гърция,,

 16. 16 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Вежди, къде си бе, Вежди?
  Да им кажеш за свободата на словото.

  Каква е тая организация, бе?
  Те затова на Тръмп му спряха Фейсбука и Туитъра още на втория ден, щото са много словосвободни.
  И не обелиха дума за наркозависимия син на Байдън и китайските му и украински далавери.
  Аман от такава свобода!

  Айде сега като дойде Чалгаря, медиите ще пращят от свобода.
  Още малко...

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2881 Весело

  Едно си баба знае, едно си бае...
  Ако човек поне млко се замисли, няма как това 111 място да е реално.
  Колко много държави в Азия, Африка и Латинска Америка реално са зад нас по свобода на словото, ама там някой журналист ако се оплаче, че е репресиран може и да и не оживее.
  А Словакия и Малта на кои места са? Само питам... Защото в България няма убити журналисти.

 18. 18 Профил на SerenaLipuma
  SerenaLipuma
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Я стига лъгали! Каква свобода? Какво слово? Свобода на дрънкането НЕ е свобода на словото! Я вижте NYT и CNN на какво са заприличали! Това свободни медии ли са? Пропагандни парцали! Вие да не сте свободна медия? Хайде де! Аман от примитивна пропаганда от най-примитивната класа!

 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 884 Любопитно

  Свободните журналисти
  Айде разкажете ни нещо за участието на „Типинг пойнт“ с министри в първото правителство на Борисов...

 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  А, да. Да добавя и Гърция:
  Цитат:
  "Шокиращият разстрел на разследващ журналист разбуни духовете в Гърция. Известният Йоргос Карайвас беше убит пред дома си в Атина с над седем изстрела, попаднали в тялото му."
  https://dariknews.bg/novini/sviat/izvesten-grycki-zhurnalist-s-komentar-za-ubijstvoto-na-iorgos-karajvas-video-2266781
  От "Дневник" не благоволиха да ни уведомят за това убийство, докато сигурно за пети път ни показват онзи с насиненото око, който сам се наврял между шамарите.

 21. 21 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2034 Неутрално


  « ..., а премиерът информираше обществото с джипка-турове и монолози ... «


  Ами човечето си е направило правилно сметката - с джипката спира там, където предварително го очакват ( работа на Арнаудката ) и няма нахални мисирки, които да му задават НЕсъгласувани с Арнаудката въпроси и като започнат да се леят едни монолози ...
  Първите ля-ля са на тема магистрали, след това постиженията на правителството и се завършва с подаряване на сако .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 22. 22 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 551 Неутрално

  И нищо за феномена грантаджийство и обслужването на чужди държави и идеологии.

 23. 23 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Тошко Йорданов е похвалил журналиста , а не заплашил с Крумови закони?

 24. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#17] от "pamela":


  « Защото в България няма убити журналисти . «


  ЧеСно, идваше ми да падна на колене, да забия чело в земята българска и да благодаря на правителството, което 11-12 години ни водеше до този завиден резултат - 111-то място в световната класацията за свободата на българската журналистика !
  Доколкото зная, в Северна Корея също няма убити журналисти, защото всички там буквално се подмокрят само при мисълта за бащицата Ким-чо .
  Да му мисли горкия Навални, когото тоже не е убиха - просто не успяха ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 25 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Новият гуру на българския цирк, Тошко Афркански, вече като официален говорител на хиперпростака заплаши журналист. Този факт е без значение за Дневник, или защото там няма журналисти, или защото им се плаща да няма. С други думи ако има облаци и мъгли има и техни производители, а мислещите отдавна знаят къде са те.

 26. 26 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Доклад на Репортери без Баници през 2022 г.:
  "България падна на 225 място след като 4-ма журналисти загубиха крака и ръце след изнасяне на неверни данни."

 27. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#5] от "NessaRox":Е ма ваште депутате още в началото на новото НС почнаха с хвалбите на журналята. Единиат, ,,ако беше в Крумова България......,, другият ,, не обиждай България и стой си там в Гърция,,
  —цитат от коментар 15 на сидер  ..., а третия просто забрани на собствения си министър ( Барнито ), да се изявява във фейса .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 28. 28 Профил на it4_2
  it4_2
  Рейтинг: 508 Неутрално

  "Журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова беше блъскана " - е тя какви очаквания е имала, да не би да е искала и да я на.......

 29. 29 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Между другото, по повод тези класации.
  Това пак го бива, може да се обясни някак.
  Ами как да обясним поискани в Пенсилвания около 2 милиона биулетини за гласуване по пощата, върнати около 4 милиона, 98% от които за Байдън?
  Или в район на Детройт, Мичиган, с население от 25 хиляди души, са пуснати 40 хиляди гласа, 98% от които за Байдън.
  Има ли някой разумно обяснение?

  Както казва Тръмп, повече гласове отколкото гласоподаватели.

 30. 30 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Е, за късопаметните ще напомня за убитата преди три години в Русе журналистка
  Виктория Маринова.
  И тогава се дигна голямата пушилка, че е убита по политически причини.
  Щото била разследвала нещо си.
  А то се оказа, че е изнасилена и пребита от циганин, докато бягала в парка...

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#24] от "niksan1":

  Сериозно?! в Северна Корея и да има убити журналисти никой няма да разбере.
  Е, според въпросната "класация" вероятно Северна Корея е пред нас. Средноазиатските бивши съветски републики сигурно и те...

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Не е баш тъй. Просто каквото и да изнесат журналистите след 3 дена е забравено и на никой не му дреме.
  —цитат от коментар 1 на blondofil


  То навсякъде е така :)

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Но ББ каза, че нашите медии са най-свободните и независими....
  —цитат от коментар 8 на papunqk


  Ем че не е ли прав :)

  И аз така мисля. Всеки си пише каквото иска, включително обиди, лъжи, дезинформация и полуистини, положителни новини, да ги представят за негативни, да правят внушения че нещо е лошо, въпреки че то е добро. :)

 34. 34 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Липсата на свобода на словото не е по политически причини. Причините за такава липса сега са че журналистите следват линията на собственика като линията на партията по време на социализма. Пишат и драскат какото им подскаже собственика и каквито са интересите му. Ние собствениците на вестници не трябва дори и да ги знаем кои са, а Прокопиев всички го знаем. Защо? Освен това Дневник също се включи в люпилнята за политици със свой бройлер (да не напомням). Къде тогава остава безпристрастната и журналистика по съвест и морал?

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 35. 35 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Много неприятно, четейки статията. Все пак, има светлина в тунела.

  ГЕРБ вече не са на власт и вероятно свободата на словото ще подскочи поне с 40 места.
  Надежда ми дава поведението на новите кандидат управляващи от ИТН.

  Репликите на г-н Т. Йорданов подсказват, че изобщо няма да бъде като досега.

  Лекари споделят, че ще има позитивен ефект и за тях в областа на трансплантациите. Знаете, досега се оплакваха от липсата на органи от донори.

 36. 36 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#28] от "it4":
  Може да е имала някакви очаквания,но трябва да има някой да се жертва с нея. Ако е пиян или дрогиран ,то това ще трябва да е оневиняващо за него.

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#8] от "papunqk":

  Е не е прав, всяка медия е зависима от собственика си и неговите политически пристрастия. Икономедия е най-яркия пример.

 38. 38 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Дано си запазим СТАТУКВОТО!!!
  Имаме НАЙ-РАЗНООБРАЗНИ СВОБОДНИ МЕДИИ...ЕСТЕСТВЕНО И МАНИПУЛИРАЩИ...ИМАМЕ ИЗБОР!!!
  Това е поредната “МАНТРА”!!!
  Най-НЕСВОБОДНИ ,са така наречените”СВОБОДНИ МЕДИИ”(и тази) ХРАНЕЩИ СЕ ОТ “СПОНСОРСТВА” и ГРАНТОВЕ!!!
  А най-НЕСВОБОДНИ И МАНИПУЛИРАЩИ-СА МЕДИИТЕ В САЩ!!!

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#27] от "niksan1":

  Борисов "забрани" на един министър. А Слави забрани на 51 депутата и те го спазват. Но това разбира се не пречи на ДБ да въртят опашка пред вратата им.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Весело

  Айде поне "клеветнически кампании" да не споменавате

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Любопитно

  До коментар [#41] от "anty":Джипко Бибитков

  Клеветническа кампания ли е, или елементарно застинала психика в детска градина?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5328 Неутрално

  Най - големият проблем е цензурата.

 45. 45 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 709 Неутрално

  За разлика от Немско, където не видях нито една обективна медия, в Българско все още има различни мнения: националистични, русофилски, срещу фалшивата толерантност, а не само пребанално холивудско либералничене. Да спомена ли "свобдните" медии срещу Тръмп, т.е, срещу половин Америка.

 46. 46 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Медийте станаха като Фейсбук - правят си всякакви експерименти с облъчвания и внушения на потребителите.
  А журналистиката - долпопробна журналистуция.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  До коментар [#44] от "Alarmstufe Rot":

  Цензурата от правилните е ценност!! Ми запомнете го най после

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#40] от "Klimek et al. simulation method, Incremental Fraud, GERB = 0.172":

  Още малко остана, другата седмица диктатора Бокаса се пенсионира и вече свободата на словото ще разцъфне. Може да се случи коалиционния партньор на ДБ да отреже някоя част от някои журналист ама това няма да попречи на свободата на словото разбира се.

 49. 49 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  До коментар [#46] от "Боян Таксиров":

  Резултатите от експерименти в журналистиката винаги раждат екскременти. Свободата на словото е в самият журналист, не в собственика му

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 50. 50 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5328 Неутрално

  Важното е, че диктатурата на ГЕРБ падна. Сега вече ще може да прилагаме свободно крумови закони.

 51. 51 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#43] от "дерибеев":

  Когато Недоялко Недоялков напише ШОК!БОНБА! разследване в ПИК за къщата и любовницата на Буци в Барселона ...
  И когато по БНТ , Нованал и ъТВ пуснат кадри с чекмеджето и пачките или записа за ШИШИ НЕ ДАВА , Ало, Ваньо , Двете каки..
  Тогава можем да кажем че има свободни медии и свобода на словото !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 52. 52 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Голям рев! Тошко ще го чуе и ще оправи нещата!

 53. 53 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#49] от "дерибеев":

  Ако журналистът има достойнство, няма да се съгласи да бъде журналистут. Е, тогава може да възникне проблема какво да работи.
  Смятам, че в близко бъдеще ще се появят нови типове медии, по прозрачни и плуралистични. Не е толкова скъпо и не е нужно собствениците да са олигарси.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 54. 54 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  До коментар [#51] от "Al Tikvone":

  Верно бе, кво стана там, Барцилонската прокуратура каза ли нещо?

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  В пленената държава, само който е с властта и мафията, той ще работи в голяма медия или въобще ще работи. И от 113 място, може да отидем и още по-назад.

 56. 56 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Показали само единия олигарх с медии.

  Ами другия?

 57. 57 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Дневник жали за свободата на словото. Това трябва да е някаква шега, не ли?
  Иначе и аз като авторката се чудя как така вече две седмици откак тиранинът е изгонен, а още сме на 111-то място? Какво прави др. Иванов? Слави? ТОШКО?!

 58. 58 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  До коментар [#51] от "Al Tikvone":

  https://btvnovinite.bg/bulgaria/pojavi-se-nov-skandalen-zapis-za-kojto-se-tvardi-che-e-s-glasa-na-borisov.html
  https://btvnovinite.bg/tag/?tag=къща в Барселона&o=date

  И от друга страна да си срещал нещо за незаконно построено на на Буджака из независимата свободна медия?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 59. 59 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Новият гуру на българския цирк, Тошко Афркански, вече като официален говорител на хиперпростака заплаши журналист. Този факт е без значение за Дневник, или защото там няма журналисти, или защото им се плаща да няма. С други думи ако има облаци и мъгли има и техни производители, а мислещите отдавна знаят къде са те.
  —цитат от коментар 25 на xso16686927


  В ГЕРБ ТВ няма журналисти, там има чисти ибрикчии и мисирки.

 60. 60 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#51] от "Al Tikvone":

  Свободата да изразяваш мнението си, не означава свобода, да го изразяваш в праймтама на желаната от тебе медия.

 61. 61 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Любопитно

  Като си говорим за мъгла, та да попитам. Когато парламентарно представена партия делегира права на медия да се грижи за имиджа ѝ триейки коментари несъгласни с правилната линия на същата партия, то собственикът ѝ олигарх ли е? Или партията е негова собственост? Или си представя, че гласувалите за партията са негова собственост?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 62. 62 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Хохохо, снимката на Шиши, който се опитва да мине през стандартен размер вратаи гледа тъжно просто цена няма!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 63. 63 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 642 Неутрално

  "Дневник", неприлично е да коментирате темата "свобода на словото". Повече от месец преди изборите ме лишихте от възможността да публикувам във форумите ви не поради недопустими постинги, а заради политическите ми убеждения. Явно модераторът прави досиета на такива като мен за да им "запушвате устите".
  В държавата ни наистина има политическа цензура, но хайде да не посочваме само удобните за вас примери. Съпругата ми бе прекъсната от г-жа Снежана Иванова при изказването си по радио "Хоризонт" защото констатира, че протестиращите майки бяха обзаведени с далече от финасовите си възможности екипи. Има и много други примери. Обществото ни е политически озлобено и не му помагате, а и пропагандата ви на тази тема е силно неубедителна.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#61] от "дерибеев":

  Прекаляваш с риторичните въпроси. И не е за пръв път.
  .....

  П.П. За абрихта - не си купувай от сега продаваните. Намери някой стар - габровски или якорудски, новите са комбинация от абрихт и щрайхмус, и са абсолютен боклук. Самата идея на конструкцията им е сбъркана. Та - един стар български абрихт, механици, фрезисти и стругари, които да го го оправят, ако има някакви луфтове, в България дал господ. А щрайхмусът трябва да е отделно. На "Девалт" вършат работа. Особено новият им модел.

 66. 66 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Цитат:
  Облаците и мъглата над свободата на словото в България си останаха

  -----
  Много точно наблюдение...

  У нас 99.99% от пресата е про-филантропска, а 99.99% от населението не възприема филантропщината.

  Навсякъде, вкл. БНТ и БНР - филантроп до филантропа, бълващи единствено правилната филантропска линия.

 67. 67 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Kлеветнически кампании, физическа и вербална агресия спрямо журналисти, провалени законодателни инициативи, заплахи към издатели, ограничен достъп на репортери до парламента и липса на политическа воля за каквато и да е промяна. За пореден път имаше ярък пример за опит за задушаване дейността на медиен собственик чрез SLAPP (стратегически съдебни дела срещу публично участие)

  Мигар? Ти да видиш? Че как тъй? А по комунизма имало цензура. Хак да ви е!

 68. 68 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#24] от "niksan1":

  Човече левичарско, тая злоба ше ти докара некой разрив на пружината и ще требва да те влачиме за скраббб

 69. 69 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Интересно защо не споменавате КОЙ е собственика на Репортери зад граница и чии интереси защитава!? Или да направите една спекулация, на кое "място по свобода на словото" щеше да е България, ако се бяхме подчинили и не бяхме построили новия газопровод :)

 70. 70 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#64] от "gr52":

  Кой Иванов, бе? Бойкикиев ли имаш предвид? Мореплавателят, вторият
  Магелан. Дето подмина пристанище Росенец и го обърка с пристанището на Доган бей

 71. 71 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#52] от "balkantourist":

  Кой Тошко, бе? Тошко Африкански ли2

 72. 72 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Няма да има свобода на словото на журналистите у нас, докато самите те не се научат какво значи свобода на словото и каква е разликата между свобода и свободия. Когато журналистите станат почтени и обективни хора, никой не би ги обвинил в некоректност и лъжи...Вестниците ни са пълни с лъжи и откровени измислици за хора, фирми - как да толерираш такава журналистика?! Журналистът трябва да е обективен, безпристрастен и събрал досттъчно факти преди да седне да пише каквото и да било! Не е допустимо да се взима страна, да се обиждат хора и институции! Ако журналистът смята, че се е докоснал до престъпление, не е редно да публикува каквото и да е по случая за да не настройва общественото мнение в погрешна посока, а да предаде материалите на компетентните органи в полиция, прокуратура за да се направи професионално разследване...
  Според мен, нещата няма да се променят докато не изстръгнем голямото зло в обществото ни - БСП! Тази партия манипулира, мърсува, изкривява всичко в обществения живот и докато е в политиката винаги борбата ѝ ще е със зъби и нокти на некадърника. Тя влияе много лошо на обществените отношения, търси разни странични вратички /вижте сега как с тези протести си осигури мнозинство в Парламента!/, извратени умове...Показателна беше активността на журналистите БСПари по време на протестите - цялата БСП се изля в обществените ни медии! Това не е свобода на словото, а свободия на разюздани и некомпетентни хора! Според мен, когато махнем БСП и журналистиката ни ще се промени, изчистена от простотиите на болните им мозъци...Трябва да сме умни! Не властта е важна, а животът, нещо неразбираемо за БСП, което руши устоите на обществото ни...БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!

 73. 73 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Няма да има свобода на словото на журналистите у нас, докато самите те не се научат какво значи свобода на словото и каква е разликата между свобода и свободия. Когато журналистите станат почтени и обективни хора, никой не би ги обвинил в некоректност и лъжи...Вестниците ни са пълни с лъжи и откровени измислици за хора, фирми - как да толерираш такава журналистика?! Журналистът трябва да е обективен, безпристрастен и събрал досттъчно факти преди да седне да пише каквото и да било! Не е допустимо да се взима страна, да се обиждат хора и институции! Ако журналистът смята, че се е докоснал до престъпление, не е редно да публикува каквото и да е по случая за да не настройва общественото мнение в погрешна посока, а да предаде материалите на компетентните органи в полиция, прокуратура за да се направи професионално разследване...
  Според мен, нещата няма да се променят докато не изстръгнем голямото зло в обществото ни - БСП! Тази партия манипулира, мърсува, изкривява всичко в обществения живот и докато е в политиката винаги борбата ѝ ще е със зъби и нокти на некадърника. Тя влияе много лошо на обществените отношения, търси разни странични вратички /вижте сега как с тези протести си осигури мнозинство в Парламента!/, извратени умове...Показателна беше активността на журналистите БСПари по време на протестите - цялата БСП се изля в обществените ни медии! Това не е свобода на словото, а свободия на разюздани и некомпетентни хора! Според мен, когато махнем БСП и журналистиката ни ще се промени, изчистена от простотиите на болните им мозъци...Трябва да сме умни! Не властта е важна, а животът, нещо неразбираемо за БСП, което руши устоите на обществото ни...БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!

 74. 74 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Мама миа! Повторила съм се...Компютрите определено не са най-силната ми страна - няколко пъти проверих за постинг 72 и го нямаше, а когато постнах 73, изведнъж се появи и 72....Нищо! Може би така ще бъда по-ясна какво точно мисля по въпроса...Наистина ситуацията у нас е лоша, но и друго е вярно - няма да се промени от самосебе си! Ние трябва да я промениме и трябва да знаем ТОЧНО какво искаме да променим, какво точно ни пречи и какво точно трябва да направим за да имаме успех наистина...

 75. 75 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Мама миа! Повторила съм се...Компютрите определено не са най-силната ми страна - няколко пъти проверих за постинг 72 и го нямаше, а когато постнах 73, изведнъж се появи и 72....Нищо! Може би така ще бъда по-ясна какво точно мисля по въпроса...Наистина ситуацията у нас е лоша, но и друго е вярно - няма да се промени от самосебе си! Ние трябва да я промениме и трябва да знаем ТОЧНО какво искаме да променим, какво точно ни пречи и какво точно трябва да направим за да имаме успех наистина...

 76. 76 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#64] от "gr52":Кой Иванов, бе? Бойкикиев ли имаш предвид? Мореплавателят, вторият Магелан. Дето подмина пристанище Росенец и го обърка с пристанището на Доган бей
  —цитат от коментар 70 на ogp03622986


  Ти си се поддал на буржоазната идеологическа диверсия и тя разрушава пролетарското ти самосъзнание! Вместо да отчиташ тактичните премълчавания на черногледите ти писания от страна на другаря Модератор и да пишеш за постигнатите успехи в Партийното строителство, ти плюеш срещу новата народнодемократична автентично дясна власт! Не беше така, когато другарят Иванов беше малък и входът на жилището му се охраняваше от бдителните другари от УБО към КДС!

  Я да почваш да хвалиш! Напиши нещо хубаво, отбележи например, че единствено Партията на другаря Иванов се е загрижила за изтичащите в чужбина мозъци! И че правителството на другаря Иванов ще има най-много министри от всички съществували някога правителства!

  Другарят Иванов лично ги е разпитал всичките мозъци, дето сега са принудени да мият задници и да берат ягоди в чужбина, каква квалификация си мислят, че имат, защото на бъдещото правителство ще му трябват министри! Ти такава грижа за простия трудов човек при Тиквата Борисов, който ни докара до това, да сме на последно място в класациите на всички НПО-та виждал ли си? Виждал си, ама друг път!

 77. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#75] от "Диана":

  За нас е изключително важно да си ясна, защото иначе тъй и ще си останем незапознати с прозренията ти. И... не са ти само компютрите слабото място...

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#68] от "ogp03622986":

  На хората на изкуството никога не им е лесно. Особено ако са решили с него да си изкарват хляба...

 80. "Който плаща, той поръчва музиката", Лорке. Какви са тези глупости за свобода в днешния свят.

  Жалка история.

 81. 81 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Не му е времето сега Репортери без граница да подхващат мантрата за липсата на свобода на словото. И въобще Дневник. Който вече е официоз. Както и другите медии, подкрепящи новата власт. Тепърва почват стандартните за всяка революция изпълнения. Когато противникът е наврян в кюшето и обезглавен. Не дай Боже в буквалния смисъл. Каквато заявка има от лидера на най-голямата опозиционна партия Тошко Йорданов. Репортери без граница нямаха реакция по въпроса. Както и преди, когато изпсува вулгарно в ефир издателката на "Афера".БГ. Защо го правят сега? Ако там е въпросът собственикът на Дневник е оправдан по идиотското дело срещу него. Идиотско беше, да. И го бе започнал май Филчев. Със сурова решителност нещо да си го изкара върху въпросния собственик.

 82. 82 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Не му е времето сега Репортери без граница да подхващат мантрата за липсата на свобода на словото. И въобще Дневник. Който вече е официоз. Както и другите медии, подкрепящи новата власт. Тепърва почват стандартните за всяка революция изпълнения. Когато противникът е наврян в кюшето и обезглавен. Не дай Боже в буквалния смисъл. Каквато заявка има от лидера на най-голямата опозиционна партия Тошко Йорданов. Репортери без граница нямаха реакция по въпроса. Както и преди, когато изпсува вулгарно в ефир издателката на "Афера".БГ. Защо го правят сега? Ако там е въпросът собственикът на Дневник е оправдан по идиотското дело срещу него. Идиотско беше, да. И го бе започнал май Филчев. Със сурова решителност нещо да си го изкара върху въпросния собственик.

 83. 83 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Облаците и мъглата останаха, ама иде и дъжд и буря.
  Па като пришпори една виелица...

 84. 84 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3667 Любопитно

  До коментар [#5] от "NessaRox":Някой да те е репресирал, за изразено от теб мнение?Мпже ли някакви примери за несвободно слово?
  —цитат от коментар 7 на atmanpg


  Не те ли е срам да задаваш такъв въпрос след изброените случаи по-горе?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK