Граждани дописаха с поръчки за кафе и мекици Националния план за възстановяване

Снимка: Фейсбук страницата на "ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев"

Снимка: Фейсбук страницата на "ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев"В продължение на часове граждани имаха възможност да дописват и редактират Националния план за възстановяване и устойчивост, качен като файл в Google Drive с отключена възможност за редакция. Документът, чиято последна версия беше достъпна на сайта www.nextgeneration.bg, вече е свален.


Находчиви читатели го бяха попълнили с точки като "Ходи пеш", "Продавам две джанти", "Кафе и кроасан, моля", "Вече два часа чакам мекици с кафе? Какво е това слабо обслужване?!". "Тук съм само да питам къде са ми дубайските фурми?". Планът беше изпъстрен и с множество колажи.


Снимка: Скрийншот от запазено от потребители <a href="https://www.docdroid.net/J4daEiu/grop-pdf?fbclid=IwAR2VTSyF2EiNj64xQf3qIWskBPCytMshmC9tefM0u59QeujQMFWfV0v9utU">копие на документа</a>.

Снимка: Скрийншот от запазено от потребители копие на документа.
В социалните мрежи хората коментират, че е голям гаф администрацията да използва платформи като Google Drive за публикуването на такива документи, при условие че правителството е изхарчило сериозни средства за дигитализация на управлението. "Колко пари за електронно управление и имате това? За 2 млрд. толкова. -- Томи Дончев" - коментират потребители във "Фейсбук".


След като миналата седмица кабинетът обяви, че няма да изпрати окончателния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост до Европейската комисия за разглеждане и одобрение, а вместо това ще го внесе в парламента, в петък той трябваше да бъде представен пред депутатите от вицепремиера в оставка Томислав Дончев.


Мнозинството от народните представители обаче отказа да го изслуша, като вместо него пожела да говори министър-председателят в оставка Бойко Борисов. Така след гласуване той беше задължен да се яви на пленарно заседание на 21 април (сряда).


На брифинг в неделя Борисов каза, че в плана не са предвидени единствено пари за асфалт. На пресконференцията вицепремиерът Дончев добави, че за изготвянето му правителството е работило с експертна общност и с Европейския съюз и смята за абсурдна ситуацията, в която партиите критикуваха плана, без дори да са го прочели. До 30 април България трябва да го изпрати за одобрени в ЕК, но този срок може да бъде изпуснат, след като Дончев заяви, че ще остави на следващо правителство да го внесе.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK