"Земеделския терен" до сарая в Росенец вече е нанесен в кадастъра като "морски плаж"

Т.нар. "сарай" на Доган на н. Чукалята

© DroneBurgas

Т.нар. "сарай" на Доган на н. ЧукалятаПлажът до т.нар. летни сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парка "Росенец" е вече нанесен в кадастралните регистри. Това съобщи в профила си във Фейсбук депутатът от "Демократична България" Димитър Найденов, който инициира процедурата. Промените в кадастъра са станали факт най-вероятно в последния ден на миналата седмица, а площта на плажната ивица е 1412 кв. м.


"Това е резултатът от


дългата институционална битка
която на 7 юли м.г. започнахме заедно с Христо Иванов и Ивайло Мирчев, каза за "Дневник" депутатът от "Демократична Блгария" Димитър Найденов. Но този факт има и друго много важно значение. Оттук нататък пътят до плажа - същият, който на 28 април м.г. кметът на Бургас Димитър Николов опита да подари на Ахмед Доган, по закон никога вече не може да бъде отдаден в частна собственост".


"Догансарай" - полуостровът на кривите огледала - тук.
Как архитектът на сараите оспори съществуването на плаж в "Росенец" - тук.


Днес Димитър Найденв припомни, че най-късно до края на работния ден утре в деловодството на Народното събрание ще бъде внесено искане за свикване на временна комисия, която да установи всички обстоятелства около строежа на т.нар. "сарай" на н. Чукалята в "Росенец.


"Там е извършено и


огромно незаконно брегоукрепване


каза депутатът от "Демократична България". Става дума за кейова стена, която, освен че е построена без каквито и да е разрешения, е издигната и в защитената зона Бакалъка - част от екологичната мрежа "Натура 2000". С това е погазено и екологичното законодателство. Наказателният кодекс предвижда за незаконно брегоукрепване в защитени зони, с което са били увредени местообитания, лишаване от свобода до три години".


Според Найденов в случая със строителството на на. Чукалята става дума и за отказ от страна на районната екоинспекция в Бургас да изпълни свои задължения. "Аз съм сигнализирал РИОСВ - Бургас, още на 1 декември м.г. за незаконното брегоукрепване. Тя обаче отказва да извърши проверка, както за това има ли нарушени местообитания и съгласуван ли е проект с тях, така и да открие виновника, за да го санкционира".


С погазване на законите и неизпълнение на задължения от страна на институциите Димитър Найденов обяснява и


липсата на реакция по казуса с незаконния кей пред "сарая" на Доган.


"Още на 13 август м.г. прокуратурата обяви, че кеят е незаконен и предаде на Дирекцията за национален строителен контрол преписката, за да предприеме тя действия съобразно закона, припомни Найденов. Но от този момент нататък - "черна кутия". Дирекцията не дава никаква информация за това какво се случва с преписката. Точно по тази причина искаме свикване на анкетна комисия. Така че, по "Росенец" тепърва предстоят много неща".


Плажът на н. Чукалята е вече нанесен в кадастралните регистри

© Димитър Найденов

Плажът на н. Чукалята е вече нанесен в кадастралните регистри


Казаното от Димитър Найденов е отговор на обвиненията в "уйдурма между ДПС и Демократична България", отправени от Бойко Борисов в неделя. По време на изненадващ брифинг в централата на ГЕРБ в София премиерът в оставка каза, че вече имало ново управляващо мнозинство. ""Росенец" вече няма да бъде закачан - бъдете сигурни", каза Борисов. Според него "целият летен преврат", който започнал от "Росенец", бил добре координирано общо действие на "Да, България" с ДПС. "Нали виждате как гласуват. Сега ще зададете ли въпроса има ли тайно мнозинство, след като навсякъде гласуват заедно", попита Бойко Борисов.


Плажът до резиденцията на Доган в парка "Росенец", привлече общественото внимание, след акцията на Христо Иванов Иво Мирчев и Димитър Найденов през лятото на м.г. Веднага след нея Найденов подаде искане


пясъчната ивица да бъде нанесена в кадастралната карта


като плаж. На 5 ноември м.г. началникът на Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас издаде заповед, според която плажната ивицата, която до тогава бе класифицирана като "земеделска земя", трябваше да бъде обозначена в регистрите като "крайбрежна плажна ивица" с трайно предназначение като "защитена".


Заповедта за нанасянето на плажа в кадастралните регистри обаче бе обжалвана от проектанта на т.нар. "летен сарай" на Доган в Росенец арх. Калин Тихолов като представител на компанията "Стрейтлайн", която се оказа собственик и на двуетажна къща на несъществуващия плаж. Тихолов поиска отмяна на заповедта за нанасянето на картата, както и спирането на предварителното изпълнение на заповедта за това.


На 8 март т. г. обаче Върховният административен съд излезе с решение, според което плажът в "Росенец" трябваше незабавно да бъде нанесен в кадастъра, независимо от всички съдебни дела, които продължават заради твърденията, че плажът на н. Чукалята не е плаж, а самозалесил се селскостопански терен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK