На живо

Коронавирусът в България: карантината при влизане в страната може да отпадне (хронология)

Коронавирусът в България: карантината при влизане в страната може да отпадне (хронология)

© Георги КожухаровВъпреки намаляването на регистрираните случаи на инфектирани с COVID-19, днес беше отчетен рекорден брой починали от началото на годината – 217 души. Традиционно във вторник някои от данните са завишени заради по-бавното им обработване през почивните дни и натрупване. Въпреки това обаче броят е дори близък до най-високият регистриран в страната от началото на епидемията – 221 починали на 1 декември 2020 г.


Представителят на България в Европейската агенция за лекарствата Илко Гетов обясни, че има пет варианта за хората получили доза от ваксината на "Астра Зенека", като няколко специалисти се обединиха около това, че не е препоръчително в такъв случай втората доза да е от иРНК ваксина. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че до края на седмицата би трябвало да има изготвен план как ще се допускат влизащите в България. Най-вероятно това ще става с отрицателен PCR тест или със сертификат за поставена ваксина.


"Дневник" проследи ситуацията с развитието на епидемията на живо.
Въпреки намаляването на регистрираните случаи на инфектирани с COVID-19, днес беше отчетен рекорден брой починали от началото на годината – 217 човека. Традиционно във вторник някои от данните са завишени заради по-бавното им обработване през почивните дни и натрупване. Въпреки това обаче броят е дори близък до най-високият регистриран в страната от началото на епидемията – 221 на 1 декември 2020 г.

След като премиерът в оставка Бойко Борисов обяви възстановяването на националния оперативен щаб за коронавируса, думите му все още не могат да бъдат потвърдени. Няма формални доказателства, че работната група, чиято цел бе да съветва правителството за управлението на COVID кризата, действа отново. "Дневник" изпрати в понеделник въпроси до пресслужбата на Министерския съвет, за да получи новата заповед, както и да разбере състава и задачите на щаба за коронавируса, но отговори така и не бяха получени.


Данни за възстановяването на щаба за коронавируса не фигурират и в информационната система за правна информация на Министерския съвет - заседание на правителството след съобщението за разформироване на щаба не е имало, подобна информация не фигурира и в секцията с решения на кабинета. Именно с решение на Министерския съвет в началото на декември пък бе създаден втория щаб, наречен ваксинационен. Той все още не е разформирован.


Повече четете тук.

Главният държавен здравен експерт Ангел Кунчев заяви пред БНТ, че е дошло времето за отпадане на карантината за влизащите в страната. Според него до края на седмицата ще бъде представен план за допускане на граждани на територията на България. В него ще отпадне поставянето под карантина, като най-вероятно в страната ще влизат само хора с отрицателен PCR тест или със сертификат за поставена ваксина. По думите на Кунчев това ще помогне за летния туристически сезон. Той даде за пример Хърватия и Гърция, където вече действа подобна мярка.


Кунчев изрази разочарованието си от проблемите с ваксината на "Джонсън и Джонсън". Според него това няма да попречи на ваксинационния план на България, тъй като страната ще получава по 300-400 хил. дози седмично и ще се направи опит на ден да бъдат поставяни по 50 хил.

Новият щаб за коронавируса трябва да е независим, смята експерт

"Трябва да има структуриране на нов съвет, който да управлява кризата. В него трябва да са други хора, които трябва да печелят ново доверие сред разединеното ни население. Един новосформиран щаб трябва да е надвластови, независима институция, структурирана по друг начин, излъчена от Народното събрание. Слабост на стария щаб е, че беше управляван от хирург, който е далече от специалността, най-близо да пандемичния проблем", каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. Според него новият щаб трябва да има две структурни единици - едната да управлява мерките и втората да се занимава с диагностично-лечебните процеси.
"Старият щаб беше тясно свързан с властта. Членовете мислеха едно, говореха друго. В новия съвет трябва да има утвърдени имена, доказали автентичността си", е мнението на проф. Костов. Той отбеляза, че мерки ту напред - ту назад ще доведат до поредица Covid вълни.

"Третата вълна на коронавируса си отива постепенно и ако ваксинацията продължи с бързи темпове, до есента ще поставим коронавируса под контрол - да няма епидемично разпространение, да не говорим за дифузно разпространение, а да говорим за отделни клъстери - даден колектив в даден офис. Тогава нещата ще могат лесно да се контролират и тогава вирусът в нашата страна ще придобие не епидемичен, а ендемичен характер". Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Радио "Фокус".


Коронавирусът в България: карантината при влизане в страната може да отпадне (хронология)

© Юлия Лазарова


"За 14 месеца за този вирус знаем много повече, отколкото за който и да е друг вирус досега, защото цялата световната общественост се е заела с проучването му и трябва да намери общодостъпно лекарство за COVID-19", допълни той.


Проф. Кантарджиев коментира и работата на Националния оперативен щаб, като посочи, че всеки понеделник от Националния център се дават сведения на всички директори на РЗИ-та какво е разпространението във всяка област.


"Аз моята работа си я върша, със или без щаб. Аз и всичките ми колеги лекари от щаба не сме взели никакво допълнително възнаграждение като работим за него. От 14 месеца си взимам само заплатата на директор на Националния център по заразни и паразитни болести", коментира проф. Кантарджиев.

"Най-добрата опция пред хората, които вече са получили първа доза от препарата на "Астра Зенека" е да завършат имунизацията със същата тази ваксина". Това заяви пред "Нова телевизия" членът на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Мариана Мурджева.


"Няма научни данни за ефективността при смесването на два вида ваксини. Механизмът на действие на тези препарати е различен, защото те ползват различни платформи. Крайната цел е еднаква", каза Мурджева, като по този начин всички експерти, изказали се днес по темата представиха еднаква позиция.

Сред новите 2434 регистрирани случая на инфектирани със SARS-CoV-2, най-много са те в:
област София (град) – 522, следва Пловдив – 264, Стара Загора – 186, Варна – 167, Русе – 125, Благоевград – 102, Велико Търново – 100.

Има пет сценария за хората с първа доза на "Астра Зенека"

Коронавирусът в България: карантината при влизане в страната може да отпадне (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


"По всяка вероятност ще се наложи една бустерна доза ваксина срещу COVID-19 след определен период от време, вече се разсъждава дали това ще бъде на една година, година и половина, или на две, дали ще бъде същата или подобрена версия на сегашните ваксини. Със сигурност знаем, че разрешените препрати за имунизация пазят една година", обясни пред Би Ти Ви проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).


"На този етап няма научни данни за абсолютната безопасност и изграждането на ваксинална ефикасност при комбинирането на векторна с РНК ваксина. Лично аз съм малко скептичен и по-скоро притеснен за комбиниране на тези ваксини", каза Гетов. "Има пет сценария за поведение при хората с поставена първа доза на препарата на "Астра Зенека" – продължаваме, както е предписано, отлагаме втората доза, не слагаме втора доза, слагаме втора доза на иРНК ваксина или продължаваме с две дози иРНК ваксина", обясни той.


"На 22 очакваме да вземем решение и да отговорим на два въпроса, поставени от Еврокомисаря по здравеопазване, първо каква е епидемиологията на нежеланите постваксинационни реакции при препарата на "Астра Зенека" и да има препоръка за това как да продължи имунизацията с тази ваксина", добави той. Представителят на България в ЕМА обясни, че по първоначални данни имунизираните с тази ваксина са от 4 до 7 пъти по-защитени от неваксинираните, а по отношение на нежеланите тромбози, те са най-малко възможни при възрастовата група от 70 до 79 г.


Рискови фактори за развиване на тромбози след ваксинация с "Астра Зенека" са тютюнопушенето, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, дълъг прием на контрацептивни средства". Проф. Гетов уточни, че може би повечето случаи на нежелани реакции при жени, са свързани с хормоналния баланс и настъпването на месечната неразположеност.


"Векторната ваксина е малко по-агресивна, тя кара организма леко да преболедува, но да не се разболее, за да създаде имунитет", обясни Гетов. До този момент няма постъпили съобщения за подобни реакции при РНК ваксините, но те също ще бъдат наблюдавани и проучени.


Гетов допълни, че не е ясно докога се отлага започването на поставяне на ваксината на "Янсен" в Европа.


"Нямаме опит от прилагането този препарат за имунизация, чакаме да се произнесе и регулатора на САЩ, тъй като и там ваксината бе "поставена на пауза" заради 4 случая на тежки нежелани реакции. На този етап не се знае и кога ще се даде разрешение за употреба на препарата за имунизация "Спутник V", каза той.


Представителят на България в ЕМА разказа, че вече имаме препоръка за употребата на две моноконални антитела, които биха могли да се употребяват по решение на националните власти, като се очаква до края на юни да има официално разрешение за употреба и за тях.


Видео - тук.

Децата трябва да бъдат включени във ваксинационния план. Такава позиция изрази пред БНР д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и университетски преподавател в Медицински университет, Пловдив. Тя даде пример с включването на децата във ваксинационните планове на САЩ и Австралия. "На фона на ваксинираните и преболедували възрастни, децата ще останат незащитена група", коментира Бацелова


Относно спада в употребата на ваксината на "Астра Зенека" в страната епидемиологът каза, че хората, които не са имали проблем при първата доза, няма пречка да си поставят и втората. "Класическите тромбози са доста различни от тези необичайни редки тромбози. Младите жени могат да се консултират със специалисти, преди да стигнат до фургона за имунизация, ако използват зелените коридори", обясни Бацелова.


"Не мисля, че нещата са загубени с "Астра Зенека". Според клиничните изпитвания трите ваксини са с еднакъв профил на безопасност", обобщи тя.


По повод хипотетичното комбиниране на два различни типа ваксини - векторна и РНК, имуноложката казва, че за имунната система няма значение начинът, по който ще бъде въведен антигенът. "Имунната система реагира на спайк протеина, а как той ще бъде въведен – нея това не я интересува", обясни Бацелова. Все пак на този етап фирмите производители не препоръчват смесването на двете ваксини, тъй като няма научни данни, изтъкна тя.

За последното денонощие са поставени 7044 дози ваксина

Коронавирусът в България: карантината при влизане в страната може да отпадне (хронология)

© Велко Ангелов


За последното денонощие са поставени 7044 дози ваксина срещу COVID-19. Най-използван е препаратът на "Пфайзер"/"БиоНТех" - 5109 дози, следва "Модерна" с 1065, а традиционно напоследък "Астра Зенека" е най-малко употребяваната ваксина – 870 дози.


С две дози от 27 декември 2020 г. досега са имунизирани 131 069 човека.


Новите случаи са 2434, хоспитализираните - под 9 хиляди

Коронавирусът в България: карантината при влизане в страната може да отпадне (хронология)

© Велко Ангелов


2434 са регистрираните нови случаи на инфектирани с коронавируса. Това са 15.3% от направените 15 952 теста. Традиционно във вторник някои данни са завишени заради по-бавното им подаване от болниците след уикенда. Така днес са отчетени 217 починали и 4244 оздравели.


За първи път от 24 март хоспитализираните са под 9 хил. - 8834. В интензивно отделение са 780 души.


Данни с графики за развитието на епидемията - тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  Значи и без Бойко има живот?🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Неутрално

  Данните от нощес.
  Продължава намаляването на броя на откритите новозаразени. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  ...
  25-31.1 -562
  ...
  1-7.2 – 712
  ...
  8-14.2 – 849
  ...
  15-21.2 – 998
  ...
  22-28.2 – 1482
  ...
  1-7.3 – 1896
  ...
  8-14.3 – 2607
  ...
  15-21.3 – 3552
  ...
  22-28.3 – 3619
  ...
  24-30.3 – 3669 /максимум/
  ...
  29.3 – 4.4 – 3464
  ...
  5-11.4 – 2713
  ...
  12-18.4 – 2055
  13-19.4 - 1957

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Неутрално

  Намаляването на броя на броя на починалите е по-бавно. Създава се впечатление, че имаме в последните дни по-малък брой разболели се, но по-тежко. Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  ...
  25-31.1 - 32
  ...
  1-7.2 – 41
  ...
  8-14.2 – 42
  ...
  15-21.2 – 33
  ...
  22-28.2 – 48
  ...
  1-7.3 – 60
  ...
  8-14.3 – 96
  ...
  15-21-3 – 105
  ...
  22-28.3 – 99
  ...
  29.3 – 4.4 – 126 /максимум/
  ...
  5-11.4 – 118
  ...
  12-18.4 – 111
  13-19.4- 113

 4. 4 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Неутрално

  Репродуктивно число на вируса се стабилизира без да достигне януарския си минимум:
  10-20.1 – 0,74
  ...
  21-31.1 – 1,16
  ...
  28.1 -7.2 - 1,16
  ...
  4.2 – 14.2 – 1,14
  ...
  11.2 – 21.2 – 1,09
  ...
  18.2 – 28.2 – 1,27
  ...
  25.2 -7.3 -1,18
  ...
  4-14.3 – 1,26
  ...
  11-21.3 – 1,20
  ...
  18-28.3 – 1,05
  ...
  25.3 – 4.4 – 0,98
  ...
  1.4-11.4 – 0,87
  2-12.4 – 0,85
  3-13.4 – 0,84
  4-14.4 – 0,82
  5-15.4 – 0,81
  6-16.4 -0,81
  7-17.4 -0,81
  8-18.4 – 0,83
  9-19.4 - 0,83

 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  217 починали, това е ужасно.

 6. 6 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тsonkooo":

  217 записани като починали. Кой, защо и какви данни е пращал и защо традиционно пристигат във вторник е въпрос, за който ще се мълчи завинаги. При това дори да има тук-таме някой починал мъж на 35-40 със занемарена пневмония, повечето починали си личи, че са на преклонна възраст, с много тежки състояния. Това не са 217 млади, покосени от вируса.

 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#6] от "lil_alex":

  обикновените пневмонии ги изритват недолекувани . за човек например с ефизем на белия дроб , това е смъртна присъда . дядо ми имаше ефизем .

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Вече сме на трето място в света по брой починали от корона вируса на 1 милион население. Ама от статията лъха оптимизъм.

 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тsonkooo":217 записани като починали. Кой, защо и какви данни е пращал и защо традиционно пристигат във вторник е въпрос, за който ще се мълчи завинаги. При това дори да има тук-таме някой починал мъж на 35-40 със занемарена пневмония, повечето починали си личи, че са на преклонна възраст, с много тежки състояния. Това не са 217 млади, покосени от вируса.
  —цитат от коментар 6 на lil_alex


  И ако не са млади-да измират ли?

 10. 10 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2122 Любопитно

  Ако докарат средно ниво на ваксириане от 10000 на денонощие, до есента нещата ще са доста по-розови. Иначе Ковид разтовари пенсионните фондове из Европа.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мусаши":

  На трето място сме по смъртност ,но поради неглижирането на болестта от пациентите и самолекуване и късно търсене на специализирана медицинска помощ ,има ли друга държава със свободен достъп до всички лекарства в аптеки без лекарска рецепта и коя е тя , има ли възможност в друга държава пациента сам да се самолекува , да отказва ваксини , да се пазари с лекарите си за начин и поведение при лечение и след това при усложнение да не носи финансова отговорност за това и да не си плаща за дяволъците , коя е тя , сбърканата здравна система не е сбъркана в частта дейността и възможностите на здравните заведения и медиците ,а в частта отговорности и възможности на пациента ,както и пълното неглижиране от държавата на липсата на здравни осигуровки в над 25% от населението тук.

 12. 12 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":

  Ами никой не иска да измират хора, но някои хора е много трудно да ги предпазиш. Тази година нямаше грипна вълна, но някои от починалите от корона щяха да са жертви на грипа. Не знам на 80+ как се спасява.

  За мен примерно вирусът можеше да мине и без да го забележа, тоест щях да си мисля, че е някакво пролетно измръзване. В един момент забелязах, че имам пулс 100, явно тялото ми нещо бори. За мен пулс 100 е нищо, но за човек с болести може и да не го издържи.

  Правим каквото можем, но няма начин да спреш вирус, който се менка главно с аерозоли, дори не и с големите капки от човек на човек. Старците като минат през Кауфланд с вентилацията и после през чакалнята на ДКЦ-то, няма файда, че отскачат настрани на тротоара, като се разминават с хора.

  Както казах, самият вирус е агресивен, но ако си млад, най-вероятно смъртта идва от това, че лекарите не знаят как да се грижат за дробовете и стигат до вентилатори. И като се добави тук-таме по някой мъж, занемарил положението до задушаване у дома, ето ти паника. В нормална година тия състояния нямаше да се забележат, а се случват винаги и ще продължат да се случват. Човечеството от вируси няма да се отърве.

 13. 13 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "pavur":

  И аз имах емфизем, свирех като акордеон, след пневмония от 2014 г. както и съответните тъмни петна. В момента няма нищо. Ако някой свири, да спи по корем, тия гадости се стичат от дробовете по корем като се лежи.

  от близо и далеч
 14. 14 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#6] от "lil_alex":

  Това са починали през трите дни събота, неделя и понеделник, записани днес. Средно са по 50 дневно.

  от близо и далеч
 15. 15 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#12] от "lil_alex":

  Ама те нямаха изпратени дори указания за лекуване, лекуваха с питане на тоя и оня колега и и самоинформиране. Мнозина не знаят чужди езици, а и да знаят, на чуждите езици цари пълен хаос - на руски се пише едно, на английски второ, на немски трето. Изобщо никой не знае как се лекуват такива инфекции, Кунчев лаеше по телевизията от сутрин до вечер и плашеше пенсионерите (другите спряха да гледат ТВ), место да им направи указания. И сега се опитва да се прави на политик, или да се намести удобно за отстрел в политиката, вместо да си гледа работата за която е назначен там

  от близо и далеч
 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Весело

  До коментар [#14] от "Далечен близък":

  Да си върнете свидетелството за завършен четвърти клас.
  217 + 57 + 38 = 312
  312 : 3 = 104
  Малко повече е от 50, а!?
  Аз предлагам да ми давате по 312 лева всеки три дни, пък аз ще ви връщам по 50 лева на ден! Става ли?

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  До коментар [#11] от "edin drugii":

  Мисля, че си срам за гилдията. Ти колко човека си ваксинирал до момента. Колко си поканил и са ти отказали???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#16] от "Patsis":

  Малко повече, да. Не мога да си го върна, няма на кого. Пък и идеята ми не е да съм точен. То и твойта идея не е да снасяш тия цифри, а да правиш по-задълбочен анализ, за който математиката не ви върши НИКАКВА работа. Какъвто никой в института ви не може да направи.
  Тоест, в института ви изобщо не ви е работата да броите бройки, или поне всеки ден. Ако вие броите бройките, мислиш ли че някой ще прави вместо вас мисленето?

  от близо и далеч
 19. 19 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#16] от "Patsis":

  Аз предлагам да ми спестиш цъкането на по три минуса на всяко твое изказване по темата и да си ги събереш в едно. Ако не може, сложи една връзка към откъдето ги взимаш, ще е достатъчно, и ми дай анализ какви са тия починали, защото май затова си там. Иначе се получава помпане на паника, може би за това някой ти и дава пари. Аз за това пари не давам. Така например, понеже знам че ще се направиш че не знаеш за какво говоря, да ми дадеш колко са диабетици, колко са роми, колко са над 80 г. и колко са в групата 45-55 затлъстели мъже от обездвживане. За последната група - която по мнение на личния ми лекар, който не е от най-брилянтните, факторите са основно ЛОША ХРАНА и ОБЕЗДВИЖВАНЕ.

  от близо и далеч
 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":Ами никой не иска да измират хора, но някои хора е много трудно да ги предпазиш. Тази година нямаше грипна вълна, но някои от починалите от корона щяха да са жертви на грипа. Не знам на 80+ как се спасява. За мен примерно вирусът можеше да мине и без да го забележа, тоест щях да си мисля, че е някакво пролетно измръзване. В един момент забелязах, че имам пулс 100, явно тялото ми нещо бори. За мен пулс 100 е нищо, но за човек с болести може и да не го издържи. Правим каквото можем, но няма начин да спреш вирус, който се менка главно с аерозоли, дори не и с големите капки от човек на човек. Старците като минат през Кауфланд с вентилацията и после през чакалнята на ДКЦ-то, няма файда, че отскачат настрани на тротоара, като се разминават с хора. Както казах, самият вирус е агресивен, но ако си млад, най-вероятно смъртта идва от това, че лекарите не знаят как да се грижат за дробовете и стигат до вентилатори. И като се добави тук-таме по някой мъж, занемарил положението до задушаване у дома, ето ти паника. В нормална година тия състояния нямаше да се забележат, а се случват винаги и ще продължат да се случват. Човечеството от вируси няма да се отърве.
  —цитат от коментар 12 на lil_alex


  За 2019г имаме 108 хиляди умрели в България, за 2020г са почти 125 хиляди. Увеличение с 17 хиляди души или 15 процента.
  Така че няма как да се говори, че да щели да измрат така или иначе.

 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мусаши":На трето място сме по смъртност ,но поради неглижирането на болестта от пациентите и самолекуване и късно търсене на специализирана медицинска помощ ,има ли друга държава със свободен достъп до всички лекарства в аптеки без лекарска рецепта и коя е тя , има ли възможност в друга държава пациента сам да се самолекува , да отказва ваксини , да се пазари с лекарите си за начин и поведение при лечение и след това при усложнение да не носи финансова отговорност за това и да не си плаща за дяволъците , коя е тя , сбърканата здравна система не е сбъркана в частта дейността и възможностите на здравните заведения и медиците ,а в частта отговорности и възможности на пациента ,както и пълното неглижиране от държавата на липсата на здравни осигуровки в над 25% от населението тук.
  —цитат от коментар 11 на edin drugii


  Стига си говорил глупости.Досега на няколко пъти лекарите в България щяха да ме уморят и ако разчитам на тях отдавна да съм мъртъв. Пълна некомпетентност царува сред лекарското съсловие.

 22. 22 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#20] от "Мусаши":

  Пацис да даде данните от 2009 г. за починалите от свинския грип. Но не ги дава, сигурно не може и да ги намери. Аз едвам ги намерих, ама пък при мене са платени.

  от близо и далеч
 23. 23 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#21] от "Мусаши":

  За това си абсолютно прав. Дотолкова, че предпочитам сам да чета и слушам разни американци и англичани, дори руснаци.

  от близо и далеч
 24. 24 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#15] от "Далечен близък":

  Имам усещането, че лекуването много се повлия от медийните есета за вируса. Оттам и като го хванеш, паниката от първо лице е прекалено голяма и замъглява преценката. Примерно видях с очите си ситуация със сатурация 91. Ако викнеш линейка, като нищо може да тръгнат с вентилаторите. Да, ама се оказа, че може да си подобриш дишането с тривиален, не скъп кортикостероид за вдишване и цялата драма да премине.

  И не, вирусът не ти прави белия дроб на кървава каша. Може да са видяли такива находки, обаче едва след като са уморили пациента с дни на вентилатори.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  Намалявали в интензивните отделения. Че те си почиват хората, скоро един няма да има.

 26. 26 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#24] от "lil_alex":

  Това ангел кунчев не ти го е казал по битиви. Казаха го първо американци, че обдишвателите наистина действат като вентилатори, като ги наръгат в белия дроб - въртят и размазват всичко вътре. Оттам избирателно ангел кунчев взема само: "белите ви дробове могат да станат на каша", и а манекенките и мине!ийките по Нова разбират "белите ви дробове стават на каша", и така ти става шаша.
  Представи си сега, че си сама пенсионерка, вдовица, чийто син работи в чужбина, и която има задачата да живее живота си достойно до края на дните си в апартамент в София. Каквато е глухата ми комшийка. Която примира от страх и ужас, защото дори няма с кого да обмени две думи, за да се успокои.

  от близо и далеч
 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Весело

  До коментар [#18] от "Далечен близък":

  В института ми не броим бройки - той е с биомедицинска насоченост, но в друга област.

 28. 28 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Е, щом са само 5, а не примерно 35...

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4523 Весело

  До коментар [#21] от "Мусаши":

  Точно така е, компетентност при тях има само като си искат рушветите...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 359 Неутрално

  С тези темпове хунтата ГЕРБ ще ваксинира българите до 3021 г. Жалки гербави престъпници!

 31. 31 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Весело

  До коментар [#13] от "Далечен близък":

  Това, че лекарите трудно се справят със заразни и дихателни заболявания не е само наша, ами световна тенденция. След около 1960-та се смяташе, че заразните заболявания, вкл. дихателните, са останали в миналото /поне в развитите страни/ - приключил е първият епидемиологичен преход - борбата със заразните заболявания, започва вторият епидемиологичен преход - борбата с хроничните заболявания - сърдечно-съдови, рак, диабет. Обучаването на медици-инфекционисти и пулмолози бе занемарено и непресижно с всички последици от това.
  Само че анализът на тенденциите в смъртността от 1960-те до 2019 показва, че всъщност бавно, но славно, през този период смъртността от дихателни инфекции в развитите страни е нараствала. Само че вече от тях не се умира на средна възраст 40 години, като някога, ами на 70-80 и повече. Т.е. пандемията от коронавирусна болест е просто продължение на тази тенденция.

 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Весело

  До коментар [#13] от "Далечен близък":

  Това, че лекарите трудно се справят със заразни и дихателни заболявания не е само наша, ами световна тенденция. След около 1960-та се смяташе, че заразните заболявания, вкл. дихателните, са останали в миналото /поне в развитите страни/ - приключил е първият епидемиологичен преход - борбата със заразните заболявания, започва вторият епидемиологичен преход - борбата с хроничните заболявания - сърдечно-съдови, рак, диабет. Обучаването на медици-инфекционисти и пулмолози бе занемарено и непресижно с всички последици от това.
  Само че анализът на тенденциите в смъртността от 1960-те до 2019 показва, че всъщност бавно, но славно, през този период смъртността от дихателни инфекции в развитите страни е нараствала. Само че вече от тях не се умира на средна възраст 40 години, като някога, ами на 70-80 и повече. Т.е. пандемията от коронавирусна болест е просто продължение на тази тенденция.

 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Весело

  До коментар [#13] от "Далечен близък":

  Това, че лекарите трудно се справят със заразни и дихателни заболявания не е само наша, ами световна тенденция. След около 1960-та се смяташе, че заразните заболявания, вкл. дихателните, са останали в миналото /поне в развитите страни/ - приключил е първият епидемиологичен преход - борбата със заразните заболявания, започва вторият епидемиологичен преход - борбата с хроничните заболявания - сърдечно-съдови, рак, диабет. Обучаването на медици-инфекционисти и пулмолози бе занемарено и непресижно с всички последици от това.
  Само че анализът на тенденциите в смъртността от 1960-те до 2019 показва, че всъщност бавно, но славно, през този период смъртността от дихателни инфекции в развитите страни е нараствала. Само че вече от тях не се умира на средна възраст 40 години, като някога, ами на 70-80 и повече. Т.е. пандемията от коронавирусна болест е просто продължение на тази тенденция.

 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Неутрално

  До коментар [#19] от "Далечен близък":

  Ако на Вас някой дава пари да пишете в Дневник, то си е за Вас. Аз си пиша за кеф и удоволствие.
  И ако моите постинги не Ви харесват, просто като видите автора им ги подминавайте.

 35. 35 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Вчера пуснах един линк към статистиката за смъртността в Европа през 2020, изчисленията са на британското статистическо бюро. Не пенсионерите, а хората под 65 са допринесли най-много за високото място на България в тези класации, +12.3% е нараснала смъртността в тази група в сравнение с очакваното. Причините сигурно са много - от "на мен ли ще ми казваш", през пиене, пушене, затлъстяване, качество на здравеопазването, интелектуален капацитет, мерки. Ето го пак:

  https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/articles/comparisonsofallcausemortalitybetweeneuropeancountriesandregions/2020

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 36. 36 Профил на Ani Kodjabasheva
  Ani Kodjabasheva
  Рейтинг: 21 Неутрално

  "настъпването на месечната неразположеност"? "Дневник", какви са тези евфемизми от Викторианската ера, особено пък в статия на медицинска тема. Не може ли просто да се използва точната дума - менструация.

 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  На Запад Астрата продължават да я ползват и дори Меркел се ваксинира като й дойде редът.

 38. 38 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#26] от "Далечен близък":

  Още от началото на пандемията си имах едно наум, защото това състояние със задушаването съм го виждала повече от един път, само че причинено от тривиален "градински сопол". През последните години много майки се справяхме у дома, с инхалаторите всеки път. Да, снимката изглежда страшно, обаче в крайна сметка това е една слуз по дробовете, която трябва да се изчисти, а за това има лекарства.

  Ако обаче го оставиш човека, ами наистина няма да може да диша, ако ще с компресор да му вкарваш кислород. И накрая Файненшъл Таймс и Икономист цитират ново изследване, че видиш ли, инхалация с пулмикорт се справяла с тая слуз и човекът с корона, о, чудо, пак можел да диша.

  Да, ама в болницата я имат, я нямат небулизатор, а може и да не им се занимава. Хвърлят ти хапчета от вратата, нямаш придружител, не се знае кой ще ти даде да пиеш вода...и като се обезводниш, уредчето на пръста почва да показва ниска сатурация и опа, отиваме на вентилатор. За състояние, което може да се овладее с малко помощ за организма. Ама това казват ли го лекарите или някой по ТВ? Ми не, само - чакай задух, викай линейка и там вече каквото стане. Светът полудя, и лекарите също, щото не им дават да мислят независимо, вкарали са им един модел що е това ковид и няма начин да се лекува, нов вирус, прави дробовете на кайма...

 39. 39 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#35] от "fpyyh":

  много допускания има в тая статистика, брачед.
  общо взето сметките са по японската система ''наго-ди-го'' .
  още миналата година с ексцеса в Пакистанското Кралство под графиките имаше забележка , че бройките са взети от държавните статистически институти и бройките на умрелите от ковид включват хора поинали с отрицателен тест , но с пневмонии . създателите на тия статистики са некви хора , дето черипиквали и преправяли статистики.британците промениха официалната методика през август и ревизираха починалите с 11.5 % надолу . тука многократно се изразяваше недоумение защо след като се доказа , че в Италия е имало заразени още през октомври 2019-та , пиковете бяха забелязани за март . 5 месеца тоя вирус без мерки и теглилки не можа да вдигне дет рейта , а почна когато казаха по телевизора .
  даже в америка властите подозират , че през есенно-зимния грипен сезон е имало 1 ковиден на всеки трима с грипоподобни симптоми . нали почвало яко мране до около 3 седмици след заразата ? колко са минали от октомври до март?

 40. 40 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Весело

  До коментар [#36] от "Ani Kodjabasheva":

  Сакън! Как може да се каже, че някои хора имат мензис! Не е политкоректно! Това означава, че се признава наличието на два различни пола, а не само на социално обусловени джендъри!

 41. 41 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мусаши":

  Казах някои от тях щяха да измрат. Ако не се знаеше, че е корона, а се третираше като стандартен сезон на респираторни заболявания, даже можеше да има по-малко смъртност. Нямаше да има спиране на профилактиката и други видове прием. Нямаше да се пълнят отделения за хора с леки симптоми, но пък щеше да се обърне внимание на тия, дето са с неуточнена пневмония, точно както всяка година се лекуват хиляди неуточнени вирусни пневмонии и никой не сезира СЗО.

  Сега има някаква мистификация около тоя вирус, лекуват неадекватно и направо ги морят, или пълнят отделенията с леки случаи и хаосът е пълен. Никога няма да разберем колко е убил вирусът и колко - паниката около него. Особено след като имаше случаи на хора с огромен шанс да се излекуват, ако не бяха скочили от висок етаж на болницата.

 42. 42 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#41] от "lil_alex":

  те я графиката на ОРЗ пиковете миналата година в зелено и тая година-в синьо.
  ако не бяха мерките , ОРЗ пикът щеше да е минал през февруари , а не да почне март .

 43. 43 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2355 Неутрално
 44. 44 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#40] от "Patsis":

  Не бе, политкоректното е, че не всеки човек с мензис е жена. Има мъже с цикъл.

 45. 45 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#9:"Мусаши"][/quote]

  Очевидно не-младите са над 35-40 годишна възраст. Колко още трябва да се срине човещината на някои хора, за да оправдаят ината си?

 46. 46 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#45] от "velvoofell":

  На тази възраст са млади и продуктивни, но също така е възраст,в която ако не подхождаш към здравето грамотно, ще си береш плодовете. Като чуя здрав и прав мъж...ами хич не е здрав и прав, само по някакви БГ фолклорни стандарти, иначе има поне пет неща извън норми, ама си яде, буфка алкохол и се мисли за Крали Марко...

 47. 47 Профил на Хубен Каменов
  Хубен Каменов
  Рейтинг: 53 Гневно

  До коментар [#39] от "pavur":

  Това са си твои спекулации. Гледам как трвожно следиш Италия и Великобритания. Нещо за рускаите блядове? Декември зам. шефката на РОССТАТ съобщи сконфузено, че от март до октомври за умрели 180 хил. повече руснаци спрямо същия период миналите години. Към тогавашния момент даваха 50-тина хиляди починали. Иранските чалми и китайците и те лъжат поголовно. Така че на всяка от твоите "завишени" бройки има по толкова "занижени/пропуснати" смъртни случаи от прогресивната част на човечеството.

 48. 48 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Науката смята, че ваксинираните били 4-7 пъти по-защитени от другите. Имам някои съмнения в обективността на науката. Как точно "науката" е сметнала повишената защита? Един учен наскоро ми каза: "Кажи какъв резултат ти трябва, и ще го получим." Е, получихме резултата, за което благодаря на науката. Та така и с ваксините.
  Всъщност умрелите са безброй пъти по-защитени от короната, в сравнение с живите.

  master
 49. 49 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#47] от "Хубен Каменов":

  господине , фиксациите на путинофили като тебе по раша са патологични .
  все следят кво става в раша , все искат да информират аудиторията за раша , броят умрели от ковид там загрижено и нехаят за жертвите в натовските държави и съюза на богатите в който членуваме .
  нали така , кремльовец ?
  за разлика от тебе , аз на РОССТАТ не вярвам .
  чемадан - вакзал- масква

 50. 50 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#6] от "lil_alex":

  Престанете с тези нелепи въпроси. Защото така е организирана работата. Не само у нас а навсякъде. В Събота и Неделя нявсякъде организацията е различна от тази през седмицата. Ти защо не работиш 7/24??? Един човек от форума всеки ден ти поства данните на база 7 дена. Гледай тях и не си мисли за Събота или Неделя....

 51. 51 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#37] от "pamela":

  Другарката Меркел е пътник. С нея или без нея - все тая.

  master
 52. 52 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Не знам дали статистиката за заразени е вярна. Но за починалите съм сигурен, че са точни. Тази цифра е ужасяваща. Показва, че в болница отиват само тези, които вече са в критично състояние. Направете си изводите.

 53. 53 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4523 Неутрално

  До коментар [#52] от "evtimvz":

  Вчера имахме един пациент, изписан вече от болница, след 19 дни на кислород, разправяше, че диабетиците на инсубин буквално са били неспасяеми, през деня са си говорили, на сутринта го намират мъртъв, и така имало още 3-ма за периода му на престой.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 54. 54 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#6] от "lil_alex":

  Не се ли уморихте да говорите глупости! Кръстникът ми е в болница, интубиран, на 63 г., спортист, без придружаващи заболявания освен високо кръвно. Това преклонна възраст ли е? С вашите глупости и писане по форуми и социални мрежи убивате хора! Той беше от тези, които първо не вярваха, че има вирус, а после не искаха да се ваксинират, под влияние на разни малоумни писания. От компанията им за ски (10 човека), 6 ваксинирани с Астра Зенека и 4- не, почти всички се разболяха, единият неваксиниран вече не е между нас, а другият е интубиран...

 55. 55 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4523 Весело

  До коментар [#19] от "Далечен близък":

  Да му спестели минуси?! Някои коментари като не искаш да ги четеш, или с повторяемостта са ти станали досадни, просто ги прескачаш, вместо да си хабиш времето да слагаш минуси...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 56. 56 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#54] от "tediblabla":

  Не са глупости, това можеше да се случи и от друг вирус. Както казах, между капките изпадат такива, неразпознали пневмония и чакали прекалено дълго, а след това не се знае кой лекар и защо е взел решение за интубация.

  Самият вирус не е плътоядна бактерия, не ти прави нищо на кайма. Но да, може да се окаже тежък и за мъже-спортисти, поради особености на мъжкия организъм, по-трудно понасят вирусни инфекции. Жените сме друга работа, девет живота като котките.

 57. 57 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Значи и без Бойко има живот?🐵
  —цитат от коментар 1 на Тошо Кочев


  Живот има без всеки, но очевидно ти не можеш да живееш без него!

 58. 58 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#12] от "lil_alex":

  Проблемът е другаде, ако не си рабрал.
  Твърде много хора без никакъв имунитет към този вирус, да не кажа всички.
  Това го прави различен от другите вируси, иначе е вирус.
  И когато се разболеят твърде много хора - не могат да се лекуват или се лекуват некачествено.

 59. 59 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#58] от "taratanki":

  Да де, ясно, цяла година се говори, че е "нов вирус", тоест нов за човешкия имунитет. В същото време стана ясно, че не всички са еднакво податливи. Например имаше данни, че баби и дядовци, живеещи в близост с внуци, го карат по-леко защото имат общ имунитет от други подобни вируси.

  Освен това в момента легла има, но ти казват - идвайте само ако е лек случай. То ако е лек, може и у дома да се оправяш, проблемът е, че няма доболнична помощ, с която доста от влошените нямаше да се влошат. А вече който е решил да се самолекува или да седи и чака - ами то здравето е и лична отговорност, ако не си дете, няма да те водят за ръчичка да се лекуваш.

  Иначе да, има драматични отделни случаи, но това са анекдоти. Трагични, но анекдоти, а голямата картинка е по-различна.

  Впрочем ситуацията със свинския грип също е била ужасяваща, но никой не е броил всеки ден какво става и защо. Някой помни ли 2009? И тогава е имало интубирани доста.

 60. 60 Профил на Васил Николов
  Васил Николов
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Някой помни ли 2009? И тогава е имало интубирани доста.
  —цитат от коментар 59 на lil_alex

  Имало е, но в Тайван. Затова никой в Европа не помни 2009.

 61. 61 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Неутрално

  Излязоха вече данните на НСИ за общия брой на починалите през 14-та седмица от 2021 /5-11.4/. Според тях:

  Период Починали 2020 Починали 2021 разлика Починали от ковид %
  4-10.1 ........2111 .............2586 ...............................475 ................448 .........17,3
  11-17.1 ........2279 .....2461................................. 182 .................357 ................14,5
  18-24.1 ........2185 ......2494 .......................309 ................337 ................13,5
  25-31.1 .......2393 ......2427 ..................................34 ................225 .................9,3
  1-7.2 .......2439 .......2344 ........................-95 ................286 ................12,2
  8-14.2 .......2350 .......2329 ........................-21 ................293 ................12,6
  15-21.2. .......2310 .......2443 ........................133 ................230 .................9,4
  22-28.2 ........2161 .......2538 .......................377 ................337 ................13,3
  1.3 – 7.3 ........2183 ......2695 ................................512 ...............423 ................15,7
  8-14.3 ........2049 ......2969 ......................920 ...............671 ...............22,6
  15-21.3 .........2075 .......3318 .....................1243 ...............734 ...............22,1
  22-28.3 .........2044 ......3603 .....................1559 ...............691 ...............19,2
  29.3-4.4 .2082 .......3945 ....................1863 ...............879 ...............22,3
  5-11.4 ..........2041 ........3682 ....................1641 ...............829 ...............22,5
  За 14 седмици са починали общо 9132 души повече, отколкото за съответните седмици на миналата година /когато имаше грипна епидемия през януари-февруари, а през март бе започнала и ковидпандемията/ или с 93 на ден повече. Доколкото през миналата година починалите през този период са били 313 средно на ден, увеличението на смъртността е с почти 30%, в това число за последните две седмици, за които има данни с 90% и 80%.
  Хубавото е, че върхът на тази вълна на пандемията вече е преминат. въз основа на характера на кривата може да се изчисли, че общият брой на нейните жертви ще бъде около 11,5 хиляди души, в това число около 7 хиляди регистрирани като жертви на ковид 19.
  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W14.png

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  За 2-3 години, може и да се ваксинираме/който оживее/.

 63. 63 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Ваксинацията в Европа не върви...хората не са ИДИОТИ!!!
  Адовите Изчадия -РАЗИГРАВАТ СЦЕНКИ...Недостиг,опасни-безопасни...!!!
  СЪД,КОНФИСКАЦИЯ,ЗАТВОР,СМЪРТНИ ПРИСЪДИ(където са законни)-ЗА АДОВИТЕ ИЗЧАДИЯ!!!
  ЛИХВАРИ И БИГ-ФАРМА С ЛЮБЕЗНОТО(ПОДПЛАТЕНО)СЪДЕЙСТВИЕ НА ПОЛИТИЦИ И БЮРОКРАТИТИ,СЕ ГАВРЯТ С НАС ...ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА!!!
  СЪД!!!

 64. 64 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#59] от "lil_alex":

  Когато пишеш, без да мислиш, шансът да пишеш глупости рязко расте.

  "Освен това в момента легла има, но ти казват - идвайте само ако е лек случай."
  Кой го казва това, как изобщо ти хрумна?

 65. 65 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 667 Неутрално

  оказва се, май, че не е толкова опасна...

 66. 66 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#64] от "taratanki":

  Обадих се в ковид отделение и питах директно. Да, легла има, но за такива, дето няма да ги затруднят, а само ще лежат. В спретнати частни клиники.

 67. 67 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Весело

  До есента епидемичното разпространение може да бъде спряно

  -Къде са се разбързали толкова! Може и догодина!

 68. 69 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#6] от "lil_alex":

  И кво да ги оставим на естественият подбор? Закво ни е цялото човешко знание ,ако ги изоставим сега да мрат? Помни че цикълът на живота е необратим ,ако днеска си млад чекибоец то утре може да се окаже ,че си старец под респиратор.

 69. 70 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#48] от "gigabyte":

  Ми умри,да се защитиш още повече

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK