"Много тревожна ситуация": България вече е 112-а по свобода на словото

България пада с едно място и вече е 112-о място по свобода на словото

© ''Репортери без граници''

България пада с едно място и вече е 112-о място по свобода на словотоМного тревожна ситуация" - това е един от изводите на "Репортери без граници" за медийната свобода в България в годишния индекс за свободата на словото. В класацията, която се публикува всяка година през април, страната пропада с още едно място и вече заема 112-о място - най- лошо представяне в Европейския съюз.


От организацията, която през последната година имаха неколкократно позиции и реакции по случващото се с медиите в България, пишат в краткото резюме на ситуацията от април 2020 година досега, че "малкото критични журналисти са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие. Ситуацията с медиите е много тревожна, защото никой не проявява интерес към разследването или осъждането на насилието над журналисти".


Повече от емблематичните случаи през последната година в медийната среда в България - тук
Те дават пример с ареста и боя на журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, който все очаква разследване на случилото се с него през септември 2020 г. по време на антиправителствените протести. Изреждат още случая с побоя над журналиста Слави Ангелов от март 2020 година, заплахите срещу Николай Стайков заради разследването му за "Осемте джуджета" и други.


"Журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията за своята работа, докато политиците и олигарсите поддържат отношения, белязани от корупция и конфликти на интереси, с проправителствените медии. Делян Пеевски, олигархът, който беше най-прословутото въплъщение на това недопустимо състояние на нещата, продаде своите медии, но влиянието му върху медиите продължава да бъде проблематично", пишат още от "Репортери без граници".


Организацията обръща внимание и на факта, че "правителството разпределя европейско и друго публично финансиране за медии в пълна липса на прозрачност и това насърчава медиите, които получават такова финансиране, да се отнасят благосклонно към властта". "Репортери без граници" отбелязват още, че съдебният тормоз над независими медии като "Биволъ" и групата "Икономедиа" представлява постоянна заплаха за свободата на печата. През юни 2020 г. един от собствениците на "Икономедиа", Иво Прокопиев, най-после беше оправдан по обвинения, които, изглежда, са били политически мотивирани", припомнят от "Репортери без граници" делото срещу съиздателя на "Дневник" и "Капитал" и още петима души за продажбата на миноритарния дял на ЕВН.


Индексът на "Репортери без граници" всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и територии. Тази година класацията показва, че журналистиката е напълно или сериозно възпрепятствана в 73 от страните, а в други 59 държави търпи ограничения. От Европейския съюз България заема най-ниско място, като преди нея са Боливия и Бразилия, а след нея Индонезия, Бенин и Замбия. Турция заема 153-то място. На първо място с "най - свободни медии" са Норвегия, Финландия и Швеция, а в дъното на класацията са Туркменистан, Северна Корея и Еритрея.


Истинската журналистика е антидот срещу дезинформацията


"Емблематично съвпадение е, че докладът на "Репортери без граници" излиза в деня, в който най-после започва делото за задържането и полицейското насилие над журналиста Димитър Кенаров. Усърдието, с което институциите прикриваха случилото се, е показателно за отношението към журналистите и свободата на словото в България", коментира Ирина Недева, председателка на АЕЖ - България, в съобщение по повод класацията.


"Истинската и критичната журналистика е антидот срещу дезинформацията. Видяхме, че политиците използват темата за дезинформацията, за да обвиняват политическите си опоненти и да неглижират медиите, в които срещат критика вместо възхвала. Истинският антидот на инфодемията е професионалната и смелата журналистика", казва още Недева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK