И апелативният спецсъд потвърди оправдателните присъди по делото ЕВН

Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков бяха оправдани и на втора инстанция в Апелативния специализиран съд по делото за приватизация на миноритарния пакет акции на ЕВН

© Дневник

Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков бяха оправдани и на втора инстанция в Апелативния специализиран съд по делото за приватизация на миноритарния пакет акции на ЕВНАпелативният спецсъд потвърди решението на първата инстанция и оправдателните присъди на Иво Прокопиев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков и трима служители на инвестиционния посредник "Булброкърс" - Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев, по делото за приватизацията на миноритарния пакет акции на ЕВН като правилни и законосъобразни. С решението си от вчера (19 април) съдебният състав отхвърли всички възражения на прокуратурата като неоснователни.


Делото за продажбата на държавния миноритарен дял от 33% в ЕВН, извършена през 2011 г., започна преди четири години (като оттогава беше прекратено и връщано два пъти на прокуратурата за отстраняване на съществени нарушения), а обвинението е, че със сделката са нанесени щети на държавата в големи размери, като в обвинителния акт бяха посочени различни суми в обвиненията към всеки от шестимата привлечени под отговорност.


През юни 2020 г. Специализираният съд оправда всички подсъдими по всички обвинения. В мотивите си тогава съдът посочи, че видно от всички събрани по делото доказателства деянията, за които са били повдигнати обвинения от прокуратурата, няма как да бъдат окачествени като престъпления, както и че "инкриминираната от прокуратурата сделка не е причинила никаква щета на държавата".
В мотивите на апелативните магистрати се казва, че първата инстанция е формирала по същество правилни изводи по фактите и обстоятелствата след задълбочен и подробен анализ на доказателствата, събрани по време на делото.


В мотивите на присъдата си съдът е изложил изводите си по фактите и тяхната правна оценка и е направил подробен и задълбочен анализ на доказателствените средства - кои от тях кредитира и кой - не, както и по какви съображения.


В решението се посочва, че апелативният съд не констатира допуснати съществени нарушения, неправилно приложение на материалния закон, необоснованост или непълнота на доказателствата, които да налагат отмяната или изменението на атакувания съдебен акт. По тази причина магистратите потвърждават и на втора инстанция оправдателните присъди.


През последните четири години делото за приватизацията на остатъчния държавен дял в ЕВН беше многократно използвано като инструмент за натиск и негативни медийни кампании срещу Иво Прокопиев, Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Делото ЕВН стана формалната причина за предприемане на действия срещу тримата и от антокорупционната комисия (КПКОНПИ).


Делото за приватизацията на миноритарния държавен дял от ЕВН и обвинението срещу Иво Прокопиев, основател и съиздател на "Капитал" и "Дневник", предизвика широк международен отзвук, като намери място и в тазгодишния доклад за състоянието на човешките права за България на Държавния департамент на САЩ. В него делото е един от примерите за нарушаване на човешките права и "системните атаки срещу независими медии чрез административен и правораздавателен тормоз".


Подобна констатация се съдържа и в доклада на "Репортери без граници", публикуван във вторник (20 април).


Решението не е окончателно и може да бъде протестирано от прокуратурата пред Върховния касационен съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK