Журналисти за доклада за медийната свобода: Репортерстването тип "транслатор" убива

Журналисти за доклада за медийната свобода: Репортерстването тип "транслатор" убива

© Facebook / Бойко БорисовСъстоянието на свободата на словото в България е оценено на 112-о място, най-зле в целия Европейски съюз в ежегодната класация на "Репортери без граници" - международната организация, която всяка година представя индекс за състоянието на медиите в 180 държави по света. България пада с едно място в сравнение с 2020 година, а оценката в доклада на организацията, е че ситуацията е "много тревожна". "Дневник" потърси мнението на журналисти за състоянието на медийната среда в България и за реакции за класацията.


Венелин Петков, бивш директор на новините в Би Ти Ви: Дъното е достигнато, време е да се тръгне нагоре


Венелин Петков

© Цветелина Белутова, Капитал

Венелин Петков


Свободата на словото е една от много обществени ценности, които в момента са в упадък. Тяхното възраждане е въпрос на образование и обществено израстване, а не само на защита.
Всяко успешно журналистическо разследване показва нуждата от качествена журналистика. Това е процес с натрупване. За съжаление в последно време разследвания по значими теми липсват, особено в медиите с голяма аудитория. Това води до разочарование, за неосъществени очаквания, но не и до трайна липса на интерес. Временната амнезия не е смърт. Сигурен съм, че първото силно разследване на колега ще предизвика експлозия от реакции независимо кога ще се появи то или на каква тема ще бъде.


Тенденцията, България да се представя все по-лошо в класацията на "Репортери без граници" означава, че в България журналистическата професия е много тежка, а практикуването й - опасно. Означава наличието на успешни опити за контрол върху медии и личности.


Означава примитивно и агресивно отношение на властите към журналистите с цел елиминирането им като фактор в обществените процеси.


Означава наличието на автоцензура като модел на професионално поведение както на отделни журналисти, така и на цели редакции. Не на последно място тенденцията означава, че България е изключително благодатна откъм теми за силна журналистика. В този смисъл смятам, че дъното е достигнато. Време е да тръгнем обратно нагоре.


Свободата на словото е функция на медийната собственост. Необходимо е съществуването на независими медии, чиито собственици да застават зад гърба на своите журналистически редакции и да насърчават практикуването на професионална журналистика в името на аудиторията си. Това е особено важно за масовите медии, които имат достъп до голям брой хора.


Най-големият проблем на медийната среда в България


е липсата на подкрепа от страна на собствениците на медии за силна и независима журналистика.


Това води до пасивност и дори страх от страна на работещите в такива медии журналисти. Така старшите колеги постепенно отпадат и изчезват от професията. Губят се ценен опит и познания, изчезва приемствеността, не могат да бъдат изградени традиции, школа. Това е пагубно за всяка професия.


Александър Андреев, "Дойче веле": Хората вярват на социалните мрежи и се отнасят с подозрение към добре проверената информация


Печалното 112-о място е напълно заслужено. Казвайки това, у мен си остават някои съмнения към методиката на "Репортери без граници". Убеден съм още, че в няколко съседни балкански държави положението с медийната свобода изобщо не е по-розово, макар че те изпреварват България в ранглистата.


Лично за мен ниското качество на масовите медийни продукти в България е отражение на още фактори, отвъд посочените от "Репортери без граници". На първо място - токсичното влияние на социалните мрежи. Разбира се, това не важи само за България.


Според публикация в Nature фалшивите новини се разпространяват в социалните мрежи 6-20 пъти по-бързо от благонадеждните информации. Точно това наблюдаваме в България: хората масово вярват на врели-некипели във фейсбук и се отнасят с подозрение към добре проверената и коректно поднесена информация в сериозните медии. Равнището на медийна грамотност в България е отчайващо - показва го не само масовото доверие в "новини" в социалните мрежи. Показват го и успехите на няколко булевардни, откровено лъжливи и манипулативни медии, които сякаш си остават недосегаеми за законите в страната.


Силвия Великова, БНР: Когато пишещите не искат да са свободни, обществото няма как да бъде информирано


Силвия Великова

© Надежда Чипева, Капитал

Силвия Великова


Очевидно границата, отвъд която обществото не се интересува от качествена информация, е премината след като от 2016 насам - безпроблемно за обществото, се движим между 111 и 113 място. Премината е и защото същото това общество инвестира - купувайки вестник, отваряйки сайт или пускайки телевизор, в нежурналистика.


Защото доброволно се съгласява да чете лъжи и клевети за критиците на властта и обяснения в любов към силните на деня. Защото не му пука Кой стои зад съответното издание, което после цитира като истина от последна инстанция. Но... и не малка част от титулуваните като журналисти са отговорни за това, че обществото не разпознава като свой проблема със сриващата се българска журналистика. Защото, когато пишещи и говорещи не искат да са свободни, очакват инструкции от началниците си или - още по-лошо, дори не очакват инструкции, защото вече знаят какво се очаква от тях, няма как обществото да бъде алармирано, че чете, слуша или гледа пропаганда, фейк новини или просто проформа журналистика.


Фактът, че България слиза все по-надолу в класацията, означава, че сме трайно много зле.


По-лошото е, че това не безпокои особено много хора. Т.нар. политически елит успя да профанизира медийните класации , точно както беше профанизирано евронаблюдението над съдебната ни система и тези доклади вече се приемат по-скоро за сведение, а 112,111 или 113 място се приемат за нещо, което си знаем. И толкова.


Трябва да осъзнаем, че журналистиката тип "транслатор" убива - и нас като мислещи, питащи и спомнящи си, но и обществото, ако продължава да консумира и да тиражира безкритично всичко, което нещо, което се е нарекло медия или някой, който се смята за журналист, му поднася като истината.


Иван Бедров, "Свободна Европа": Средата се изкривява, когато политиците "убиват" посредника


Иван Бедров

© Надежда Чипева

Иван Бедров


Положението с класацията на "Репортери без граници" е "дежа вю". Това, че си повтаряме непрекъснато и всяка година, през април, че става все по-зле, отчужди голяма част от това притеснение, че България има проблем с качеството на медиите. Трябва да стане криза, нещо извънредно, както през миналата година, за да може хората да осъзнаят, че има нужда от качествена и проверена информация. Колкото и да има хора, които да работят срещу качествената журналистиката, те не могат да спрат, когато има търсене към достоверната информация. През последната година това се случи и то е нещо добро.


Но през последната година, особено в изминалата предизборна кампания, медиите влязоха в капана на политиците. Те предпочетоха да убият посредника и да не говорят с медиите. Това се случва и в други държави. Но в държавите с по-здрава медийна среда, фейсбук излъчването от профила на премиера не се предава едно към едно в големите телевизии. Когато комуникацията е еднопосочна и го няма журналиста да каже, че това, което политикът говори е лъжа, да го попита как ще изпълни обещанието си... когато няма кой да върне политиците в реалността, средата се изкривява. Много от големите медии у нас са съучастници в това нещо. Защото когато предаваш едно такова излъчване директно, публиката е излъгана. Защото изглежда като репортаж на телевизия, изглежда, че там е имало оператор и журналист от съответната медия.


Бетина Жотева, Съвет за електронни медии: Щом "Репортери без граници" го казват, значи е така


"Щом те го казват, значи е така", коментира пред "Дневник" председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева. При излизането на класацията миналата година тя беше заявила, че не разбира защо България е на 111-о място по свобода на медиите. "Най-големият проблем на медийната среда не знам какъв е, знам какъв е на електронните и обществените медии. Законът за радио и телевизия", заяви още Жотева. Проект за изменение на този закон беше изготвен и внесен в парламента, но депутатите не успяха да го гласуват. Попитана дали и сега не разбира защо България заема 112-о място в класацията, председателят на СЕМ заяви: "Всеки прави това, за което е квалифициран и за което му плащат. Ние живеем в демократично общество и всеки е свободен да прави, това, което му носи удоволствие."


Какво още казват "Репортери без граници" за състоянието в България - тук
Карта кои държави блокират или ограничават журналистиката - тук
Интервю по темата с Кристиян Мир, изпълнителен директор на "Репортери без граници" - Германия - тук

Няколко емблематични случая с медиите в България от последната година - тук

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 59 Неутрално

  В България кога след 1944 г. е имало журналисти и журналистика?
  В други държави убиват журналисти, но защото бъркат на някой в здравето. А в България къде са тези журналисти?

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 2. 2 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Заглавието нещо като самоирония ли е?

 3. 3 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  свободата на словото означава глад и безработица

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  За мен огромният проблем у нас е автоцензурата. За нея вината не е еднозначна, но в голяма степен е и в самите журналисти с подмазваческото си поведение.

 5. 5 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  България е много малък пазар. Нито една частна медия няма да разследва например верига магазини, защото без техните пари са фалирали. И това няма да докара конкурентите, защото те не правят много различни неща и също ще искат такава медия да фалира. Отделно са навързани като свински черва, разследваш бира, банка си спира рекламите и фалираш. Затова има невероятна автоцензура.
  Отделно няма и никаква традиция, кой да е пример за журналистически коментари и анализи за младите репортери например?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 6. 6 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  За да бъдеш журналист първо трябва да си компетентен. За да бъдеш журналист трябва да пишеш граматически правилно . Колко от нашите журналисти имат тези качества?
  тук настроениее весело
  На бългорските медии ще повярвам когато вида Девник да пише срещу г-дин Иванов или г-н Атанасов, а ПИК и 24 часа срещу г-н Борисов.
  И това важи не само за горецитираните медии.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  След като избълваха една камара клишета, така и никой не даде конкретно предложение какво точно да се предприеме. :)

  Но това е типично по журналистически - в крайна сметка те знаят да критикуват, но да предложат или да направят нещо смислено не е по силите на никой журналист. Просто професията им е такава. Иначе са хубави хора някои от тях. :)

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2944 Любопитно

  "Щом те го казват, значи е така" - за който и да е журналист, подобно приемливо тълкуване е повече от примитивизъм, колкото и да си доставя удоволствие от свободата, с която го казва. Къде са мислещите журналисти, които въпреки, че ги поставяха зад "преграда" - нима нямат контакт помежду си, нима не обсъждат и събития, и въпроси, нима не реагират на "автоцензурното" удобство? КОЙ телефонира в БНР, КОЙ продължава на прави Фейсбук-ТВ, и кой от другите продължи да пита защо? Мястото е без значение за журналистите, щом продължават да не се напъват поне за по-предно.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  нЕма проблеми, всеки може да напише и каже каквото си иска, после обаче, взривяват апартаменти, палят автомобили бият с железни прътове и други подобни движения. СОРИ, тука е така.

 10. 10 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Ко? Не!
  Та никой не произвежда новини само ретранслират клюки...
  Ето и дневник включително

 11. 11 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  "Александър Андреев, "Дойче веле": Хората вярвят на социалните мрежи и се отнасят с подозрение към добре проверената информация"

  Т.е. народа е прост викаш, а не вие сте пропагандатори, вместо журналисти.

  Журналистиката в света приключи някъде към средата на 70-те години, всичко след това е вече в сферата на PR технологиите или откровената пропаганда.
  В България пък нещата са съвсем зле, защото на малкия български пазар всъщност медиите, особено текстовите, няма как по пазарен начин да генерират достатъчно средства, за да се издържат. И затова са на пазара на булки ... не че им се иска, но това е действителността.

 12. 12 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Журналисти б България, вероятно има, но броят им е едноцифрено число, и те не са в така наречените национални медии.

 13. 13 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  Въпрос-закачка към ДНЕВНИК
  Добър журналист е този, който:
  1. Търси, разследва и представя обективната истина...
  2. Критикува властта.....
  3. Критикува ГЕРБ....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 14. 14 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 462 Неутрално

  От цитираните журналисти, никъде не прочетох, че е цензуриран или ограничаван в изявите си. Особено Силвия Великова, която има авторско предаване с Петър Волгин по БНР и приказват каквото си искат.

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Край! Армагедон! Журналистиката у нас загива. Виновна е публиката. Както и: "Най-големият проблем на медийната среда в България е липсата на подкрепа от страна на собствениците на медии за силна и независима журналистика." Това важи ли и за медиите от семейството на "Америка за България"? Колко, аджеба, медии има у нас и колко от тях са подчинени на "дълбоката държава"? Свалихме тирана, редно е да излетим към първите места на класациите.

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  България е много малък пазар. Нито една частна медия няма да разследва например верига магазини, защото без техните пари са фалирали. И това няма да докара конкурентите, защото те не правят много различни неща и също ще искат такава медия да фалира. Отделно са навързани като свински черва, разследваш бира, банка си спира рекламите и фалираш. Затова има невероятна автоцензура. Отделно няма и никаква традиция, кой да е пример за журналистически коментари и анализи за младите репортери например?
  —цитат от коментар 5 на fpyyh
  Бе тя Норвегия е още по малък пазар пък са първи.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Журналисти б България, вероятно има, но броят им е едноцифрено число, и те не са в така наречените национални медии.
  —цитат от коментар 12 на anty


  По-скоро е обратното.

  Т.е. националните телевизии, БНТ, БТВ, Нова, БНР, Дарик евентуално според мен са криво ляво ОК или поне не залитат в крайности. За разлика от всичките големи медии на Запад - те са крайно леви, темите там са мигранти, зелени сделки и ЛГТБ-та.

  Същото е горе долу и със местните регионални сайтове. И те се концентрират над местни проблеми вместо да се занимават с горните теми.

  И остават няколко сайта (медии) дето пишат по тея теми, но пък има голямо количество сайтове (медии) дето пишат против тези теми.

  Съответно ние сме назад в класацията, щото темите като мигранти, ЛГТБ-та и зелени сделки са застъпени изключително малко.

  В момента в който тези теми станат застъпени във всяка една медия в положителен аспект ще почнем да катерим нагоре в класацията. :) 18. 18 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Хората вярват на социалните мрежи и се отнасят с подозрение към добре проверената информация
  ======================================
  Като нямат собствено мнение вярват на социалните мрежи и троловете.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 19. 19 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  Въпрос-закачка към ДНЕВНИК
  Обективна медия е тази, която:
  1. Търси, разследва и представя обективната истина, като представя различни гледни точки....
  2. Отразява събития и факти, като дава думата приоритетно на хранени хора....
  3. Откровено формира и налага отношения, успоредни на зададена линия....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Силвия Великова, БНР: Когато пишещите не искат да са свободни, обществото няма как да бъде информирано.
  БНР остана единствената свободна обществена медия. Затова и Бойко ги наказа, като им намали субсидията.

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Бе тя Норвегия е още по малък пазар пък са първи.
  —цитат от коментар 16 на chicago514


  Първи са, щото са първенци по зелени шитни. А и кога Мохамед стана най-предпочитанато име за новородени момченца в Осло, медиите го отразиха подобаващо като изключително позитивна новина и промяна към един по-добър Свят. :)

 22. 22 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 193 Неутрално

  До коментар [#1] от "justauser":

  Преди 20 години сме били на 30-то място в същата класация. Иначе не знам кога...

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#14] от "pepisky":

  Остави се, друже. Тежка робия е налегнала родните журналя - най-потиснатите, ограничавани и цензурирани в цяла Европа, наравно с тези в Турция. Ах, мъка, мъка... Няма журналистика веке. Няма свобода на словото. Само телеграфни съобщения от властта като време оно. Те сами не си вярват на приказките (тоест казват полуистини, провокирани от честолюбивото им его), но важното е да се кахърим и оплакваме. Ако при властта на промяната не влезем в топ 10 на "Репортери без граници", то всяка надежда тука оставете. Ще четем/гледаме/слушаме медиите и едновременно с това заупокойна молитва.

 24. 24 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Извод: В Чалгария няма много добри журналисти.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 25. 25 Профил на rodrigo
  rodrigo
  Рейтинг: 38 Весело

  На бългорските медии ще повярвам когато вида Девник да пише срещу г-дин Иванов или г-н Атанасов, а ПИК и 24 часа срещу г-н Борисов.И това важи не само за горецитираните медии.
  —цитат от коментар 6 на kvasimodo


  Една частна медия винаги ще обслужва интереса на собственика си.
  Когато се знае кой е собственик или кой налива в дадена медия, много лесно може човек да се ориентира каква е нейната редакционна линия.
  Защо е драма, че дадени медии са про-герберски, но пък иначе няма проблем, когато Дневник/Капитал, Фрогнюз, Догнюз, Оффнюз и т.н са откровено анти-герберски.

  Извод: "Точната" медия е тази, чиято редакционна политика и линия съвпада с личните ни пристрастия.

 26. 26 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3478 Весело

  На калпавия журналист - медийната среда му пречи.
  😝😝😝😝😝

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 27. 27 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  [quote#17:"realguru"][/quote]

  Не ме карай да се смея, поставяйки Нова (по времето на Домусчиев) в списъка на не толкова зависими медии

 28. 28 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  Въпрос-закачка към ДНЕВНИК
  Обективна медия е тази, която:
  1. Разследва и информира....
  2. Създава нагласи....
  3. Прави се на съдник....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 29. 29 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 767 Весело

  Обява: Дневник търси редактори и репортери.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 30. 30 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Всички които желаят да са независими журналисти -обединете се. Създайте собствен вестник и не показвайте политически пристрастия. И тогава няма да плачете, че нямате свобода.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 31. 31 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3478 Весело

  Това 112-то място е оценка не на свободата, а на съвестта на журналята...
  Научете се да пишете, бре!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 32. 32 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  Закачка към ДНЕВНИК
  Ако сте събрали 3 отговора с позиция 1., то вие имате заслуга да не сме още по-надолу в класацията за свобода на словото...;)

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  [quote#17:"realguru"]
  —цитат от коментар 27 на taratanki
  Не ме карай да се смея, поставяйки Нова (по времето на Домусчиев) в списъка на не толкова зависими медии[/quote]

  Не знам дали и доколкото са зависими. Чат пат гледам новинарските им емисии и мога да кажа че няма особена разлика в отразяването на новините и по трите медии - БНТ, БТВ, Нова.

  Може би единствено ме дразни че четат новините с един такъв драматизъм че ей сега Света ще свърши. Но като се абстрахираш от това няма някакви сериозни разминавания в новинарските им емисии.

 34. 34 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Както един диктатор беше казал преди време:

  "В България свободата на словото е толкова свободна"

 35. 35 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 857 Неутрално

  "Репортерстването тип "транслатор" убива"

  Дневник, за N-ти път днес "транслирате"(експлоатирате) тази "новина". Нещо статия за 20-ти април да напишете!? Или онова въстание не е като вашите "въстания" и не зааслужава статия? Мисирки сър!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 36. 36 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 596 Неутрално

  В България не става дума за медийна свобода, а за медии, които не искат да бъдат свободви. Та вече е много дразнещо, понеже всички виждаме едни подлоги, които искат да ближат задници и после как ги набеждават за поробени, което очевидно не е вярно.

 37. 37 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#33] от "realguru":

  Явно наистина чат-пат гледаш новини.

  Нова по времето на Домусчиев беше пас по време на протестите през лятото. БТВ - обратно - на нож.
  При Нова цяла зима - премиерът това, премиерът- онова.

  А когато после гледаш новините по БНТ - разбираш, че днес нещо се е случило. Новините им са няколко класи над БТВ и Нова.

 38. 38 Профил на mediaworld
  mediaworld
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Хайде, почна поредната доза лаладжийстване за медийна свобода.
  Когато Венелин Петков не е в БТВ е проблем. Ако беше в БТВ - щеше да мълчи.
  Впрочем, аз понеже имам услужлива памет - искам само да припомня на всички как звучеше свободата на словото и темата за собствеността на медиите, когато Венелин Петков беше вътре в БТВ - https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/venelin-petkov-svobodata-na-slovoto-e-funkcija-na-medijnata-sobstvenost.html
  Също така си спомням, че новият собственик на БТВ миналата година заяви, че ще подкрепя и няма да променя мениджмънта. Какво се е случило, за да преосмислят решението си? Едната възможност е да са размислили, натиснати. Ама стои ли и на дневен ред възможността Венелин Петков и Гена Трайкова да са прокарвали определена политическа линия (няма значения коя, все не е ОК), да са изхарчили едни пари и да не са управлявали добре?
  Ако приемем, че има натиск и няма свобода - то по 7/8 това от повече от година го говорят. И неведнъж говореха за БТВ, когато Венелин Петков беше вътре. По това време спираха издания на "Шоуто на Слави", доколкото помня...
  Миналата година "Свободна Европа" имаха юбилей и на специална секция в сайта отбелязаха, че са финансирани от ЦРУ. Дори днес, сложната схема с агенции и организации прикрива как американската държава плаща за тази медия. А ако беше руската - щяхме да ревем. Но американска може.
  И така, след такива парадокси стигаме до момента, в който една организация вади тази класация (аз години наред се чудя кои са българските професионалисти, които участват в анкетата. Защото знам за двама университетски преподаватели, които нямат впечатляващ стаж и авторитет в медиите) и други се упражняват върху нея. И странно - това съвпада с аджендата на едни кръгове...

  Айде, моля, следващия път без тези нови мъченици на свободното слово Венелин Петков (и онази чума, дето беше с него), Иван Бедров и т.н. Между другото - свободният Венелин Петков в БТВ защо не върна на работа обратно страхотния, безпристрастен, ярък и впечатляващ журналист Иван Бедров?

  Стига демагогия, стига произвеждане на нови мъченици и лъскане на биографии!!!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Александър Андреев, "Дойче веле" "Хората вярват на социалните мрежи и се отнасят с подозрение към добре проверената информация"
  ============
  Някои вярват на мрежите. Други на предпочитана медия.
  Аз проверявам в няколко медии, след което преценявам колко правдоподобна е информацията, защото журналистите преписват едни от други. Чета тълкуванията, но не се предоверявам.
  Човекът от ДВ да не се изказва като последна инстанция, че помним добре колко пъти ДВ замита под килима золумите на бежанците и ни обвинява в ксенофобия.

  Еретик
 43. 43 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  От къде ще намери журналисти в България, че и да ги интервюира?!? Всички в тази професия отдавна са "журналисти"!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2773 Весело

  "Александър Андреев, "Дойче веле": Хората вярват на социалните мрежи и се отнасят с подозрение към добре проверената информация"

  "Добре проверената информация" защитава търговската, банковата, данъчната, служебната, лекарската, адвокатската и какви ли не още тайни. Това ограничително "върховенство на закона" не тежи върху социалните мрежи.
  Изборът на гражданина-читател може да се представи опростено: Да вярва на Тайната или да вярва на Споделеното.
  Учудващо е, че някой се прави на умник да се учудва, че Споделеното вдъхва повече доверие от Тайната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK