На куц крак Борисов представи вариант за кабинет, който не очаква да бъде одобрен (обновена)

На куц крак Борисов представи вариант за кабинет, който не очаква да бъде одобрен (обновена)

© Скрийншот отПравителство с премиер Даниел Митов, в което освен него има още седем нови министри, ще представи ГЕРБ за гласуване в парламента. Това стана ясно от включване на живо на лидера на партията и премиер в оставка Бойко Борисов във "Фейсбук".


Ден след като мина през операция на дясното коляно, той събра в заседателна зала в болницата, в която е настанен, почти всички бъдещи министри и лидера на парламентарната група Десислава Атанасова. Борисов се появи с шина на крака, подкрепяше се с патерица и беше по къси гащета и джапанки.


Освен Даниел Митов нови лица в правителството са лидерът на коалиционния партньор СДС Румен Христов (вицепремиер и министър на отбраната), Жечо Станков (министър на икономиката), Делян Добрев (министър на енергетиката), музикантът Калин Вельов (министър на културата), писателят Любен Дилов (министър на туризма), Ивелина Василева (министър на екологията), Александър Иванов (министър на регионалното развитие).

Номинираният за министър на културата Калин Вельов.

© Скрийншот от

Номинираният за министър на културата Калин Вельов.


Постовете си запазват вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, както и министрите на финансите (Кирил Ананиев), на здравеопазването (Костадин Ангелов), на вътрешните работи (Христо Терзийски), на социалните дейности (Деница Сачева), на правосъдието (Десислава Ахладова),на земеделието (Десислава Танева), на транспорта (Росен Желязков), на образованието (Красимир Вълчев) и на спорта (Красен Кралев).
Борисов уточни, че никой от министрите в третия негов кабинет не е работил слабо, като дори бил предложил на Красимир Каракачанов да остане министър на отбраната и вицепремиер, но той не приел. Представянето на имената Борисов редуваше с коментари за политическата ситуация и очакванията му за сценариите за следващите няколко дни.

Номинираните за премиер Даниел Митов и министър на регионалното развитие Александър Иванов.

© Скрийншот от

Номинираните за премиер Даниел Митов и министър на регионалното развитие Александър Иванов.


За предложения за премиер Даниел Митов Борисов каза, че като външен министър в предишния му кабинет е бил най-близо до премиера, освен това бил с доказана евроатлантическа ориентация. Лидерът на ГЕРБ за пореден път каза, че не е той начело и на новия проектокабинет, за да не дразни политическите опоненти.


Номинирането на Калин Вельов за министър на културата лидерът на ГЕРБ обясни с това, че е музикант, а след като едно от най-популярните лица в страната е музикант (Слави Трифонов), било нужно партията да даде отпор и по тази линия. Евентуалният културен министър беше посъветван да показва по-често плочките на корема си, за да видят другите партии, какви хора има в ГЕРБ. Борисов похвали и стила на обличане на Вельов, който беше с костюм и висящи тиранти от панталона.


Избора на Любен Дилов-син за министър на туризма Борисов обясни с това, че туризмът е преди всичко пропаганда, Дилов е сред най-добрите писатели, които познава. Борисов не скри, че често си говори с Любен Дилов по интелектуални теми. "Той ми вика, ако другите знаят колко си умен и колко неща знаеш! Те не са в час просто. Аз му викам: "нека ме подценяват, по-добре ми е". Те и за "Винету" говорят, но то не е една книга, два тома са (всъщност томовете са три, б.а.), те това също не знаят", отбеляза лидерът на ГЕРБ. Борисов хареса и стила на обличане на Любен Дилов, дошъл на срещата с блуза, сако, дънки, шалче и червени маратонки.

Предложеният за министър на културата Любен Дилов-син.

© Скрийншот от

Предложеният за министър на културата Любен Дилов-син.


За министъра на икономиката Жечо Станчев беше посочено, че знае четири езика, а министърът на регионалното развитие беше представен като млад кадър. Връщането на Делян Добрев в министерство на енергетиката Борисов обясни с това, че е "убил всички в Хасково на изборите" и хората са го реабилитирали. Между 21 март 2012 и 13 март 2013 г. той оглавява меганимистерството на икономиката, енергетиката и туризма, което по-късно е разделено на три отделни министерства.


През 2014 година Добрев е избран е за депутат в 43-тото Народно събрание, в което става и председател на парламентарната комисия по енергетика. През 2017 г. Добрев подава оставка от всички заемани от него постове след разразил се скандал, придобил популярност с името "кумгейт". Той беше обвинен от евродепутата Елена Йончева, че е уредил свои роднини в управлението на Хасково, където е бил областен координатор на ГЕРБ. През януари бившият депутат и министър осъди Йончева на първа инстанция за клевета.

Предложеният за вицепремиер и министър на отбраната Румен Христов. До него е сегашният и предложен за нов финансов министър Кирил Ананиев.

© Скрийншот от

Предложеният за вицепремиер и министър на отбраната Румен Христов. До него е сегашният и предложен за нов финансов министър Кирил Ананиев.


Връщането на Ивелина Василева като министър на екологията, след като заемаше този пост и в неговото второ правителство, Борисов обясни с нейната експертиза, която и зелените не могат да оспорят.


Търсете консултации с всички


На Даниел Митов и всички присъстващи лидерът на ГЕРБ поръча още от днес да започнат консултации за подкрепа с всички партии. В отговор номинираният за премиер декларира, че ще се търси преодоляване на различията и ще се търси съгласие. "Ще опитаме да съставим кабинет. Дължим го на избирателите си. Имаме нужда от стабилно правителство, което да влезе бързо и разпознаваемо във всеки разговор със съюзници и партньори от чужбина. В правителството има нови хора и утвърдени министри, то предлага сплав от опит и обновление. Познати хора сме и бързо можем да влезе във всеки дебат", каза Митов.


Борисов обаче не скри, че не очаква подкрепа за предложения кабинет, но уточни, че консултации са нужна. Така след време и ГЕРБ можели да отговорят със същото високомерие на искането на подкрепа от формациите, с които сега преговаря. Борисов обяви, че в четвъртък или най-късно в петък първата политическа сила след изборите ще обяви дали има шанс да направи правителство.


Борисов очаква служебен кабинет и провокации срещу ГЕРБ


Борисов смята, че единственият вариант за подкрепа на кабинет на ГЕРБ би бил в рамките на "хитър и коварен план" да се избере едно зависимо правителство на малцинството, което да бъде разигравано и с което партиите в парламента да се гаврят четири години. За него обаче този сценарий е малко вероятен, заради тщеславието на лидерите на останалите партии.


Борисов не очаква да се състави правителство и с втория мандат, въпреки че опозиционните партии в парламента имат огромно мнозинство и биха могли да направят стабилен кабинет, който да изпълни всичко обещано. "Говориха, че ще вдигнат доходите повече от ГЕРБ. Искам да им видя разходните и приходните дневници", посочи премиерът в оставка. Той смята, че най-вероятният сценарий е да се отиде към служебно правителство и нови избори, като до провеждането им останалите партии правят провокации срещу ГЕРБ.

Борисов си отива към стаята в болницата след края на срещата.

© Скрийншот от

Борисов си отива към стаята в болницата след края на срещата.


Борисов подчерта, че сега се е оттеглил от всички постове, освен този на лидер на ГЕРБ, но големият страх на политическите му опоненти бил, че ще се върне. "Страх ги е, че ще се върна един ден. Ще спра да куцам, ще се мобилизирам и ще се върна, като какъв, няма никакво значение", каза той. В хода на разговора отбеляза, че в момента може и да куца, но важното е, че с главата е наред.


Двамата най-силни в политиката куцат


Номинираният за министър на туризма Любен Дилов-син също изрази мнение, че кабинет в този парламент трудно ще се състави. Като аргумент шеговито добави, че двамата най-силни в политиката - Слави Трифонов и Бойко Борисов куцат. В отговор премиерът в оставка добави, че той куца с десния крак, Трифонов с левия и биха могли да се подкрепят. "Но не сега, сега те да изпълнят волята на народа", допълни Борисов.


Всички истерични жени са в парламента


Борисов на няколко пъти атакува остро политическите си опоненти, които нарече истерични, злобни и деструктивни хора. "Казват, че ме е страх от парламента. Още на Станишев му казах - спри ги тия Мая и Корнелия, излез ти. Капон, Дончева... Истерични жени, злобни жени. Те всички се събраха там. Има и един-двама мъже истерични там, те не допринасят нищо там", обяви Борисов.


Той се възмути и от това, че за председател на парламента е избран човек не от първата политическа сила. "Те ако имаха малко морал, ако се бяха събличали да играят физическо, щяха да сложат председател на парламента човек от първата политическа сила, това е безспорно", заяви лидерът на ГЕРБ.Пета операция на коляното


За всички, които се вълнуват, Борисов каза, че това му е пета операция на коляното, като три интервенции има на лявото и две на дясното. "Претръпнал съм, знам че колкото по-бързо се оперира толкова по-добре", каза той и добави, че очаква да бъде изписан утре.


След срещата с актива на ГЕРБ Борисов мина и през една от стаите в болницата, в която е настанен. Там разговаря с три възрастни жени за техните болежки.


"На мен ми викаха: Не ходи да риташ топка, ама аз, акъл не расте", каза той пред тях. "Аз станах ортопед бе човек, сам като ги слушам докторите, какво си говорят и ги разбирам", допълни Борисов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK