Тука има, тука няма: разформированият от Борисов щаб за коронавируса

Тука има, тука няма: разформированият от Борисов щаб за коронавируса

© Правителствена информационна пресслужбаРазпоредих на Ангелов да се възстанови щаба, докато изберат нов. В момента има ли национален оперативен щаб? Има, разбира се, те работят всеки ден!


Така премиерът в оставка Бойко Борисов, който изненадващо се появи на брифинг на ГЕРБ рано сутрин в неделя, обяви възстановяването на националния оперативен щаб за коронавируса, по-малко от три дни след като бе оповестено разформироването му и това предизвика критики от страна на лекари, както и от партии в парламента.


Думите на Бойко Борисов за възстановяването на щаба обаче не могат да бъдат потвърдени. Няма формални доказателства, че работната група, чиято цел бе да съветва правителството за управлението на COVID кризата, действа отново.


"Има разбира се" е неточно изказване
Със заповед от 26 февруари миналата година бе създаден щабът за коронавируса към Министерския съвет, чийто председател бе началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски. Разформироването на щаба бе оповестено със съобщение на правителствената информационната пресслужба, към което обаче липсваше заповед. Поне за възстановяването на щаба би следвало да има нова заповед.


"Дневник" изпрати в понеделник въпроси до пресслужбата на Министерския съвет, за да получи новата заповед, както и да разбере състава и задачите на щаба за коронавируса. До публикуването на тази статия отговори не бяха получени. Затова редакцията изпрати заявление по закона за достъп до обществена информация, което задължава институциите до 14 дни да отговорят на запитването.


Данни за възстановяването на щаба за коронавируса не фигурират и в информационната система за правна информация на Министерския съвет - заседание на правителството след съобщението за разформироване на щаба не е имало, подобна информация не фигурира и в секцията с решения на кабинета. Именно с решение на Министерския съвет в началото на декември пък бе създаден вторият щаб, наречен ваксинационен. Той все още не е разформирован.


Може да има нов щаб


На брифинга в неделя сутрин Борисов бе попитан дали новото съществуване на щаба има формално изражение. Той отговори: "Чисто юридически ние нямаме право да подпишем, министърът сега не е министър по нашето разбиране". След това министър-председателят прехвърли отговорността за съществуването на нов щаб за коронавируса върху новото Народно събрание и призова: "Спрете с нас да се занимавате!"


Изказването, че правителството в оставка "няма право да подпише" също е неточно, защото според специалисти по конституционно право настоящият кабинет действа до съставянето на нов. В понеделник след консултациите при президента Румен Радев и Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира, че "правителството в оставка, съгласно конституцията, изпълнява своите функции, до сформирането на следващо правителство". А вицепремирът в оставка Томислав Дончев добави, че "това, което е сигурно, е, че всеки акт на правителството може да бъде атакуван по съдебен път и ние можем само да гадаем дали то ще бъде стабилно юридически".


В същото време обаче на редовно заседание в сряда правителството предстои да вземе редица решения по различни аспекти от обществените процеси.


Щабът няма водеща роля


В началото на миналата година щабът за коронавируса изглеждаше да има водеща роля при определянето на решенията за COVID кризата, защото два пъти дневно даваше информация за ситуацията. Задачите на щаба бяха да събира и анализира информация за заразата, както и да координира действията на институциите. С други думи, ролята на щаба (както многократно е заявявано от ген. Мутафчийски) е да съветва, но окончателните решения се взимат от правителството. Но какво е обсъждано на заседанията на щаба през последната година на извънредна обстановка заради COVID-19, никога няма да научим.


От около десет месеца ролята на щаба за коронавируса, а оттам и на ген. Венцислав Мутафчийски в публичните изяви за COVID-19, е второстепенна. Формално причината за това е промяна в закона за здравето от май миналата година.


В текстовете е записано, че в условия на епидемия ограниченията срещу разпространение на дадена зараза се предлагат от главния държавен здравен инспектор и се въвеждат със заповеди от министъра на здравеопазването.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK