Ще оцелее ли къщата, в която е живял авторът на "Мила родино"

Къщата, в която е живял Цветан Радославов.

© Максим Караджов

Къщата, в която е живял Цветан Радославов.Нова сграда ще се строи на ул. "Ангел Кънчев" 3, където е живял авторът на химна "Мила родино". Плоча с барелеф на Цветан Радославов на входа указва, че къщата е много повече от архитектурен паметник на стила сецесион.


В район "Средец" се събират писмени становища и предложения към инвестиционния проект за "обществено обслужваща сграда" до 20 април. Процедурата следва заповедта на главния архитект на София Здравков Здравков, който е одобрил исканото изменение на Подробния устройствен план (ПУП). Като заявител на искането е посочен Иво Марков чрез упълномощено лице.


Барелефът на входа на къщата.

© Максим Караджов

Барелефът на входа на къщата.
Къщата на братя Иванчеви, както е била наричана, е построена през 1905 г. по проект на арх.Георги Фингов и арх.Кирил Маричков и е в стил сецесион. Тя е със статут на единична недвижима културна ценност. Цветан Радославов е живял в мансардата от 1910 г. до 1928 г.


25-метрова сграда ще се извисява над къщата


Проектът предвижда изграждане на 8-етажна, висока 25 м сграда, която ще е на гърба на къщата, където сега има вътрешен двор и гаражи. Твърди се, че строителството няма да засегне самата къща, но опасенията са огромни. Собствениците на имота са го разделили в кадастъра на две части с два отделни идентификатора, за да може да се събори едната част, предупреждава Венцислав Илиев, автор на петицията "Да предотвратим събарянето на още една къща-паметник на културата" в социалната мрежа. В Свищов, родния град на автора на химна "Мила родино", е сформирана фейсбук група срещу инвестиционните намерения към къщата.


Вътрешният двор на къщата (вляво), където ще се строи подземен паркинг и нова сграда.

© Максим Караджов

Вътрешният двор на къщата (вляво), където ще се строи подземен паркинг и нова сграда.


Инвестиционният проект предвижда да се изгради подземен паркинг на три нива с асансьор. За тази цел може да се събори задната част от къщата, която гледа към вътрешен двор.


Кметът на "Средец" Трайчо Трайков посочва рисковете за къщата


В понеделник кметът на район "Средец" Трайчо Трайков съобщи, че е потърсил среща с кмета Фандъкова и с главния архитект на София Здравков по темата. Общината обещала да поиска от Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) да изготвят режим за опазване на сградата.Трайков сподели и становището на район "Средец" по обсъждания проект. В него се посочва, че заповедта и мотивираното предложение съдържат неточности и се надява тя да бъде преразгледана и коригирана.


"Спомената е сграда с идентификатор, който не съществува в урегулирания поземлен имот. Според действащ ПУП в имота са ситуирани само две сгради. Според графичната част на представеното мотивирано предложение, част от жилищна сграда (бивша на братя Иванчеви, единична НКЦ архитектурно-строителен паметник с категория местно значение) ще бъде разрушена", се изтъква в становището на района. Друг сериозен проблем, който би породил новия строеж е несъразмерното натоварване на малката улица "Ангел Кънчев".


"Независимо от формално спазените изисквания за отстояния спрямо съседните имоти и сгради, новопредвидената сграда с 8 надземни и 3 подземни нива неминуемо ще влоши качеството на обитаване и условията за използване на сградите в съседните имоти. Това се потвърждава от постъпилите официални възражения, както и подписката, която засегнатите страни подготвят и която към момента е подписана от над 2000 човека.


Изготвянето на транспортен анализ вероятно ще покаже, че новопредвиденият паркинг трудно би функционирал само с един вход-изход към ул. "Ангел Кънчев". Увеличен трафик, запрашване, шум, затваряне на улицата по време на строителството, са други неблагоприятни обстоятелства, до които би довело подобно инвестиционно намерение.


Не на последно място отново призовавам за отговорно отношение към културно историческото наследство на нашия град. Новопредвиденото застрояване по никакъв начин не отчита статута и категорията на съществуващата сграда, нито се съобразява с проблемите на територията, в която е ситуирана. Появата на новата осеметажна сграда би променил начина на възприемане на недвижимата културна ценност и създава опасен прецедент, който застрашава имотите на други подобни сгради да бъдат разглеждани просто като свободни терени за ново строителство. Продължаващата практика за градоустройстово "на парче", при което се отчитат само индивидуални частни инвестиционни интереси дава доказано видимо незадоволителни резултати.
С оглед на гореизложението се надявам заповедта за допускане на Изменение на плана за регулация и застрояване (ИПРЗ) и РУП за "за офиси" с административен адрес ул."Ангел Кънчев" №3 да беде преразгледана", посочва в становището Трайчо Трайков.


Фандъкова обещава да опази къщата на Радославов


По-късно и Фандъкова обяви на страницата си във фейсбук, че къщата, в която е живял Цветан Радославов няма да бъде нито събаряна, нито надстроявана. Тя обясни издадената от главния архитект на София заповед, с която стартира процедурата за изменение на ПУП-а, с обстоятелството, че "стъпва на внесено положително становище от Министерството на културата". Фандъкова иска министерството да утвърди нов охранителен режим в зоната на къщата-паметник на културата и така щяло да се намали застрояването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK