Ще оцелее ли къщата, в която е живял авторът на "Мила родино"

Къщата, в която е живял Цветан Радославов.

© Максим Караджов

Къщата, в която е живял Цветан Радославов.Нова сграда ще се строи на ул. "Ангел Кънчев" 3, където е живял авторът на химна "Мила родино". Плоча с барелеф на Цветан Радославов на входа указва, че къщата е много повече от архитектурен паметник на стила сецесион.


В район "Средец" се събират писмени становища и предложения към инвестиционния проект за "обществено обслужваща сграда" до 20 април. Процедурата следва заповедта на главния архитект на София Здравков Здравков, който е одобрил исканото изменение на Подробния устройствен план (ПУП). Като заявител на искането е посочен Иво Марков чрез упълномощено лице.


Барелефът на входа на къщата.

© Максим Караджов

Барелефът на входа на къщата.
Къщата на братя Иванчеви, както е била наричана, е построена през 1905 г. по проект на арх.Георги Фингов и арх.Кирил Маричков и е в стил сецесион. Тя е със статут на единична недвижима културна ценност. Цветан Радославов е живял в мансардата от 1910 г. до 1928 г.


25-метрова сграда ще се извисява над къщата


Проектът предвижда изграждане на 8-етажна, висока 25 м сграда, която ще е на гърба на къщата, където сега има вътрешен двор и гаражи. Твърди се, че строителството няма да засегне самата къща, но опасенията са огромни. Собствениците на имота са го разделили в кадастъра на две части с два отделни идентификатора, за да може да се събори едната част, предупреждава Венцислав Илиев, автор на петицията "Да предотвратим събарянето на още една къща-паметник на културата" в социалната мрежа. В Свищов, родния град на автора на химна "Мила родино", е сформирана фейсбук група срещу инвестиционните намерения към къщата.


Вътрешният двор на къщата (вляво), където ще се строи подземен паркинг и нова сграда.

© Максим Караджов

Вътрешният двор на къщата (вляво), където ще се строи подземен паркинг и нова сграда.


Инвестиционният проект предвижда да се изгради подземен паркинг на три нива с асансьор. За тази цел може да се събори задната част от къщата, която гледа към вътрешен двор.


Кметът на "Средец" Трайчо Трайков посочва рисковете за къщата


В понеделник кметът на район "Средец" Трайчо Трайков съобщи, че е потърсил среща с кмета Фандъкова и с главния архитект на София Здравков по темата. Общината обещала да поиска от Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) да изготвят режим за опазване на сградата.Трайков сподели и становището на район "Средец" по обсъждания проект. В него се посочва, че заповедта и мотивираното предложение съдържат неточности и се надява тя да бъде преразгледана и коригирана.


"Спомената е сграда с идентификатор, който не съществува в урегулирания поземлен имот. Според действащ ПУП в имота са ситуирани само две сгради. Според графичната част на представеното мотивирано предложение, част от жилищна сграда (бивша на братя Иванчеви, единична НКЦ архитектурно-строителен паметник с категория местно значение) ще бъде разрушена", се изтъква в становището на района. Друг сериозен проблем, който би породил новия строеж е несъразмерното натоварване на малката улица "Ангел Кънчев".


"Независимо от формално спазените изисквания за отстояния спрямо съседните имоти и сгради, новопредвидената сграда с 8 надземни и 3 подземни нива неминуемо ще влоши качеството на обитаване и условията за използване на сградите в съседните имоти. Това се потвърждава от постъпилите официални възражения, както и подписката, която засегнатите страни подготвят и която към момента е подписана от над 2000 човека.


Изготвянето на транспортен анализ вероятно ще покаже, че новопредвиденият паркинг трудно би функционирал само с един вход-изход към ул. "Ангел Кънчев". Увеличен трафик, запрашване, шум, затваряне на улицата по време на строителството, са други неблагоприятни обстоятелства, до които би довело подобно инвестиционно намерение.


Не на последно място отново призовавам за отговорно отношение към културно историческото наследство на нашия град. Новопредвиденото застрояване по никакъв начин не отчита статута и категорията на съществуващата сграда, нито се съобразява с проблемите на територията, в която е ситуирана. Появата на новата осеметажна сграда би променил начина на възприемане на недвижимата културна ценност и създава опасен прецедент, който застрашава имотите на други подобни сгради да бъдат разглеждани просто като свободни терени за ново строителство. Продължаващата практика за градоустройстово "на парче", при което се отчитат само индивидуални частни инвестиционни интереси дава доказано видимо незадоволителни резултати.
С оглед на гореизложението се надявам заповедта за допускане на Изменение на плана за регулация и застрояване (ИПРЗ) и РУП за "за офиси" с административен адрес ул."Ангел Кънчев" №3 да беде преразгледана", посочва в становището Трайчо Трайков.


Фандъкова обещава да опази къщата на Радославов


По-късно и Фандъкова обяви на страницата си във фейсбук, че къщата, в която е живял Цветан Радославов няма да бъде нито събаряна, нито надстроявана. Тя обясни издадената от главния архитект на София заповед, с която стартира процедурата за изменение на ПУП-а, с обстоятелството, че "стъпва на внесено положително становище от Министерството на културата". Фандъкова иска министерството да утвърди нов охранителен режим в зоната на къщата-паметник на културата и така щяло да се намали застрояването.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 175 Неутрално

  "Мила родино" е химн само на комунистите. На всички българи химнът е "Шуми Марица".

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 2. 2 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 564 Любопитно

  Не е толкова важно.Тека или иначе,Слави ще напише нов химн.🥳

  Много съм прост
 3. 3 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Почнаха да прекаляват. Някой живее някъде за два месеца и автоматично обявяват сградата за паметник на културата. Хайде стига с тези паметници. София е пълна със съборетини. Трябва да се бутнат и да се построят нови и функционални сгради.

 4. 4 Профил на ldc18638357
  ldc18638357
  Рейтинг: 14 Гневно

  Няма. И тази ще убията

 5. 5 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 333 Неутрално

  "Тя обясни издадената от главния архитект на София заповед, с която стартира процедурата за изменение на ПУП-а, с обстоятелството, че "стъпва на внесено положително становище от Министерството на културата"

  Поредния опит за тотално загрозяване на центъра от Фъндъка и Здравков с извинението "Ама то министерството разреши..."

 6. 6 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Трябва да се приеме закон, който да задължава в големите градове на България на всяка съборена къща да се строи също къща, а не блок, мол, офис сграда и прочее

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 7. 7 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Интересно какво означава : "обществено обслужваща сграда"? Някой може бли да го обясни? Според мен може да е ресторант, бар, магазин за хранителни стоки или за алкохол и цигари, дори и обществена тоалетна.

 8. 8 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1592 Весело

  Единственният Гарант за даден имот е неговият собственник.
  Моята Къща е строенна 1934г харесва ми да живея в нея и живея в нея.
  Мераклйи бол но докато съм жив това е.
  Друг е Въпросът че само аз съм собственник ако са много става тегаво.
  Имам Приятел живее в Ихтиман той на майтап казва:
  -Ако стане Земетръс София отива на Кино и тогава моята Къщта става Конак.
  Майтап майтат ама като всички Еднофамилни станат Многофамилни и моята като единственна ще стане Конак.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 9. 9 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1025 Весело

  До коментар [#1] от "justauser":

  Още ли с крака ѝ трошите главата или вече се въоръжихте?

  🙃

 10. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Това не е ли въпрос, който трябва да решава собственика на имота!? Какво значение имат мераците на Вуте или който и да е, който не е дал и 1 лев за този имот!?

 11. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 932 Весело

  като се замисли човек - ако беше на общината това късче история, кой ли от охранените на масата щеше вече да го е прилапал?

  иначе за проекта - така или иначе съпортерски позволяват застрояването, с парче от къщата отпред ще изглежда ... е, и по-грозни "ансамбли" съм виждал като се замисля :-)

  по няблюдения от групата в сурат-тефтера за архитектурни извращения - все още се търси най-бруталната архитектурна грозотия :-)

 12. 13 Профил на Помuяр
  Помuяр
  Рейтинг: 613 Любопитно

  Интересно какво означава : "обществено обслужваща сграда"? Някой може бли да го обясни? Според мен може да е ресторант, бар, магазин за хранителни стоки или за алкохол и цигари, дори и обществена тоалетна.
  —цитат от коментар 7 на ikar_01


  Малко съм встрани от темата, но идеята за обществена тоалетна не е чак толкова комична. Просто не на мястото на къщата, де. Ако не са МОЛ-овете, буквално няма къде да "отговориш на природата", когато те повика. Авантюристите могат да рискуват с рядко пръснатите (каламбура е умишлен) химически тоалетни.

  ТЪПАК! АЗ СЪМ Ш***Н ТЪПАК!!!
 13. 14 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#7] от "ikar_01":


  Интересно какво означава : "обществено обслужваща сграда"? Някой може бли да го обясни? Според мен може да е ресторант, бар, магазин за хранителни стоки или за алкохол и цигари, дори и обществена тоалетна.
  —цитат от коментар 7 на ikar_01


  Предполагам ....изброеното от Вас плюс казино и бардак ......поне за мутрите , това е полезното.......

 14. 15 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 233 Разстроено

  И тази къща ще замине....

 15. 16 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 233 Разстроено

  И тази къща ще замине....

 16. 17 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Веднъж, като са й сложили мерника, въпрос на време е.

 17. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  На мутрите култура не им трябва. Борисов сигурно не и чувал за Цветан Радославов.

 18. 19 Профил на Jones Doe
  Jones Doe
  Рейтинг: 8 Любопитно

  В Кинт-а е истината!

  Кинт

 19. 20 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 104 Гневно

  хей, селски орки, направо бутайте Александър Невски и правете мол!

 20. 21 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Дано. Много хора са чували за него от часовете по музика в училище.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK