Санкции за 6 млн. лв. са били наложени на Варна по европроекти след 2015 г.

Община Варна

© Дневник

Община ВарнаФинансови санкции в размер на близо 6 млн. лв. са били наложени на община Варна при изпълнението на пет проекта с европейско финансиране, започнали и приключили в периода 2015 - 2021 г. Това показва справка, предоставена на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация.


Общият размер на финансирането по петте проекта е 154.3 млн. лв., като наложените санкции представляват


между 4.79 и 2.44% от осигуреното европейско финансиране
Изготвената справка показва също, че всички санкции са били наложени заради нарушения на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му.


Справката беше поискана на 12 март т.г. във връзка с изпълнението от страна на община Варна на проекти, финансирани със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Тя трябваше да съдържа


данни за размера на финансовите санкции,


определени на основание на установени нередности, какъв процент от общото финансиране по проекта представляват те, както и основанията за налагането на санкциите.


Според предоставените данни по проекта "Интегриран градски транспорт на Варна - фаза 2" е била наложена санкция в размер на 2.44% от общото финансиране - 37.2 млн. лв. В реални стойности това прави 908.5 хил. лв. В рамките на този проект бяха разрушени подходи за движение на хора с увреждания, изградени само няколко месеца по-рано по варненския бул. "Съборни" .


Бързо и некачествено, или как Варна ремонтира улиците си с европейско финансиране - тук.


Проектът "Модернизация на образователната инфраструктура на територията на Община Варна" е на обща стойност 81.4 млн. лв. Наложената санкцията по него е в размер на 4.79%, или 3.9 млн. лв.


Бюджетът на трети проект - "Естетизация и модернизация на градската среда във Варна" е 32.6 млн. лв. От тях като санкция на финансиращия орган са били възстановени 972 хил. лв. или 2.98% от общата стойност на проекта. Част от финансирането се оказа похарчено за три автоматични и самопочистващи се тоалетни, монтирани в Морската градина на Варна. Проверка на "Дневник" установи, че те са стрували 343 хил. лв., а всяка от тоалетните заема около 5 кв.м. Това означава, че доставката и монтажът им са излезли по около 12 хил. евро на кв.м., при положение че в момента най-луксозните жилища във Варна се продават на цени около 3.5 хил. евро квадратния метър "до ключ".


Всичко за "златните тоалетни" - тук.


За модернизация на две професионални гимназии - по горско стопанство и икономика, Варна е изготвила проект на стойност 2.8 млн. лв. Наложената санкция за нарушения при изпълнението му е в размер на 4.19%, или 117.3 хил. лв.


Последният от петте проекта е за "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Варна - Фаза 1". Неговата обща стойност е 232.3 хил. лв., а наложената санкция е в размер на 8060 лв., които представляват 3.47% от бюджета на проекта.


Това е и целият обем на справката, за чието изготвяне на местната администрация във Варна бе необходим близо месец, който надхвърли времето, регламентирано със Закона за достъп до обществена информация.


Той дава на задължените институции не повече от


две седмици за отговор


по отправеното към тях заявление. В конкретния случай то беше изпратено през платформата за достъп до обществена информация на Министерския съвет на 12 март и още същия ден беше регистрирано във Варна с входящ номер. На 22 март обаче местната администрация поиска удължаване на срока за отговор. Мотивът за това беше, че поисканата информация е "в голямо количество и е необходимо допълнително време за подготовка й". Посочения нов срок за предоставяне на справката, случайно или не, беше 5 април - денят след отминалите парламентарни избори. Но този срок не беше спазен. Информацията беше получена едва на 19 април.


Изготвената справка е подписана от зам.-кмета на община Варна Пламена Маринова, а "голямото количество информация", наложило допълнително време за подготовка, беше обобщено в едва пет позиции за пет проекта с европейско финансиране. Така за поисканото отлагане на достъпа до обществена информация от страна на администрацията на варненския кмет Иван Портних не остава друга очевидна причина освен една - данни за наложени санкции по проекти с европейско финансиране да не бъдат оповестени преди изборите от 4 април т.г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK