Общественото обсъждане да се строи ли метро до "Икеа" и Симеоновския лифт е утре

Общественото обсъждане да се строи ли метро до "Икеа" и Симеоновския лифт е утре

© Георги КожухаровОбществено обсъждане ще се проведе онлайн утре, четвъртък, дали да се продължи метрото от станция "Бизнес парк" към магазин "Икеа", "София ринг мол" и Симеоновския лифт. Началото е от 17.30 ч и е на адрес в интернет https://city-council-sofia.webex.com/city-council-sofia/j.php?MTID=mc4bd63a3e34f5be4eb3a2dd541eb2b8b


Първо ще бъде представен проекта за за изменение на Общия устройствен план на София, приет с Решение № 960/2009 г. на Министерския съвет - част "Комуникационно-транспортна система-масов градски релсов транспорт", одобрена с Решение 454/11.08.2017г. на МС, за разширяване на съществуващите линии на Софийски метрополитен.


Предлаганото продължение на метрото е с дължина 2 км и ще е на стойност 78 млн.лева. За свързването със Симеоновския лифт се налага дострояване на въжената линия със 700 м надолу, към Околовръстния път. С него общата стойност на проекта става 100 млн.лева. Новото трасе ще обслужва 18 хиляди пътници дневно според инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД.
Не е ясно откъде ще идват тези пътници в делничните дни, тъй като в зоната между "Бизнес парк" и магазин "Икеа" живеят общо 1458 души. Прогнозите са в бъдеще там да се заселят още 5000 души.


"Струва ли си Столичната община да инвестира 100 млн.лева за метро в слабонаселен район", отдавна пита общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София". Той посочва десет причини да не се продължава метрото до двата големи търговски центъра.


Общински съветници от "Демократична България" предлагат по-евтин вариант за връзка на метрото със Симеоновския лифт - чрез нова автобусна линия. Тя да свързва двете крайни станции на първа и втора метролиния - "Витоша" на бул. "Черни връх" и "Бизнес парк". Стойността й е 10 пъти по-ниска от тази на метрото - 7.8 млн.лева, с които ще се купят нови автобуси на газ и ще се подобри настилката по маршрута.


След представянето на проекта за удължаване на метрото гражданите ще могат да поставят въпроси. Подаването на становища, предложения и възражения ще се подават до 29 април в районните администрации на "Средец", "Слатина", "Студентски", Оборище" и "Витоша".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK