Проверката на Комисията по ревизията започва от "Автомагистрали" и "Турски поток"

Проверката на Комисията по ревизията започва от "Автомагистрали" и "Турски поток"

© Цветелина БелутоваСтартов списък" с имената на 9 държавни дружества и институции одобри единодушно днес на първото си заседание Временната комисия за проверка на разходването на средства по времето на управлението на Бойко Борисов


Проверката първоначално ще се разпростре върху период от 4 години, т.е. от 2017 до 2021 година, но след приключване ѝ ще се пристъпи към по-ранни времена.


Първоначалният списък включва "Автомагистрали" ЕАД и Агенция пътна инфраструктура, проекта за продължението на газопровода "Турски поток" и участието на "Булгартрансгаз" в него, Националната програма за енергийна ефективност, Българската банка за развитие, финансирането на мерките за справяне с пандемията от COVID-19, учреденият преди малко повече от година Български ВиК-холдинг, Държавната консолидационна компания, дружествата "Монтажи" и "Монтажи-София", както и дейността на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите". Ще се проверява и как Министерският съвет е харчил финансови средства Министерският съвет.
След предложения на депутатите от БСП Явор Божанков и Пламен Абровски от "Има такъв народ" към списъка бяха добавени Софийската стокова борса и шестте държавни горски дружества.


Председателят на комисията Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" обясни, че тези дружества са избрани заради високата публична чувствителност и защото в тях се е излял най-голям финансов ресурс за последните 2 години. "Започваме с тези приоритети, но решението на Народното събрание и решимостта на тази комисия е да бъдат проверени абсолютно всички сектори, в които се харчат публични пари", заяви Манолова.


По време на обсъжданията в комисията възникна спор за времевия обхват на проверката - Манолова предложи ревизията да се фокусира приоритетно върху последните две години от управлението на "Борисов-3" заради актуалността и възможността да бъдат пресечени бъдещи разхищения. Членовете на комисията от ГЕРБ Дани Каназирева и Маноил Манев възразиха с аргумента, че не е редно комисията да променя срока, гласуван от парламента. "Това е суспендиране на решение на Народното събрание. Когато е определен 10-годишен период, да определиш в документ на комисия друг срок изрично, това е суспендиране на решението на пленарна зала и крие политически цели", коментира пред медиите Маноил Манов.


Манолова отвърна, че тъй като става дума за проверка на близо 40 отрасъла и стотици предприятия за 10 години назад, е необходимо приоритизиране. Въпреки това тя увери, че "ще бъде проверен всеки сектор, държавна институция и най-малкото държавно предприятие за пълния период от 10 години".

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ще имитира дейност сестра Галева и ще замита следите, то е ясно.

 2. 2 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 568 Неутрално

  "Членовете на комисията от ГЕРБ Дани Каназирева и Маноил Манев възразиха с аргумента, че не е редно комисията да променя срока, гласуван от парламента. "

  Изведнъж ГЕРБ са много загрижени за спазването на волята на парламента.

 3. 3 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Докато Гешев е главен прокурор можете да си проверявате каквото ви падне, той просто няма да си го причини.

 4. 4 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Хайде да видим сега дали ще излязат на бял свят далаверите на Бойчето, големият строител на България..: ))

  Freedom of speech
 5. 5 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Има една стара парламентаристка поговорка: "Ако искаш нещо да се затлачи и да не стигне до никъде, направи парламентарна комисия".

  Към това като прибавим и кой я оглавява комисията и се сетим, че въпросната председателка преди време я гледахме по червен потник с надпис "Шанс за Орешарски", няма как да не повдигнем вежди и да не си зададем въпроси :)

 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5335 Неутрално

  Опозицията, вместо комисии тип "другарски съд", да състави правителство!

 7. 7 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 769 Неутрално

  "Стартовия списък" е доста добър. След него могат да поразровят в енергетиката.

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  А Тополофикация София?

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5395 Неутрално

  Мая Костинбродска си осигури комисия за поне още 10 мандата...
  А и председателят взема още половин заплата.
  Така се решават нещата във властта...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  Да не забравят и 700-те милиона неплатени данъци и такси от Божков! Да проверят как така Vladi G не е забелязал тази липса в продулжение на ПЕТ години!

 11. 11 Профил на ooz471048453
  ooz471048453
  Рейтинг: 43 Неутрално

  За голямо съжаление това е само един кьорфишек. Първият признак е на лице. Не се настоява вече Асфалто Риос да се яви в парламента.
  За проверките - Нито има достатъчно време, нито достатъчно воля. А, и много добре знаем, че им се засичат всички фактури. Майстори са в това.

 12. 12 Профил на kumanistan
  kumanistan
  Рейтинг: 295 Неутрално

  От тази новина ще скъса и другия менискус.

 13. 13 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5395 Неутрално

  Я да си припомним Славчо Трифонов какви ги къдреше точно преди една година!
  И къде е в момента заедно с още 50 калпазани да правят чалга в парламента и да прибират държавната субсидия от 20 милиона лева годишно!!!

  Слави Т. Трифонов
  7 май 2020 г. ·
  Колко плащаме на един български депутат?
  (за да научите отговора, текстът се чете докрай)
  Основните възнаграждения на българските депутати се преизчисляват на всяко тримесечие по следния начин: Средната работна заплата в бюджетния сектор през последния месец от предходното тримесечие се умножава по три.
  От 14 май няма да има извънредно положение, което означава, че депутатите ще започнат да получават пълните си заплати. Въпреки грандиозния сканадал от началото на април, новите им заплати все пак ще бъдат изчислени на базата на средната заплата от декември 2019 г., когато нямаше финансова криза, а ръст на доходите.
  През декември доходите бяха най-високи, защото тогава в бюджетния сектор се раздаваха и коледни бонуси.
  А сега нека видим какви заплати ще получават депутатите от 14 май, според сега действащите закони и правилници.
  Както отбелязах, един депутат трябва да получи средномесечната заплата от декември, умножена по три. Такъв е законът. И така, средната заплата в бюджетния сектор през декември е 1416 лв. Умножена по три, това прави 4248 лв. основно месечно възнаграждение за депутат.
  4248 лева. Но това не е всичко. Според Правилника на Народното събрание, председателят на Парламента получава месечно възнаграждение с 55 на сто по-високо от основното месечно възнаграждение, заместник-председателите на Народното събрание - с 45 на сто, председателите на парламентарните комисии и председателите на парламентарните групи - с 35 на сто, заместник-председателите на комисии - с 25 на сто, членовете на постоянна комисия - с 15 на сто, и секретарите на Народното събрание - с 10 на сто.
  Сега. Да вземем депутатът с релсата Валери Симеонов. Той трябва да получи основно месечно възнаграждение от 4248 лв. Понеже Валери Симеонов е и заместник-председател на Народното събрание, той трябва да получи плюс 45% от сумата от основното възнаграждение. Ще получи още 1911,60 лв.
  Но Валери Симеонов членува и в две постоянни парламентарни комисии. Това означава, че ще получи още пари - плюс 15% за участие в едната комисия и плюс 15% за участие в другата комисия. Ще получи два пъти по 637,20 лв. или още 1274,40 лв. Така заплатата на Валери Симеонов стана 7434 лв.
  Но и това не всичко. Към основните възнаграждения на депутатите се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит - 1 на сто за всяка прослужена година!
  Да се върнем на Валери Симеонов. Ако приемем, че той има 40 години трудов стаж (все пак е на 65 години), парите му ще се вдигнат с още 40%. Т.е. с още 1699,20 лв. Така вече заплатата му възлиза на 9133,20 лв.
  Но и това не е всичко. Ето една от “любимите” ми алинеи:
  “Народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения при реализирането на приоритетни за страната задачи”. Кой ги определя тези приоритетни за страната задачи и колко струва това на данъкоплатците - въобще не е ясно. Дали пък за депутатите не беше приоритетна задача гласуването на извънредно положение във време на пандемия и дали те вече не са получили допълнителни възнаграждения за реализирането на тази приоритетна задача?
  И това не е всичко. Ето нещо забележително - Народното събрание поема допълнителни разходи на народните представители в размер на две трети от основното месечно възнаграждение на народните представители!
  Тоест, за всеки депутат ние плащаме по още 2832 лв.! Ето, че вече Валери Симеонов ни излиза 11 965,20 лв. на месец. Минимум.
  Ще отбележа, че по време на извънредното положение, депутатите не се отказаха от тези така наречени “безотчетни пари”, за които няма никакъв контрол как и за какво се харчат. Излиза, че българският депутат дори, когато се е отказал от заплатата си, пак получава близо 3 000 лева.
  Обърнете внимание и на следното епохално законодателно творение - ако един депутат има научна степен “доктор”, то той получава още 10 на сто от основното месечно възнаграждение, а ако е “доктор на науките” - още 15 на сто!
  Сега, няма да се учудя, ако голяма част от депутатите се окажат доктори или доктори на науките. Знаем, че всички там са мозъци. Да вземем депутата Лъчо Мозъка. По собствените му думи, той е доктор на науките от 2009 г. Какъв доктор на науките е Лъчезар Иванов не знам, само знам, че преди години беше уличен в плагиатство на научен труд. Тъй като е доктор на науките, независимо дали е плагиат или не, Лъчо Мозъка ще получи 637,20 лв. към основното си месечно възнаграждение.
  Лъчо Мозъка получава още едни 637,20 лв., защото е постоянен член на Комисията по култура и медии. Специално отбелязвам това заради пълния абсурд - Лъчо Мозъка е член точно на Медийната комисия, при положение, че именно Лъчо Мозъка осъществи натиск над една медия да не излъчва репортаж за негов приятел-митничар. Ей това е медиен човек!
  Ще добавя още нещо - по професия Лъчо е гинеколог.
  Но, уви, и това не е всичко. Ние, данъкоплатците, покриваме и много други разходи на депутатите - покриваме им разходите за всякакъв вид транспорт - за депутатските автомобили с шофьор, за самолетни билети, дори забележете - “за водния транспорт - първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа.”
  Ние, данъкоплатците, покриваме и разходите за ведомствени жилища на депутатите, за ремонти и обзавеждане на тия жилища. Даже и данъците на тия жилища са за наша сметка.
  Ние, данъкоплатците, дори осигуряваме застраховки на депутатите.
  И така, тук вече е абсолютно невъзможно да кажем колко над 10 000 лева ни излиза депутатът с релсата или пък депутатът Лъчо Мозъка.
  От всичко това, което ви изброих, можем да заключим, че един народен представител ни излиза около или над 10 000 лева месечно, въпреки че им се правят удръжки за осигуровки и данъци! И забележете - става въпрос за депутатите в Народно събрание, което със сигурност е най-некомпетентното и най-слабо юридически подготвеното в историята на България.
  И за финал още една новина, свързана с едни други милиони- от 14 май партиите отново ще започнат да получават партийните си субсидии от 8 лева на глас. И така, в края на юни партия ГЕРБ ще получи субсидия за 4 месеца в размер на над 3 милиона лева, БСП - на над 2 милиона и половина лева.
  Благодарение на безценните български депутати, освен високата субсидия от 8 лева на глас, продължава да важи и възможността за неограничено финансиране на партиите от бизнеса, както и възможността за ползване на напълно безплатни офиси от страна на партиите.
  P.s. За прочитането на този текст са ви нужни 5 минути, докато чакате на опашката в Бюрото по труда.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1114 Весело

  При турския - балкански -руски поток, е сигурно че /счетоводно/ всичко ще е в па-ряд-ке. Ако забравим най главното:
  Газопровода е построен с почти 3 млрд лева от българския бюджет, с права подарени на Газпром/и дъщерната му фирма/ 90% , за 20 г , няма отклонение за България и ... щял да бъде изплащан с транзитни такси,които по най оптимистични прогнози възлизат на 50 милиона лева годишно, т.е. след половин век ...
  Заб. В 2040 г горенето и на природния газ влиза в категорията парниково образуващите газове и започва ограничаване на употребата му... Ура другари!

 16. 16 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#1] от "PoToP":

  Щом г-жа Манолова ръководи няма да коментираме повече.
  Вълкът пази стадото.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 17. 17 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#13] от "Петър Самсонов":

  ++++++++
  На Славиту досто неща ще има да му се напомнят.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 18. 18 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1710 Любопитно

  До коментар [#1] от "PoToP":

  Защо?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Да побързат, че няма време. А БСП, докато нищо нямаше да искат, а само да подкрепят,май почнаха много да искат.

 20. 20 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 632 Неутрално
 21. 21 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  " Членовете на комисията от ГЕРБ Дани Каназирева и Маноил Манев възразиха с аргумента, че не е редно комисията да променя срока, гласуван от парламента."

  Жалки герберасти!

 22. 22 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 712 Неутрално

  "Стартовия списък" е доста добър. След него могат да поразровят в енергетиката.
  —цитат от коментар 7 на pafaka22


  ББР задължително.

 23. 23 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#4] от "Petar Ivanov":

  Нищо нама да излезе, защото Корнелия е играе срещу проверките и в полза на ГЕРБ.

 24. 24 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Губи ми се един от последните золуми - концесията на летище София

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 25. 25 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  Доста общо и доста прибързан списък, не става дума само за пари.......тези май не са се готвили за този изборен резултат,..... е ще видим......

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  Комисията за Турски поток ще установи , че всички депутати от БСП, ГЕРБ и ДПС, които са били в предишния парламент, са гласували за неговото строителство.

 27. 27 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1309 Весело

  Хммм... умниците от ГЕРБ начело с Тома Биков (тъй като по здравословни причини, шефът им менискус-председателят в оставка е в болнични) се опита да подложи динена кора от десет години, но ... както виждаме, Мая Манолова доказва на практика, че "няма нищо ново под слънцето."
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe

  robin ot Crusoe
 28. 28 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#3] от "Oliver":

  Докато не се промени статута на главния прокурор, проблеми ще има! Проблеми имаше при Иван Татрчев, проблеми имаше при Николай Филчев, проблеми имаше при Сотир Цацаров, проблеми има и при Николай Гешев!

 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Той с това е непричьом.

  Като ТЖ II мъдро той
  в отпуск се освободи
  с батковци телохранители
  за масаж и харни дни.

  Герба син той изостави
  за по по-прилични нарви.
  Желта фанелка от...
  до корем живот шкембе:

  https://i2.wp.com/ivo.bg/wp-content/uploads/2021/04/175831094_306964830797671_1417055943043426381_n-1.jpg?ssl=1

  https://ivo.bg/2021/04/21/изолираната-мутра-отчаяно-приема-ова/

  "Проверката на Комисията по ревизията започва от
  "Автомагистрали" и "Турски поток""

 30. 30 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1169 Весело

  До коментар [#24] от "rumen_s":

  стана хранилка и за новите лица

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK