Благоевград е с временен кмет, очаква се насрочването на нови избори

Благоевград е с временен кмет, очаква се насрочването на нови избори

© ДневникС решение на Общинския съвет в града Ясен Попвасилев е избран за временно изпълняващ кмет на община Благоевград до провеждане на частични избори. До решението се стигна, след като правомощията на избрания на местните избори през 2019 г. кмет от БСП Румен Томов бяха прекратени с окончателно решение на Върховния административен съд. То потвърждава решение на Административния съд в Благоевград.


Попвасилев, досега зам.-кмет по икономика и финанси в общината, е избран без дебати с 30 гласа "за" и двама въздържали се. Пред БНТ председателят на Общинската избирателна комисия в Благоевград Мартин Бусаров обясни, че частични избори биха могли да се проведат през есента на тази година.


Предисторията на казуса


Томов, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, спечели местните избори в града през 2019 г. с 56.61% след балотаж с дотогавашния два мандата кмет от ГЕРБ Атанас Камбитов. Няколко месеца по-късно Общинската избирателна комисия, сезирана от опонента му, го отстрани от поста, тъй като не е спазил разпоредбата на Закона за местната власт да излезе от всички фирми, в които участва, в 30-дневен срок и е бил едновременно търговец и кмет. Делото стигна до ВАС, който потвърди решението, но трябваше да се произнесе отново, след като адвокатът на Томов обжалва. Междувременно друг състав на ВАС - по сходен казус в русенското село Ветово, а отделно и депутати от БСП сезираха Конституционния съд (КС) с искане да се произнесе дали разпоредбата на Закона за местната власт е в съгласие с основния закон. Производството беше спряно до произнасянето на конституционните съдии.
Румен Томов

© Анелия Николова

Румен Томов


Защитната теза на Румен Томов тогава е, че фирмата му е продадена в законовия едномесечен срок и е трябвало едновременно с вписването на договора за продажба да бъде вписано и заличаването на търговеца, но това не е станало поради пропуск на адвоката. По тази причина се наложило повторно да се подава молба за заличаване, което довело до забавяне отвъд позволения срок.


С решение от 24 септември 2020 г. Конституционният съд се произнася, че разпоредбата за прекратяване на търговска дейност не противоречи на конституцията и че не законът, а неправилната съдебна практика е причина за автоматичното прекратяване на мандатите на кметовете, които не са спазили срока. "Според КС текстът на закона ясно показва, че не се интересува от крайния резултат, а от това дали са предприети необходимите действия за прекратяване на съответната дейност и за уведомяване за тези действия", посочва "Капитал" и цитира част от решението, според което "не е посочено като изискване "необходимите действия" да са породили крайния си резултат и да са настъпили свързаните с тях правни последици".


На 14 април излиза ново решение на ВАС, потвърждаващо решението на Административния съд в Благоевград, според което общинската избирателна комисия трябва да прекрати правомощията на Румен Томов като кмет. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.


След това Общинската избирателна комисия получава съобщение от Административния съд, с което е уведомена, че има влязъл в сила съдебен акт, на базата на който прекратява предсрочно пълномощията на кмета. Предстои да бъде уведомен ЦИК за решението на общинската комисия, а оттам се уведомява президентът Румен Радев, който трябва да издаде указ за провеждане на избори в града. Румен Томов вече съобщи, че ще се яви и на тях.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK