Щабът обяви зелени коридори за всички ваксини по празниците

Щабът обяви зелени коридори за всички ваксини по празниците

© Велко АнгеловОт 30 април до 9 май ще са отворени т. нар. зелени коридори със свободен достъп до ваксини срещу COVID-19 за всеки желаещ. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг след среща на ваксинационния щаб.


По думите му до понеделник регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната трябва да обявяват "къде, кой зелен коридор работи". Според Кунчев за свободното ваксиниране ще има от препаратите на "Пфайзер"/"БиоНТех", "Модерна" (като изрично отбеляза, че количествата са по-малко), както и на "Астра Зенека"/Оксфорд.


Отново зелени коридори


В празничния период се очаква да бъде засилен интересът към ваксината на "Астра Зенека", защото тогава изтичат десетте седмици между първа и втора доза на ваксинираните при първите зелени коридори, когато желаещите се редяха на опашка с часове. В случай че някой иска втората му доза да е от ваксината на "Пфазйер", трябва да изчака още две седмици.
На брифинга в ранния следобед не стана известно дали ще трябва желаещите за ваксиниране (независимо с кой препарат или за коя доза) ще трябва да си запишат предварително часове във ваксинационните пунктове в периода 30 април - 9 май. Опитът досега сочи, че практиката е разнородна. Конкретна информация трябва да се потърси след понеделник в избрания ваксинационен пункт.


"Ние горещо препоръчваме човек да си направи втората имунизация там, където е направил първата. Но системата позволява и може да се направи на друго място. Включително сега системата е преработена така, че всеки личен лакар може да прави имунизация на лица, които не са здравно осигурени, лица, които не са в неговия имунизационен списък или лица, които са получили първа ваксина някъде другаде", заяви Кунчев.


По всяка вероятност от 30 април до 9 май няма да важат записаните през електронния регистър часове за ваксинация, се разбра от думите на председателя на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов. В края на брифинга той каза: "След 9 май ще може всеки записан в електронната платформа (да получи - бел. авт.) желаната от него ваксина, няма значение каква".


Личните лекари и ваксините


Скоро през електронна платформа личните лекари ще имат възможност да заявяват ваксини срещу COVID-19 според нуждите си. Това обяви общопрактикуващият лекар и член на ваксинационния щаб д-р Николай Брънзалов на редовния за четвъртък брифинг за COVID ситуацията в страната.


"Много скоро ще бъде въведена една електронна платформа, на която всеки един общопрактикуващ лекар ще изпраща заявка по електронен път със собствения си електронен подпис", каза Брънзалов, като обвърза работата на системата с очакваните значителни количества иРНК ваксини в края на април и началото на май.


Нерешено за ваксината на "Янсен"


Въпреки че по-рано в четвъртък министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов обяви, че следобед ще бъде обявено решението за ваксината на "Янсен" (фармацевтичното поделение на компанията "Джонсън и Джонсън"), около 13 часа се разбра, че то ще бъде забавено.


Като причина бе посочено, че се изчакват решенията на американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), както и на няколко европейски страни как да се прилага ваксината. Европейската агенция по лекарствата вече направи своето заключение, че има връзка между съсиреците и ваксината на "Янсен", но случаите са много редки. Преценката на световните експертите сочи, че ползите от ваксината срещу COVID-19 на този производител значително надвишават рисковете от получаването на много редки тромбози.


По думите на доц. Ангел Кунчев не се очаква единствената одобрена за употреба еднодозова ваксина срещу COVID-19 да бъде спряна от употреба (наличните в България дози се държат на склад), но не е изключено да се прилага с повишено внимание при жени под 60 годишна възраст, които са "със затлъстяване, тютюнопушене, контрацептиви, в миналото с различни случаи на съсиреци".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK