ГЕРБ "бетонира" за още пет години позициите си в горските и ловните стопанства в Делиормана

Бойко Борисов и Бейзат Яхя (в дясно)

© Скрийншот от видео на TV1

Бойко Борисов и Бейзат Яхя (в дясно)В последния ден на миналата седмица - 16 април, веднага след като новите депутати положиха клетва, а Борисов депозира оставката на правителството си, земеделския министър Десислава Танева е издала поредица от заповеди, с които е "бетонирала" на постовете им двама от членове на управителния съвет и оперативното ръководство на Североизточното държавно предприятие. В неговите активи влизат горите и ловните стопанства на областите Варна, Шумен, Добрич и Търговище. Това показват текстовете на шест заповеди с поредни номера, с които публикува електронното издание "За истината".


Досега председател на управителния съвет на предприятието беше Бейзат Яхя - бизнесмен и политик, известен като човек от т.нар. "вътрешен кръг" в обкръжението на Бойко Борисов.


Кой е човекът на Борисов в Делиормана - тук.
Как доскорошните активисти на ДПС станаха "най-голямата сила в ГЕРБ" - тук.
Миналия петък, само в рамките на един работен ден, с


шест последователни заповеди


Десислава Танева най-напред е освободила, а след това отново е назначава за нов 5-годишен мандат целия досегашен управителен съвет на Североизточното държавно предприятие, става ясно от съдържанието на заповедите, които е подписала. С тях мястото си в управителния съвет за срок от още пет години запазва Бейзат Яхя. Той остава и представител на държавата в съвета. За директор е преназначен Веселин Нинов, който и досега ръководеше оперативно предприятието и също представляваше държавата в управителния му съвет.


Третият член на съвета според решението на Десислава Танева е Андрей Неделчев, който сменя на тази позиция Момчил Йондров. Този състав на новия управителен съвет е внесен за вписване в Търговския регистър на 20 април. (Пълният текст на заповедите - в прикачения файл).Допреди две години Бейзат Яхя беше


най-силният човек


на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Делиормана, но въпреки това не криеше близките си контакти с Бойко Борисов. При посещенията си в региона премиерът в оставка отсядаше винаги в любимото на властта ловно стопанство Паламара, управлявано на практика от Яхя и бе сред почетните гости по време на семейните му празници.


В продължение на дълги години Бейзат Яхя беше начело на ДПС в ключовата за партията община Венец и два мандата беше председател на общинския съвет като представител на партията на Доган. След последните местни избори обаче беше изключен от движението и мигрира към ГЕРБ. За него бившият активист на партията, оглавявана от Борисов Гюнай Исмаил казва, че "това е човекът, който разпределя порциите в Шумен. А преди време бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов обяви пред журналисти, че


"Паламара" е "командният център


в региона, където се вземат всички решения".


Сега синът на Бейзат Яхя, Илтер Бейзатов е депутат от ГЕРБ. Той беше включен на второ място в листата на партията в Шумен, въпреки съпротивата на местната структура. Илтер Бейзатов направи и разгромяваща преференциална кампания, като спечели близо 7000 преференции. В региона имаше цели села, които гласуваха преференциално само за Бейзатов. В с. Вълнари например, от 401 гласа, подадени за за ГЕРБ, 400 бяха с отбелязана преференции за Бейзатов.


Самият


Бейзат Яхя също печели от миграцията към ГЕРБ


става ясно от последните назначения в Североизточното държавно предприятие.


Бързината, с която Десислава Танева е преназначила за още пет години членовете на управителния съвет на Североизточното държавно предприятие и директора му Веселин Нинов не е случайна. Миналата година от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните обявиха публично, че възнагражденията на директорите на държавните предприятия, както и на членовете на управителните им съвети, се формират по реда на наредба от 2012 г. Според нея директорите получават 200 % от средната брутна заплата на шефовете на териториалните горски поделения, а членовете на УС - 100 % от средната им брутна заплата. Колко точно прави това стана ясно от подадените декларации в КПКОНПИ от граждани, заемащи публични държавни длъжности.


Така през лято на м.г. стана ясно, че директорът на Североизточното държавно предприятие Веселин Нинов, когото миналия петък Десислава Танева спешно е преназначила за още пет години, е с най-висок доход сред колегите си от шесте държавни горски мегапредприятия. Нинов е декларирал за 2019 г. заплата от общо 170 хил. лв., което прави 14 166 лв. месечно, показаха справки от подадените декларации в КПКОНПИ.


В структурата на Североизточното държавно предприятие са включени 18 горски и 5 ловни стопанства. Общата площ на държавните горски територии в района на дейност на предприятието е 287 892 ха, като залесените горски територии възлизат на 94 % с площ от 271 222 ха. Според официалните отчети на предприятието средногодишното ползване на дървесина от държавните горски територии е 520 хил. куб.м.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 658 Неутрално

  То има ли нещо което да не иска да тотализира тоя тиквоч?

  Моля преодолейте различията си в парламента за 1-2 месеца и направете това за което сме Ви избрали! На следващите избори Този трябва да бъде ПОНЕ подсъдим!

 2. 2 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  С преназначенията си в последния момент сами насочват прожекторите къде трябва да се провери по-обстойно. Тази статия е такъв пример. Сега очаквам 30 видни гербери да дойдат и да обяснят как ГЕРБ няма нищо общо с ДПС и за всичко е виновен Христо Иванов :-)

 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  А номерата с био тиквите се повтарят и по други европрограми!
  https://bird.bg/bio-pumkins-innovations/ Био тиквите на иновациите. На заминаване ГЕРБ сътвори агенция за източването на милиарди

  Проверка на проекти, финансирани по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г. (ОПИК), показа, че както гниещите тикви в полето, така и „иновациите“ след изплащането субсидията затъват в небитието. По закон задължително подробна информация за всички субсидирани от ЕС проекти се публикува в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България или накратко ИСУН.
  За нито един от проектите за разработването на „иновативен“ софтуер не може да се намери крайният продукт от инвестицията.

 4. 4 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 895 Весело

  То има ли нещо което да не иска да тотализира тоя тиквоч? Моля преодолейте различията си в парламента за 1-2 месеца и направете това за което сме Ви избрали! На следващите избори Този трябва да бъде ПОНЕ подсъдим!
  —цитат от коментар 1 на Георги Христов


  Пожелания,мечти,надежди!Безплатни са!ДА!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 5. 5 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Това е наградата им от ДПС, задето подкрепят Шиши и Гешев.

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5498 Неутрално

  До коментар [#1] от "Георги Христов":

  Няма да стане за 1-2 месеца.
  Нещата са по-дълбоки.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Тъй де, тъй - грижа за (о)хранените хора на отминалата власт. Трябва грижа за клиентелата.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 8. 8 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1232 Весело

  Хммм... това не е истина, гербаджийските калинки крадат като за последно десет! Менискус-председателя в оставка, прави промени, назначения и разни полезни за ГЕРБ разпределения на парчетата от погачата, но ...
  Имаме си ново Народно събрание, което се е обединило около това да изкорени беззаконието и корупцията в България. Де да видим сега имат ли акъл и топки за тези промени. Някой от новите партии трябва да внесе едно просто предложение в НС: всички назначения, концесии, договири и промени на възлови места в държавата, направени от кабинета на ГЕРБ след изборите на 04.04.2021 г. да бъдат отменени със задна дата.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe

  robin ot Crusoe
 9. 9 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  След като едната теменужка се накара на всички, и обясни как всичко е законно, е редно и другата калинка-министър да направи подобно разяснение на питащата се рая. Дип на овченародието му светне някоя лампа в празната кратуна.

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  "Бате к*ре...., Тома Белев че квичи као недоклано прасенце"

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3586 Гневно

  Завладяват държавата като чужди агресори, нападнали родината ни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  И още ГЕРБ-отворчество и в правосъдието:
  https://bird.bg/secret-special-sentences/
  Тайните Присъди на Специализираното Правосъдие

 13. 13 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  щом настоящата министърка може да ги уволни и преназначи, новият/новата трябва да може да ги уволни без особени главоболия - при съответното желание. А с едрите земевладелци какво правим? За една варненска мафиотска групировка питам.

  BLUE Planet Corporation
 14. 14 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Е, все отнякъде трябва да се започне. Сега ми се струва е сравнително подходящо ...

 15. 15 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Ще продължава да се води сеч, докато не остане право дърво. Гарантирано от ГЕРБ!

 16. 16 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Ами протестърите да се помотаят още малко ... Искаха избори, а сега не искат да управляват. Кой им е виновен?

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Гербавите си бетонираха единствено главите. При успешно управление всичките им кадри и ибрикчии могат да се изчистят за няколко месеца. Най-напред калинките, после назначените противозаконно, последно спотаените в тъмното. Като се има предвид какви блестящи професионалисти и специалисти има ГЕРБ, няма как скоро да не се проявят.

 18. 18 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Комунягите през 1990 г ги правеха същите работи!

 19. 19 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Комунягите през 1990 г ги правеха същите работи!

 20. 20 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Определено държавна фирма в горския сектор. Направо ИТ мениджър може да завиди на заплатата на този шматарок дето по цял ден не прави нищо и со гледа собствените далавери и следобед подр3бва сладко под някое дръвче в гората. А покрай него се сече ли сече. Ефективноат никаква за 15 бона на месец..Чичо Ахмед нема да остави и едно дръвце

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Това някой неуспял кандидат ли го пише!?

 22. 22 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 485 Неутрално
 23. 23 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Що е бетон винаги може да се разбие. Ще трябва да се направят законови промени или да се види колко юридически са издържани тези заповеди,а те не са щом кабинетът е в оставка и господата ще си ходят.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#24] от "gr52":

  марш, пиклio!

 26. 26 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Мдааа... горите и шумако от край време са любимо скришно място на партизаните. Затова не се учудвайте , че ги влече все да хванат гората.
  Там на спокойствие се въртят чевермета и се обсъждат важните държавни далав....пардон , дела. Тецове, магистралки , плажове , ремонти....
  Вълкът козината си мени , но нрава — не!

 27. 27 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Какво е това "Делиорман", безроднице?

 28. 28 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5312 Любопитно

  Да не би новото мнозинство да искат да сменят дългогодишни екипи с техни калинки?

 29. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2108 Весело

  До коментар [#28] от "Дария Колев":

  Че то това им е болката.
  Изградени са като карпатски вълци:)

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1484 Весело

  Още от соц време се знае на кого трябва да бъдат ловните стопанства в Лудогорието (Делиормана).
  Тъй де.
  Какви ги върши ГЕРБ.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 34. 34 Профил на kxm38695246
  kxm38695246
  Рейтинг: 79 Неутрално

  Има ли някаква причина да е написано Делиорман, а не Лудогорие, освен внушение, типично за 112 място и нагоре? Методика, характерна за свободата на словото и най-вече свободата за писане на какви ли не простотии...
  Не, не съм чел статията, въпроса няма нищо общо с Бибитката. Единствено и само заглавието разглеждам

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK