Бояна се събра тази вечер да защити игрището си

Бояна се събра тази вечер да защити игрището си

© Юлия ЛазароваПоредният протест на жители на кв.Бояна изпълни цялото игрище "Кривуля" тази вечер. Съкварталците се видяха след дългите ограничения заради пандемията. Създадена е гражданска инициатива, която да предотврати застрояването на игрището с площ 8.9 дка. То е е дадено под наем за 10 години на бившия футболист Даниел Боримиров, който е изготвил проект за изграждане на спортен комплекс.


"Ако не спре проектът, игрището ще стане затворен платен спортен комплекс. Тази сделка успява, заради липсата на прозрачност. Затова има подписка, която ще внесем в Столичната община с искане да не се строи", обяви с мегафон активистка на гражданската инициатива.


Бояна се събра тази вечер да защити игрището си

© Юлия Лазарова
Хората спонтанно започнаха да скандират "Оставка" за районния кмет Теодор Петков. Той не спрял процедурата за даване под наем, въпреки предишна подписка на граждани срещу строежа, представена през 2018 г. Тогава, на 12 юли Столичният общински съвет дава старт на процедурата, а на 28 март 2019 г. възлага на кмета Йорданка Фандъкова да одобри кандидата за наемател или да го отхвърли. Спортен клуб "Витоша 2015", представляван от Даниел Боримиров, е одобреният кандидат като определеният от оценителя "Софинвест" месечен наем е 1640 лева без ДДС.


Общинският съветник Яна Тодоранова от "Демократична България" присъства на протеста на боянчани. Тя вече е внесла доклад в общинския съвет по въпроса като ще отправи и питане към Фандъкова какво е наложило вземането на такова решение преди две години.


"Никакъв обществен интерес не е спазен, а се гонят изцяло частни интереси. Общинският съвет е взел решение за директно отдаване под наем, което не е и в интерес на общината, защото наемът е символичен", обясни тя за "Дневник".


Разрешението за строеж отваря ли вратичка към продажба


Сред протестиращите най-скептични бяха юристите. Те се чудеха как може да се развали договор, за който е взето решение от колективния орган - общинския съвет.


Има шанс да се обърнат нещата, само ако хората продължат протеста и не чакат общинския съвет да реши нещата, препоръча жител на Бояна. "За първи път съм убедена, че ще се справим", окуражи го Тодоранова.


Напротив, реална е опасността разрешеният строеж на сграда за съблекални и бистро да е вратичка за бъдещо закупуване на терена, обяви гражданин. В Наредбата за общинската собственост на Столичната община, чл.46, ал.1, дава това право. За продажбата на общински имот в тези случаи не се изисква решение на Столичния общински съвет, а се извършва от кмета на общината без конкурс.


Бояна се събра тази вечер да защити игрището си

© Юлия Лазарова


Баща и син свещеници се молят за справедливо решение


Отец Васил, който заедно със сина си Радко служи в храма "Св.Панталеймон" в Бояна дойдоха на игрището да подкрепят каузата на съкварталците си.


"Познавам Боримиров, той живее ей-там, в онази висока къща. И Таки познавам. Тук съм, за да уча хората на доброто и на религията. От 60 години живея в Бяна и на този стадион си играехме като деца", разприказва се отец Васил. Синът му, отец Радко, призова "цялата енория да се помоли управниците да намерят справедливо решение".


"Това богатство (игрището "Кривуля") е завещано от нашите деди и трябва да го запазим за нашите деца", каза той. Подире му се чуха бодри възгласи "Кривуля" възкръсна!" Гражданите почувстваха, че заедно са силни и с усмивка се уверяваха едни други, че ще спазят съвета на отец Радко.


Писна ни от изкуствени неща (трева). Не се диша, бяха написали на плакат няколко момичета. По проект бъдещите три футболни игрища ще бъдат с изкуствена трева.


"Този път младите хора сами се организираха срещу строителството. Това е новото и съм истински уверена, че ще намерим решение", каза Светла Ваташка, която от години брани зелените площи в кв.Бояна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK