"Неотложен разход": кабинетът "Борисов" е отпуснал 5 млн. лв. за изкуствен остров край Варна

Илюстрация към инвестиционния проект за строителството на изкуствения остров край Варна

© Дневник

Илюстрация към инвестиционния проект за строителството на изкуствения остров край ВарнаПравителството на Бойко Борисов е отпуснало като "неотложен разход" близо 5 млн. лв. за строителството на изкуствен остров в акваторията на Черно море. Това се разбира от документите по възлагането на обществена поръчка за строителството на острова срещу новостроящия се петзвезден хотел (на мястото на някогашния "Бор") в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна. Той е собственост на едноименното акционерно дружество "Св. Св. Константин и Елена холдинг", чийто мажоритарен собственик е "Холдинг Варна". И двата холдинга са свързани с бизнес групата около "Химимпорт" и Централна кооперативна банка.


Обявлението за провеждане на тръжната процедура е публикувано на 12 април т.г. - десетина дни след проведените парламентарни избори. Според текста му възложители на бъдещото строителство са Община Варна и областният управител на Варненска област. И двете институции в момента са контролирани от ГЕРБ.


Според публикуваната обява заданието е за строеж на "буна" (брегозащитно съоръжение), а финансирането е отпуснато от кабинета на Бойко Борисов с решение от 17 февруари т.г. Описанието на проекта и приложените скици в инвестиционното предложение обаче показват, че става дума за изкуствен остров. След изграждането му компанията "Св. св. Константин и Елена" ще го получи на концесия, за да изгради върху него ваканционна и развлекателна инфраструктра.
Строителството на


първия изкуствен остров в Черно море


северно от Варна е предвидено в Подробния устройствен план на курорта, влязъл в сила през 2017 г. след заповед, издадена от тогавашния зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. Още тогава изкуственият остров бе описан в текстовата част на плана като "противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък - яхтено пристанище". Според плана неговата конструкция и точната конфигурация трябваше да бъдат уточнени "в бъдещи технически проекти", което очевидно вече е факт.


Как държавата разширява отеснелите плажове край нови хотели по Северното Черноморие - тук.
Още за строителството на първия изкуствен остров по Черноморието - тук.


От обявения търг за възлагане на обществената поръчка за строителството на острова става ясно още, че той е организиран след споразумение между кмета на Варна Иван Портних и областния управител Стоян Пасев, сключено на 30 март. т.г. Според текста на документа Областна администрация - Варна, е възложител, притежаващ одобрен инвестиционен проект и строително разрешение, издадено от главния архитект на Варна Виктор Бузев на 26 март м.г.


Община Варна е инвеститор в проекта за строителството на бъдещия остров


и има осигурено финансиране съгласно Постановление на Министерския съвет от 18 февруари т.г. в размер на 4.8 млн. лв. Средствата са от резерва за непредвидени или неотложни разходи за 2021 г. в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия според Закона за държавния бюджет за т.г. Какви са "непредвидените" и "неотложни" обстоятелства, налагащи строителството на изкуствени подводни рифове и остров, които явно ще обслужват частни бизнес интереси обаче, така и не става ясно.


Срокът на договора, който предстои да бъде сключен за изграждането на острова, е до 18 месеца от датата на сключването му. А изпълнението на обществената поръчка трябва да приключи до 17 месеца след това. Срокът започва от датата на откриването на строителна площадка и изтича с подписване на констативния акт за приключване на работата по обекта.


На мястото на някогашния хотел "Бор" - на тридесетина метра от морето, сега се строи един от най-големите хотели в курорта Св. св. Константин и Елена. Заедно с прилежащия му парцел той бе придобит от едноименното търговско дружество през 2003 г. като част от активите на бившето държавно туристическо дружество "Дружба". Сега на мястото на "Бор" и съседния му ресторант във финална фаза на изграждане са две тела на нов хотел, който многократно надхвърля площта и височината на разрушените постройки. Така "Малкият плаж" в курорта, който се намира пред тях, очевидно ще се окаже тесен след откриването на новия хотел и държавата се е заела не само да го увеличи, но и да построи остров пред него, като е направила "неотложен разход".


Новият хотел, който се изгражда на мястото на някогашния "Бор" с 26 стаи и 4 апартамента

© Спас Спасов

Новият хотел, който се изгражда на мястото на някогашния "Бор" с 26 стаи и 4 апартамента


В началото на май м.г. "Дневник" изпрати въпроси до областната администрация във Варна във връзка с очевидно започналото още тогава


строителство в акваторията на Черно море


пред курорта Св. св. Константин и Елена. След близо двуседмично мълчание тогава областният управител на Варненска област Стоян Пасев най-напред отложи отговора на зададените му въпроси, а след това поиска те да му бъдат зададени по реда на Закона за достъп до обществена информация, което отлагаше отговора с още близа месец. Според получените отговори планирания му обем предстоеше да обхване целия залив, в който освен т.нар. "Малък плаж" пред разрушения хотел "Бор" се намира и изграден неотдавна мащабен СПА комплекс, пак на самия морски бряг.


Междувременно едно решение на Министерството на околната среда и водите направи видима скритата част от проекта за строителство в морето пред някогашния хотел "Бор" в курорта Св. св. Константин и Елена.


Министерството бе определило, че за целите на проекта за разширяване на плажа няма нужда да се извършва оценка на въздействието върху околната среда. Мотивите за това бяха, че неговата реализация "няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и видове, предмет на опазване в защитени зони".


В същото решение се уточняваше, че в акваторията на "малкия" и съседния "голям" плаж в най-стария курорт по Черноморието, ще бъдат изградени


"носови форми, подводен риф - вълнолом и надводна част"


А освен това "ще бъде създадена нова територия, която може да се използва за рекреация".


Възможността за строителство на острови в акваторията на Черно море беше допусната с поправки в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, приети от Народното събрание още през 2013 г. По време на дебатите тогава стана ясно, че строителството на изкуствени острови в морето ще се допуска като концесия за строителство на морски плаж, а самата поправка беше приета по искане на бизнеса и беше подкрепена от кметове на няколко черноморски общини.


Още през 2017 г. главният архитект на Варна Виктор Бузев обяви, че край Варна и курортните комплекси Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци предстои изграждането на общо четири острова като "брегоукрепителни".


"Нашата задача е да маркираме в плановете такава възможност, в случая - срещу бившия минерален басейн на някогашния курорт "Дружба" (Св. св. Константин и Елена - бел. ред.). След като островът бъде изграден, ще допуснем строителството на


яхтено пристанище и евентуален подводен ресторант


каза тогава Бузев.


Държавата не за първи път проявява подобна грижа към морския туристически бизнес на компаниите, свързани с групата "Химимпорт", и то непосредствено преди или след парламентарни избори. Само дни след тези от юли 2009 г. стана известно, че в самия край на управлението на т.нар. тройна коалиция тогавашният областен управител във Варна Христо Контров (ДПС) е продал без търг на "Холдинг Варна" (също част от групата около "Химимпорт" и Централна кооперативна банка) 118 дка изключителна държавна собственост на цена около 50 евро за кв.м.

Коментари (160)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Изглежда доста смислен проект.

 2. 2 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Ненаядоха се. Дано и тоя го погнат като Пеевски.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Новите хотели на обръчите имат нужда от пясък.
  Цената няма значение .
  НАРОДЪТ ПЛАЩА!!! Гарантирано от ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Ами плати го с твои и партийни пари като толкова си петимен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Весело

  Нещо като последно 10 на карти. В случая 5, ама милиона. И след това - никой не ме обича, а аз съм еба ти пича?

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2595 Весело

  Щом са наши, читави хора

  ДОБРЕ Е!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Това не са калинки а са гадни малки въшки кръвопийци

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  > Изглежда доста смислен проект.

  Да - но само ако си ТИМ и получаваш безплатен бонус от данъците дето държавата събира от всички нас и разпределя част от тях към твоите структури.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Да се чуди човек, кого по-напред да попържи!

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Весело

  Ами сега.
  Пет милиона за Варна. Направо разсипия.
  Оставка.
  Друго си е да ги дадат на Тома Белев за преброяване на кривооките гъски.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Не знаю какво общо има смислеността на проекта. Става дума, че нито е спешен разход, нито е работа на държавата.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 801 Неутрално

  " Какви са "непредвидените" и "неотложни" обстоятелства, налагащи строителството на изкуствени подводни рифове и остров, които явно ще обслужват частни бизнес интереси обаче, така и не става ясно."
  Типично по ГЕРБерски: ще правят мръсотии до последно. Може и да е хубаво начинание, но да си върви по законов ред. А и самият факт, че избягват отговори от областната управа, бързината с която се прокарва проекта, прави подозрителна цялата тази поръчка. Явно кои са облагодетелствани.

 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  > Пет милиона за Варна. Направо разсипия.

  Милионите не са за Варна а за една организирана престъпна група която владее региона, заделени от данъците дето всички ние плащаме от една друга престъпна група дето владее администрацията.

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Явно бандитизма не върви,щом държавата им отпуска помощ. И как без оценка???? В момента Дружба/св.св.КиЕ е ад,няма нестроящо се парче земя.А инфраструктура и подобни,забравете.Цените са зверски,но на какво отгоре? Ако ще и архипелаг да направят пак няма да има място за плажуващите. Но това не е новост,просро сега е легално.Вижте малко по-на север 5км,там "медузата" Дънката заграби плажа /нудито/ на Журналист,а през есента засипал морето със скали да го направи все едно така си е било.Но пък пясъкът от Ривиера и може би Златни се изсмукал там....Всичко е възможно,сега и нови подпорни хотели..

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":
  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  > Друго си е да ги дадат на Тома Белев ..
  > Привържениците на ДБ ..

  Баш Тома Белев и привържениците на ДБ са измъкнали 5 милиона от бюджета и си ги изпратили на ТИМ - които имат 'неотложна нужда' да си построят изкуствен остров пред комплекса.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Новите хотели на обръчите имат нужда от пясък.Цената няма значение .НАРОДЪТ ПЛАЩА!!! Гарантирано от ГЕРБ!!!
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Дептатите са гладни, народът плаща! Първата им работа беше увеличение на заплатите.

 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ан Он":

  За престъпните групи има съд.
  Остров не може да е частен. Всеки ще има достъп все пак. Ама Варна да си се оправят с престъпните си групи.

 20. 20 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#11] от "hrx16647690":

  "Ако от ИТН и ИСМВ бяха подкрепили Корнелия Нинова за Мораториума от миналия петък тази далавера нямаше да се случи."

  Да беше прочел поне статията ли?

  "Според публикуваната обява заданието е за строеж на "буна" (брегозащитно съоръжение), а финансирането е отпуснато от кабинета на Бойко Борисов с решение от 17 февруари т.г. "

  Повтарям! ОТ 17 ФЕВРУАРИ!

  Понякога троловете сте толкова зле, че се чудя защо ви плащат.

 21. 21 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Неутрално

  спомням си какви обвинения в клиентелизъм имаше към партиите от 90те, ама такова използване на публични ресурси и "институции" като през последните години за откровен съпорт, показва колко унищожително за държавността е тази порочна връзка политици-бизнес.

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#16] от "wpo34378687":

  Още един провален сезон и хотелите ще струват смешни пари. И докато Варна има някаква индустрия, Бургас не го виждам.
  А сезонът отива към провал ми се струва. Масово отказват резервациите ако четете.

 23. 23 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, ти дърт комуняга който стана голям демократ също като Мая Манолова. След като си на всяка статия мерудия защо не виждам да си постнал и едно мнение под статиите за изгонването на руски дипломати от Чехия и Словакия? Напоследък имаше доста от тях. Или ще кажеш антируските теми не ти влизат в ангажиментите и разписанието.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 24. 24 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Мисля че този изкуствен остров може да бъде използван като Белене.... за да "подслони" възложителите за построяването му :)

 25. 25 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":

  "Остров не може да е частен."

  Могат да платят изграждането срещу договор за концесия за колкото се спазарят години. Не е нужно данъкоплатците да го плащаме.

 26. 26 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 704 Неутрално

  В интерес на истината, на север от Варна всичко се свлича, а всяка година става все по зле, така че укрепване и разширение на брега е нужно (в холандски стил). Макар че проектът за островите е стар, наистина е малко тъпо, че така бързо-бързо и в последния момент, но от друга страна - много готино, плажът ще стане широк като на Златните. Защото точно на конкретното място е кажи речи колкото двора на баба ми в момента, а тя не е някой реститут-милионер ;)

  Sic transit gloria mundi...
 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  Напротив, достатъчно отложен разход е.
  "Строителството на


  първия изкуствен остров в Черно море


  северно от Варна е предвидено в Подробния устройствен план на курорта, влязъл в сила през 2017 г."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#24] от "Георги Христов":

  "Мисля че този изкуствен остров може да бъде използван като Белене...."

  В Слънчев бряг ловешко най добре.

 29. 29 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#27] от "дерибеев":

  "Подробния устройствен план на курорта"

  Ами курорта да си го плаща.

 30. 30 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Дептатите са гладни, народът плаща! Първата им работа беше увеличение на заплатите.
  —цитат от коментар 18 на 4ort

  Защо лъжеш? Тези депутати нямат общо с магариите на правителството "в оставка". И не си дигнаха заплатите а сложиха таван до колко от горе може да се получи като допълнително възнаграждение, а не както досега безлимитно.

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#25] от "George Svinarov":

  Стига бе.
  Новото ултрамодерно осветление на Габрово струва 3 милиона Пак го пращаме местните данъкоплатци ама никой не реве. Напротив. А цял остров за 5 милиона за 5 пъти по-голямата Варна си е без пари. Това да е проблемът.

 32. 32 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Весело

  До коментар [#25] от "George Svinarov":

  Не му обяснявай, не го разбира. Той иначе е габровски предприемач и макроикономист, но когато се харчи така брутално ресурс на данъкоплатците в частен интерес, си проличава, че е трол. Кой нормален данъкоплатец би поискал държавата да построи с негови пари за 5 млн. лв. остров и след това да го концесионира на един частен субект?
  Да се махат, нагли крадци.

 33. 33 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ан Он":За престъпните групи има съд. Остров не може да е частен. Всеки ще има достъп все пак. Ама Варна да си се оправят с престъпните си групи.
  —цитат от коментар 19 на Да вярваме на истината


  Предполагам колкото до плажа на Росенец имаше свободен достъп.

 34. 34 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#31] от "Да вярваме на истината":

  Навсякъде крадат, съглссен съм.

 35. 35 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#26] от "Максим":

  > точно на конкретното място е кажи речи колкото двора на баба ми в момента,

  Значи - понеже нямат плаж - да им построим остров (първоначална инвестиция 5 милиона, може да има и още) и после да им го дадем на концесия за 75 години при такса 12 000 на година?

  કટાક્ષ
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Проектът е много хубав. Дано да се реализира без да се откраднат парите. Не само ще се уголеми плажът сигурно десет пъти, но и ще намали подкопаването и свличането.
  А Спасов е от тоя тип "журналисти", че във Варна и космодрум и адронен колайдер да се построят, пак ще е недоволен, защото не го строи той и гуруто му Добрин Митев...

 39. 39 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#31] от "Да вярваме на истината":

  > Новото ултрамодерно осветление на Габрово струва 3 милиона

  И ние имаме познати от Грабровския край, и ние сме чували за далаверите на Томислав Дончев дето коли и беси в региона ...

  Само не знаем дали имате роднинската връзка или си на заработка ...

  કટાક્ષ
 40. 40 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#38] от "Здравко Здравков":

  > Дано да се реализира без да се откраднат парите.

  Не че нещо, ама парите вече са откраднати.

  А острова ще си го стопанисват мутрите следващите 150 години за смешна концесия.

  કટાક્ષ
 41. 41 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Весело

  Тази Варна си е направо като отделна държава вътре в държавата. Да се чуди човек как Варненци още не са спретнали едно въстание за независимост 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 42. 42 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Весело

  [quote#30:"Nick F"][/quote]

  "Защо лъжеш? Тези депутати нямат общо с магариите на правителството "в оставка". И не си дигнаха заплатите а сложиха таван до колко от горе може да се получи като допълнително възнаграждение, а не както досега безлимитно"
  ...........
  Сега разбрах! Жертвали са се в името на народа и рОдината.

 43. 43 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Правилно. Нема само да мислят за уйаната у Варненското езерто. Требе да се мисли и за душата, не само за миризмата. К'вито шопите, такива и варналии...

 44. 44 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#30:"Nick F"]
  —цитат от коментар 42 на 4ort
  "Защо лъжеш? Тези депутати нямат общо с магариите на правителството "в оставка". И не си дигнаха заплатите а сложиха таван до колко от горе може да се получи като допълнително възнаграждение, а не както досега безлимитно"...........Сега разбрах! Жертвали са се в името на народа и рОдината.[/quote]

  Не, нищо не си разбрал, все пак се изисква някакво ниво на основни познания за да осъзнаеш светът около теб. А това е дефицитно при феновете на менискус-председателя (или платените му служители). Но си лъжеш на поразия, но все пак май ти влиза в трудовата характеристика.

 45. 45 Профил на Кирил Конов
  Кирил Конов
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Предполагам колкото до плажа на Росенец имаше свободен достъп.
  —цитат от коментар 33 на Nick F


  А защо упорито премълчаваме, че пристанище "Росенец" и цялата местност около него е дадена на руската "Лукойл" заедно с Нефтохим - Бургас от Иван Костов - рафинерията завинаги, пристанището - за 35 години? И каквито и спекулации и инсинуации да се тиражират, нито правителство, нито община могат да направят каквото и да било до 2035 година?

 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Я па тия! Ние подпорна стена със стаи видехме та една буна -остров да нема

 47. 47 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#39] от "Ан Он":

  Хахаха
  Ами не мога да знам кой коли и беси ама Габрово стана като градина. Факт.
  Има поне двадесет сдружения , които събират пари и спомагат и те за разни неща. Пак факт. А ако някой краде коли и беси има съд. Пускате сигнал до Прокуратурата и готово.
  Само, че аз и обществото не можем да казваме лоша дума нито за кмета на СДС, нито на БСП -Белчев, нито на ГЕРБ. Всеки направи каквото трябва.
  И продължава. Квартал по квартал. А ти си живей в мизерията.
  Но те разбирам.
  Дай да не строи нищо щото сте изградени като Карпати вълци. Особено Курнела и Маяма. Ама и ДБ също май и трябва да папкате.
  Затова и досега темите са ви за постове.

 48. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  Хе хе...5. Пет милиона друг път, да не мислиш че тия 5 милиона са единственото, раздадено за последно? Стотици милиони са , чак подлагат на риск бюджета

 49. 49 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#47] от "Да вярваме на истината":

  > ама Габрово стана като градина

  Чували сме и други мнения.

  > Всеки направи каквото трябва.
  > И продължава. Квартал по квартал. А ти си живей в мизерията.
  > Но те разбирам.

  Нещо ми се гуми мисълта, да не си объркал с копи&пейст от две различни инструкции ?

  > Особено Курнела и Маяма.

  Какво общо имат Курнела, Маяма и ДБ си поредното източване на държавния бюджет към приятелски престъпни структури ?

  કટાક્ષ
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ан Он":

  Ами още една тема касаеща обществото не сте обсъждали тюрлюгювечът. Нещо от рода как ще вдигнете жизненото равнище.
  ГЕРБ де факто в момента е опозиция в 45-о НС. Що се занимавате с него. Правете правителство и управлявайте.
  И защо собствено ще спиране изграждането на инфраструктура?!
  Не разбрах. Я обясни.

 53. 53 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#50] от "danielv":

  Така е, отделно такива пристанищни съоръжения, в последствия и яхт пристанища се изградиха по цялото южно Черноморие

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 54. 54 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#50] от "danielv":

  > като се строят - пак са недоволни

  Значи 1. наливаме публични ресурси в частни интереси, и 2. после отдаваме държавна собственост за стопанисване за следващите 70 години за смешна концесионна такса ...

  И трябва освен това и да пляскаме с ръце и да пеем дитирамби ?

  કટાક્ષ
 55. 55 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#52] от "Да вярваме на истината":

  > Нещо от рода как ще вдигнете

  Кои сте 'вие' ?

  > Я обясни.

  Гледал ли си сравнението как се увеличава БВП за България спрямо Румъния (сходни държави) последните десетина години - откакто оотеката завладя държавата ?

  કટાક્ષ
 56. 56 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2266 Весело

  Проектът е много хубав. Дано да се реализира без да се откраднат парите. Не само ще се уголеми плажът сигурно десет пъти, но и ще намали подкопаването и свличането.А Спасов е от тоя тип "журналисти", че във Варна и космодрум и адронен колайдер да се построят, пак ще е недоволен, защото не го строи той и гуруто му Добрин Митев...
  —цитат от коментар 38 на Здравко Здравков


  +
  Малко ли време го четяхме как булеварда се свличал (защото се килна един стълб), как стадион Спартак не можел да побере зрителите защото му резнали трибуните с 20 места, кръговите не били кръгли, било мнооого по скъпо от прокарването на магистрала през земеделски земи в Мизия.....
  Виж л@йняната тръба му дойде дюшеш.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 57. 57 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Весело

  До коментар [#50] от "danielv":

  В момента са като изгладнели плъхове.
  Корнелия непрестанно крещи "Постовете ми", а медиите на ДБ й пригласят "ГЕРБ бетонна свои кадри еди къде си за пет години ".
  Разбра ли кое е вай-важното.

 58. 58 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#52] от "Да вярваме на истината":

  Абе в Габрово, като сте дръпнали толкова напред икономически, що не съберете по 50 лева на калпак и да направите на ТИМ още един остров ?

  Може да подпишете договор да ви пускат безплатно в зоната извън чадърите за 3 дни през годината и да ви дават по един безалкохолен коктейл (еднократно - на сезон).

  И да сложат на входа и един рекламен плакат на Габрово (мутрите са тъпаци, няма да се усетят че така ще им дръпнете туристите).

  કટાક્ષ
 59. 59 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#56] от "zz_s":

  > Виж л@йняната тръба му дойде дюшеш.

  Да, Спас Спасов е виновен че всичко дето се случва във варненско всъщност са купчини лайна.

  И Иван Костов.

  કટાક્ષ
 60. 60 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ан Он":

  ТИМ не ни интересува. Тука икономиката ни не е от мафиотски тип и не зависи от държавата.
  Измисляш продукт, произвеждаш, печелиш.
  Няма да правите остров на ТИМ. Нали сте на власт ще отчетите решението.

 61. 61 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално
 62. 62 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Изглежда абсолютно безсмислен проект.
  До коментар [#1] от "svoboden":

 63. 63 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#54] от "Ан Он":

  1. Защо да е частен интерес? Това е плаж, ще има достъп до него. Или викаш, ще стане като Иракли - толкова ще ме е страх от лъскавите коли наоколо, че ще предпочитам да си ходя по шубраците?

  2. Ти вече знаеш каква ще е таксата за концесия на плажовете? Преди още да са построени подпорите на първата част от полуострова? Стига с тия пролетарски лозунги. За сведение, и в мометна даже не могат да се намерят концесионери за всички плажове, ти като много отворено човешко същество (че искам да съм джендър-неутрален в отношението си към теб, сигурен съм, че ти е важно), можеш да вземеш някой плаж, тъкмо ще им покажеш на тия мръсни капиталисти как се прави устойчив еко-туризъм.

 64. 64 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1034 Весело

  Остров за платноходки и яхти!🤣🤣
  Заветите (хм... мокрите сънища) на Боко!
  Е... само дето са "за наши 'ора", но какво, пък?
  Подарихме на Кремъл, много милиарди за чайници и тръби, защо да не подарим на някой ценен гербераст някакви си пет милиона!
  Та това си е половин баничка в палмово масло, бе хора! Защо ревем?

 65. 65 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#57] от "Да вярваме на истината":

  > В момента са като изгладнели плъхове.

  Това е добре - значи нямат пари. Сега е момента да използвате натрупания финансов капитал от индустриализацията в Габровския край и да вземете десетина плажа на концесия за следващите 75 години. Томислав Дончев ще ви даде едно рамо.

  Инвестиция в бъдещето и диверсификация е това ... ако се забавите и ония мръсници завземат властта изобщо не е ясно какво ще се случва, може Габрово да западне и да стане като Лом ...

  કટાક્ષ
 66. 66 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#60] от "Да вярваме на истината":

  > Тука икономиката ни не е от мафиотски тип и не зависи от държавата.

  А дано.

  Само да не го закъсвате ако Корни и Маямата завземат народната власт и се укрепят (*).

  Успехи пожелавам.

  (*) което силно ме съмнява, ама и по-страни неща са се случвали - например една мутра пожарникар направи нещо аналогично преди време

  કટાક્ષ
 67. 67 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#63] от "danielv":

  > таксата за концесия на плажовете

  Знаеш ли каква концесионна такса ще плаща майката на Марешки за този плаж (за което сключи 15 годишен договор преди няколко дни) ?

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/04/21/4201328_kabinetut_v_ostavka_dava_na_koncesiia_za_15_g_edin_ot/

  કટાક્ષ
 68. 68 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2595 Весело

  "Шъ викаме, че няма корупция и всичко ще е наред"

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 69. 69 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ан Он":

  Варненци са по туризма:)
  Половината инвестиции в туризма в Габрово са на Варненци. Ама от по-средната класа.
  Затова да се оправят.
  Хайде заминавам да работя.
  Приятен ден и повече оптимизъм:)

 70. 70 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Каквото и да си говорим, първият такъв остров в Черно море ще превлича туристи и е един коз за туристическата ни палитра. За мен пректа си струва.

 71. 71 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#63] от "danielv":

  > За сведение, и в мометна даже не могат да се намерят концесионери за всички плажове

  Направо не мога да повярвам как преди време сме се справяли с цялото крайбрежие - без да се налага някакви лица да се жертват да ги стопанисват с договори за концесия за 15 години напред.

  કટાક્ષ
 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#23] от "emil":

  Аз в чужди работи не се меся. Би трябвало да си го разбрал за толкова години следене.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Абе в Габрово, като сте дръпнали толкова напред икономически, що не съберете по 50 лева на калпак и да направите на ТИМ още един остров ?
  —цитат от коментар 58 на Ан Он

  Дръпнали са икономически само във фантазиите на трола. Средната заплата в Габрово е по ниска отколкото в Перник. но не съм чул някой перничанин да се хвали как са станали икономическо чудо.

 74. 74 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#69] от "Да вярваме на истината":

  > Половината инвестиции в туризма в Габрово са на Варненци.

  Ясно. Държавното ОПГ налива във Варна, Варненското ОПГ налива в Габрово. И при вас всичко е цветя и рози ... и няма как да тръгнете срещу Варна, щото ще има проблеми ...

  > Хайде заминавам да работя.

  Това в общината ли ?

  કટાક્ષ
 75. 75 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Нещо било решено през 2017-та, което вече се реализира. Това, че е имало избори не означава общините да спрат работа.

 76. 76 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Харесва ми ,как се прави от мухата слон

  По времето на Станишев изчезнаха около 20 млрд

  2.3 млрд за Белене след това още 1 млрд ни осъдиха руснаците да им платим
  Цанков камък струваше 1.5 млрд а то произвежда нищо
  Евро-фондовете им бяха спрели ..
  Дори бяха купили френски бойни кораби от Франция за 1 млрд ..

  И сега проблема е 5 млн ,които дори не са и откраднати

 77. 77 Профил на Кирил Конов
  Кирил Конов
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#50] от "danielv":> като се строят - пак са недоволниЗначи 1. наливаме публични ресурси в частни интереси, и 2. после отдаваме държавна собственост за стопанисване за следващите 70 години за смешна концесионна такса ...И трябва освен това и да пляскаме с ръце и да пеем дитирамби ?
  —цитат от коментар 54 на Ан Он


  Интересно, как първа, втора и трета буна на Варна, буните на Чайка, Златните, Кранево, Балчик не са "частен интерес", а изведнъж точно тази буна се оказва такъв? Защото ще я строят ГЕРБ или има друга причина? И какво лошо има в това, ако се налеят едни милиони за защитен остров (буна), и освен за опазване на бреговата ивица, се използва и за някакъв бизнес, който носи пари? И на собственика/наемателя, и на държавата, и общината, като данъци и такси? Някой може ли да поясни?

 78. 78 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 790 Неутрално

  боце винаги прави подаръци на ТИМ в края на мандата. Щото той много обещава, но по-трудно изпълнява. Ама боце знае, ГРУ не се шегува и може жестоко да го накаже. Така че дава, каквото може, докато може, та дано се откупи.

 79. 79 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#76] от "keepwalking":

  > 2.3 млрд за Белене след това още 1 млрд ни осъдиха руснаците да им платим

  Благодарение на Бат ти Бойко и администрацията му ?

  А Съвецкия Поток дето го направихме експресно за нула време през цялата страна за да може Руския Самодържец да си поддържа схемите, пък 10 години не можем да се вържем към гръцката газова инфраструктура.

  А че и ГЕРБ и БСП са от едно и също котило на БКП/ДС е ясно на всички...

  કટાક્ષ
 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#56] от "zz_s":

  Стадиона построихте ли го вече другарю?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 368 Весело

  Страхотно е това. Като в Холандия и държавите от Близкия изток. Не знам дали е спешен разход или не, но ще стане страхотно!П.П. Учудва ме, че пак вият зелените еуглени?! Като изчезват плажове са недоволни, като се строят - пак са недоволни?! Последно? Освен това сега "Зелените" нали сте уж "десни" (или поне така твърдяхте, за да влезете в Парламента, айде малко по-капиталистическо мислене пробвайте...)
  —цитат от коментар 50 на danielv


  Малко мисъл може ли? Държавата дава пари за построяване на нещо, което ще бъде ползвано САМО от частник /и неговите гости на хотела!/ и ти си ОК с това? Твоите пари от данъци ще бъдат дадени на частник, за да трупа той печалба и ти си ОК с това? Общинските и държавните пари ще бъдат дадени за нещо, до което гражданите няма да имат достъп, ако не са гости на хотела на частника и ти си ОК с това? Ей, това гербидж-пролетариата много кухи бре :):):)

 82. 82 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#77] от "kirilkonov":

  > Някой може ли да поясни?

  Колега, на вас вече са ви пояснили, не мисля че имате нужда от повече информация по казуса.

  Страничен въпрос - колко според вас плаща Весела Марешка като годишна концесионна такса за стопанисването на няколко централни Варненски плажа и за колко години напред има договор за 'стопанисване' на публична държавна собственост (под формата на концесия) ?

  કટાક્ષ
 83. 83 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 368 Весело

  Харесва ми ,как се прави от мухата слон По времето на Станишев изчезнаха около 20 млрд 2.3 млрд за Белене след това още 1 млрд ни осъдиха руснаците да им платим Цанков камък струваше 1.5 млрд а то произвежда нищо Евро-фондовете им бяха спрели ..Дори бяха купили френски бойни кораби от Франция за 1 млрд ..И сега проблема е 5 млн ,които дори не са и откраднати
  —цитат от коментар 76 на keepwalking


  Пич, по времето на гербиджа изчезват над 30 млрд лева, 3 млрд. само за Руски поток дадохме, 2 млрд. за самолети, които я дойдат, я не, и още много знайни и незнайни черни дупки за гербаджии, по-големи и от дупката на Гергов във Варна :):):) Та при кой е повече, а? :)

 84. 84 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Брегоукрепване с изкуствени острови е много добро решение. Ще се увеличи пясъчната ивица и ще се гасят вълните които толкова често налагат забрана за влизане в морето. Мутрите с удоволствие биха се заели с изграждането на острови с условие за екстериториалност. Ще имат територия подчинени на техни закони, могат и да възстановят робството.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 85. 85 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Пич, по времето на гербиджа изчезват над 30 млрд лева, 3 млрд. само за Руски поток дадохме, 2 млрд. за самолети, които я дойдат, я не, и още много знайни и незнайни черни дупки за гербаджии, по-големи и от дупката на Гергов във Варна
  —цитат от коментар 83 на Chicho_Gosho


  Госпдин Чичо,
  Падна тиранът и крадецът, знаете. имаше повсеместни тържества, топовни гърмежи и дори няколко линча в чест на новите управляващи. Те явно ще спрат всякакви грабежи на кървавите народни пари. Понеже са нови, все пак, не очакваме тутакси да спрат всичкото грабеж, поне половината. С други думи, 15 млрд. Тази сума е около 14% от БВП. Тоест, очакваме ви да постигнете поне 14% ръст на БВП само от механичното спиране на кражбите. Това прави над милиард на 1 месец.

 86. 86 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#85] от "Хай Буй":

  > Понеже са нови, все пак, не очакваме тутакси да спрат всичкото грабеж,

  Не че нещо, ама бая голяма част от грабежа е направен в 'бъдеще време'

  Разни ми ти там дългосрочни договори, концесии, заеми ... дето ще има внуците ни да ги плащат ...

  કટાક્ષ
 87. 87 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Може би най-смислената държавна инвестиция по черноморието. Дори е закъсняла. Редно бе да се изгради този остров по време на пандемията.

 88. 88 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Някой да твърди, че това бъдещо яхтено пристанище на ТИМ е “неотложен” разход за Варна, докато лайната им се изливат в езерото, е много сериозен гьонсуратлък.
  Но на форумния герберлък това му спуснали, това пише.

 89. 89 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 606 Весело

  До коментар [#38] от "Здравко Здравков":

  Намекваш, че е много срамно, че някога си Спасов е работил за Добрин Митев, но хич не е срамно, че и до ден днешен ти слугуваш на Марин Митев?

 90. 90 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#86] от "Ан Он":

  Г-н Ан Он,
  Ще ги прекратят тия проклети договори ! Какво са договорите за г-н Тошко ?! Парче хартия, нищо повече. Вчера той лично заяви от трибуната на Народното събрание, че всякакви процедури са безсмислени ! Явно днес ще се обявят и договорите за такива, а утре не смея какво друго ще се обезсмисли. Конституцията вероятно.
  Всичко това е чудесно и приятно да се види как новите партии работят в името на народа и прегазват всякакви измислени пречки по пътя си !

 91. 91 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Гневно

  Герберя нагли, дебеловрати и ненаяли се!
  Пред очите им показват какви далавери въртят вождовете им, а те предъвкват едни и същи масали от преди 30 години, та до сега.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 92. 92 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#81] от "Chicho_Gosho":

  Ах тия мръсни частници! :) :) :) Стига с тия комунистически лафове! Това е все едно да ми кажеш, че си против строенето на пътища, щото няма ти конкретно да ги ползваш.

  Точно държавно задължение е брегоукрепването. Защото ако беше направено преди 20-30 години, сега нямаше половината Ривиера и северните варненски квартали да са с 15% наклон спрямо морето.

  Второ, ако изобщо това нещо (подводна препречна стена) стане "остров с плаж", всеки ще има достъп до него. Да, вероятно ще е 3 лв кафето и 15 лв шезлонга в, но никой не може да те спре да си плеснеш хавлията или да си топнеш ... .

 93. 93 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Браво Джипко! Браво Бибитков! Давай на ТИМ-аджиите, че нали с техен самолет ще отлетиш при Чери в Дубай като ти припари на гъзягата!!! Иначе какво са 5 милки за нас бе - ние милиарди разсипахме за чужди далавери, та 5 милки са си направо като пари за семки! Апропо - като знаем как се строи във Варна - тоя остров няма да просъществува дълго, щото тя природата винаги надделява над човешката глупост!

 94. 94 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Гневно

  До коментар [#77] от "kirilkonov":

  Тази "буна" много голяма и бая скъпичка ще излезе.
  Пък и всичкото това се дава уж под наем на едни гангстери дето все ортаци на Боко излизат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 95. 95 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Гневно

  В момента държавата укрепва свлачището до Сарафово на местноста Кьошето, за да може частника да направи нов руски град!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 96. 96 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#92] от "danielv":

  > сега нямаше половината Ривиера и северните варненски квартали
  > да са с 15% наклон спрямо морето.

  Не че нещо, ама каква точно е концепцията да строиш на сваличище и после да ревеш че е работа на държавата да го укрепи за да не се свлича ?

  કટાક્ષ
 97. 97 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#90] от "Хай Буй":

  >Ще ги прекратят тия проклети договори !

  Бая мини ще имат да изскачат, пък независимо че ГЕРБ позагуби реноме на тия избори. администрацията - държавна и общинска - си е почти на 100% вярна на народната власт ... няколко стотин хиляди човека са си това ...

  Още бая неща има да се размирисват, пък дали ще има възможност някои от забърканите 'неотложни разходи' да бъдат анулирани - ще видим ...

  કટાક્ષ
 98. 98 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 249 Неутрално

  И другаде се прави така, но не съвсем. Погледнете сателитните снимки в района на Пескара на италианското адриатическо крайбрежие. Там в продължение на близо 100 км в морето на 200-300 м пред плажовете има "построени" буни-вълноломи, които предпазват брега от ерозия и завличането на пясъка в морето. Сравнително евтино, екологично и много ефективно

 99. 99 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Това ако не е изписан случай на безстопанственост и присвояване на средства като по учебник, незнам какво би било!

  На запад за подобно нещо вече щяха да са си подали оставките шефовете на 2-те институции и да са подведени под отговорност.

  Тук ще де окаже, че някой специалист ги е подвел или въобще няма да има действия на прокуратурата.

 100. 100 Профил на .
  .
  Рейтинг: 996 Неутрално

  То ГЕРБ явно има спешна нужда от остров, ма то си и има такъв друг подходящ за тях - остров Белене.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK