С Лазарова събота започва подготовката за Страстната седмица

Икона "Възкресение Лазарово". Снимката е от специализирания сайт <a href="http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/podvizhni/Velikopostni/06_Vazkresjavane_Lazar/index.htm">"Православието"</a>

Икона "Възкресение Лазарово". Снимката е от специализирания сайт "Православието"Православната църква почита днес Лазар от Витания, когото Исус Христос възкресява. Празникът Лазарова събота е по-популярен с името Лазаровден и се отбелязва винаги в съботата на шестата седмица от Великия пост - осем дни преди Възкресение Христово (тази година на 2 май). С него започва подготовката за Страстната седмица.


Според евангелския разказ Лазар и сестрите му Марта и Мария приемали в сиромашкия си дом Исус Христос и вярвали в неговата мисия. Докато Христос бил в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболял и умрял. При завръщането си Исус го възкресил. Чудото било извършено пред очите на мнозина юдеи (домът на Лазар бил пълен с хора, тъй като според обичая покойниците се оплаквали в продължение на седем дни) и станало причина те да повярват в Месията: "Тогава дигнаха камъка от пещерата, дето лежеше умрелият. А Иисус дигна очи нагоре и рече: Отче, благодаря Ти, че Ме послуша. Аз и знаех, че Ти винаги Ме слушаш; но това казах за народа, който стои наоколо, за да повярват, че Ти си Ме пратил. Като каза това, извика с висок глас: Лазаре, излез вън! И излезе умрелият с повити ръце и нозе в погребални повивки, а лицето му забрадено с кърпа. Иисус им казва: Разповийте го и оставете го да ходи. Тогава мнозина от иудеите, които бяха дошли при Мария и видяха, що стори Иисус, повярваха в Него. (Евангелие на Йоан 11:41-46)


По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, с които се украсяват вратите на следващия ден - Цветница (Връбница).


Обичаят лазаруване
В българската народна традиция празникът се свързва с обичая Лазаруване, в който момичета на възраст между 6 и 12 години в празнично облекло обикалят домовете, играят ръченица и пеят песни за здраве, плодородие и женитба. В миналото на Лазаровден момците са искали ръцете на своите избраници.


Възстановка на обичая лазаруване в село Долни Лозен, Софийско.

© Цветелина Николаева, Капитал

Възстановка на обичая лазаруване в село Долни Лозен, Софийско.


За втора поредна година църковните празници около Великден ще бъдат отбелязвани различно от обичайното заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в България.


Храмовете ще са отворени и в тях ще текат служби, но влизането е при спазване на строги правила. Миряните трябва да спазват дистанция от 1.5 м. и да носят маски. Препоръчва се да не се докосват и целуват икони. Свещенослужителите трябва да носят маски, освен по време на служение. Където е възможно, трябва да се осигурят коридори, за да не се срещат влизащите и излизащите.


Властите призоваха Светия Синод да намали времетраенето на службите, а миряните - да избягват ходенето в храмовете, особено в най-натоварените часове.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница.

  [email protected]
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Светъл и благословен Лазаров ден на всички практикуващи християни!

 3. 3 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Според евангелския разказ Лазар и сестрите му Марта и Мария приемали в сиромашкия си дом Исус Христос и вярвали в неговата мисия.
  ==============================================================
  Откровен буквален превод на американската евангелистка версия за Исус Христос като мисионер, а не като Бог.

  Свободата, Санчо...
 4. 4 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 423 Неутрално
 5. 5 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  Започват едни от най-хубавите и оптимистични празници в годината. Честит празник!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 6. 6 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница.
  —цитат от коментар 1 на karabastun  Светъл и благословен Лазаров ден на всички практикуващи християни!
  —цитат от коментар 2 на selqnin  Честит празник!
  —цитат от коментар 4 на zahariy


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Честито на всички именници!

 8. 8 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Айде стига простотии бе, тате.....

 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Възкресението на Лазар е едно от събитията в Новия завет, заради които не вярвам на автентичността на текстовете и на техните автори.

  Както е известно, основните четири евангелия, на които се крепи Християнството, са на Матей, Лука, Марко и най-важното и почитаното - на Йоан. Твърди се, че тези четиримата били ученици на Йешуа, но годините говорят друго. Евангелията им са писани около 70-100 година, когато те трябва да са били на същата възраст или по-възрастни. Преди 2000 години продължитеността на живота е била кратка.

  Но, да се върнем на Лазар. От четиримата автори, само Йоан е чул и видял събитието. Матей, Марко и Лука НИЩО не знаят по въпроса. Не са чували даже. От четирима "свидетели" (уж) само един твърди подобно нещо, а останалите не знаят нищо. Йешуа е възкресил човек от мъртвите - това не е обикновено чудо, не е разходка в парка, а връщате към живот на умрял човек. Най-великото чудо на Земята. И никой друг не е чул за него, освен Йоан? Сериозно? Все едно "Властелина на Пръстените" - само Толкин е видял и написал, че Гандалф и Саурон възкръсват от мъртвите.

  Същите четирима автори се карат един с друг задочно как е преминал съдебният процес срещу Йешуа при евреиските свещеници и кой точно е присъствал. Нито един от авторите не е бил там и не е видял, но всички твърдят техни теории. Единият пише, че присъттвали всички свещеници. Другият контрира - само главният и още няколко. Третия не знае да е имало други освен главният. Четвъртият и той различна версия вади. И те се пишат "очевидци".

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 10. 10 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Честито, които в този ден могат да почерпятю

 11. 11 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lou":

  2000 и нещо години по- късно на това, колко са го видели, бихме рекли фейк. Физически Исус дали не е бил упоен, изпаднал в безсъзнание или в друго подобно състояние, от което да е бил изведен по късно от учениците си? В ония времена на жени почити не са вярвалита, какво пък остава на една Мария, лека жена, която първа вижда празен гроба и изрича за възкресение? Излизания от състояния на форми на нарколепсия, например, може да се е възприемало като ... възкръсване. Приемаме, че на Великия ден се възражда духовното. Но що пък само в един ден, при това всяка година по различно време, и колкото християнски разбирания, толкова пъти този мъж ще възкръсва ли? Било е един път, в един ден. Но кой обаче? Друго ми е чудно, едва ли само тези четирима люде са били писачи? Други подобни не са запазени, а тези па как са успели? И защо, ако умишлено е станало така?

 12. 12 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#11] от "Petia Nikolova":

  Освен тези четиримата, има още евангелия, но те са апокрифни. Не са признати от църквата. Считат се за неверни от официалните църковни органи по целия свят. Защо? Причината е много проста. Тези четири евангелия са избрани по време на един от църковните събори. Имало е и други, но са отхвърлени.

  Трябва да се отбележи, че отхвърлените съдържат доста текстове, които противоречат на официалната църковна политика. Например, че Йешуа и Мария Магдалена са били женени - което е било по-логично предвид тогавашните нрави. Няма как една жена да следва навсякъде един мъж и те да нямат никаква роднинска връзка. Има твърдения, че Петър, считан за основоположник на съвременното Християнство, е ревнувал от влиянието на Мария Магдалена върху Йешуа и затова хич не я е харесвал. В резултат тя е почти изтрита като активна фигура от библейския сюжети. Освен това Йешуа е имал брат в Йерусалим, то ной също е изтрит от Библията - защото е бил лидерът на тамошното нововъзникнало религиозна движение и е защитавал проеврейския принцип, а Петър и Павел не са искали конкуренция. Този човек е бил буквално изтрит и изчегъркан от историята. Всички подобни писания, оспорващи охициалната църковна доктрина, са били изхвърлени от свещениците и са избрани само тези четиримата.

  В края на библията е евангелието, което разказва за края на света. Писано е уж от същия Йоан, но заточен на един каменист остров. Това трябва да се е случило, когато "авторът" е бил на около 100-120 години. Без майтап. Та, в това страховито евангелие се разказват страшни фентъзи сюжети, на които дори Артър Кларк и Толкин могат да завидят. Някакви халюцинации на един човек с голямо въображение. А кой е този автор "Йоан", не е ясно. Но се твърди, че ил същият - ученикът на Йешуа, вече столетник. Това звучи малко като нашия Именник на българските ханове, в които за един пишеше, че е живял 300 години...

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5417 Неутрално

  Честито на именниците и на християните, всички да са живи и здрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK