Съдът окончателно отмени забраната на Община Царево за свободно къмпингуване

Съдът окончателно отмени забраната на Община Царево за свободно къмпингуване

© Надежда Чипева, КапиталВърховният административен съд (ВАС) окончателно е отменил Наредбата на Общинския съвет в Царево, с която свободното къмпингуване и поставяне на каравани, кемпери и палатки на частни и общински терени на практика беше забранено.


Текстовете на наредбата бяха обявени за нищожни от Административният съд в Бургас още през 2019 г., но веднага след това Общинският съвет в Царево оспори решението. Така се стигна до касационната жалба на сдружението "Да запазим Корал", ответник по която беше адв. Дончо Бораджиев. Според него три от членовете в Наредбата бяха незаконосъобразни, тъй като Общинският съвет няма компетенциите да налага подобни ограничения.


Приетите от съветниците в Царево текстове забраняваха "разполагането и ползването на палатки, ремаркета и полуремаркета за обитаване или къмпинг, тип каравана и други съоръжения за къмпингуване и бивакуване с туристическа цел в имоти на територията на Община Царево, чието отреждане е различно от отреждане "за курортно-рекреационна дейност".
Забраняваше се също и къмпингуването в имоти, определени за курортно-рекреационна дейност без издадено разрешение от главния архитект на Община Царево. Предвидените глоби бяха в размер от 200 до 2 хил. лв. При повторно нарушение те трябваше да бъдат съответно от 2 хил. до 5 хил. лв.


Членовете на наредбата, оспорени с касационната жалба гласяха също, че кемпери, палатки и ремаркета могат да бъдат поставяни само след разрешение от собственика на земята, което да е нотариално заверено. Освен това, в рамките на седем дни от издаването на пълномощното копие от него трябваше да бъде представено в Общинската администрация и в местното полицейско управление. Освен това, при къмпингуване в частен имот без пълномощно споменатите вече наказания важаха и за самия собственик на терена.


Сега според решението на ВАС, Административният съд в Бургас правилно е приел, че Общинският съвет в Царево не е компетентен орган по въпроси, уредени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Те са в правомощията единствено на министрите на туризма, околната среда и водите, земеделието и регионалното развитие.


"Обществените отношения, свързани с къмпингуване и бивакуване с туристическа цел, включително разполагането на палатки, ремаркета и полуремаркета за обитаване или къмпинг, тип каравана и други съоръжения, предмет на цитираните по-горе разпоредби от Наредбата, не са отношения, свързани с опазване на обществения ред, неуредени от нормативни актове от по-висока степен, тъй като са предмет на регламентация от Закона за устройство на черноморското крайбрежие", е записано в решението на ВАС.


Според текстовете на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие в зоните "А" и "Б", извън морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, палатки, кемпери или каравани могат да бъдат разполагани временно без заплаха от санкции.


С публикация в групата "Да запазим Корал" във Фейсбук адв. Дончо Бораджиев обясни, че решението от петък означава основно две неща: Всички глобени от лятото на 2019 г. до сега подлежат на обезщетяване.
Освен това Община Царево вече няма правно основание да гони и глобява къмпингуващите само заради самото къмпингуване.


"Разбира се за замърсяване Общината не само ще може да глобява, но и ние ще съдействаме и настояваме да го прави", написа още Бораджиев.


Решението на Върховният административен съд е окончателно, а Община Царево трябва да заплати разноските по делото в размер на 1000 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK