Борисов за уволнения преподавател в УНСС: Нито познавам доцентите и професорите, нито искам да ме забъркват

Бойко Борисов пред новия корпус на УНСС, който посети в разгара на предизборната кампания.

© Фейсбук на Бойко Борисов

Бойко Борисов пред новия корпус на УНСС, който посети в разгара на предизборната кампания.За трети пореден ден премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов събра в дома си в Банкя част от актива на партията, за да поговорят по актуални за страната въпроси. Този път компания в импровизираната стая за брифинги му правиха неуспелият кандидат за премиер Даниел Митов, както и трима министри в оставка - Костадин Ангелов, Красимир Вълчев и Красен Кралев. Разговорът между тях беше излъчван на живо в профила на Борисов във "Фейсбук".Лидерът на ГЕРБ за първи път засегна тема, която в последните дни добива все по-голяма популярност. Той коментира уволнението на преподавателя от УНСС доц. д-р Мартин Осиковски. Миналата сряда той беше освободен от длъжност, като причина за това бе посочено "уронване на престижа на учебното заведение".
Уволнението му дойде, след като два дни преди изборите, на 2 април, в качеството си на кандидат-депутат от ГЕРБ, Бойко Борисов посети висшето учебно заведение, за да нагледа строежа на нов корпус. По този повод в профила си във "Фейсбук" Осиковски написа, че изборната визита на Борисов е обидна за автономията на учебното заведение. В същата публикация Осиковски припомни, че заради т.нар. най-нов корпус през 2019 г. бивши министри на Борисов са докарали университета до безпрецедентна финансова и имиджова криза. Заради визитата на Борисов преподавателят обяви, че подава оставка. Какво още разказа Осиковски за случая четете в интервюто му за "Дневник" тук.


Борисов се обърна към образователния министър Красимир Вълчев и с назидателен тон призова името му да не бъде свързвано с този скандал. Според него се касае за вътрешни проблеми в университета, които трябва да бъдат решени между хората, които са замесени в тях. Премиерът разказа и как се е озовал в УНСС в разгара на предизборната кампания."Преди години Влади Горанов като финансов министър отказваше да плати изграждането на въпросния корпус. Един ден отидохме на място и го принудих да отдели пари, пари на данъкоплатците, за да го направим. Имах няколко покани за откриването му, но ги отказах. Една сутрин, малко преди изборите, минахме пред института. Спряхме отвън, нямаше студенти и преподаватели, само ректорът излезе да ни посрещне. Не сме стъпвали вътре. Нито познавам доцентите и професорите, нито искам по какъвто и да е начин да бъда забъркван. Много други партии са си правили кампания във висшите училища", обясни Борисов, без да посочи кои са тези партии.


Вчера Факултетът по журналистика и масова комуникация в Софийския университет излезе с позиция във "Фейсбук" в подкрепа на Мартин Осиковски."Категорично възразяваме срещу подобни крайно опасни практики, познати ни от тоталитарно време - с опити за налагане на догматични идеологии, с контрол върху всички и всичко. На г-н Ректора на УНСС напомняме, че университетите не са фирми, те са място на свобода на мисленето и словото! Подобни действия са не просто неприемливи, те са вредни и опасни!", пише в позицията им.


Колегите на Осиковски в катедра "Медии и обществени комуникации" в УНСС също изразиха своята подкрепа за него. Те призоваха наложеното наказание за дисциплинарно уволнение да бъде преразгледано и той да бъде възстановен като преподавател.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK