Шефът на здравната комисия иска при епидемична обстановка да има ясни критерии за мерки

Д-р Александър Симидчиев.

© Цветелина Белутова, Капитал

Д-р Александър Симидчиев.Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев ("Демократична България") се обяви за определяне на ясни прагове, при които се налагат или отменят противоепидемични мерки в страната.


В интервю за БНТ тази сутрин той съобщи, че ще предложи законова промяна, според която решението за въвеждане на извънредна епидемична обстановка независимо заради кое заболяване да бъде пряко обвързано с план и конкретни критерии за въвеждане или отпадане на ограничителни мерки: "Например ако имаме над 1000 новодиагностицирани на ден за дадено заболяване, това да води до включване на определени ограничителни мерки. А когато падне под 1000, тези мерки да бъдат разхлабени."


Според Симидчиев ясните критерии ще превърнат хората, чийто бизнес е повлиян от ограничителните мерки, от пасивни в активни участници в процеса на контрол на епидемии. "Когато имаме критерии - примерно 1000, хората ще знаят, че ако тръгнем към 1000 и техният бизнес зависи от това да не бъдат затворени, те самите ще съдействат това да не се случва по различни начини, включително като водят комуникационна кампания", обясни той. По думите му действията не трябва да идват само от един човек, а да са общо усилие на всички засегнати.
Много от страните в Европа от месеци следват модела на засилване или смекчаване на ограниченията при достигане на определено ниво на заболеваемост, смъртност или запълване на болниците. От началото на пандемията досега в България подобни критерии не са били оповестявани, а аргументът на Националния оперативен щаб е, че се следят едновременно 27 показателя и механичното надвишаване на един или няколко от тях не може да е достатъчен аргумент за предприемане на действия.


"Мотивацията, алгоритъмът, праговите стойности не бяха достатъчно ясно обяснение и затова хората очакват да чуват какво, а не защо ще се направи", коментира Александър Симидчиев. Предложението за въвеждане на критерии ще бъде обсъждано на първото заседание на здравната комисия. Това трябваше да стане миналия четвъртък, но заседанието отпадна заради удълженото работно време на пленарната зала до приемането на промени в Изборния кодекс на първо четене.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Всички искаме критерии вече цяла година

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Един, дето знае, какво иска и какво трябва да се направи.

 3. 3 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 193 Неутрално

  Всички искаме, целия свят иска, но...нещата съвсем не са еднозначни! С подобна концепция ще се стигне до отказ от тестове, манипулиране на резултати и т.н. защото ще се затварят бизнеси само на база на моментни "данни". Съвет на епидемиолози в динамичен контакт с колеги по света трябва да вземат кокретни решения! Както е по света. Недейте да измисляте топлата вода когато някой дойде на власт, а после следващите да се налаги да коригират....

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Д-р Симидчиев е глас на Разума в една не особено разумна ситуация!

 5. 5 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Критерии друг път. Въртят се всякакви щамове, различно опасни. Първо ви трябва врачка, за да ги предскаже точно, тогава приемайте критерии, които не бива да се променят за нищо на света.

  Айде по-сериозно с тази тема, че да не ви помислят за глупави.

 6. 6 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Хубаво е да има ясни критерии, но все пак трябва да се има предвид и някои особености. Например "независимо заради кое заболяване" е доста странно. Ако е малария и се разпространява от комари (не дай си боже), то каква ползва би имало от сегашните мерки?
  Също броя заболели не е толкова важен, защото а) зависи колко хора се тестват, б) ако има тестове от аптеката, както сега, има доста нерегистрирани и в) ако протича много леко при всички, какво значение има?
  Та критериите реално ще са само и единствено за сегашната ситуация и абсурд да са приложими при друга. Но за момента - да, хубаво е да има яснота и последователност

  Не ме търсете преди обяд
 7. 7 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Айде баста с тия ваши мерки - ефект от тях няма никакъв - вълната минава и си заминава каквито и мерки и забрани да наложите - само убивате бизнеса за нищо...

 8. 8 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Пълни глупости, никий не може да каже точни критерии.
  Системата проба-грешка е най-добрата и си работи добре.
  Вижте в Гърция от глупости с цифрови критерии какво става - от 6 месеца са затворници вкъщи, тука дали някой ще издържи подобни "фашистки" мерки ?

 9. 9 Профил на zox45646655
  zox45646655
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тая пешка на биг фарма много да внимава какво прави

 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Много хубаво беше интервюто тази сутрин на д-р Симидчиев. На фона на доцентите по другите телевизии (четирима на брой), той показа класа, професионализъм и култура. Това, което предлага, е нещото, за което отдавна е ясно, че е необходимо: предвидимост в мерките. За да може и хората да са съпричастни, трябва да има точно разписани правила при колко заболели какво следва. А не хаотично да се вдигат и свалят забрани, а хората да бъдат все те виновните.

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  Тази идея звучи добре но на практика е неизпълнима защото има твърде много променливи, които влияят на епидемични процес - наличие на ваксини, вида на заболяването, конкретния щам и неговите особености, поведението и доверието на хора, развитието в съседни държави та чак до температурите и даже сезона - лятото децата са ваканция. Няма как да напишеш твърд алгоритъм и ако го направиш, той по-скоро ще пречи отколкото да помага.

 12. 12 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 312 Весело

  Няма как да напишеш твърд алгоритъм и ако го направиш, той по-скоро ще пречи отколкото да помага.
  —цитат от коментар 11 на m17


  Ама разбира се, далеч по-добре е всичко да зависи от настроението, в което Фончо се е събудил тази сутрин...

 13. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Искам герберската трол маса да се изсипе върху този човек, ама моля ви. той ви упрекна, той ви каза какви некадърници сте, давайте бе.
  Е това се нарича "нормалност"
  това искаме

 14. 14 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#11] от "m17":

  защо не се кандидатираш и да поемеш кУрмилото? аз ще лобирам форума да те подпре!

 15. 15 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#3] от "Синдбад-мореход":

  иде ми да ти тегла нещо, ама съм възпитан
  - КПП помниш ли - заболели 12 - умрели 0
  - Цело лето щракаме с пръсти
  - дойде есен - умиращи на стълбите хора пред болниците - абе тук Джибути ли е или Сомалия?

 16. 16 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#11] от "m17":

  гербаджиите спирате да пишете алгоритми. следвате "белязката" на ПКП и "одите пеша".
  п.с. като по модерен и ползващ интернет, можеш да се възползваш от "високотехнологичната" програма на г-жа Фандъкова за подобряване на качеството на въздуха в София и да получиш бонус
  37 ПЕЧКА НА ПЕЛЕТИ!
  награда снимка с Георг Георгиев или Сачева

 17. 17 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2557 Любопитно

  "решението за въвеждане на извънредна епидемична обстановка независимо заради кое заболяване да бъде пряко обвързано с план и конкретни критерии за въвеждане или отпадане на ограничителни мерки" - нямаше ли вече изработен такъв ПЛАН, който така и не приложиха? Може би защото "на ония, оная работа хич не струва" е решението както винаги в държавата?! Така и не случихме на институции, които да си вършат работата, не че не продължават да следят за "Бедствия и аварии" във всяка БГ община.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 18. 18 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Д-р Симидчиев е привърженик на е локдауните и насилствените ограничителни мерки. Той съвсем умишлено пропуска факта, че т.нар. Мерки нямат нищо общо с медицината, т.е. няма научни доказателства, че имат някакъв ефект. Самият д-р Симидчиев не е епидмиолог или инфекционист и е определено некомпетентен по темата. Нещата, които говори са наукообразни глупости от рода на "Между 20 и 40% се снижава вероятността от заразяване с ковид при носене на маска", естествено, без да посочи кое научно проучване доказва това.

 19. 19 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Всички искаме критерии вече цяла година
  —цитат от коментар 1 на Райчо Иванов


  Аз пък не искам никакви критерии ....искам свобода.

 20. 20 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1296 Весело

  Проблемът е, че която политическа формация набуха ограничения на хората, в момента, или ги гласува в комисия или в пленарна зала и край с него! На предсрочните избори ще рязко надолу като резултат. Боци надуши настроенията на хората. Надуши, че хората все повече разбират безсмислеността на ограниченията като медицински ефект и започна да ги маха едно по едно, с надеждата да възвърне това, което изгуби с идиотщините от миналата пролет и двата безсмислени лодауна от есента и тази пролет. Колкото и да харесвам д-р Симидчиев и Демократична България, това е политика и подобно действие са танц върху много тънък политически лед ...

 21. 21 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Ето за това не гласувах за ДБ - щото като видят нещо от Европа и тъй трябва да е и тука. Говори за 1000, но ще ги натиснат за 100 на 100 хил. като в Германия.
  Ами ще се сетите накрая, че с Бойко минаваме най-тънко през коронката.
  Аман от европейски простотии.

 22. 22 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Ох докторе, станахте политик и почнахте да проказвате глупости. Ами като е нова болестта какви алгоритми искате? В САЩ имаха ли? Имаха трънки. Хайде малко по сериозно и без да се опитвате да бъдете в тон с партията си. Влязохте като експерт в шарламента и се дръжте като такъв. Това което се случи е единственият правилен подход. Избира се група от специалисти в областта и тя съветва управляващите какво да правят.
  Ако утре дойдат извънземни какъв алгоритъм да имаме? Може ли някой да предвиди.
  Незнам защо, докато са незвисими приказват умни неща. Като се ангажират с някоя партия и веднага почват да си нагаждат мислите спрямо политиката на партията. Ми малко достойнство бе хора!

 23. 23 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#21] от "Ipolit":

  Докторът говори за 1000 новозаразени на ден, а не за средно 1000 на 100 000 за двуседмичен период, както е в момента. Та да си представим ситуация при реализирано предложение на доктора - поредни дни с 1001, с 999, с 1001, с 999, с 1001, с 999. Резултат - отваряме, затваряме, отваряме, затваряме, отваряме, затваряме. Автоматичността не винаги води до добър практически резултат ... :-)

 24. 24 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ipolit":Докторът говори за 1000 новозаразени на ден, а не за средно 1000 на 100 000 за двуседмичен период, както е в момента. Та да си представим ситуация при реализирано предложение на доктора - поредни дни с 1001, с 999, с 1001, с 999, с 1001, с 999. Резултат - отваряме, затваряме, отваряме, затваряме, отваряме, затваряме. Автоматичността не винаги води до добър практически резултат ... :-)
  —цитат от коментар 23 на Иполит Матвеевич


  Опасното на един подобен "закон" е възможността във всеки един момент управляващите (които и да са те) да предприемат репресивни мерки с/у гражданите, маскирани като "противоепидмични мерки". Например "вчера открихме 1000 заразени от въшки и трябва гражданите да не излизат от вкъщи". Подобен "закон" би "узаконил" съществуващото беззаконие.

 25. 25 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Самият д-р Симидчиев не е епидмиолог или инфекционист и е определено некомпетентен по темата.
  —цитат от коментар 18 на probba


  Пропускаш факта, че е пулмолог... а какво е това ще те оставя сам да разбереш.

 26. 26 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#25] от "Петър Николов":

  Т.е. епидемиите са му хоби.

 27. 27 Профил на xny58671554
  xny58671554
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Абсолютно компетентно и точно мнение на д-р Симидчиев!

  Поздравления!

  В повечето европейски държави бяха въведени точно такива критерии с нормативни актове и се знае кога има опасност да се мине в червена, оранжева и жълта зона!

  САмо тук разни плоскоземци-антиковидисти реват как вирус няма, всичко е точно и световната конспирация ще им отнеме "свободата" - да ръсят идиотщини в нета най-вече!

 28. 28 Профил на xny58671554
  xny58671554
  Рейтинг: 10 Весело

  До коментар [#18] от "probba":

  А ти кой си да определяш кой е компетентен и кой е?

 29. 29 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#27] от "xny58671554":

  Може ли да споделите кога Швеция "минава в червената зона". Или там плоскоземците са узурпирали властта?

 30. 30 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#27] от "xny58671554":

  Плоскоземци-антиководисти? Човече, Вие опростяване нещата до две крайности, а те не са две крайности, не са черно и бяло. Ето, например аз, знам, че Земята е кръгла, знам, че вирусът съществува, знам, че е опасен, знам, че от него умират хора, но знам, също така, че ограниченията нямат медицински ефект и смисъл, а водят само до поражения, които се наслгават върху пораженията, причинени от вируса. Ако почине майка Ви от усложнения, след преболедуване това е много лошо нещо, но ако сте безработен от шест месеца, защото д-р Симидчиев е затворил мястото, в което работите, и нямате пари да я погребете, защото децата Ви трябва нещо да ядат, това е още по-лошо нещо ...

 31. 31 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Д-р Симидчиев БЕШЕ глас на разума, докато беше лекар! Сега вече е политик, не чакайте от него истина! Той ще говори това, от което партията му има полза. Не забравяйте, че се подведе по предизборната агитация на Бойкикиев и се снима с него пред Пирогов, когато колегите му вътре изнемогваха. Това беше началото на края на лекаря Симидчиев. Много жалко!

 32. 32 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#25] от "Петър Николов":Т.е. епидемиите са му хоби.
  —цитат от коментар 26 на probba


  Виж какво е пулмолог и пак ще говорим.

 33. 33 Профил на poly_na
  poly_na
  Рейтинг: 206 Весело

  Сега ще ни разкажат играта. Ще се обявява епидемична обстановка за щяло и нещяло. Всяка зима при грипа - айде, юруш на обстановката, носете маски, затваряйте ресторанти, молове и т.н. дебилизми , които не вършат никаква работа. Ама пак гласувате за тия крайно левите от ДБ.

 34. 34 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Пълни глупости. Какво те грее като знаеш, че при определени бройки ще те оставят без доходи? Нали пак няма да имаш никаква яснота дали следващата седмица ще работиш или няма, а това е най-важното за бизнеса, да има яснота какво се случва в бъдещето за да се планира. Всякакъв вариант със затваряне е пагубен. Симидчиев тъп ли е или само се прави на тъп?

 35. 35 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 309 Неутрално

  т.нар. Мерки нямат нищо общо с медицината, т.е. няма научни доказателства,
  —цитат от коментар 18 на probba


  1. Защо през есента след въвеждане на мерките, броят на случаите почна да спада?
  2. Защо в Швеция (без мерки) има няколко пъти повече умрели от съседите и, въвели ограничителни мерки?

 36. 36 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#12] от "yp123":
  Твърд алгоритъм може да се състави, разбира се, но няма да е точен и трябва да е различен за всяка епидемия. И всяка зараза трябва да е достатъчно проучена клинично. В случая с корона вируса всички данни са предпоследни и оттам трудно се определят критериите. Например новозаразени. Днес са 1700, вчера бяха 370. Трудно ще се създадат ясни критерии според мен, за да се задействат автоматично.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK