Съдът оправда бившия зам.-кмет Евгени Крусев за ремонта на "Граф Игнатиев"

Бившият зам.-кмет по транспорта в Столичната община Евгени Крусев с адвоката си Менко Менков на влизане в съдебната зала

© Анелия Николова

Бившият зам.-кмет по транспорта в Столичната община Евгени Крусев с адвоката си Менко Менков на влизане в съдебната залаБившият зам.-кмет на София Евгени Крусев е невинен за ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев", реши Специализираният наказателен съд. Мотивите на магистратите са, че той не е нарушил служебните си задължения, нито заповедта на кмета, съобщи Би Ти Ви.


По-рано днес по време на финалните пледоарии по делото прокуратурата поиска 5 години затвор за Крусев.
"Взимал съм правилни решения, вярвам във вашия професионализъм. Моля за оправдателна присъда", каза Крусев пред съда, цитиран от Би Ти Ви.


В обясненията той заяви, че няма еднолична вина и изобщо няма никаква вина за измененията за ремонта на ул. "Граф Игнатиев".
Присъда не е окончателна и прокуратурата може да я оспори пред Апелативния специализиран съд.


Разследването започна на 23 октомври 2018 г. по информация за това, че проектът за трамвайното трасе по централната софийска улица е променен след сключването на договор с изпълнителя. На 5 ноември до главния прокурор постъпи и сигнал от кмета на София Йорданка Фандъкова с приложени документи и резултати от извършена по нейно разпореждане проверка по случая.


Крусев бе обвинен за длъжностно престъпление заради ремонта и на 4 декември 2018 г. подаде оставка като заместник-кмет по транспорта на Столичната община.


Бившият зам.-кмет Крусев бе предаден на съд през юни 2019 г. Според обвинението от 27 юни 2018 г. до 5 декември 2018 г. той е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със заповед на кмета. Прокуратурата твърди, че е предприел действия за съществено изменение на сключения договор с "Джи Пи груп" АД за обществена поръчка и така набавил облага за фирмата, а Столичната община била ощетена с 919 863.55 лв., пише в обвинението.


Защитата твърди, че вина трябва да носи проектантът Румен Борисов


"Радвам се, че бе взето едно справедливо решение, според мен. В хода на делото се установиха факти, които доказаха, че проблеми има, но те са при проектантите, но не в ръководството на проекта от Столична община. Радвам се, че съдебният състав взе предвид всички факти и обстоятелства и съм щастлив от тази присъда, но тя не е окончателна", коментира след като чу присъдата си Евгени Крусев.


"Аз еднолично не мога да взема каквото и да било решение нито за избор на изпълнител, нито за премахване или слагане на един или друг материал. Ръководейки този проект при установяването на проблем, за който съм бил писмено уведомен от "Електротранспорт", аз съм сезирал компетентните хора, които най-добре и експертно могат да направят промяна и да решат каква да бъде тя. Целта на този ремонт беше да се ремонтира трамвайното трасе, а от 2 години трамваите се движат съвсем безшумно, безпроблемно и без закъснение", обясни още Крусев.


"Оправдаването на г-н Крусев беше абсолютно неизбежно и благодаря на съдебния състав, че спази закона. Изобщо не е посочено какви служебни задължения е нарушил, за да му се търси изобщо отговорност. По делото се доказа, че друг носи вината за това, че е бил променен проекта и промяната е била направена за добро, за да може да бъде изпълнен проектът", коментира адвокат Менков.


Той уточни, че става дума за първия проектант Румен Борисов, който е разпитван по делото. "Беше доказано, че е заложил неправилни характеристики, материали и релси и ако не беше променен проекта щеше да има светофарна уредба на "Граф Игнатиев" и "Алабин", както е било преди 50 години. В момента целият площад "Славейков" и цялата улица "Граф Игнатиев" щяха да плуват като море, защото за виброизолационната подложка, която той е предвидил, изрично е било посочено, че не са подходящи в определени условия", обясни още Менков.


"Прокуратурата е трябвало по-подробно да се запознае с дейността на този проектант, който се самоуличи, че е вземал комисионни от фирми, които са щели да кандидатстват в обществената поръчка като доставчици на съоръжения и материали и той представи документи, че е получил комисионни както за релсите, така и за подложката", каза адвокатът.


"Истината излезе наяве. Има един термин - проектантска отговорност. Като залагаш дадени материали, трябва да носиш тази отговорност докрай, особено когато се разходват публични средства. Случаят с "Граф Игнатиев" е точно такъв. Ако всички проектанти носят отговорност и с ясна съвест и морал залагат най-доброто, качеството на ремонтите ще се повиши", подчерта Крусев.


Какво пише в обвинението


Специализираната прокуратура предаде на съд бившия зам.-кмет по транспорта в Столичната община Евгени Крусев за нарушаване на Закона за обществени поръчки и ощетяване на Столичната общината с 919 863.55 лв., като с действията си е облагодетелствал "Джи Пи груп".


Крусев бе обвинен за това, че в периода от 27 юни 2018 г. до 5 деке1мври 2018 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със заповед на кмета.


Според обвинителния акт той е предприел действия за съществено изменение на сключения договор с "Джи Пи груп" АД за обществена поръчка и така набавил облага за фирмата, а Столичната община била ощетена, твърдят от прокуратурата.


Щетите са от платени на дружеството строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194.01 лева с ДДС, както и платени неизпълнени строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС - или общо 919 863.55 лева с ДДС.


Завишените цени в полза на "Джи Пи груп" се определят от разликата в офертната цена на обществената поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата подложка на релсовия път, положена при изграждане на трасето.


Според обвинението Евгени Крусев е съзнавал деянието си. Знаел е, че нарушава нормативните изисквания за изменение на обществени поръчки и възложените му с длъжностна характеристика и заповед задължения.


Неправомерно е създал облагодетелстващи условия за дружеството при участието в процедурата по избор на изпълнител, довели до отстраняване на участник в резултат на предложен различен вид конструкция при изработване на виброизолационна система.


Ремонтът продължи повече от година


Ремонтът на улица "Граф Игнатиев", който започна на 7 май 2018 г. и продължи над година - до края на май 2019 г., въпреки че срокът за приключването му бе до началото на октомври 2018 г. През цялото време улицата бе блокирана от строителни заграждения и движението по нея бе преустановено.


Част от загражденията - между улица "Алабин" и площад "Гарибалди", бяха премахнати на 4 октомври 2018 г., като първите резултати от дейностите породиха недоволството на граждани. Тогава за пръв път във "Фейсбук" се появиха различни хумористични и подигравателни колажи за колчетата и ограничителите, които бяха поставяни, махани и сменяни няколко пъти, след като първоначално бяха поставени големи каменни блокове, бързо спечелили ли си името перки от акула и надгробни камъни.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Ще спечели ли едно дело прокуратурата някога?

 2. 2 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Този шлайфан кадър на Центъра за градска мобилност сега ще го възстановят ли с извинение и почести като зам-транспорт-кмет? Фандъкова обяви стратегия за купуване на нова партида скъпи електробуси, така щяла да бори въздуха :))) Кой, ако не г-н Крусев, е най-подготвен да организира и проведе такава поръчка?

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  "Мотивите на магистратите са, че той не е нарушил служебните си задължения, нито заповедта на кмета"?!

  Ами дърпайте кметицата!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Неутрално

  С тази ехидна усмивчица..

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4852 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Кой ще потърси отговорност сега от прокурорите за незаконосъобразните им действия?

 7. 7 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 798 Неутрално
  До коментар [#1] от "taratanki":

  От статията разбираме имената на обвиняемия и на адвоката му.
  Но услужливо се премълчават имената на прокурора и съдията.

  ПП: това е една от причините да сме на 112 място…

  До коментар [#6] от "galapagas":

 8. 8 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 284 Неутрално

  КАСКЕТатурата е на Баце, ДжиПиГруп е на Баце...

  БАЦЕ няма да се самоосъди!

 9. 9 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Има ли учудени? А и е ясно, че този е просто бушон, много по-важно е да не изгорят Фандъка и нейиния кукловод Бойчето ..

  Freedom of speech
 10. 10 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Да видим мотивите. Дали прокуратурата пак е внесла целенасочено негодно обвинение. Или изначално договорите се пишат в полза на изпълнителя

 11. 11 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 36 Гневно

  макак така, той Графа се руши всеки ден?!

 12. 12 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Ако не е прокуратурата, то съдът ще застане на пътя на справедливостта.

  You don't know what you don't know.
 13. 13 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 823 Разстроено

  И това е новина?

  Мда, най-тъжното е, че не е.

 14. 14 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Баси - от космоса се вижда престъплението, ама за "специализирания съд" всичко е точно! Все пак това не е Иванчева, а е от нашите, читави гербави хора...

 15. 15 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Българския съд - най-милосърдния съд в света. Майка Тереза ряпа да яде.😁😁😁

 16. 16 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  Така е в кочината Булгаристан ..... далавери огромни, но виновни никога няма.

 17. 17 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Коментарът ми от юли 2019г:

  "Делото ще се забатачи няколко години и после тихомълком ще го оправдаят, това сме го гледали. През това време Евгени, като верен кадър, ще бъде уреден на топла службица някъде, я агенцийка, я някоя комисийка. Партията се грижи за децата си."

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Крусев, като не е виновен, значи има друг виновен. Не може при толкова нарушения, всички да са невинни.

 19. 19 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  От това, което е изнесено в статията, е достаточно да са верни само две неща, и ако това е така, прокурорът, внесъл този обвинителен акт, трябва да се гръмне:

  "Според обвинителния акт той (Крусев) е предприел действия за съществено изменение на СКЛЮЧЕНИЯ ДОГОВОР с "Джи Пи груп" АД за обществена поръчка и така набавил облага за фирмата, а Столичната община била ощетена, твърдят от прокуратурата.
  ...
  Завишените цени в полза на "Джи Пи груп" се определят от разликата в ОФЕРТНАТА цена на обществената поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата подложка на релсовия път, положена при изграждане на трасето".

  Ако наистина така е формулирано обвинението, това е обида към интелекта на съда. Има няколко съществени събития, случили се в хронологична последователност: първо - обявена обществена поръчка, конкурс, обявяване на победител; второ - сключване на договор с него; трето - изпълнение на договора, в хода на което той е бил изменен. Естествено, че във всяка една от стъпките може да има престъпление. Но да кажеш, че с изменението на сключения договор (завишение на цената), вредата е в разликата с цената на втория класиран (нещо, което се оферира от трето лице, ПРЕДИ избора на спечелил конкурса), е чисто малоумие. За да мине нещо подобно в присъда, вариантите са два: или вредата може да се търси САМО на база сравнение цени/работи по първоначален договор - изменен договор; или да се обвинят други лица за друго престъпление при провеждане на конкурса. Но да направиш компилация от двете (оферти на други участници с изменението на сключения договор), е чиста проба малоумие...
  Пак ще плащаме яки обезщетения по ЗОДОВ...

 20. 20 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 874 Неутрално
 21. 21 Профил на невалиден
  невалиден
  Рейтинг: 533 Неутрално

  някой изненадан?виж боршош

  поручик Т.
 22. 22 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  Крусев, като не е виновен, значи има друг виновен. Не може при толкова нарушения, всички да са невинни.
  —цитат от коментар 18 на Роси


  А, не може ??! ..... от една банка изчезнаха милиарди и 7 години по-късно, няма ни един виновен ..... у нас престъпленията се вършат от извънземни, идват, вършат престъплението и се омитат веднага с летящата чиния .... малшанс просто.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK