Съдът оправда бившия зам.-кмет Евгени Крусев за ремонта на "Граф Игнатиев"

Бившият зам.-кмет по транспорта в Столичната община Евгени Крусев с адвоката си Менко Менков на влизане в съдебната зала

© Анелия Николова

Бившият зам.-кмет по транспорта в Столичната община Евгени Крусев с адвоката си Менко Менков на влизане в съдебната залаБившият зам.-кмет на София Евгени Крусев е невинен за ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев", реши Специализираният наказателен съд. Мотивите на магистратите са, че той не е нарушил служебните си задължения, нито заповедта на кмета, съобщи Би Ти Ви.


По-рано днес по време на финалните пледоарии по делото прокуратурата поиска 5 години затвор за Крусев.
"Взимал съм правилни решения, вярвам във вашия професионализъм. Моля за оправдателна присъда", каза Крусев пред съда, цитиран от Би Ти Ви.


В обясненията той заяви, че няма еднолична вина и изобщо няма никаква вина за измененията за ремонта на ул. "Граф Игнатиев".
Присъда не е окончателна и прокуратурата може да я оспори пред Апелативния специализиран съд.


Разследването започна на 23 октомври 2018 г. по информация за това, че проектът за трамвайното трасе по централната софийска улица е променен след сключването на договор с изпълнителя. На 5 ноември до главния прокурор постъпи и сигнал от кмета на София Йорданка Фандъкова с приложени документи и резултати от извършена по нейно разпореждане проверка по случая.


Крусев бе обвинен за длъжностно престъпление заради ремонта и на 4 декември 2018 г. подаде оставка като заместник-кмет по транспорта на Столичната община.


Бившият зам.-кмет Крусев бе предаден на съд през юни 2019 г. Според обвинението от 27 юни 2018 г. до 5 декември 2018 г. той е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със заповед на кмета. Прокуратурата твърди, че е предприел действия за съществено изменение на сключения договор с "Джи Пи груп" АД за обществена поръчка и така набавил облага за фирмата, а Столичната община била ощетена с 919 863.55 лв., пише в обвинението.


Защитата твърди, че вина трябва да носи проектантът Румен Борисов


"Радвам се, че бе взето едно справедливо решение, според мен. В хода на делото се установиха факти, които доказаха, че проблеми има, но те са при проектантите, но не в ръководството на проекта от Столична община. Радвам се, че съдебният състав взе предвид всички факти и обстоятелства и съм щастлив от тази присъда, но тя не е окончателна", коментира след като чу присъдата си Евгени Крусев.


"Аз еднолично не мога да взема каквото и да било решение нито за избор на изпълнител, нито за премахване или слагане на един или друг материал. Ръководейки този проект при установяването на проблем, за който съм бил писмено уведомен от "Електротранспорт", аз съм сезирал компетентните хора, които най-добре и експертно могат да направят промяна и да решат каква да бъде тя. Целта на този ремонт беше да се ремонтира трамвайното трасе, а от 2 години трамваите се движат съвсем безшумно, безпроблемно и без закъснение", обясни още Крусев.


"Оправдаването на г-н Крусев беше абсолютно неизбежно и благодаря на съдебния състав, че спази закона. Изобщо не е посочено какви служебни задължения е нарушил, за да му се търси изобщо отговорност. По делото се доказа, че друг носи вината за това, че е бил променен проекта и промяната е била направена за добро, за да може да бъде изпълнен проектът", коментира адвокат Менков.


Той уточни, че става дума за първия проектант Румен Борисов, който е разпитван по делото. "Беше доказано, че е заложил неправилни характеристики, материали и релси и ако не беше променен проекта щеше да има светофарна уредба на "Граф Игнатиев" и "Алабин", както е било преди 50 години. В момента целият площад "Славейков" и цялата улица "Граф Игнатиев" щяха да плуват като море, защото за виброизолационната подложка, която той е предвидил, изрично е било посочено, че не са подходящи в определени условия", обясни още Менков.


"Прокуратурата е трябвало по-подробно да се запознае с дейността на този проектант, който се самоуличи, че е вземал комисионни от фирми, които са щели да кандидатстват в обществената поръчка като доставчици на съоръжения и материали и той представи документи, че е получил комисионни както за релсите, така и за подложката", каза адвокатът.


"Истината излезе наяве. Има един термин - проектантска отговорност. Като залагаш дадени материали, трябва да носиш тази отговорност докрай, особено когато се разходват публични средства. Случаят с "Граф Игнатиев" е точно такъв. Ако всички проектанти носят отговорност и с ясна съвест и морал залагат най-доброто, качеството на ремонтите ще се повиши", подчерта Крусев.


Какво пише в обвинението


Специализираната прокуратура предаде на съд бившия зам.-кмет по транспорта в Столичната община Евгени Крусев за нарушаване на Закона за обществени поръчки и ощетяване на Столичната общината с 919 863.55 лв., като с действията си е облагодетелствал "Джи Пи груп".


Крусев бе обвинен за това, че в периода от 27 юни 2018 г. до 5 деке1мври 2018 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със заповед на кмета.


Според обвинителния акт той е предприел действия за съществено изменение на сключения договор с "Джи Пи груп" АД за обществена поръчка и така набавил облага за фирмата, а Столичната община била ощетена, твърдят от прокуратурата.


Щетите са от платени на дружеството строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194.01 лева с ДДС, както и платени неизпълнени строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС - или общо 919 863.55 лева с ДДС.


Завишените цени в полза на "Джи Пи груп" се определят от разликата в офертната цена на обществената поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата подложка на релсовия път, положена при изграждане на трасето.


Според обвинението Евгени Крусев е съзнавал деянието си. Знаел е, че нарушава нормативните изисквания за изменение на обществени поръчки и възложените му с длъжностна характеристика и заповед задължения.


Неправомерно е създал облагодетелстващи условия за дружеството при участието в процедурата по избор на изпълнител, довели до отстраняване на участник в резултат на предложен различен вид конструкция при изработване на виброизолационна система.


Ремонтът продължи повече от година


Ремонтът на улица "Граф Игнатиев", който започна на 7 май 2018 г. и продължи над година - до края на май 2019 г., въпреки че срокът за приключването му бе до началото на октомври 2018 г. През цялото време улицата бе блокирана от строителни заграждения и движението по нея бе преустановено.


Част от загражденията - между улица "Алабин" и площад "Гарибалди", бяха премахнати на 4 октомври 2018 г., като първите резултати от дейностите породиха недоволството на граждани. Тогава за пръв път във "Фейсбук" се появиха различни хумористични и подигравателни колажи за колчетата и ограничителите, които бяха поставяни, махани и сменяни няколко пъти, след като първоначално бяха поставени големи каменни блокове, бързо спечелили ли си името перки от акула и надгробни камъни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK