На живо

Коронавирусът в България: заболеваемостта спада, но остава в тревожната червена зона (хронология)

Коронавирусът в България: заболеваемостта спада, но остава в тревожната червена зона (хронология)

© Георги КожухаровОбщо 1759 са новите случаи на COVID-19 в страната за последното денонощие. Направените тестове са малко над 14 хиляди, а излекуваните продължават да са повече от новите регистрирани случаи - 4100 души. Броят на починалите след усложнения на коронавирус е висок - 194 души. Почти 11 хиляди са поставените дози ваксини за последните 24 часа, а с втора доза са близо 170 хиляди души. И въпреки че за четвърта поредна седмица заболеваемостта от COVID-19 в България спада и вече няма област с над 500 заразени на 100 хил. души население, цялата страна да продължава да е в тревожната "червена зона" с над 120 новозаразени на 100 хил. души. Лични лекари в София се оплакаха, че стоят с часове на опашка пред Столичната регионална здравна инспекция, за да получат предвидените за тях ваксини срещу COVID-19.


Правителството ще приеме на заседанието си в сряда удължаване да епидемичната обстановка с още месец - до края на май, потвърди премиерът в оставка Бойко Борисов на среща с туристическия бранш, на която бяха осъдени мерките за летния сезон. Здравният министър в оставка Костадин Ангелов обяви, че в страната ще се влиза по три начина - с ваксинационен сертификат, с отрицателен PCR или сертифициран антигенен тест или с документ за преболедуване през последните 6 месеца, а главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев - че при влизане ще се признават бързите тестове на 16 производителя. Същевременно Министерството на външните работи информира, че издаването на туристически визи за руснаци е максимално облекчено.


"Дневник" проследи ситуацията на живо.
Четвърта поредна седмица заболеваемостта от COVID-19 в България спада и вече няма област с над 500 заразени на 100 хил. души население. Това сочат данните от редовния анализ на здравните власти, базиран на информацията от Единната информационна система за коронавируса. Заболеваемостта се измерва в брой лабораторно потвърдени новорегистрирани случаи на 100 хил. души население за последните 14 дни. Най-висока е заболеваемостта в Русе - 494 на 100 хил. души, а най-ниска - в Разград - 221. Въпреки спада, цялата страна да продължава да е в тревожната "червена зона" с над 120 новозаразени на 100 хил. души.


Захариева обещава "максимално облекчено" издаване на визи за руски туристи

Коронавирусът в България: заболеваемостта спада, но остава в тревожната червена зона (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Министерството на външните работи има готовност да започне веднага издаването на туристически визи, щом министърът на здравеопазването издаде заповед за това, съобщиха от пресцентъра му. Оттам припомнят, че още миналата седмица вицепремиерът Екатерина Захариева нареди консулските служби на България да се подготвят за издаването на туристически визи.


"По отношение на един от най-големите пазари за туристическия бранш у нас - руския, процедурите са облекчени максимално", посочва външното министерство. Заявления за издаване на български визи могат да се подават в 59 града и в 3 консулства на територията на Русия. Акредитирани към консулските служби местни туроператори могат по електронен път да подават заявленията за визи на своите клиенти.


Желаещите да посетят с туристическа цел България получават визите си в офиса на своя туроператор или външния изпълнител без абсолютно никакви формалности за тях, отбелязват от външното министерство.

През март в условията на продължаващата епидемична обстановка пътуванията на български граждани в чужбина са 251.5 хил., или с 9% над регистрираните през март 2020 г., сочат данните на статистиката. В средата на март миналата година бе въведено извънредното положение.


В същото време посещенията на чужденци в България са 287.9 хил., или с 8% по-малко спрямо 2020 г. Срив е регистриран при пътуванията с цел "почивка и екскурзия" - с 56.8%, докато тези с "други" (вкл. гостувания и транзитни преминавания) и "служебна" цел бележат ръст - съответно с 13.3 и 1.4%. Транзитните преминавания през страната са 58.2% (167.4 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

Туроператорите и туристическите агенти са сериозно обезпокоени от липсата на яснота за последващо подаване на документи по мерките за запазване на заетост и по третата фаза на процедурата за подкрепа чрез оборотен капитал за малките и средни фирми, засегнати от временните противоепидемични мерки. Това се казва в позиция на Обединение "Бъдеще за туризма", в което членуват голям брой от фирмите в сектора.


В отворено писмо организацията се обръща към правителството и парламента с въпрос кога ще започнат тези процедури. Напомнят, че от една година не могат да работят заради пандемията. Работодателите в сектора разчитат на мерките по двете програми за осигуряване на заплатите на персонала, който запазиха по време на изключително дългата криза. Работниците трябва да получат навреме възнагражденията си независимо от политическата ситуация в този момент, посочва организацията. Допълва, че фирмите "са в невъзможност" да осигурят ликвидността си, без обещаната подкрепа за април под формата на подпомагането по трета фаза на програмата за затворените бизнеси.

България ще признава 16 производителя на бързи тестове при влизане

Коронавирусът в България: заболеваемостта спада, но остава в тревожната червена зона (хронология)

© Reuters


Бързи тестове на 16 производителя ще се признават в България - това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред Би Ти Ви. "Този списък е изготвен от ЕС, очаква се днес да бъде публикуван. Той е наложителен, защото се сблъскахме с неточни тестове", обясни той.


Това и ще е едно от условията за пътуване и влизане на туристи у нас. Другите две ще са отрицателен PCR или сертификат за приключена ваксинация, добави Кунчев. "С тези изисквания и ваксинираните служители в туристическия сектор, които ще са имунизирани вероятно до края на май, ще сме сигурна дестинация", каза още Кунчев.


"Не планираме обаче задължителна ваксинация в никоя сфера. Няма и как това да е условие за назначаване на работа, по-скоро да се направи в рамките на незадължителния характер - да се имунизират служители в старческите домове например. Изпратил съм такова писмо до министъра на труда и социалната политика", обясни главният държавен здравен инспектор.

Властите обещаха правила за влизане в страната в помощ на туроператорите

Коронавирусът в България: заболеваемостта спада, но остава в тревожната червена зона (хронология)

© Велко Ангелов


Министърът на туризма в оставка Марияна Николова заяви, че България е готова за началото на летния туристически сезон и той ще се проведе при спазването на "всички протоколи".


Министерството на туризма е приело единни правила, които ще важат за всички места за хранене и настаняване и ще представи единен протокол за начините на влизане в страната, каза Николова на среща с бранша при премиера в оставка Бойко Борисов. Протоколът ще бъде съгласуван със здравните власти, увери Николова.

В страната ще се влиза по три начина:
- с ваксинационен сертификат
- с отрицателен PCR или сертифициран антигенен тест
- с документ за преболедуване през последните 6 месеца


Това обясни здравният министър в оставка Костадин Ангелов, като уточни, че ще се влиза с всички одобрени от Световната здравна организация ваксини, включително китайската и руската. Той уточни, че утре ще издаде новата заповед. По думите му, правилата за влизане в страната трябва да бъдат конкурентни с тези в другите страни, съседни на нашата и "да са в помощ на българския туризъм".


В началото на май започва и ваксинацията на всички, които работят в сферата на туризма, информира министърът на здравеопазването.


"Представяш ли си днес да обявим като нашите съседи Гърция и Турция за три седмици забрана да излизат от вкъщи. Понеже българите не обичаме да оценяваме това, което имаме, това което е направено... само вчера имаме 130-140 хил. души ваксинирани", заяви Бойко Борисов. По данните на Единния информационен портал ваксинираните за последните 24 часа всъщност са близо 11 хил. души.


Той определи като "добър знак" за туризма, че руското външно министерство е наградило българския министър на туризма Марияна Николова.


Ние не им искаме шпионите, но туристите са добре дошли


Бойко Борисов,

премиер в оставка


Борисов обеща, че "ако е необходимо, ще проведа и телефонен разговор", без да уточни с кого.


Марияна Николова посочи, че е започнала и кампания за реклама на летния туристически сезон. "В момента всичко е заредено в социалните канали, включително и на приоритетните пазари. Видеото вече е достъпно, така че имаме агресивна реклама", каза тя.

Туроператорите виждат спасение на сезона от Великобритания и Русия

За да се спаси летният сезон, е важно да се отворят два пазара - Великобритания и Русия. Това означава изключително активна дипломация и визи за руските туристи, които те да получат на граничните пунктове или по електронен път. Това каза в интервю за БНТ Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.


По думите ѝ се очаква заповедта на министъра на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов, която да даде ясна дефиниция за правилата на сезона. Това потвърди и самият Ангелов на среща с бранша при премиера в оставка Бойко Борисов.

Личните лекари са затруднения при ваксинирането

Председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари Георги Миндов обяви, че няма конфликт между личните лекари и лечебните заведения, а има неравнопоставеност при получаване на ваксините.


"Вече трябва да се бием за ваксини. Няма график и организация. Трябва всеки да получава по реда на пристигане. Ние сме "зелени коридори", при нас могат да се ваксинират всички. Няма телефон, дори не знаем какви ваксини има. Много от колегите имат неизпълнени заявки от януари. Поставили сме проблема пред столичната регионална здравна инспекция", каза той в интервю за БНТ. По думите му, трябва да има разделение между личните лекари и големите ваксинационни центрове.


"Искаме да има ред. Информационно обслужване изготвя софтуер, с който ще става електронно записване, но не е ясно кога това ще стане факт. 400 лечебни заведения чакат за втора доза и не могат да отлагат", добави Георги Миндов. Той отбеляза, че там, където е извършена имунизацията, трябва да бъде издаден сертификатът, като е безплатен, а един личен лекар може да откаже издаването му само по технически причини.


Лични лекари в София, които стоят с часове на опашка пред Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ), за да получат предвидените за тях ваксини срещу COVID-19, влизат в пререкания с охраната на институцията. Това се вижда от любителски видео-клипове, публикувани на 26 април на сайта на Националното сдружение на общопракткикуващите лекари в България.


Повече по темата четете тук.

Пред туристическия бранш Борисов потвърди удължаване на епидемичната обстановка

Коронавирусът в България: заболеваемостта спада, но остава в тревожната червена зона (хронология)

© Велко Ангелов


Правителството ще приеме на заседанието си в сряда удължаване да епидемичната обстановка с още месец - до края на май - това потвърди премиерът в оставка Бойко Борисов на среща с туристическия бранш, излъчвана на живо в профила му във "Фейсбук". На заседанието, на което присъстват министрите на здравеопазването и туризма в оставка Костадин Ангелов и Марияна Николова, ще бъдат обявени и мерките за бранша през летния сезон.


"На Министерски съвет ще приемем като точка удължаване на пандемичната обстановка, продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента с даването на мандата. Ще изкоментираме с вас какви мерки предлагаме и как да бъдат описани в заповедта, за да имаме съгласие", каза в началото на срещата той.


1759 са новите случаи на COVID-19 в страната за последното денонощие. Направените тестове са малко над 14 хиляди. Така за последните 24 часа положителните проби се увеличават почти до 13 на сто.


Излекуваните продължават да са повече от новите регистрирани случаи - 4100 души. Броят на починалите след усложнения на коронавирус е висок - 194 души.


Хоспитализирани за последното денонощие са малко над 7600, като в интензивни отделения са 724 души.
Почти 11 хиляди са поставените дози ваксини за последните 24 часа, а с втора доза са близо 170 хиляди души.


Повече подробности и графики вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Защо не намаляват случаите в интензивните отделения? Числата уж спадат за повече от втора седмица. Или всъщност тестове не се правят и това е единственият показател, който е по-трудно да се скрие?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Разстроено

  " Излекуваните продължават да са повече от новите регистрирани случаи - 4100 души. Броят на починалите след усложнения на коронавирус е висок - 194 души."

  Пак ли близо 200 починали за денонощие ? Тая нация направо се обезкърви, цял средноголяма град изчезна от картата на страната, колко свестни хора вече си отидоха от тоя свят заради усложнения от вируса ! От мен останете живи и здрави !

 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Любопитно

  " Излекуваните продължават да са повече от новите регистрирани случаи - 4100 души. Броят на починалите след усложнения на коронавирус е висок - 194 души." Пак ли близо 200 починали за денонощие ? Тая нация направо се обезкърви, цял средноголяма град изчезна от картата на страната, колко свестни хора вече си отидоха от тоя свят заради усложнения от вируса ! От мен останете живи и здрави !
  —цитат от коментар 2 на samoedin


  И това което показват по графиките е още по абсурдно. В съседната статия с графиките тези 197 починали са отчетени като -13%???? Как можеш да отчетеш нарастването на починалите като минус проценти????

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2635 Любопитно

  Къде са форумните тур-браншовици, та да коментират перспективите пред фекаломорския сезон?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 5. 5 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1025 Любопитно

  А ве, Борисов да не се готви за църковна длъжност?
  Голямо мазнене на църквата ...

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Весело

  Къде са форумните тур-браншовици, та да коментират перспективите пред фекаломорския сезон?
  —цитат от коментар 4 на Consumer


  Морето сигурно е отишъл до летището да посреща Руските туристи ъдето ще му спасят сезона😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2611 Разстроено

  "Искаме да има ред"... - какъв ред да има в държава, в която, по волята на съдбата, Баш Бос свиква където му падне отговорни уж хора, разтяга локуми по теорията на ластика и всява допълнителен хаос със слухове, сплетни, клюки и глупост? Заслужаваме си всичко и то заради това, че не правим нищо този БГ модел - заразен с неизтребим БГ вирус да го няма...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#1] от "fpyyh":

  А защо да намаляват? В болниците все още има хиляди пациенти. Избират се тези, които са най зле и се местят в интензивното. Интензивните така или иначе работят само за ковид, празни ли да стоят? Виж ако нямаш ковид, тогава не знам къде отиваш.

 9. 9 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 309 Неутрално

  То от тази епедемична обстановка няма смисъл.
  Просто вирусът трябва да премине през 70 процента от населението.
  Има си естествен ход на събитията.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В Израел, при 60% ваксинирано (с две дози) население, за последните 7 дни има 9 починали от ковид.

  В България, при 2,5% ваксинирано (с две дози) население, за последните 7 дни има 803 починали от ковид.

  Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries
  https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1802 Весело

  Липсва одухотворената физиономия на Ричард Алибабоебов.....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 13. 13 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":


  Морето сигурно е отишъл до летището да посреща Руските туристи ъдето ще му спасят сезона😂😂😂
  —цитат от коментар 6 на padrino


  Мъка русофилска...
  Ваксинираните със "Спутник-V", в ЕС към момента ги броят за неваксинирани с всичките му забрани и ограничения!

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  В Израел, при 60% ваксинирано (с две дози) население, за последните 7 дни има 9 починали от ковид.В България, при 2,5% ваксинирано (с две дози) население, за последните 7 дни има 803 починали от ковид.Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countrieshttps://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/
  —цитат от коментар 11 на Живко Харизанов


  Това също е възможна причина Слави да не иска да прави правителство. Сега му викат чалгар, после ще стане убиец.

  Еретик
 15. 15 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#14] от "Костадин Иванов":


  Това също е възможна причина Слави да не иска да прави правителство. Сега му викат чалгар, после ще стане убиец.
  —цитат от коментар 14 на Костадин Иванов


  Че е Чалгар, никой не му оспорва титлата, но чак пък убиец...
  Чалгар-Въздухар си е наш Славчо от Уичиндол!

 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Весело

  Само като прочетеш: " Властите обещаха" и спокойно можеш да не четеш повече 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 81 Разстроено

  Ако се беше ударил влак с 200 човека жертви, щеше да е ден на национален траур. Или седмица дори. Но понеже тия хора си мрат тихо по болниците, няма проблем, те и без това не му трябват на Бойко, няма да гласуват за него я, кво му пука...
  Ех, тъжен и страхлив български народ, защо гласуваш за насилника си и за чалга-месии...

 18. 18 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#9] от "eminem9876":

  браво, бе мозък! Сега ако намериш и топки да го обясниш на всички, загубили близък, както и да намерш решение за падането на антителата след преболедуване, цена няма да имаш

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Весело

  Тръмп управляваше чрез туитър, а Борисов управлява през фейсбук!

  Бойко, свикай една пресконференция със свободнозадавани въпроси, че да ти се порадваме! :-)

 20. 20 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#13] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Глупости, всяка държава сама си решава кои ваксини да признава и кои не. Повечето признават всички, одобрени от СЗО ( както и Бъглария). Не само ние се борим за чужди туристи...

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#19] от "vassilun":

  Това го няма в сценария на шехерезадната.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#19] от "vassilun":


  Тръмп управляваше чрез туитър, а Борисов управлява през фейсбук! Бойко, свикай една пресконференция със свободнозадавани въпроси, че да ти се порадваме! :-)
  —цитат от коментар 19 на vassilun


  Много искаш!
  "Мисирките" ще разпертушинят "Банкянския Орел"!

 23. 23 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#14] от "Костадин Иванов":
  —цитат от коментар 15 на Tzar Vova Josei-ki


  Предпочитате пожарникар-въздухар явно. При това много надут,

 24. 24 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Каква е тази седянка в къщата на Борисов?

 25. 25 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Я ! Бойко бил благойрагинист !

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  Каква е тази седянка в къщата на Борисов?
  —цитат от коментар 24 на Локомотив


  От там управлява Борисов държавата! Предизборно управляваше от джипката, а следизборно управлява от Банкя! Управленец си е той!

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Този на снимката е южнокорейски, и е доста точен, между 93-97,8%.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 28. 28 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#23] от "3biri":


  Предпочитате пожарникар-въздухар явно. При това много надут,
  —цитат от коментар 23 на 3biri


  Е, това си е удар под кръста!🤣🤣🤣
  Никой не може да ме принуди да съм фен на банкянския!🤣🤣
  Пък и да съжалим внучетата му! Ще посърнат, да го гледат омърлушен!

 29. 29 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#20] от "tediblabla":

  Бла-бла...😂😂
  Последни новини за вакЦината за коне и мужици - Спутник-V!🤣

  Бразилия, где с начала года от COVID уже умерло больше людей, чем за весь 2020 год, не разрешила ввоз в страну "Спутника V"

  Подробнее: https://www.newsru.com/world/27apr2021/brazil_sputnik.html

 30. 30 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#23] от "3biri":Никой не може да ме принуди да съм фен на банкянския!🤣🤣
  —цитат от коментар 28 на Tzar Vova Josei-ki


  Никой не може да ме принуди да НЕ съм фен на банкянския!🤣🤣

 31. 31 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 731 Неутрално

  В САЩ към момента има 87 милиона души ваксинирани с две дози.
  От тях са се заразили повторно с ковид 0,008%

  Ваксините работят в реални условия по-добре отколкото при клиничните тестове.

  Искате да се върне предишния живот - ваксинирайте се.

  За вечно питащите - да, вече се ваксинирах.

  https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/health-departments/breakthrough-cases.html

 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  То от тази епедемична обстановка няма смисъл.Просто вирусът трябва да премине през 70 процента от населението.Има си естествен ход на събитията.
  —цитат от коментар 9 на eminem9876


  То затова хората по света измислят ваксини и някъде, очевидно по-глупави от нас се ваксинират масово. Е, колко му е, ще почакаме естествения ход на нещата и не за друго, а защото ние сме върха и Господ е българин.

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#31] от "koz":

  "Искате да се върне предишния живот - ваксинирайте се."

  100 х + ! Това е единственното решение! И колкото по-бързо се ваксинира целия свят, толкова по-малко мутации!

 34. 34 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Истината е, че българската държава е готова да пуска всякакви туристи, без никакво тестване, ама от кумова евросрама са одобрили уж някакви тестове. Държава ни прислужва туризма, не обратното.

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#26] от "vassilun":

  Не смее да се покаже навън .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2635 Любопитно

  До коментар [#34] от "Ruse_Island":

  Тук е момента да се конкретизира, какъв и кой точно туризъм. Държавата не прислужва, а всяко едно лято спасява инвеститорите в бетон и разсипани плажове.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#26] от "vassilun":Не смее да се покаже навън .
  —цитат от коментар 35 на КМЕТ В СЯНКА


  Това не може да е истина! Аз зная, че Борисов е мачо! От нищо не се страхува! Само от неудобни въпроси, де!

 38. 38 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#4] от "Consumer":

  "Къде са форумните тур-браншовици, та да коментират перспективите пред фекаломорския сезон?"

  Ще пуснат руснаците и все будет в порядке със сезона. Другите нямат значение.

 39. 39 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1372 Весело

  Не мога да си обясня Любен Дилов в ролята на какъв се е снимал на снимката най-отдолу ... :-)

 40. 40 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#38] от "moreee":


  Ще пуснат руснаците и все будет в порядке със сезона.
  —цитат от коментар 38 на moreee


  Ще взривят Китен, бе "морски"!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  "Туроператорите виждат спасение на сезона от Великобритания и Русия"

  Е що Русия , няма ли да дойдат САЩ - нали тях ги пускаме безвизово ВЪПРЕКИ че те изискват визи за българите!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 43. 43 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 688 Любопитно

  В САЩ към момента има 87 милиона души ваксинирани с две дози. От тях са се заразили повторно с ковид 0,008%
  —цитат от коментар 31 на koz

  Заразяваш се с корона вирус, но се разболяваш от ковид. Та, заразени или разболели са тези 0,008%?

  Ваксинацията е срещу болестта (спирайки вируса) - да не развиеш болестно състояние, независимо дали съжителстваш или не с вируса.

  @)----,--'--
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  "Пред туристическия бранш Борисов потвърди удължаване на епидемичната обстановка"
  Да не би да се е престрашил да излезе извън къщата си , за да се среща с хотеелиерите? Или ги е привикал в Банкя, защото му е скучно?

 45. 45 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2635 Любопитно

  До коментар [#38] от "moreee":

  Гледам има десетина планувани полети за май от Русия към Бургас, надявам се като дойде юни да напишеш колко от тях са се реализирали.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 46. 46 Профил на okw56646634
  okw56646634
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "koz":"Искате да се върне предишния живот - ваксинирайте се."100 х + ! Това е единственното решение! И колкото по-бързо се ваксинира целия свят, толкова по-малко мутации!
  —цитат от коментар 33 на vassilun


  Ти кога ще се ваксинираш бе, васко? Какво чакаш?

 47. 47 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Докато не престанем да се простираме по очи и да предлагаме любезно южното подножие на гърба си на североизток съдбата ни няма да е по-добра!

 48. 48 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  Очаквам 10 -те русофобски трола да организрат денонощна охранапо Черно море. Да не се допускат руснаци/ рускини .С идването на руснаци навлиза путинизма . Тъкмо българите заобичаха тези които са ги бомбандирали ........и пак трети март, отекоха се още 30 години...

 49. 49 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 408 Любопитно

  Докато не престанем да се простираме по очи и да предлагаме любезно южното подножие на гърба си на североизток съдбата ни няма да е по-добра!
  —цитат от коментар 47 на selqnin


  Тва иди го кажи на хотелиерите и туроператорите....,ама преди това си сложи една каска на главата.🥳🤡🥳

  Много съм прост
 50. 50 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  "Заболеваемостта пада". Може. За момента, да. Защо ли обаче, СЗО бие камбаната, че пандемия се развихря все повече? И как само като опарени избягваме да споменем основния, убийствен факт - високата смъртност в България. Факт, който директно показва, че имаме системен проблем в здравеопазването. Със статистика, манипулации и медийни лолобриджиди няма да променим, а още по-малко да скрием истината.

 51. 51 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1201 Гневно

  За какво са ни тия руснаци - над 370 000 починали от короната, пандемията бушува смъртоносно и сега, а ние максимално лесно и бързо да ги пускаме у нас?

  Уникално безхаберие на властта!

 52. 52 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  До коментар [#48] от "dejmos":

  Очаквам 10 -те русофобски трола да организрат денонощна охранапо Черно море. Да не се допускат руснаци/ рускини .С идването на руснаци навлиза путинизма
  ▪️▪️▪️▪️

  Чакай бе, недей да бързаш с охраната:)))
  Цар сия Руси, позволил ли на подани да напускат родината?:)

  "Чуждестранен агент"
 53. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  ""По отношение на един от най-големите пазари за туристическия бранш у нас - руския, процедурите са облекчени максимално", посочва външното министерство."

  Руските туристи са 5% от туристине в България , така , че те не са най-големия туристически пазар. Няма обективно основание към тях да има специални привилегии за даване на визи.

 54. 54 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Когато руските туристи в България започнат да генерират печалба за туристическия сектор, сравнима с парите, които Борисов подаряваше на Рассия, тогава може да се помисли за облекчение.

 55. 55 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Весело

  "Министерството на външните работи има готовност да започне веднага издаването на туристически визи, щом министърът на здравеопазването издаде заповед за това, съобщиха от пресцентъра му."

  Може би България е единствената държава в света в която издаването на визи за чужди граждани зависи от Министъра на Здравеопазването който да издаде заповед ЗА ТОВА...😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 56. 56 Профил на irp491050752
  irp491050752
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И кво като сте облекчи ли визите. Не махнете ли ПСР тестовете никой няма да дойде. Оставяте 500 000 българи без работа това лято по морето. 10 млр. Приходи и 3 млр. Данъци в хазната. Много сте загрижени за държавата и народа няма що!!!

 57. 57 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  "....че имаме системен проблем в здравеопазването. ....
  —цитат от коментар 50 на Мърмор

  Високата смъртност идва от мизерията - от мизерните доходи следват мизерни отчисления за здравеопазване, заради мизерните доходи пенсионери и роботници не ходят на лекар. Докторите от своя страна са умерзени от чиновническа паплач , която вместо да им служи както се полага за помощен персонал се изживява като техни господари и ги унижава.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 58. 58 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1436 Весело

  Когато руските туристи в България започнат да генерират печалба за туристическия сектор, сравнима с парите, които Борисов подаряваше на Рассия, тогава може да се помисли за облекчение.
  —цитат от коментар 54 на авторът


  Хамериканците ще генерират ,поне още 4 милиарда за самолети от Виетнамската воина и безплатни бази. Те затова се пускат без визи ,по морето пълно с тях( а Баи Ганя с визи оди у Хамерика - щот е демократ ) !

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 59. 59 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Весело

  Повечко руски туристи доказано повишават нещастните случаи и случайните инциденти във военните заводи на посещаваните локации, особено тези, които работят за износ в полза на определени страни ! Питайте за подробности чехите......

 60. 60 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2635 Любопитно

  До коментар [#53] от "tacheaux":

  Руските туристи оценяват качеството на услугата колкото свиня разбира от кладенчова вода. Затова са любимци на нашите браншовици.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  До коментар [#1] от "fpyyh":

  Как да не спадат, те хората си умират и така спадат.

 62. 62 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#29] от "Tzar Vova Josei-ki":
  Колега, нека аз пък да постна новина от преди два-три дни за ..източните ваксини(Спутник и Синофарм) от членката на ЕС Унгария:
  https://abouthungary.hu/news-in-brief/gulyas-more-would-have-died-without-vaccines-from-the-east
  Gergely Gulyás, Head of the Prime Minister’s Office, said Hungary would be “much worse off” and “significantly more people would die” had the government not purchased vaccines from the East.....Regarding the Hungarian research into the vaccines accredited in the country, Gulyás said the results will be published at a later date. At the moment, Sputnik V seems to be the most effective of all, and “Sinopharm seems better than Pfizer”, he said...

 63. 63 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1859 Любопитно

  До коментар [#52] от "putinxujlo":

  Руснаците които искаха да идват в България си купиха имоти тук. Това главно висши военни и държавни чиновници с прилични заплати. Останалите руснаци , или нямат пари за "путьовки" /терминът няма връзка с Путин/, или ходят на скъпи куроти на запад , или предпочитат Турция и Гърция и Хърватска. Но за туризма ни има други неприятни следствия "руският имотен бум": руските собственици на имоти в България, са загубени като гости на хотели , купуват храна главно от бакалиите и ходят рядко на ресторанти. Но това не е всичко , отдават имотите си на други руснаци през сезона, с което засилват още горните две тенденции. И накрая , като собственици на имоти , те не се водят туристи , което изкривява статистиката за броя посещения от Русия. Иначе пада голям рев че няма руски туристи... В много от другите изт. европейски страни се позволяват продажби само на граждани от Европейския съюз... Но спирам до тук, че ще ме изкарат русофоб...

 64. 64 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#56] от "irp491050752":
  Относно изискванията за тестове... Ето какво решение са взели в Черна Гора за туристите от Русия, Беларус, Украйна и Северна Македония:
  https://www.kommersant.ru/doc/4782506
  ........Об отмене всех ограничений на въезд для россиян (а также граждан Украины, Белоруссии и Северной Македонии) объявил черногорский министр финансов Милойко Спаич. «Рады сообщить вам, что для посещения Черногории в туристический сезон-2021 для граждан Российской Федерации, Республики Беларусь, Украины и Северной Македонии будут сняты все ограничительные меры, в том числе ПЦР-тестирование,— сообщил он в понедельник вечером в Twitter на русском языке.— Черногория остается вашим надежным направлением и в этом году!»....

 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#63] от "fkm26555709":В много от другите изт. европейски страни се позволяват продажби само на граждани от Европейския съюз.
  >>> Сигурно сте прав. Във Финландия обаче не е така и най-голям процент от чуждите граждани купувачи са от Русия:
  https://myfinlandia.ru/pmzh/nedvizhimost-v-finlyandii-kak-kupit-bez-posrednikov.html
  Един от мотивите за купуване на недвижимост за руски граждани там била възможността да получат многократни шенгенски визи:...Владение недвижимостью в стране не является основанием для получения вида на жительство или гражданства, но является дополнительным преимуществом при рассмотрении заявки и вынесении решения. А вот шансов получить шенгенскую мультивизу будет больше, если заявитель имеет в собственности жилье в Финляндии.....
  Споменах Черна гора. Там също купуват често квартири. Между другото процентът на руските туристи там през 2019 е бил 25%.

 66. 66 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#62] от "тулса":

  Сега на ден в Унгария умират два пъти повече от Ковид от България. Какво ли щеше да бъде ако си нямаха супер-ефективните Спутник и Синофарм.

 67. 67 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1539 Гневно

  Другите гонят руснаците, а ние ще улесняваме тая измет да идва в България!
  Отврат!!!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 68. 68 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 731 Неутрално

  В САЩ към момента има 87 милиона души ваксинирани с две дози. От тях са се заразили повторно с ковид 0,008%

  —цитат от коментар 31 на koz

  Заразяваш се с корона вирус, но се разболяваш от ковид. Та, заразени или разболели са тези 0,008%?
  —цитат от коментар 43 на MyTwoCents


  Пардон, да се чете без "повторно".
  В САЩ към момента има 87 милиона души ваксинирани с две дози. От тях са се заразили с ковид 0,008%

  P.S. Ако беше прочел линка, щеше да ти е ясно.

 69. 69 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Коронавирус БГ
  Данните от нощес.
  Продължава намаляването на броя на откритите новозаразени. Още обаче сме далече от януарското дъно. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  ...
  25-31.1 -562
  ...
  1-7.2 – 712
  ...
  8-14.2 – 849
  ...
  15-21.2 – 998
  ...
  22-28.2 – 1482
  ...
  1-7.3 – 1896
  ...
  8-14.3 – 2607
  ...
  15-21.3 – 3552
  ...
  22-28.3 – 3619
  ...
  24-30.3 – 3669 /максимум/
  ...
  29.3 – 4.4 – 3464
  ...
  5-11.4 – 2713
  ...
  12-18.4 – 2055
  ...
  19-25.4 – 1588
  20-26.4 – 1492

 70. 70 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Най-после и средният брой на починалите падна под 100! Но още сме далече от януарския минимум. Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  ...
  25-31.1 - 32
  ...
  1-7.2 – 41
  ...
  8-14.2 – 42
  ...
  15-21.2 – 33
  ...
  22-28.2 – 48
  ...
  1-7.3 – 60
  ...
  8-14.3 – 96
  ...
  15-21-3 – 105
  ...
  22-28.3 – 99
  ...
  29.3 – 4.4 – 126 /максимум/
  ...
  5-11.4 – 118
  ...
  12-18.4 – 111
  ...
  19-25.4 – 102
  20-26.4 - 98

 71. 71 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса не достигна също януарския минимум, т.е. спадането на настоящата вълна на епидемията върви по-бавно, отколкото на предишната. Впрочем, нарастването през февруари-март също вървеше по-бавно, без репродуктивното число да достигне 1,4-1,6 като през октомври-ноември.
  Репродуктивно число:
  10-20.1 – 0,74
  ...
  21-31.1 – 1,16
  ...
  28.1 -7.2 - 1,16
  ...
  4.2 – 14.2 – 1,14
  ...
  11.2 – 21.2 – 1,09
  ...
  18.2 – 28.2 – 1,27
  ...
  25.2 -7.3 -1,18
  ...
  4-14.3 – 1,26
  ...
  11-21.3 – 1,20
  ...
  18-28.3 – 1,05
  ...
  25.3 – 4.4 – 0,98
  ...
  1.4-11.4 – 0,87
  ...
  8-18.4 – 0,83
  ...
  15-25.4 – 0,85
  16-26.4 – 0,84

 72. 72 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Най-после НСи съобщи данните за общия брой на починалите през 15-тата седмица от годината:
  Период Починали 2020 Починали 2021 разлика Починали от ковид %
  4-10.1 ........2111 ........................2587 ................476 ........448 ....17,3
  11-17.1 .......2279 .......................2462 ................183 ........357 ............14,5
  18-24.1 .......2185 .......................2494 ...............309 .......337 ............13,5
  25-31.1 ......2393 .......................2428 .................35 ..............225 .............9,3
  1-7.2 ......2439 .......................2346 ...............-93 ..............286 ...........12,2
  8-14.2 ......2350 .......................2331 ...............-19 ..............293 ...........12,6
  15-21.2. ......2310 ......................2447 ..............137 ..............230 ............9,4
  22-28.2 ......2161 .............................2542 ..............381 ..............337 ...........13,3
  1.3 – 7.3.......2183 ............................2696 ..............513 .............423 ...........15,7
  8-14.3 .....2049 .....................2971 ....................922 .............671 ..........22,6
  15-21.3 .....2075 ............................3323 ..................1248 .............734 .........22,1
  22-28.3 .....2044 ....................3611 ..................1567 ............691 .........19,1
  29.3-4.4.....2082 ...................3955 ..................1873 ............879 ........22,2
  5-11.4 .....2041 ...........................3694 ..................1653 ............829 ........22,4
  12-18.4 ....2030 ...........................3632 .................1602 ............777 ........21,4
  От 4 .1 до 18.4 у нас са починали по предварителни данни 10787 души повече, отколкото през същия период на 2020 година, което е с 33% повече.
  Характерът на кривата на втората вълна е такъв, че спадането й до януарския минимум ще бъде през последната седмица на май. През периода на нейното действие /от 15 февруари насам/ ще са починали около 11,7 хиляди повече, отколкото през същия период на миналата година, от тях около 7,5 хиляди с регистриран ковид. https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W15.png

 73. 73 Профил на analizator1
  analizator1
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#58] от "Иван":

  Американците оставят след себе си най-развитите икономики: Япония, Германия, Тайван...
  Остава ли нещо след руснаците?!

 74. 74 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#73] от "analizator1":

  Където е текло пак си тече - Япония и Германия бяха развити страни и преди американците, ГДР и Чехия, които бяха развити страни и преди руснаците си останаха най-развитите страни и в СИВ, витрината на социализма.
  Първоначалната индустриализация на Тайван, Корея и Манджурия бе дадена от Япония, не от янките.

 75. 75 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#66] от "gianni":Какво ли щеше да бъде ако си нямаха супер-ефективните Спутник и Синофарм.
  >>> Забелязвам, че се правите на ироничен.:) Това, за по-голямата ефективност на двете "източни ваксини" , не съм си го измислил аз. Претенциите- към заявилите го официални лица и сайт. Да добавя и оценката преди дни на унгарските действия в борбата с епидемията на Ханс Клуге, регионалния директор на Международната здравна организация:
  https://abouthungary.hu/news-in-brief/who-director-meets-pm-orban-and-praises-hungarian-pandemic-response
  ....Kluge underlined that Hungary has had an exemplary vaccination campaign, adding that the vaccine should be seen as a life-saving tool and cannot be made a geopolitical issue

 76. 76 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#62] от "тулса":

  Ами, добре!
  Мустакатият чучко Коба, какво казваше?
  "Има изследвания - има недостатъци! Няма изследвания - всичко е перфектно!"

  Апропо... Има още по-ефикасна ваксина и от "Спутник-V" и от "Синовак" и от "ЕпиВакВектор"...
  Побързай да се вредиш за казахстанското чудо на чудесата - QazCovid-in!
  Бройките са ограничени!😉😉

 77. 77 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#75] от "тулса":


  Претенциите- към заявилите го официални лица и сайт. Да добавя и оценката преди дни на унгарските действия
  —цитат от коментар 75 на тулса


  Казаното на унгарско политическо лице против казаното от петима бразилски учени...
  Твое си е правото на кого ще повярваш!

 78. 78 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#58] от "Иван":Американците оставят след себе си най-развитите икономики: Япония, Германия, Тайван... Остава ли нещо след руснаците?!
  —цитат от коментар 73 на analizator1


  Ти сериозно
  Япония -Бомбардирана и превърната в метреса на УСА
  Германия -Бомбардирана и превърната в метреса на УСА
  Тайван - създаден от индивиди заграбили националните богатства на цял Китай и барикадирали се на остров.
  След Руснаците остава въоръжението - още БА е с тяхно оръжие , защото са ни били дали най добрите си оръжия , а не като УСА да ни пробутват самолети които цял свят сваля от въоръжение и то на цени по високи от тези за съвременни.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK