"Заради Вас стана не скандал, а бой" - как лични лекари получават COVID ваксини

"Заради Вас стана не скандал, а бой" - как лични лекари получават COVID ваксини

© Златина ЗехироваЛични лекари в София, които стоят с часове на опашка пред Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ), за да получат предвидените за тях ваксини срещу COVID-19, влизат в пререкания с охраната на институцията. Това се вижда от любителски видео-клипове, публикувани на 26 април на сайта на Националното сдружение на общопракткикуващите лекари в България.


Още преди дни министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов заяви, че е дал указания на здравната инспекция в София да изготви график, по-който общопрактикуващите медици да идват за ваксини, с цел да не се редят личните лекари часове наред на опашки. По всичко личи обаче, че засега това намерение не е реалност.


Не скандал, а бой


"Извинете, ако обичате, заради Вас стана не скандал, а бой! Слезте оттам, ако обичате!", това се чува от звука на едно от любителските видеа, а от кадрите е видно как няколко души се дърпат един друг. Част от тях са с хладилни чанти в ръце - показател за това, че са лични лекари или сътрудници в кабинети на общопракткикуващи медици.
Сюжетът се разиграва по всяка вероятност вчера, защото в неделя и понеделник в България пристигнаха около 159 хил. дози иРНК ваксини (на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна"), които се разпределят към Регионалните здравни инспекции в страната, а половината от тях се заделят за личните лекари и желаещите в техните листи.


Друго видео показва спор между хора от опашката за ваксини и мъж, за когото снимащата с телефона си твърди, че предрежда останалите чакащи. В ефира на Българската национална телевизия общопракткикуващият лекар Станислава Крайселска заявява, че, докато тя е чакала три часа на опашката, мъжът е пристигнал със служебна кола на Военномедицинска академия (ВМА) и "съвсем необезпокоявано тръгва да влиза с позволението на ведомствената охрана на РЗИ".


По обяд здравната инспекция в София разпространи съобщение, в което се твърди, че човекът от ВМА не е изпреварил останалите чакащи, защото "той взе ваксини за втора игла, които бяха предварително подготвени и нямаше нищо общо с личните лекари".


Защо без график


Лични лекари в страната получиха за първи път иРНК ваксини в началото на април, като още тогава се чакаше за препаратите часове наред. На 6 април в отговор на въпрос на "Дневник" представител на СРЗИ обясни, че график за получаване на ваксини в София не може да се изготви, защото общопрактикуващите медици са много, с различно работно време и координацията не би била възможна.


Дни по-късно обаче министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов обяви, че е разговарял с директора на здравната инспекция в София Данчо Пенчев все пак да се направи график, за да не се чака така дълго. Ангелов заяви и, че коли на МВР пък могат да доставят флакони до личните лекари в по-отдалечените от СРЗИ места.


Според разпространената позиция на институцията няма правомощия да прави график на общопрактикуващите лекари (ОПЛ): "РЗИ има правомощия единствено да информира, чрез подадените до нас e-mail адреси, личните лекари на територията на град София, че има налични ваксини и кога - дата и час, РЗИ ще има готовност за раздаването им, което и правим винаги".


В позицията на здравната инспекция се посочва още, че директорът е разговарял със съсловната организация на личните лекари, но до решение не се е стигнало. "Друг много сериозен проблем се явява и порочната практика един лекар да взима ваксини и за други ОПЛ, което забавя процеса", се посочва още в позицията на РЗИ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK