Конституционният съд отмени фирмените дарения за партиите, нужен е и таван

Конституционният съд отмени фирмените дарения за партиите, нужен е и таван

© Надежда Чипева, КапиталКонституционният съд (КС) обяви за противоконституционни всички законови разпоредби, които дават възможност на партиите да получават дарения от фирми, но не защото практиката е в разрез с Конституцията, а заради начина, по който е регламентирана в законодателството. Решението е взето единодушно, а КС се произнесе след като бе сезиран по въпроса от президента Румен Радев през 2019 г.


Възможността за финансиране на партии под формата на дарения от фирми бе променена и регламентирана в Закона за политическите партии и в Изборния кодекс след скандали през лятото на 2019 г. и след като бе намалена държавната субсидия от 11 до 1 лев за получен глас.


По начина, по който са формулирани текстовете обаче е възможно и фирми с държавно участие да даряват средства на политици за предизборните им кампании, а това е недопустимо. Освен това конституционните съдии са на мнение, че трябва да бъде въведен таван на даренията от фирми.
"Възможността за пряко или косвено финансиране на политически партии от държавата и общините извън определеното в закона бюджетно финансиране, е конституционно недопустимо", подчертават магистратите и припомнят, че законът позволява неограничени по размер частни дарения на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци, а това нарушава конституцията и изискването при изразяването на политическата воля на гражданите партиите да бъдат поставени в справедлива конкурентна среда.


"Системата на финансиране трябва да гарантира, че всички партии са в състояние да се съревновават при равни възможности, което осигурява политическия плурализъм и създава гаранция за ефективното функциониране на демократичните институции", подчертава в решението си Конституционният съд.


По въпроса за тавана за финансирането от фирми КС пише в решението си, че: "Допълването на публичното финансиране при равни за всички политически партии условия с частно финансиране, което е избирателно и без пределен размер, поставя политическия плурализъм под заплаха. То подрива равенството в политическите права на гражданите и възможността им свободно да формират и изразяват своята политическа воля".


Възможността партиите да получават дарения от юридически лица и търговци бе регламентирана през лятото на 2019 г. по инициатива на ДПС и след среща между представители на ГЕРБ с лидера на движението Мустафа Карадайъ и депутата и бизнесмен Делян Пеевски. С подкрепата на ГЕРБ, ДПС, "Атака" и "Воля" отпадна забраната, действала до тогава, за дарения за формациите от юридически лица.


Това стана, след като по инициатива на премиера Бойко Борисов и след напрежение между коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" държавното финансиране за политическите партии бе намалено от 11 на 1 лев на глас на последните парламентарни избори. Предложението бе подкрепено от мнозинството гласували в инициирания от "Шоуто на Слави" референдум.


След като в средата на юли 2019 г. парламентът отхвърли ветото му, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради финансирането на партиите от бизнеса.


Искането на държавния глава бе да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за политическите партии и от Изборния кодекс, които регламентират даренията на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK