В "12 без 5" кабинетът в оставка е решил да даде на концесия и плажа край устието на Велека

Плажът при устието на р. Велека

© Вера Стаевска, Личен архив

Плажът при устието на р. ВелекаС решение от последното си заседание на 14 април т.г. кабинетът в оставка е взел решение да отдаде на концесия за 15 години плаж "Устие на р. Велека" до с. Синеморец. Това става ясно от публикация в Държавен вестник, направена на 23 април, след като Народното събрание наложи мораториум върху актове на правителството в оставка. В момента плажът е сред малкото по Черноморието, който с договор до 2022 г. се управлява като проект за екологичен и природосъобразен туризъм.


Аргумента, с който министърът на туризма Марияна Николова е предложила плажът да бъде отдаден на концесия, е там да се осигурят водно спасяване, здравно и медицинското обслужване, както и санитарно-хигиенно поддържане. В същото време с договор от 2017 г. плажът е даден под наем на компанията "Уиндис", която го развива с минимално въздействие върху околната среда. С отдаването на плажа на концесия


този договор ще бъде предсрочно прекратен.
Решението на кабинета в оставка е поредното от цяла серия, с които очевидно се осигуряват концесионни права за нови стопани на плажовете по Черноморието за следващите 15 - 20 години. Проблемът е, че голяма част от плажовете, които сега правителството в оставка смята да отдаде на концесия, имат наематели с действащи договори. Точно по тази причина сегашният стопанин на плажа до Синеморец - дружеството "Уиндис", смята да обжалва решението за предстоящата процедура по концесионирането му.


В становище, разпространено в началото на седмицата, от компанията отбелязват, че то е взето "на базата на немотивиран, необективен и подвеждащ доклад на Министерството на туризма", както и че решението за откриване на концесионна процедура е обнародвано на 23 април - след като вече бе наложен


мораториумът върху действията на правителството в оставка.


"Морски плаж "Устие на река Велека" попада в територията на Природен парк "Странджа", в границите на "Натура 2000", като е един от малкото, които се стопанисват по природосъобразен начин", е записано в становището. В момента "Уиндис" стопанисва плажа на основание на споразумение с Министерството на туризма от 16 декември м.г., а срокът за наемането му е удължен до 11 ноември 2022 г.


Въпреки това обаче в аргументите за предприемането на процедурата за концесиониране на плажа е записано, че нейната цел е "част от морски плаж "Устие на р. Велека" да бъде обезпечен със задължителните по Закона за устройство на черноморското крайбрежие водно спасяване, прилежаща акватория, здравно и медицинско обслужване, санитарно-хигиенна поддръжка, както и с предоставяне на


"услуги от обществен интерес".


Според становището на сегашните наематели на плажа в тази обосновка умишлено е пропуснат фактът, че съгласно договора от 2017 г. те и към момента осигуряват всички тези задължителни дейности.


При това, за разлика от направеното предложение за концесиониране само на част от плажа, в момента те се прилагат на цялата му територия. Недоумение буди и фактът, че според публикуваното решение на Министерския съвет бъдещият концесионер на плажа ще плаща минималната сума от 12.2 хил. лв. на година, докато наемът, плащан в момента от "Уиндис", е над 14 хил. лв. Таз сума се индексира всяка година и предплатеният наем за предстоящия летен сезон е вече 15.4 хил. лв. без ДДС.


Взетото и вече обнародвано решение на Министерския съвет в началото на подготовката за летен сезон 2021 представлява за нашето дружество изключителна


икономическа вреда,


пише в становището на "Уиндис". От компанията твърдят, че край устието на Велека са изградени медицински пункт, пет оборудвани спасителни поста, тоалетни с прилежаща инфраструктура. Назначени са спасители и медицинско лице, а предстои и подновяване на договорите с община Царево и ВиК - Бургас, за извозване на сметта и отпадните води.


Абсурдът на ситуацията, в която е поставен наемателят на плажа, е и в това, че ако изброените дейности, изисквани по Закона за устройство на черноморското крайбрежие, не бъдат изпълнени преди началото на предстоящия туристически сезон, това ще е фактическо нарушение на договора за наем, което ще е и предпоставка за неговото прекратяване.


Плажът край устието на р. Велека попада в територията на Природен парк "Странджа", в границите на "Натура 2000", и е част от едноименната защитена местност.


Реализацията на


проекта "Велека"


започва през лятото на 2017 като модел за екологично и социално отговорен бизнес, алтернативен туризъм и доброволческата дейност в сферата на екологията, планинското и водното спасяване. Основната цел е постигането на баланс между опазването на природата и използването на ресурсите й.


В рамките на проекта са изградени пътеки, които отклоняват потока от посетители встрани от дюните, ограничено е и движението на моторни превозни средства по плажа. Екипът му организира почиствания на труднодостъпни места от пластмасови и други отпадъци в района на Папийското дере между с. Варвара Ахтопол, местност "Заставата", плажове Липите и Листи край Царево. Сегашните наематели на плажа всяка година организират и международния фестивал на хвърчилата и джаза - "Велека кайт и джаз фест".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK