Столичната община продава минералната вода по-евтино от чешмяната

Столичната община продава минералната вода по-евтино от чешмяната

© Георги КожухаровСтоличната община дава минералните води от осем извора в Софийското поле на потребители доста по-евтино от чешмяната вода. Това стана ясно от доклад на Тома Белев, общински съветник от "Демократична България" пред комисията по бюджет и финанси. Той предложи общината да вдигне таксата като изравни двете цени, но предложението бе отхвърлено от ГЕРБ-СДС.


Таксата, която се плаща по действащата тарифа на общината за минерални води за питейно-битово водоснабдяване, което включва и бутилиране, с температура до 30 градуса, е 0.90 лева за куб.м (или 1000 л). Абонатите на "Софийска вода" плащат само за доставка на същия обем чешмяна вода 1.53 лева. Към тази сума се добавя пречистване и отвеждане на отпадъчни води и цената става 2.44 лева за куб.м.


Действащата тарифа за таксите за минерална вода е приета от Столичния общински съвет (СОС) през 2016 г. Тогава държавата прехвърля безвъзмездно за ползване на Столичната община осем минерални извора за срок от 25 години. Това са "Център", "Баталова воденица", "Лозенец", "Овча купел", "Надежда", "Свобода", "Панчарево" и "Железница". В списъка не са включени изворите в Горна баня и Банкя, които са дадени на концесия от Министерството на околната среда и водите.
В тарифата на общината таксите за минерална вода, когато е за "профилактика в обекти, които не са лечебни заведения", като къпални, басейни, аквапаркове, са още по-ниски: 0.40 лева/куб.м при температура на водата до 30 градуса, 0.50 лева/куб.м - до 50 градуса и 0.60 лева - над 50 градуса.


Потребители на топлите води от осемте извора, предоставени на общината, са обекти като развлекателния комплекс с аквапарк "Възраждане" - 34 690 куб.м годишно, Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация "Овча купел", която не работи - 45 386 куб.м годишно, Централната минерална баня, която също не работи, както и частни фирми. Например две от тях са получили разрешение да ползват топлата минерална вода от извор "Тунела" в Панчарево. Едната - "Венцислав Василев 2001" ООД, държи обществената баня там и черпи 15 768 куб.м годишно, другата - "М.К.77" ЕООД, има център за релакс с минерален басейн и получава 12 742 куб.м годишно по тарифата на общината.


"Тази тарифа е от 2016 г. и за това време всички цени са се променили. Не може таксите, които взима Столичната община от потребителите да са различни спрямо другата форма, по която общината доставя питейни води - като концедент на "Софийска вода".


С този мотив Белев предлага минералните води до 30 градуса да се плащат на общината от потребителите на цени, равни на тези за доставка на "Софийска вода" - по 1.53 лева/куб.м, а не по 0.90 лева, както е сега. По този начин общината ще получава малко по-големи приходи и те ще могат да се ползват в тази кризисна година, добави Белев.


При гласуването в комисията предложението беше отхвърлено от представителите на ГЕРБ-СДС, а от БСП се въздържаха. "От доклада (на Тома Белев) не се убедих, че са налице обстоятелства, които обуславят увеличаване на таксите. Използваното сравнение с цените на "Софийска вода" няма как да се вземе предвид, защото концесионерът е задължен да поддържа ВиК-мрежата и да подобрява качеството на услугата и разходите се остойностяват", възрази Георги Георгиев от ГЕРБ, който е председател на бюджетната комисия на СОС. Държавната тарифа с такси за същата дейност са по-ниски от тази на Столичната община, добави той.


Чрез по-ниските такси на тарифата за ползване на минералните води в София спрямо питейната чешмяна вода, може да се окаже, че се извършва "непозволена държавна помощ", отбеляза Белев. Държавата само е предоставила на общината да ползва осемте находища.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на okw56646634
  okw56646634
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Тогава да намалят цената на чешмяната.

 2. 2 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Кога ще има съд за долните мутри (според мнозина), позволяващи това?

 3. 3 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Кой и кога ще спре да ужажда на концесионера най-накрая?
  Уж го продадохме, за да има отчетност, а парите изтичат. Уж трябваше да има инвестиции, а реално няма такива, само лаене за вдигане на цената със съответното вдигане .
  1.Кога ще ги видим тези инвестиции,които трябваше да се случат?
  2.Кога ще спрат да се държат като все едно водата те са я пик@ли а не е национално обогатство?
  3.Кога ще започнат да си оправят ремонтите като хората, там-където копаят
  4.Кога ще вкарате закон да се асвалтира цялата улица, ако се разкопае? СЪщото се отнася и за строителчетата, когато копаят за парно, ток и какво ли не.
  искаш да копаеш, добре, асвалтираш с чисто нов асвалт цялата отсечка с гаранция 10 години!

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Грамотно уреждане на наши хора. На много тънки пари. С изключение на лечебното заведение.

 5. 5 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 855 Весело

  Тази статия е голяма тъпотия! Само ще кажа на Тома и Максим, че софиянци ако ходят с кофите да си наливат вода от язовир "Искър" със сигурност ще им е по-евтина!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 6. 6 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Корупция - второто име на Гроп!!!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  По принцип корупцията и доенето на "държавата" (данъкоплатеца всъщност) е във всички сфери в България. Статията обаче е много танденциозно (и глупаво) написана.
  Първа тъпотия: "Таксата, която се плаща по действащата тарифа на общината за минерални води за питейно-битово водоснабдяване, което включва и бутилиране...."
  Излиза, че общината бутилира водата и я продава на концесионерите в бутилки.....
  Втора тъпотия: Сравняват таксата за коннцесията на вода извираща от земята и неструваща нищо на общината със таксата за вода която крайният потребител плаща на софийска вода, която включва доставка до дома (поддръжка на водопроводнамрежа) обеззаразяване и доколкото знам поддръжка на водохранилища.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  "Оди пеш, бе" в друг вариант.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 11. 11 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 607 Неутрално
 12. 12 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това стана ясно от доклад на Тома Белев, общински съветник от "Демократична България" пред комисията по бюджет и финанси. Той предложи общината да вдигне таксата като изравни двете цени, но предложението бе отхвърлено от ГЕРБ-СДС.
  ____________________________________________________________

  Естествено няма как да стане, ДБ искат да ни бъркат директно в джоба, щото дигането на цената на минералната вода при общината означава директно поскъпване на ВСЯКА БУТИЛКА в магазините!

 13. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#7] от "Елисавета Берова":

  типично за гербаджиите, крадем каквото можем

 14. 14 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 855 Весело

  До коментар [#7] от "Елисавета Берова":


  До коментар [#8] от "George Svinarov":

  Статия от типа "уууууу ГЕРБ" на ниво подходящо на умния и красив електорат за да му поддържат висок революционен дух.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  Мафията не купува минерална вода, тя я придобива.

 16. 16 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4738 Любопитно

  Като има кой да плаща защо да не продават?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3833 Неутрално

  И спряха всички чешми в центъра, че водата там е безплатна, да купуват от заведенията наблизо.

 18. 18 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Поредната лъжа на умните красивите и зелените .... Сравняване на ябълки и круши .... Ако искат да са коректни , трябва да кажат колко струва водата от Язовир искър на Софийска вода , а тя е 4 стотинки на кубик и да се сравнява така цената... ....

 19. 19 Профил на turanagasan
  turanagasan
  Рейтинг: 228 Неутрално

  глупава статия. в столицата има и десетки сондажи, които плащат 150 пъти по-малко на кубик от цената на Софийска вода. доколкото съм запознат сондажната вода е 0,01 лв на кубик.
  но това са нормални неща. бизнес модела на битовото водоснабдяване е съвсем различен. хубаво е да има какъвто и да не концесионер, защото повечето минерални води в страната просто изтичат.

 20. 20 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 977 Любопитно

  Морската вода е още по-евтина, чакам статия по въпроса.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 21. 21 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Имайте предвид, че у нас има много минерална вода и тя не ползва канализационната мрежа за да е скъпа. Просто ако няма концесионер ще си тече без да я плаща никой. Редно е тези концесии да се дават на търгове.

  Много хитър
 22. 22 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Несполучливо сравнение. Ми цените при извора е нормално да са по ниски от тези на доставената вода по мрежата до крана в къщи.
  Отделна е темата за понижаване на загубите по мрежата.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 23. 23 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Имайте предвид, че у нас има много минерална вода и тя не ползва канализационната мрежа за да е скъпа. Просто ако няма концесионер ще си тече без да я плаща никой. Редно е тези концесии да се дават на търгове.
  —цитат от коментар 21 на Кум Лисан


  Точно канализацията се ползва, предполагам минава и през пречистване. Понеше не са монтирани водомери на канализацията, ползвателите на минерална вода минават метър за отвеждане и пречистване.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 24. 24 Профил на Елисавета Берова
  Елисавета Берова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Естествено няма как да стане, ДБ искат да ни бъркат директно в джоба, щото дигането на цената на минералната вода при общината означава директно поскъпване на ВСЯКА БУТИЛКА в магазините!
  —цитат от коментар 12 на Дария Колев


  На "автентично десните" тези прости пазарни принципи не са им понятни. Като видни "бизнесмени" и "корифеи" в икономиката, те са твърдо убедени, че ако увеличат таксата на една бутилираща компания, то веднага ще бръкнат в джоба на кръвопиеца-империалист, а не в джоба на крайния потребител, който ще плати увеличението.

  Ох, това с "кръвопиеца-империалист" май беше от "идеологията" на БКП. Грешката е напълно вярна.

 25. 25 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1022 Весело

  До коментар [#12] от "Дария Колев":

  Моме неграмотна

  1000л = 0.90 лв плаща концесионер на столичната община
  1.5л бутилка в магазин 0.90 лв

  вдигане на цената от 0.90 на 1.53 лв за 1000 литра колко точно ще повиши цената в магазина на бутилиранта вода ????

 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Мисля, че е време Фандъкова и нейното мнозинство в СОС да заемат мястото на Крусев на подсъдимата скамейка.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27 Профил на Miroslav Ivanov
  Miroslav Ivanov
  Рейтинг: 18 Весело

  Интересно ми е да видя къщата на Георги Георгиев! :-)

 28. 28 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 891 Любопитно

  Давам 3 лева за кубик минерална вода , може от Горна Баня или Банкя .
  Дали ще ме огрее ?

 29. 29 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дария Колев":

  Има много други минерални води извън Софийската които можеш да си купуваш. Всички "вдигат", а ти "Дигаш"

 30. 30 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Те и частните имоти на свои хора продават предварително по 8 лева кв метър .....до кулите на гришата И Софарма и до спирката на метрото ...капути и путки сплескани е това ако не е свинщина 8 лева на квадратен метър и то на три инстанции на АДМ съд то велтер или линолеум струва повече

 31. 31 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Исках да кажа ,че с подписа на Бойко Борисов като кмет ни беше харизан имота на частна фирма без обещетение и без изобщо предизвестие ,съседите ни се обадиха и ни предупредиха че са ни заградили и копаят в имота и след десет години загубени дела и с последствия за нас и с плащане на огромни хонорари на адвокатите на крадците на имота ни ни обещетиха в последствие с 8 лева на кв метър ...такова крадене е сте за дълго за затвора

 32. 32 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#7] от "Елисавета Берова":


  Изключителна "компетентност" при умнокрасивите - както винаги! За питейната вода плащаме за пречистване, довеждане, отвеждане, поддръжка на мрежата, а минералната просто извира и се ползва. Ако не я ползват концесионерите, тя просто ще изтича неизползвана. В Банкя, където си пълня редовно вода, чешмите си текат денонощно - без значение пълни ли някой в момента или не. Тези псевдо-зелени скоро ще поискат да плащаме и за въздуха, който дишаме.
  —цитат от коментар 7 на Елисавета Берова


  Абсолютно права сте , но това не може да го обясните на хората от "уравновиловката"........

 33. 33 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#31] от "frankfurtski":

  Заедно с прокурорите съдиите ,дето сега от захранване изглеждат комично и от трите инстанции как не ви е срам да се търкалят по жълтите павета

 34. 34 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Делото в началото беше срещу кмета Бойко Борисов и няма да забравя прокурора ,който нарочно пелтечеха и нищо му не се разбираше за да не се запише нищо по делото....егати крадците и съдията и той се направи на ударен и прекрати делото ,щото ГЕРБ беше гласувал административните дела да се гледат на само първа инстанция...

 35. 35 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Делото в началото беше срещу кмета Бойко Борисов и няма да забравя прокурора ,който нарочно пелтечеха и нищо му не се разбираше за да не се запише нищо по делото....егати крадците и съдията и той се направи на ударен и прекрати делото ,щото ГЕРБ беше гласувал административните дела да се гледат на само първа инстанция...

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  А в провинцията, хем минералната скъпа, хем чешмяната.

 37. 37 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Минералната вода винаги е била мутренски бизнес в целия свят. А и в държавата на мутрите няма как да бъде друго.

 38. 38 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#25] от "Quo Vadis?":

  И аз много се ядосвам на такива утайки.
  Да не можеш да прочетеш информация и да направиш изводи на база на нея е ебаси и падението, като маймуна, ама от по-тъпите.

  Цена на 1000 литра - 90 стотинки.
  Цена на 0.5л минерална вода в някое кафе на центъра - 2 лева.

  С колко точно цената на сурвината допринася към крайната цена на продукта - всеки би трябвало да може да сметне. И ако след сметката стигне до извода, че това ще покачи цената в магазина... ъх..

 39. 39 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 672 Весело

  Хммм... където да бутнеш ГЕРБ и Борисов, смърди на мутри и корупция та не се трае. По принцип моного харесвам старите български поговорки, не че няма какво да коментирам, но има една стара сентенция „когато фактите говорят и боговете мълчът“, но това не се отнася до серлският тарикат от Банкя, който освен Винету 1 и 2 част друго не е чел, дори и не знае, че има Конституция на РБ. Та за цената на водата „не е луд този който яде баницата, а този който му я дава.“
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  Има хора, които пишат това което знаят, аз съм от другите, тези които знаят това което пишат.
 40. 40 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тиквочището: "Нашата чушмяна вода е най-добра в цяла Европа"

 41. 41 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Да, ама минералната вода си е кристално чиста,
  а пък чешмяната е пълна с всевъзможни мъниста.

 42. 42 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 472 Неутрално

  [quote#23:"Корки"][/quote]

  Коя точно канализация се използва? Ако имаш предвид няколко тръби с направена инсталация за точене, това не е канализация. Не знам някъде в София да тече минерална вода през мрежата на Софийска вода.

  Много хитър
 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  [quote#23:"Корки"]
  —цитат от коментар 42 на Кум Лисан
  Коя точно канализация се използва? Ако имаш предвид няколко тръби с направена инсталация за точене, това не е канализация. Не знам някъде в София да тече минерална вода през мрежата на Софийска вода.[/quote]

  Минерален басейн Възраждане къде изхвърля отпадъчната вода?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 44. 44 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дария Колев":

  А защо тази вода да не се отвежда до чешми из целия град. Достъпна безплатно за всички жители. Такова решение е приложено в Париж.

  Очевидно концесионната такса е нищожна.

 45. 45 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Изключителна "компетентност" при умнокрасивите - както винаги! За питейната вода плащаме за пречистване, довеждане, отвеждане, поддръжка на мрежата, а минералната просто извира и се ползва. Ако не я ползват концесионерите, тя просто ще изтича неизползвана. В Банкя, където си пълня редовно вода, чешмите си текат денонощно - без значение пълни ли някой в момента или не. Тези псевдо-зелени скоро ще поискат да плащаме и за въздуха, който дишаме.
  —цитат от коментар 7 на Елисавета Берова


  Типично за гербер непознаване на материята, чули - недочули, но с мнение. Ако не знаете цената на доставката и на пречистването са отделни компоненти в стойността на услугата и се регулират. По Вашата логика, трябва всеки да може да ползва Вашият гараж безплатно, защото като излезете с колата така или иначе ще стои празен. Аналогиите са проста работа, но не чак толкова проста, както я мислите.

 46. 46 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Това стана ясно от доклад на Тома Белев, общински съветник от "Демократична България" пред комисията по бюджет и финанси. Той предложи общината да вдигне таксата като изравни двете цени, но предложението бе отхвърлено от ГЕРБ-СДС.____________________________________________________________Естествено няма как да стане, ДБ искат да ни бъркат директно в джоба, щото дигането на цената на минералната вода при общината означава директно поскъпване на ВСЯКА БУТИЛКА в магазините!
  —цитат от коментар 12 на Дария Колев


  Да - с около 0,00066 лева на литър, т.е. като си купите бутилка от 10 литра ще Ви бръкнат в джоба с половин стотинка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK