Велика сряда - денят на предателството

Снимката е от специализирания сайт <a href="https://www.pravoslavie.bg/%d0%a6%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b0/%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d1%80%d1%8f%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%bb%d0%b7%d0%b8-%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%be-%d0%be%d1%82%d1%87%d0%b0%d1%8f%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b8-%d0%bd%d0%b0/" target="_blank">"Православие"</a>

Снимката е от специализирания сайт "Православие"Днес е Велика сряда - денят от Страстната седмица, посветен на строг пост, в който църквата припомня за предателството на Юда и призовава към покаяние. В този ден се припомня за разкаялата се грешница, която изляла съд драгоценно миро върху Иисус.


Жената успяла да влезе в дома на Симон Прокажени, където бил Христос с учениците си. Тя носела алабастрен съд с миро, за да засвидетелства почитта си към него. В бързината да не ѝ се пречи на доброто намерение тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Някои от апостолите възроптали, че е било по-добре мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. Но Христос отвърнал да не я смущават, защото помазвайки го, тя го подготвя за погребението му, а усърдието ѝ ще се разгласи по цял свят.


Според евангелския разказ в деня, когато грешницата умила със сълзи краката на Спасителя, било извършено и най-голямото предателство - Юда Искариот, един от учениците на Иисус, отишъл при юдейските първенци от Синедриона и се уговорил с тях да им го предаде срещу тридесет сребърника.
За втора поредна година църковните празници около Великден ще бъдат отбелязвани различно от обичайното заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в България.


Храмовете ще са отворени и в тях ще текат служби, но влизането е при спазване на строги правила. Миряните трябва да спазват дистанция от 1.5 м. и да носят маски. Препоръчва се да не се докосват и целуват икони. Свещенослужителите трябва да носят маски, освен по време на служение. Където е възможно, трябва да се осигурят коридори, за да не се срещат влизащите и излизащите.


Властите призоваха Светия Синод да намали времетраенето на службите, а миряните - да избягват ходенето в храмовете, особено в най-натоварените часове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK