Скопие изрази готовност за преговори "веднага", но и разбиране за ситуацията в София

Македонският президент Стево Пендаровски с еврокомисаря за разширяването Оливер Вархей

© European parliament (audiovisual service)

Македонският президент Стево Пендаровски с еврокомисаря за разширяването Оливер ВархейМакедонският президент Стево Пендаровски обяви, че страната му е готова незабавно да се върне на масата за преговори, за да реши спора с България и да може да започне диалога с Европейския съюз.


По време на срещи с европейски представители обаче Пендаровски, цитиран от МИА и македонски издания, каза и че съзнава политическата ситуация в София, която не дава възможности са вземане на сериозни решения.


Пендаровски използва случая и за да призове София да излъчи собствен специален пратеник за диалога със Северна Македония, какъвто има и Скопие в лицето на Владо Бучковски. Това е идея, която наскоро изрази и евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк, също участник в срещи с президента. "Само от България" зависи да назове такъв представител като предпоставка за подновяване на диалога, каза още държавният глава.
Самият Кючюк е цитиран с думите си за МИА, че в общи линии е известно, че че ще има нови парламентарни избори в България, а това значи и отлагане на началото на преговорите със Северна Македония. "Не остана време до края на португалското председателство (31 юни, в този срок имаше надежди от Скопие за решаване на проблема с България - бел. ред.) и трябва да бъдем подготвени за този сценарий."


"В този момент не ми изглежда реалистично България да приеме и трябва да се работи за това да се реши двустранният проблем с намаляване на националистическата реторика от двете страни."


Илхан Кючюк,,

евродепутат


Македонският президент повтори, че "червените линии", поставени от Северна Македония да не се преговаря за идентичност, не трябва да са част от диалога.


България също има условия, заради които блокира македонския път към Първата междуправителствена конференция (същинско начало на преговорите с ЕС) и които иска да са част от преговорната рамка. Това са използването на термина "официален език на Република Северна Македония", създаване на пътна карта за изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 г. и гаранции, че Северна Македония се отказва от всякакви претенции за македонско малцинство на българска територия.


Отвъд "червените линии" Северна Македония би разговаряла за "всички отворени въпроси", каза Пендаровски, който се среща още с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, върховния представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря за разширяването Оливер Вархей.


Той посочи, че спорът с България е бил основният акцент в разговорите му и получил "силна подкрепа за начало на преговорите".


"Проблемът е в това - и всички го установихме, - че изборите в България завършиха без ясен победител и според последната информация е възможно българите да отидат на нови предсрочни парламентарни избори," продължи Пендаровски, изтъквайки, че служебен кабинет едва ли ще има легитимността, нужна, за да навлиза в тези въпроси. Той и преди е бил скептичен към идеята, че парламентарните избори ще решат проблемите в спора.


В "Туитър" еврокомисар Вархей написа след срещата, че е изтъкнал поддръжката за начало на преговорите на Северна Македония, но и че е важно двете държави "да намерят взаимно приемливо решение".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK