Прокуратурата свърза руски агенти с отравянето на Гебрев и 4 взрива в складове

На брифинга за журналисти прокуратурата не даде възможност за въпроси от журналисти.

© Прокуратура на РБ

На брифинга за журналисти прокуратурата не даде възможност за въпроси от журналисти.Шестима руски граждани са пребивавали на територията на България около датите на взривовете през последните години, свързани с ЕМКО и оръжейния търговец Емилиян Гебрев както и около датите на опита за отравянето му с вещество от вида "новичок". Има и сходство по 4 от случаите на взривове в складове и заводи за производство на взривни вещества, оръжия и боеприпаси през последните 10 години в България.


От ЕМКО разпространиха опровержения вчера и днес след брифинга на прокуратурата, като обвиниха институцията в лъжа.


Целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на съвместен брифинг с административния ръководител на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, на който присъстваше и главният прокурор Иван Гешев. След изявлението не бе дадена никаква възможност за въпроси от журналисти.
Във вторник обаче, компанията на Емилиян Гебрев разпространи съобщение, в което изрично казва, че два от инцидентите, за които днес говори прокуратурата, нямат нищо общо с нея: "В частност, липсват отговори на въпросите около взривовете във ВМЗ "Сопот" на 21 март и 15 април 2015 г., които по онова време бяха квалифицирани от официалните български органи като "саботаж". Тези взривове също нямат нищо общо с ЕМКО."


От изявлението на прокуратурата се разбра, че става дума за 4 случая, при които разследващите са установили сходство в начина на извършването им - с пожар, по време на който хората в обекта са евакуирани и няма жертви и пострадали, а по време на гасенето им се извършва дистанционна детонация на взривните вещества в складовете и заводите.


Милева обясни, че първият случай е от 12 ноември 2011 г. край с. Ловнидол, когато е взривен склад, собственост на ЕМКО. Унищожено е било значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за грузинското Министерство на отбраната. Собственикът на търговските дружества, чиято продукция е била съхранявана в засегната складова база, е българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев.


Вторият случай е от 2015 г., когато край село Иганово е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот. "Част от унищожената продукция, по информация на Министерство на икономиката, също е собственост на търговско дружество ЕМКО", посочи Милева.


Третият случай отново е от 2015 г., когато в цеха за производство на боеприпаси в Иганово на ВМЗ-Сопот, избухва взрив.


Тя обясни, че на 31 май 2015 г. в сградата на бившия Институт по специална техника в София при пожар, който се разследва по друго досъдебно производство, са изгорели събраните доказателства по делото за взривовете в складовете на ВМЗ-Сопот. Според експертизата пожарът не е възникнал в резултат на самозапалване.


Четвъртият случай е от 2020 г. край Мъглиж, когато е взривен склад за каспулдетонатори и капсулвъзпламенители на завод "Арсенал" в Казанлък. Милева припомни, че "Арсенал" представлява стратегически обект, от значение за националната ни сигурност.


"При четирите произшествия се наблюдават сходства, които в същото време ги отличават от останалите случаи на взривове на складове, през същия период, сочи експертиза на СОБТ. И при четирите случая при изследване на местопроизшествията не са установени конкретни причини, довели до взривовете", обобщи говорителят на главния прокурор.


"В разследваните случаи има предхождащ пожар, като работната версия е, че целта на предизвикването на пожара е намиращите се наблизо хора - да се оттеглят. Предполага се, че времевият период, необходим за потушаване на пожарите, е използван за дистанционно задействане на зарядите", обобщи Милева и обясни, че при нито един от инцидентите не е открита техническа неизправност или друга причина за възникване на пожарите.


"И при четирите взрива, унищожената продукция е била предназначена за Грузия и Украйна. Всеки един от взривовете е бил обект на разследване от съответните прокуратури в България. С оглед идентичността на организиране и изпълнение на взривовете, използваното взривно вещество и засегната продукция, досъдебните производства са обединени", посочи тя.

  • В днешното съобщение от фирмата на Гебрев по повод експлозията неин склад от 12 ноември 2011 г. се казва следното: "Взривените боеприпаси са били транспортирани от Чешката република след 2010 г. През м. ноември 2013 г. прокуратурата е прекратила разследването за причините за взривовете. Не отговаря на истината днешното твърдение на прокуратурата, че взривът е предшестван от пожар. Откровена лъжа обаче, е заявлението, че боеприпасите са били предназначени за където и да било за износ, в т.ч. за Грузия. Тази лъжа лесно се установява с налични документи."

"От получена информация по линия на международно сътрудничество, както и незабавната координация и действия на ДАНС, може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между взривовете на територията на Република България, опитите за отравяне на трима български граждани, както и извършени тежки престъпления на територията на чужди държави", обобщи Милева.


Тя припомни, че за опита за отравяне на Гебрев, сина му и още един българин са повдигнати задочни обвинения на трима руски граждани, които по данни на службите за сигурност с голяма вероятност имат принадлежност към Главно разузнавателно управление на Руската Федерация. Те са обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол.


Милева посочи, че се събират доказателства за съпричастността на шестимата руски граждани, които са пребивавали в България по времето на взривовете и се търси връзка с евентуално извършени от тях престъпления по Глава първа от Наказателния кодекс (престъпления срещу републиката, шпионаж и др. - бел. ред.).


Тя посочи и че се използват механизмите по линия на международно правно сътрудничество с Чехия, за да се установи връзка между разследването в България и разследването на чешките власти по повод взривени и унищожени складове за боеприпаси през октомври 2014 г. в Чехия, където се е съхранявала и продукция на търговското дружество ЕМКО.


"Като главен прокурор аз съм висш административен ръководител, подобно на председателя на Върховния касационен съд - г-Панов, и председателя на Върховния административен сън - г-н Чолаков, и не мога да давам указания и да се меся в работата на отделните магистрати. Но аз съм тук, за да ги окуража, в частност колегите от специализираната прокуратура и ДАНС, да продължат да работят по същия начин в интерес на българските граждани, в интерес на обществото в интерес на националната сигурност", заяви в началото на брифинга Иван Гешев.


Повод за изявленията на прокуратурата бил големият обществен интерес и многото въпроси от журналисти по темата. Изявленията на държавното обвинение идват дни след като "Свободна Европа" публикува анализ, в който прави връзка между взривовете и посещенията на агенти на руското разузнаване в България.


В понеделник (26 април) съвместна публикация на разследващата група "Белингкат" (Bellingcat) с руското издание The Insider, германското списание Der Spiegel и чешкото Respekt описа, че не е било планирано изнасяне от взривените складове на стоката на ЕМКО, поради което версията на властите в Прага за саботаж на внос в Украйна или за взривяването на мунициите при транспортирането им към България или Украйна е невярна.


Вчера (27 април) българската компания ЕМКО на Емилиян Гебрев, чието име бе замесено в експлозиите в Чехия през 2014 г., разпространи документи, според които при инцидента няма унищожена нейна стока. В съобщението до медиите се казва, че "засега единственият неопровержимо доказан факт, свързващ терористичните актове в Чехия през 2014 г., в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г., е участието в тях на едни и същи агенти на руските специални служби, Отряд 29155 на ГРУ."


На 20 април стана известно, че оръжейният производител и търговец, собственик на холдинга ЕМКО, Емилиян Гебрев е изпратил писмо до главния прокурор Иван Гешев и директора на ДАНС Димитър Георгиев, в което им предлага среща да им предостави наличната във фирмата му информация относно взривовете в складове с военна продукция в Чехия. Гебрев отхвърля връзка на терористичния акт в Чехия с имущество на неговата фирма, което се е съхранявало там, каквато връзка направи чешкият премиер, който заяви, че продукцията на ЕМКО е била предназначена за реекспорт в Украйна и че взривовете от 2014 г. е трябвало да станат "извън територията на Чешката република", тоест в България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK