Ректорът на УНСС върна на работа уволнения преподавател Мартин Осиковски

Ректорът на УНСС върна на работа уволнения преподавател Мартин Осиковски

© Скрийншот отСлед серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), както и с ръководството на катедра "Медии и обществени комуникации", е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание на доц. д-р Мартин Осиковски. От днес той отново е на работа, гласи лаконично съобщение на сайта на УНСС.


Уволнението на преподавателя в катедра "Медии и обществени комуникации" на 21 април предизвика остра реакция. Като причина за освобождението му беше изтъкнато "уронване на престижа на учебното заведение", след като на 2 април, два дни преди парламентарните избори, премиерът Бойко Борисов посети висшето учебно заведение, за да види новопостроения корпус, за който правителството отпусна 11.5 млн. лв. По този повод Осиковски написа в профила си във "Фейсбук", че предизборната визита на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е обидна за автономията на учебното заведение, заради което обяви, че подава оставка в знак на протест срещу превръщането на университета в снимачна площадка за #ЖипкаTV.


По-късно той беше уволнен дициплинарно, а студенти и преподаватели от УНСС инициираха петиция в негова защита. Вчера преподаватели от УНСС изпратиха писмо до ръководството на университета и лично до ректора проф. д-р Димитър Димитров с искане да върне на работа уволнения преподавател. Какво още разказа Осиковски за случая четете в интервюто му за "Дневник" тук. По въпроса се изказа и самият Борисов, като призова името му да не бъде намесвано в този скандал. Според него в случая се касае за вътрешни проблеми в учебното заведение. Преди дни ректорът Димитър Димитров обяви, че уволненият преподавател може отново да се върне на работа, ако предостави поне едно доказателство за осъществяване на предизборна агитация в учебното заведение по време на посещението на Борисов, който отиде там и в качеството си на кандидат за депутат от ГЕРБ.


В днешното съобщение на сайта на университета пише, че ректорът е изтъкнал, че внимателно е следил и анализирал обществения дебат и се надява разрешаването на тази ситуация да допринесе за консолидиране на академичната общност както в УНСС, така и в останалите български университети. "Възвръщането на взаимното доверие е първата и най-важна стъпка към възстановяване на конструктивния диалог, градивна работна атмосфера и зачитане на академичните ценности", е подчертал Димитров. "Дневник" го търси за коментар.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK