Столичната община внезапно отложи ремонта на баня "Овча купел"

Фасадата на минералната баня "Овча купел".

Фасадата на минералната баня "Овча купел".Процедурата за избор на изпълнител на реставрацията на минералната баня "Овча купел" на стойност 3.55 млн. лева бе прекратена в последния момент. Офертите на кандидатите трябваше да се отворят на 14 април, но зам.-кметът на София Тодор Чобанов като представител на възложителя - Столичната община, предния ден е подписал решение за спирането й. В мотивите се посочва, че според договора за финансиране на проекта за реконструкция по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" (НОИР) парите са отпуснати само за строителните дейности, но не и за изготвянето на проекта.


Отворено писмо до Фандъкова разкрива "пропуските" в процедурата


Защо тази причина се оказа достатъчна за прекратяване на процедурата в последния момент? Отговорът е в изпратено месец по-рано отворено писмо от гражданското сдружение "Термално-Нормално" до кмета Йорданка Фандъкова, в което се посочва, че реставрацията ще се извърши по проект, който не е избран чрез конкурс и е минал без обществено обсъждане. А от заданието на обществената поръчка става ясно, че който и да я спечели е бил задължен да изпълни готовия проект на арх. Константин Пеев, ръководител на "Екса арт". За това той е трябвало да получи от изпълнителя на ремонта 296 800 лева без ДДС.
Според арх. Надя Иванова от "Термално-Нормално" не случайно общината е заобиколила всички задължителни правила за избор на проекта за реконструкция. "Първо трябваше да има поръчка за предпроектни проучвания. После да се изготви задание, съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и след това да се обяви нова обществена поръчка за изготвяне на идеен проект. Всичко това е прескочено и проектантът е избран по техни критерии, на общинската "Софинвест", без всички останали архитекти да имат възможност да кандидатстват", коментира тя.


Поставянето на асансьори предвиждал проектът


Опасенията на арх. Иванова са, че като се елиминира конкуренцията, не е сигурно дали този проект е най-доброто решение. "Арх. Пеев предлага намеса в сградата с допълнителни асансьори и с отделяне на първите две нива (на сградата) от останалите. Това е нарушаване на автентичността й", предупреждава тя.


От "Екса арт" заявиха, че арх. Пеев е в провинцията и не може да отговори на въпросите на "Дневник", а дни по-късно телефонът му бе "извън обхват".Арх. Иванова: Наредено е така, че да се усвоят парите


Самият проект се подвизава с различни наименования в зависимост от институцията, която го представя. Регионалният исторически музей на София, който е официалният инвеститор на ремонта на банята, го нарича "Изграждане и развитие на център за върхови постижения "Наследство БГ". Така словесно проектът се вписва в критериите на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", а тя финансира начинанието на стойност 3.55 млн.лева.


По тази причина в банята ще се изградят изследователски помещения, включващи лаборатория за социални иновации, "рекреативен хюман дизайн", лаборатория за анализ и дигитализация на аудиовизуалното наследство и др. Мотивът това да не е в разрез с функциите на сградата най-вероятно е, че в периода от 1933 до 1989 г. тя е била част от Комплекса за здравеопазване с хигиенни, рехабилитационни и изследователски функции, като дори е запазила работещи помещенията с изследователски функции до 2002 г., когато е затворена, пише "Капитал".


"Всичко е наредено така, че да се усвоят парите по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". В нея има процедура "Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения". Така обаче ще се стигне до положението хората да нямат достъп до минералната вода следващите 15 години и тази сграда ще стане един полуцентър, който има право на до 20% доходи от търговска дейност. Реално стотина души ще ходят дневно там, за да се извършват експерименти с минерална вода с тях", прогнозира Иванова.В плановете на бъдещия Център за върхови постижения се предвижда виртуално представяне на историята на българската литература като Кирило-Методиевият научен център към БАН. Съчетанието под един покрив на тези дейности с чисто банските функции звучи като миш-маш, предупреждава арх. Надежда Сучева от "Термално-Нормално".


НИНКН: Важното е да се запази недвижимата културна ценност


Проектът на арх. Пеев пред Министерството на културата и НИНКН е представен за съгласуване с по-различно наименование: "Адаптация и реставрация на сградата на минерална баня "Овча купел" като рекреативен център с използване на минерална вода".


"Няма значение кое от заглавията е съгласувано, проектът е един и в него има център за върхови постижения. За нас не е важно какъв е този център, а да бъде запазена сградата като недвижима културна ценност. Проектът е съгласуван и одобрен", заявиха от НИНКН за "Дневник".


Защо не се проведе конкурс за проект за реставрацията


Първоначално общинската "Софинвест" ЕООД възлага на Пеев архитектурно заснемане на банята. Това става на 1 ноември 2016 г., когато сградата все още е държавна собственост и се стопанисва от Министерство на здравеопазването. На следващата година държавата прехвърля баня "Овча купел" на общината и зам.-кметът Чобанов възлага на "Софинвест" да я обследва и и извърши архитектурно заснемане. Което вече се оказва, че е направено.


По своя инициатива "Софинвест" сключва договор с "Екса арт" ЕООД на арх. Пеев на 27 януари 2017 г. за изготвяне на идеен проект за адаптация на баня "Овча купел" в Център за върхови постижения. Поръчката е на стойност под 30 хил.лева и така се заобикаля законовото изискване за провеждане на конкурс.


Когато Столичната община през 2019 г. поръчва на "Софиинвест" да възложи изготвянето на всички споменати заснемания, обследвания, паспортизация и идеен проект на сградата, той вече чака готов и е предложен на общината.


На питането на "Дневник" на какво основание е избран проектът на арх. Пеев от "Софинвест" първо поискаха да получат въпроса по имейл. След това общинското дружество, вече близо месец, не дава отговор.


От "Термално-Нормално" отправят до "Софинвест" свое запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) какво всъщност са поръчали на арх. Пеев - предпроектно проучване, свързано с архитектурно заснемане, в което няма авторско право, или идеен проект. В отговора на "Софинвест" се обяснява, че "всъщност извършеното от Константин Пеев архитектурно заснемане на банята и идейната концепция по своята правна и фактическа същност не представляват обект на авторско право".


Такова право могат да имат само наследниците на арх. Георги Овчаров, по чийто проект тя е изградена през 1933 г. и от чиято кончина не са изминали 70 години, смятат от "Термално-Нормално".


Все пак ще се усвоят ли парите


Засега не е ясно кога Столичната община ще обяви нова процедура за изпълнител на реконструкцията на сградата на банята "Овча купел", за да се усвоят парите по ОП "НОИР". Този път ще се наложи да се проведе и конкурс за архитектурен проект, който общината ще трябва да финансира. "В този случай обаче пак ще се изгражда Център за върхови постижения в банята. Най-добре е реконструкцията преди всичко да запази автентичната функция на минералната баня", подчерта арх.Иванова от "Термално-Нормално".

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  " От "Екса арт" заявиха, че арх. Пеев е в провинцията и не може да отговори на въпросите на "Дневник", а дни по-късно телефонът му бе "извън обхват""

  Хронология на поредната корупционна афера, която ще осуети реставрацията на още една емблематична сграда в Столицата ! Уви !

 2. 2 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Весело

  Архитект Пеев бил в провинцията. Да не би да е в Прованс или пък шопските села станаха Париж .

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3133 Любопитно

  Кое е за чудене? Просто за "кандидата", който естествено е предизвестен победител, почвата се очертава да е нестабилна, уговорките за комисиони и отчетени пИчалби отпадат и заверата се проваля. Наливането на грешни пари трябва да спре, дано по-скоро някой успее да спре кранчето. Не само за банята.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Много добро решение, все пак тухли и хоросан не се ядат!

 5. 5 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Ясна работа. Европейската програма е "Наука и образование" и дават пари по нея. Гербаджиите обаче имат разработени схеми за усвояване чрез строителство. Затова са измислили това изродче - банята като изследователски център или нещо подобно, като европейските пари вместо за студенти отиват за ремонт.

  Питайте нещо по-трудно.

 6. 6 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Гневно

  А в Банкя банята защо още седи зад грозни ламарини? Вече повече от година е ремонтирана!!!

  от близо и далеч
 7. 7 Профил на sclera_bg
  sclera_bg
  Рейтинг: 233 Гневно

  - "рекреативен хюман дизайн" ли?
  -"лаборатория за социални иновации," ли?
  -"Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения" ли?

  Не е луд който яде баницата....
  Типична евробюрокрация граничеща с идиотия!

  и като каза, рече говорейки...
 8. 8 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#7] от "sclera_bg":

  Евробюрокрацията е причина ЕС да продължава да е сред водещите научни сили в света, тук нещата се изкривяват и всичко се ползва само за крадене

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Е браво на "Термално-Нормално", успяха да провалят проекта. Сега ще се изтърколят още 5-10 години и накрая ще се окаже че се докаже очевидния факт че нужда от баня няма и затова няма и европейско финансиране. И съвсем естествено сградата ще се разпадне.

 10. 10 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Е браво на "Термално-Нормално", успяха да провалят проекта. Сега ще се изтърколят още 5-10 години и накрая ще се окаже че се докаже очевидния факт че нужда от баня няма и затова няма и европейско финансиране. И съвсем естествено сградата ще се разпадне.
  —цитат от коментар 9 на m17


  Не е виновен който краде, а който нарича крадеца "крадец", нали така гербавче?

 11. 11 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 167 Неутрално

  Идват нови избори, Тиквун трябва да си купува нови гласове, няма пари за паметници на културата...

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 12. 12 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1478 Весело

  До коментар [#9] от "m17":

  Нещо се обърках - сега последно има нужда от баня, от изграждане и развитие на центрове за върхови постижения или просто от място, където да се загробят едни милиони, за да може част от тях да се върнат по чекмеджета на кметове, премиери и архитекти?
  Въпросът е риторичен между другото.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 13. 13 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това е баня и трябва да остане баня, както баните в Банкя, Горна баня, Княжево и Централната баня. СПА услугите са толкова популярни в 21 век, че тези бани ще пращят от клиенти - софиянци и туристи. А и ще имат добър здравен ефект върху населението на София.

 14. 14 Профил на sclera_bg
  sclera_bg
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Това е баня и трябва да остане баня, както баните в Банкя, Горна баня, Княжево и Централната баня. СПА услугите са толкова популярни в 21 век, че тези бани ще пращят от клиенти - софиянци и туристи. А и ще имат добър здравен ефект върху населението на София.
  —цитат от коментар 13 на Симеон


  Това го разправям от времето когато видях сметката на Централна баня...

  А като гледам че моя коментар под №7 има повече минуси в коментарите, значи напълно си заслужаваме рекреативния хюман дизайн и лабораториите за социални иновации.

  и като каза, рече говорейки...
 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darulio":

  От баня няма нужда от много години. От нова употреба на тая сграда има нужда.

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#13] от "Симеон":

  Абе каква баня, кой ще отиде да се къпе там, да не сме 50'те години. А за СПА се изисква много повече и като инвестиция и като услуги. Но най-вече - не съм съгласен обшината да закопава милиони за кефа на някакви луди старци дето си спомнят как са ходили на баня с билетче за 5ст. Първо всички други неща - детски градини, канализация, улици та ак тогава спа и глупости.

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#10] от "еспресо":

  Какъв крадец пак бълнувате - целия смисъл на проекта е да се спаси сградата с европейски пари. И разбира се това няма как да стане с проект за баня щото ЕС не финансира бани !!! Но не се притеснявайте, няма да има нито баня, нито европейски пари, скоро и сграда няма да остане. Точно както няма да има и детска болница, понеже подобни кретени провалиха и онзи проект. С една дума всичко до което се докосна жълтопаветните ръчички изсъхва и умира.

 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Разстроено

  UNITED EU UNION

  град градина надградисван и надграждан и почистван

  Римски бани и култура в община рефлектират.
  А посредством община, хора партии избират.

  Рим дотам богат не бил...
  Сто лични партии май.

  Жалко. Сянка върху избори:
  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_4198110.jpg

  "Столичната община внезапно отложи
  ремонта на баня "Овча купел""

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Същата беше преди 10 години.
  Ламарините, може би, са новост.
  А можеха я стиропорират...

  пп
  против мераклии за баня... стихиите

  До коментар [#6] от "Далечен близък":

  А в Банкя банята защо още седи зад грозни ламарини?
  Вече повече от година е ремонтирана!!!

 20. 20 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17":

  Ами да бяха спасили сградата с европейски пари. Никой не възразява.
  Но тогава защо са решили да дадат едни 300к на архитект без конкурс. Май за общината това е бил смисълът на проекта, да дадат едни пари на архитект и строител, а ако се пооправи и сградата, това е приятен бонус, но не задължително. Справка - банята в Банкя.

 21. 21 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Голяма част от туризма в Будапеща е бани, доста често са и декор на филми. Тази все още се води "държавна" и за това не я управлява частна фирма.
  Най-лесният начин да се оправи проблема е да се продаде, но под условие да не се променя предназначението и някоя частна фирма да я превърне в СПА.
  Ако няма желаещи, значи няма как да е рентабилна и няма нужда от нейното съществуване.

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  не и под иго на герб бсп...
  в Третоъгълник на властта,
  къде в 1991 Демокрация ламя изя
  Червена им звезда

  До коментар [#13] от "Симеон":

  Това е баня и трябва да остане баня, както баните в Банкя, Горна баня, Княжево и Централната баня.
  СПА услугите са толкова популярни в 21 век, че тези бани ще пращят от клиенти - софиянци и туристи.
  А и ще имат добър здравен ефект върху населението на София.

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#20] от "еспресо":

  Отговора го има в статия - щото няма как да платят на архитекта за такъв проект. Забравете я тая баня, няма вече надежда за нея.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Тогава защо уволниха зам. кмета?

 25. 25 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1478 Весело

  До коментар [#24] от "Роси":

  Щото сега трябва да се връщат едни пари, а май-май зам.-кметът не е искал в един бъдещ момент да се окаже "на трупчета" в кабинета на Каскета заради далаверите на господарите му от гроб.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Баните са дълбоко чужди, да не кажа враждебни, на нашите национални традиции и специфичен аромат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK