На живо

Коронавирусът в България: здравният министър определи как ще се влиза в България от 1 май (хронология)

Коронавирусът в България: здравният министър определи как ще се влиза в България от 1 май (хронология)

© Юлия ЛазароваОт вдругиден (1 май) са в сила нови правила за влизане в България във връзка с предотвратяване разпространението на коронавируса. До голяма степен те се отнасят до три възможности за отмяна на карантина при пристигане в страната, но включват и забрани за влизане на чужденци от някои страни.


Правилата са описани в заповед на министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.


От събота отпада изискването магазините за хранителни стоки да осигуряват "коридор" за пазаруване на възрастни хора в часовия диапазон от 8.30 ч. до 10.30 ч. Бе определен и графикът за присъствения учебен процес на учениците от 5 до 12 клас.
"Дневник" проследи ситуацията на живо.

Италия удължава режима на влизане до 15 май

Италия удължава действащия режим на пътуване до 15 май. Той засяга и пристигащите от България. Т са задължени да представят отрицателен PCR или антигенен тест, който е направен до 48 ч. преди влизането.


Пристигащите от държавите в т-нар. "списък С", сред които е и България, освен задължението за представяне на отрицателен тест, ще трябва да се подложат и на 5-дневна самоизолация. След изтичането й е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест.


Повече информация за актуализирания режим може да бъде намерена тук.


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Рим на следните телефони: 39 06 322 46 40, 39 06 322 46 431, дежурен денонощен телефон: 39 349 492 7764

От 1 май временно се забранява влизането в България на пристигащи от Индия, Бангладеш, Бразилия и някои държави и територии в Африка. Изключение се прави само за българските граждани и постоянно пребиваващите, които обаче ще бъдат поставени под 10-дневна карантина.


Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, 29 април. В нея се определя и редът за приемане на чужденци от останалите държави от началото на май. Това ще става срещу:

- негативен PCR тест, направен до 72 ч. преди пристигане
- положителен PCR тест за преболедуване
- документ за завършена ваксинация

Подробности тук.

От 1 май, събота, отпада изискването магазините за хранителни стоки да осигуряват "коридор" за пазаруване на хора над 65 г. в часовия диапазон от 8.30 ч. до 10.30 ч. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес.


През месец май присъственият учебен процес на учениците от 5-ти до 12-клас ще се осъществява при спазването на графика:


- на 5.05.2021 г. и 7.05.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас, за останалите класове присъственото обучение се преустановява;


- от 10.05.2021 г. до 14.05.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 6, 9, 11 и 12 клас, за останалите класове присъственото обучение се преустановява;


- от 17.05.2021 г. до 28.05.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 6, 7, 8, 10 и 11 клас, за останалите класове присъственото обучение се преустановява.


Графикът не се отнася за учениците от пети до дванадесети клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището, както и за учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания, които провеждат редовни присъствени занятия.


От началото на месец май спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика. Изключение се допуска за провеждането на спортни състезания на открито, с публика – при заемане на 30% от местата, но не повече от 1 000 души на сектор, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице.


Със същата заповед е отменено ограничението за работа на заведенията за хранене и развлечения в часовия диапазон между 6 - 23 ч.


Още - тук.

След почивните дни по Великден и в началото на май се очаква да заработи електронна система, през която общопрактикуващите лекари да заявяват нуждите си от флакони от COVID ваксини. Срокът бе обявен на брифинг за COVID ситуацията в страната, а самото намерение бе представено още преди седмица.


Електронната система се очаква да реши два проблема: на общопрактикуващите медици се налага да ходят по няколко пъти до Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната, тъй като предвидените за тях флакони са ограничени. Така те не могат да ваксинират наведнъж всички записани при тях желаещи. Обяснението на здравните власти е, че все още доставките са ограничени, а се предвиждат дози и за стотиците ваксинационни центрове в страната.


Повече - тук.


Коронавирусът в България: здравният министър определи как ще се влиза в България от 1 май (хронология)

© Юлия Лазарова

На брифинга днес, здравният министър Костадин Ангелов заяви, че при лекарите вече е постигнат колективен имунитет срещу COVID-19, като това означава, че заразата би се предавала много по-трудно. От изказването му не стана известно на каква база е направена тази преценка, но сравнение с официално представените цифри показва, че колективният имунитет при лекарите е неистина. За постигане на колективен имунитет се смята, че трябва около 70% от населението или дадена група от него да е имунна, като това се постига или с ваксинация, или с преболедуване.


Повече по темата - тук.

"Ще забраним влизане от Индия и още няколко държави, за да не поставим под риск хората от нашата страна. Призовавам заради случващото се в Индия всички български граждани да бъдем разумни и да продължим да спазваме мерките дотогава, когато постигнем колективен имунитет", обяви здравният министър Костадин Ангелов. Днес ще бъдат издадени заповеди, свързани с извънредната епидемична обстановка и нейното продължение.


"Изчакваме заповедта за начините за влизане в страната ни, но антителата не са критерий, по който ще може да се влиза в страната без налагане на допълнителни мерки - карантина и изследване. Не мисля, че има страна, която го е въвела и която ще го въведе. Причината е, че там интерпретацията на резултатите е най-несигурна. Има различни методики с различни показатели", коментира Ангел Кунчев.


"Наличието на антитела - по-високо или по-ниско невинаги съвпада с реалността. Много често зависи от това, в какъв период се намираме и каква е реактивността на организма. Това не е сигурен показател", добави Кунчев.


Повече - тук.

"Постигнатата заболеваемост за 14-дневен период от 332 на 100 хиляди души ни поставя на 18-то място в ЕС. По този показател на Балканския полуостров сме на 6-то място. По смъртност сме на второ място след Унгария в ЕС. Ние сме с 21 на 100 хиляди души. На трето място сме на Балканите след Босна и Херцеговина и Северна Македония", посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на днешния брифинг.


"На двуседмична база имаме намаляване на новозаразените с 42%, на едноседмична - с 23%. Смъртността на двуседмична база е 16%, на едноседмична - 11%, т.е .имаме доста сериозно намаляване през последните 7 дни", заяви директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски.


"Намаляват и хоспитализациите, въпреки че в големите болници най-вероятно това ще се усети по-отчетливо по-нататък, ако се запази тази тенденция", каза още той.

"Зелените коридори" ще разполагат предимно с иРНК ваксини


Коронавирусът в България: здравният министър определи как ще се влиза в България от 1 май (хронология)

© Юлия Лазарова


"Зелените коридори" за ваксинация, които отварят утре в страната за празничните дни (30 април – 9 май) ще разполагат с ваксини, базирани на иРНК – на "Пфайзер"/"БиоНТех"", съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Наличните количества са достатъчни, увери Ангелов. От 10 май отново ще работи информационната система за записване и изборът на ваксина ще се прилага реално при имунизациите.


Директорът на "Пирогов" (бел. ред. - една от болниците в София, която осигурява "зелен коридор") Асен Балтов благодари на лекарите, които ще работят през почивните дни, за да функционират те. Той каза, че няма как някой записан електронно да предреди останалите по време на опашките, които ще има пред ваксинационните пунктове от утре.

"Дневник" предава на живо традиционния за четвъртък брифинг на здравните власти.

Стартирането на преговори за руската ваксина е противозаконно, каза Ангелов


Коронавирусът в България: здравният министър определи как ще се влиза в България от 1 май (хронология)

© Юлия Лазарова


"Вчера беше взето решение да стартираме преговори за доставка за руската ваксина. Това е изключително притеснително и противозаконно решение, не може да бъде стартирано, защото има противоречие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина", коментира здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по време на работно съвещание с премиера в оставка Бойко Борисов и други министри от кабинета в оставка.


По думите на Ангелов тази ваксина е препарат, който не е медикамент и се използва за профилактика. "За да бъде доставена в страната, както искат от БСП - тя трябва да премине през централизирана процедура на европейско ниво, както изисква регламент от 2004 година. За мен това е абсолютно невъзможно и най-вече поставя в опасност живота и здравето на българските граждани, защото не е завършена оценката на нейната безопасност и ефикасност на европейско ниво. Това решение противоречи на българското право и на правото на ЕС", подчерта той.

След повече от половин година забрана нощните заведения могат официално да приемат клиенти от днес. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването в оставка още от 16 април, където е посочено, че посещенията на нощни заведения се преустановени до 28 април.


Повече - тук.

Новопоставените ваксини са над 20 хиляди


Коронавирусът в България: здравният министър определи как ще се влиза в България от 1 май (хронология)

© Велко Ангелов


Поставените дози ваксина за последното денонощие са 25 355. Най-използван е препаратът на "Пфайзер"/"БиоНТех" - 17 120 дози. От "Астра Зенека" са поставени 4114, от "Модерна" - 4121.


Общо поставени до този момент в страната са 776 254 дози ваксина. Ваксинирани с две дози са 190 535.

1382 са регистрираните новоинфектирани със SARS-CoV-2 за последното денонощие според данните на информационния портал. Това са 9.8% от направените 14 082 теста.


За посочения период оздравелите са 3013, починалите - 96.


Активните случаи са 50 782, от тях в болница - 7168 души, в интензивно отделение - 697.


Данни с графики за развитието на епидемията - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK