Прокурори протестират срещу закриването на спецправосъдието - било лобизъм

Прокурорите се събраха на мълчалив протест пред сградата на съдебната палата в София.

© Лили Тоушек

Прокурорите се събраха на мълчалив протест пред сградата на съдебната палата в София.Прокурори, следователи и служители в прокуратурите излязоха на мълчалив протест пред сградата на съдебната палата в София в знак на несъгласие с приетите вчера (28 април) на първо четене в правната комисия на парламента предложения за закриване на специализираните съдилища и прокуратури. По информация на bТВ мълчаливи протести са обявени и във Велико Търново, Варна, Добрич, Разград, Шумен и Плевен.


Предложението, внесено от "Демократична България", мина с 10 гласа "за" (на "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!", БСП и "Има такъв народ"), 2 "против" от ДПС и 5 "въздържал се" от ГЕРБ.
Според прокурорите и следователите с тези поправки се нарушават принципите за разделение на властите и независимостта на съдебната власт. Пред съдебната палата застанаха и главният прокурор Иван Гешев и говорителят Сийка Милева.


"Тук съм като магистрат, не като главен прокурор, за да подкрепя колегите си, които искат да подкрепят правата на гражданите. Пожелавам на всички българи светли празници", каза Гешев пред събралите се стотина прокурори в тоги.
Милева от своя страна потвърди тезата, която и депутатите на ГЕРБ защитаваха на заседанието на правната комисия - че законодателството е лобистко. "Тук сме, защото с лобистко законодателство се опитват да се осуетят разследванията срещу тероризъм и шпионство. Кой има интерес от това", обяви Милева.


Главният прокурор Иван Гешев също се присъедини към протестиращите, охраняван от служители на Бюрото по защита на свидетелите.

© Лили Тоушек

Главният прокурор Иван Гешев също се присъедини към протестиращите, охраняван от служители на Бюрото по защита на свидетелите.


"Още преди година предупредихме по време на протестите, че ще се посегне на закона. Хора, които разполагат с големи средства, ще избегнат правосъдието", допълни още говорителят на главния прокурор.


По-рано от прокуратурата изпратиха и позиция до медиите, в която се посочва, че ще бъдат уведомени европейските институции за опасността от нарушаване на върховенството на правото и "реалната угроза от заличаване на постигнатия от страната ни напредък в областта на правосъдието и вътрешен ред".


"Смятаме, че опитите чрез спешно лобистко "законодателство" да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по глава I от НК (основно шпионаж и тероризъм) не е в интерес на българските граждани и общество. Идеите за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и възстановяване на т.нар. Живкова конституция от 1971 година могат да бъдат в интерес само и единствено на обвиняеми и подсъдими лица със сериозен финансов ресурс придобит по престъпен начин, а вероятно и на чужди национални интереси", пише в позицията на държавното обвинение.


С декларации срещу промените излезе и Асоциацията на прокурорите, а вчера и Камарата на следователите и Прокуратурата - четете тук


"Дневник" проследи на живо дебата за закриването на специализираните съдилища и прокуратури в правната комисия - вижте видео тук, и обобщение за позициите на различните партии - тук


Христо Иванов: Протестът е поредното административно мероприятие


"Първо, всеки има право да протестира. Този протест поредният, организиран административно от прокуратурата и е време българските прокурори, ако искат обществото да има доверие да упражняват огромната власт, която имат, да покажат истинска независимост, включително от йерархията, която ги организира", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента.


"Второ - аргументът, че обсъждането на законодателство в Народното събрание е намеса в независимостта на съдебната власт, показва дълбоко неразбиране на ролята на парламента в една демократична България. За мен това е едно административно мероприятие, което, за съжаление, само показва защо българското общество няма доверие в това, че българските прокурори имат достатъчно професионална независимост, за да им се гарантира обемът от власт и инициатива, които те искат", посочи още той.


На въпрос дали се очаква негативен евродоклад за България именно заради тези законодателни промени, Иванов отговори: "Не знам вие откъде предполагате такова нещо. Такъв отзвук до мен не е стигнал".


На въпрос дали ще има широк дебат по темата за специализираните съдилища и прокуратури, той каза, че такъв широк дебат има от 2011 г. "Има множество произнасяния на Европейския съд по правата на човека, имаме "Осемте джуджета", имаме Иванчева (бившия кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, осъдена на две инстанции за подкуп - бел. ред.) и тук не е въпросът дали Иванчева е виновна или не - такива неща в България не бива да се случват и това е в интерес на всички", подчерта Иванов.


Той допълни, че желанието и целта е да се направи един закон, който да се прилага еднакво към всички, независимо кой какъв е и конвенционалните съдилища да си вършат работата.


Прокурорската колегия на ВСС се събра извънредно, за да приеме декларация


Около два часа след началото на протестите на прокурорите пред съдебната палата в София и други градове в страната, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви извънредно заседание и се събра, за да обсъди декларация срещу промените, приети на първо четене в комисията по правни въпроси, с които се предвижда закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Декларацията бе приета единодушно с 9 гласа "за", а единственият коментар по темата бе на главния прокурор Иван Гешев.


Единодушно с 9 гласа "за" прокурорската колегия прие декларация по време на извънредно заседание.

© Дневник

Единодушно с 9 гласа "за" прокурорската колегия прие декларация по време на извънредно заседание.


"Приема се лобистко законодателство - това е становището на всички прокурори, които днес излязоха на протест. На тъмно се приема едно, по същество най-вероятно лобистко законодателство, единствено в интерес на обвиняеми и подсъдими с големи финансови ресурси и най-вероятно в интерес на чужди на България национални интереси. Това е целта, дано не я постигнат. Ако я постигнат цената ще платят българските граждани и българското общество", коментира главният прокурор преди гласуването.


Предвижда се декларацията да бъде изпратена до посланиците на всички страни членки на ЕС, до Европейската комисия и Европейския парламент, до Венецианската комисия и комисията GRECO (Група държави срещу корупцията) към Съвета на Европа.


Бойко Атанасов: "Тотална тоталитарност в прокуратурата"


Следователят Бойко Атанасов, който е един от критиците на главния прокурор Иван Гешев, публикува в профила си във фейсбук съобщението, което е получил от прокуратурата малко преди протеста пред Съдебната палата, придружено от кратък коментар.


"В 10,46 часа съм получил съобщение от апелативна прокуратура на служебната ми електронна поща, както аз, така и още +0300 магистрати и служители. С което писмо ръководството на прокуратурата ни притиска да участваме в протест в 11.00 часа. Тотална, тоталитарност в ПРБ".

През есента на 2019 г. протестиращи срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор събраха подписи и предложиха следователя Бойко Атанасов за негов опонент. Процедурата обаче дава възможност номинации за главен прокурор да правят единствено ВСС и министъра на правосъдието и така Атанасов не бе номиниран официално. Преди няколко месеца той бе един от кандидатите за европейски делегиран прокурор и по време на изслушването му отправи критики към ръководството на държавното обвинение и разказа за случаи на натиск, който му е бил оказван по повод работата му. Номинацията на Атанасов за европейски делегиран прокурор не бе подкрепена от мнозинството в прокурорската колегия на ВСС.


ГЕРБ: Промените са повече от скандални


"Промените са повече от скандални първо защото идват по предложение на една от партиите, която явяваше за най-гръмогласния стожер за законност, ред и справедливост в съдебната система, а именно "Да, България", коментира Георг Георгиев от ГЕРБ. Законопроектът обаче не е внесен по предложение на партия "Да, България", а от коалицията "Демократична България", част от която е "Да, България".


"Няма как да не ни направи впечатление, че тази партия предлага заличаването на специализираните съд и прокуратура. Тази партия на практика предлага връщането в начална фаза на много знакови за България дела. Трябва да се върнем малко по-назад. ЕК посредством механизма за сътрудничество и проверка е тази, която дава препоръката да се създадат специализираните прокуратура и съдилища - ние реално изпълняваме препоръка на ЕК и тези доклади, които колегите от "Демократична България" и които колегата Христо Иванов вееше като знаме на справедливостта и реда в съдебната система днес е същият този, който предлага ние реално да зачеркнем всички резултати, постигнати до момента", коментира Георгиев.


По думите му интересен въпрос е защо в една предизборна ситуация, в каквато вече партиите се намират, се прави предложение "ресурсите на олигархията и на мафията просто да се освободят, защото с елиминирането на КПКОНПИ това ще стане".


"Запорирано имущество за над 3 млрд. лв. ще бъде освободено и то ще се върне в ръцете на тези, от които е отнето и на тези, които не могат да докажат произхода на своите средства", продължи Георгиев. Законопроектът на "Демократична България" за закриване на антикорупционната комисия обаче изобщо не е бил обсъждан и не е бил в дневния ред на комисията по правни въпроси.


На въпрос дали подкрепят протеста на прокуратурата, Георгиев обясни, че е представител на политическа партия и на съвсем друга власт. По думите му, всеки български гражданин може да изразява своята позиция така, както намери за добре.


"Ние като парламентарно представена партия, партия от системния сектор, няма как да се съгласим с това, че напредък по знакови дела, който вече е реализиран, сега ще се върне в своята нулева фаза. Тези дела за организирана престъпност, тероризъм, държавна измяна - тежки престъпления, ще бъдат върнати на първа инстанция в районните съдилища", добави Георгиев.


По думите му, тези промени са дошли "на тъмно", без никакви становища на заинтересованите институции, а буквално "за една нощ" от "Демократична България" са внесли тези промени, касаещи фундаментални изменения в съдебната система в България и подчерта, че това е антиконституционно, защото било пряка намеса в разделението на властите.


Спецсъдии: Личи желание за бързо и безпринципно справяне със специализираното правосъдие
"Внесените и гласувани скоростно, на първо четене в правна комисия предложения, съставляващи обединен проект за закриване на специализираните съдилища, намираме за израз на недопустим подход за преуреждане на важни за съдебната система правораздавателни отношения, от каквото няма реална
необходимост". Това се казва в декларация, изпратена до медиите от името на Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд. Декларацията е изпратена от пресцентъра и от името на специализирани съдии, но под нея не стоят никакви имена и подписи на магистрати.


В декларацията съдиите посочват, че промените са минали в правната комисия на парламента без обществен дебат, без сериозни анализи, без възможност за становища от заинтересовани страни, включително на магистратите и служителите и дори без становища на правосъдното ведомство и на ВСС.


Според тях са тенденциозни и мотивите в законопроекта, според които спецсъдилищата не са оправдали заложените със създаването им очаквания и публичното възприятие за тях било негативно. Спецсъдиите пишат, че са възмутени и от определенията за специализираните съдилища като "извънреден трибунал", тъй като още преди създаването им по този въпрос се произнесе Конституционният съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK