Прокурори протестират срещу закриването на спецправосъдието - било лобизъм

Прокурорите се събраха на мълчалив протест пред сградата на съдебната палата в София.

© Лили Тоушек

Прокурорите се събраха на мълчалив протест пред сградата на съдебната палата в София.Прокурори, следователи и служители в прокуратурите излязоха на мълчалив протест пред сградата на съдебната палата в София в знак на несъгласие с приетите вчера (28 април) на първо четене в правната комисия на парламента предложения за закриване на специализираните съдилища и прокуратури. По информация на bТВ мълчаливи протести са обявени и във Велико Търново, Варна, Добрич, Разград, Шумен и Плевен.


Предложението, внесено от "Демократична България", мина с 10 гласа "за" (на "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!", БСП и "Има такъв народ"), 2 "против" от ДПС и 5 "въздържал се" от ГЕРБ.
Според прокурорите и следователите с тези поправки се нарушават принципите за разделение на властите и независимостта на съдебната власт. Пред съдебната палата застанаха и главният прокурор Иван Гешев и говорителят Сийка Милева.


"Тук съм като магистрат, не като главен прокурор, за да подкрепя колегите си, които искат да подкрепят правата на гражданите. Пожелавам на всички българи светли празници", каза Гешев пред събралите се стотина прокурори в тоги.
Милева от своя страна потвърди тезата, която и депутатите на ГЕРБ защитаваха на заседанието на правната комисия - че законодателството е лобистко. "Тук сме, защото с лобистко законодателство се опитват да се осуетят разследванията срещу тероризъм и шпионство. Кой има интерес от това", обяви Милева.


Главният прокурор Иван Гешев също се присъедини към протестиращите, охраняван от служители на Бюрото по защита на свидетелите.

© Лили Тоушек

Главният прокурор Иван Гешев също се присъедини към протестиращите, охраняван от служители на Бюрото по защита на свидетелите.


"Още преди година предупредихме по време на протестите, че ще се посегне на закона. Хора, които разполагат с големи средства, ще избегнат правосъдието", допълни още говорителят на главния прокурор.


По-рано от прокуратурата изпратиха и позиция до медиите, в която се посочва, че ще бъдат уведомени европейските институции за опасността от нарушаване на върховенството на правото и "реалната угроза от заличаване на постигнатия от страната ни напредък в областта на правосъдието и вътрешен ред".


"Смятаме, че опитите чрез спешно лобистко "законодателство" да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по глава I от НК (основно шпионаж и тероризъм) не е в интерес на българските граждани и общество. Идеите за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и възстановяване на т.нар. Живкова конституция от 1971 година могат да бъдат в интерес само и единствено на обвиняеми и подсъдими лица със сериозен финансов ресурс придобит по престъпен начин, а вероятно и на чужди национални интереси", пише в позицията на държавното обвинение.


С декларации срещу промените излезе и Асоциацията на прокурорите, а вчера и Камарата на следователите и Прокуратурата - четете тук


"Дневник" проследи на живо дебата за закриването на специализираните съдилища и прокуратури в правната комисия - вижте видео тук, и обобщение за позициите на различните партии - тук


Христо Иванов: Протестът е поредното административно мероприятие


"Първо, всеки има право да протестира. Този протест поредният, организиран административно от прокуратурата и е време българските прокурори, ако искат обществото да има доверие да упражняват огромната власт, която имат, да покажат истинска независимост, включително от йерархията, която ги организира", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента.


"Второ - аргументът, че обсъждането на законодателство в Народното събрание е намеса в независимостта на съдебната власт, показва дълбоко неразбиране на ролята на парламента в една демократична България. За мен това е едно административно мероприятие, което, за съжаление, само показва защо българското общество няма доверие в това, че българските прокурори имат достатъчно професионална независимост, за да им се гарантира обемът от власт и инициатива, които те искат", посочи още той.


На въпрос дали се очаква негативен евродоклад за България именно заради тези законодателни промени, Иванов отговори: "Не знам вие откъде предполагате такова нещо. Такъв отзвук до мен не е стигнал".


На въпрос дали ще има широк дебат по темата за специализираните съдилища и прокуратури, той каза, че такъв широк дебат има от 2011 г. "Има множество произнасяния на Европейския съд по правата на човека, имаме "Осемте джуджета", имаме Иванчева (бившия кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, осъдена на две инстанции за подкуп - бел. ред.) и тук не е въпросът дали Иванчева е виновна или не - такива неща в България не бива да се случват и това е в интерес на всички", подчерта Иванов.


Той допълни, че желанието и целта е да се направи един закон, който да се прилага еднакво към всички, независимо кой какъв е и конвенционалните съдилища да си вършат работата.


Прокурорската колегия на ВСС се събра извънредно, за да приеме декларация


Около два часа след началото на протестите на прокурорите пред съдебната палата в София и други градове в страната, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви извънредно заседание и се събра, за да обсъди декларация срещу промените, приети на първо четене в комисията по правни въпроси, с които се предвижда закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Декларацията бе приета единодушно с 9 гласа "за", а единственият коментар по темата бе на главния прокурор Иван Гешев.


Единодушно с 9 гласа "за" прокурорската колегия прие декларация по време на извънредно заседание.

© Дневник

Единодушно с 9 гласа "за" прокурорската колегия прие декларация по време на извънредно заседание.


"Приема се лобистко законодателство - това е становището на всички прокурори, които днес излязоха на протест. На тъмно се приема едно, по същество най-вероятно лобистко законодателство, единствено в интерес на обвиняеми и подсъдими с големи финансови ресурси и най-вероятно в интерес на чужди на България национални интереси. Това е целта, дано не я постигнат. Ако я постигнат цената ще платят българските граждани и българското общество", коментира главният прокурор преди гласуването.


Предвижда се декларацията да бъде изпратена до посланиците на всички страни членки на ЕС, до Европейската комисия и Европейския парламент, до Венецианската комисия и комисията GRECO (Група държави срещу корупцията) към Съвета на Европа.


Бойко Атанасов: "Тотална тоталитарност в прокуратурата"


Следователят Бойко Атанасов, който е един от критиците на главния прокурор Иван Гешев, публикува в профила си във фейсбук съобщението, което е получил от прокуратурата малко преди протеста пред Съдебната палата, придружено от кратък коментар.


"В 10,46 часа съм получил съобщение от апелативна прокуратура на служебната ми електронна поща, както аз, така и още +0300 магистрати и служители. С което писмо ръководството на прокуратурата ни притиска да участваме в протест в 11.00 часа. Тотална, тоталитарност в ПРБ".

През есента на 2019 г. протестиращи срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор събраха подписи и предложиха следователя Бойко Атанасов за негов опонент. Процедурата обаче дава възможност номинации за главен прокурор да правят единствено ВСС и министъра на правосъдието и така Атанасов не бе номиниран официално. Преди няколко месеца той бе един от кандидатите за европейски делегиран прокурор и по време на изслушването му отправи критики към ръководството на държавното обвинение и разказа за случаи на натиск, който му е бил оказван по повод работата му. Номинацията на Атанасов за европейски делегиран прокурор не бе подкрепена от мнозинството в прокурорската колегия на ВСС.


ГЕРБ: Промените са повече от скандални


"Промените са повече от скандални първо защото идват по предложение на една от партиите, която явяваше за най-гръмогласния стожер за законност, ред и справедливост в съдебната система, а именно "Да, България", коментира Георг Георгиев от ГЕРБ. Законопроектът обаче не е внесен по предложение на партия "Да, България", а от коалицията "Демократична България", част от която е "Да, България".


"Няма как да не ни направи впечатление, че тази партия предлага заличаването на специализираните съд и прокуратура. Тази партия на практика предлага връщането в начална фаза на много знакови за България дела. Трябва да се върнем малко по-назад. ЕК посредством механизма за сътрудничество и проверка е тази, която дава препоръката да се създадат специализираните прокуратура и съдилища - ние реално изпълняваме препоръка на ЕК и тези доклади, които колегите от "Демократична България" и които колегата Христо Иванов вееше като знаме на справедливостта и реда в съдебната система днес е същият този, който предлага ние реално да зачеркнем всички резултати, постигнати до момента", коментира Георгиев.


По думите му интересен въпрос е защо в една предизборна ситуация, в каквато вече партиите се намират, се прави предложение "ресурсите на олигархията и на мафията просто да се освободят, защото с елиминирането на КПКОНПИ това ще стане".


"Запорирано имущество за над 3 млрд. лв. ще бъде освободено и то ще се върне в ръцете на тези, от които е отнето и на тези, които не могат да докажат произхода на своите средства", продължи Георгиев. Законопроектът на "Демократична България" за закриване на антикорупционната комисия обаче изобщо не е бил обсъждан и не е бил в дневния ред на комисията по правни въпроси.


На въпрос дали подкрепят протеста на прокуратурата, Георгиев обясни, че е представител на политическа партия и на съвсем друга власт. По думите му, всеки български гражданин може да изразява своята позиция така, както намери за добре.


"Ние като парламентарно представена партия, партия от системния сектор, няма как да се съгласим с това, че напредък по знакови дела, който вече е реализиран, сега ще се върне в своята нулева фаза. Тези дела за организирана престъпност, тероризъм, държавна измяна - тежки престъпления, ще бъдат върнати на първа инстанция в районните съдилища", добави Георгиев.


По думите му, тези промени са дошли "на тъмно", без никакви становища на заинтересованите институции, а буквално "за една нощ" от "Демократична България" са внесли тези промени, касаещи фундаментални изменения в съдебната система в България и подчерта, че това е антиконституционно, защото било пряка намеса в разделението на властите.


Спецсъдии: Личи желание за бързо и безпринципно справяне със специализираното правосъдие
"Внесените и гласувани скоростно, на първо четене в правна комисия предложения, съставляващи обединен проект за закриване на специализираните съдилища, намираме за израз на недопустим подход за преуреждане на важни за съдебната система правораздавателни отношения, от каквото няма реална
необходимост". Това се казва в декларация, изпратена до медиите от името на Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд. Декларацията е изпратена от пресцентъра и от името на специализирани съдии, но под нея не стоят никакви имена и подписи на магистрати.


В декларацията съдиите посочват, че промените са минали в правната комисия на парламента без обществен дебат, без сериозни анализи, без възможност за становища от заинтересовани страни, включително на магистратите и служителите и дори без становища на правосъдното ведомство и на ВСС.


Според тях са тенденциозни и мотивите в законопроекта, според които спецсъдилищата не са оправдали заложените със създаването им очаквания и публичното възприятие за тях било негативно. Спецсъдиите пишат, че са възмутени и от определенията за специализираните съдилища като "извънреден трибунал", тъй като още преди създаването им по този въпрос се произнесе Конституционният съд.

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 891 Весело

  Запролети се и калинките се разлетяха навън

 2. 2 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 689 Весело


  Полицията дали ще разпръсне със сила този
  протест без необходимото разрешение?

  А сълзотворен газ ще има ли?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 3. 3 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 689 Весело


  Полицията дали ще разпръсне със сила този
  протест без необходимото разрешение?

  А сълзотворен газ ще има ли?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 4. 4 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 891 Весело

  Тия не трябваше ли да по закон да са политически неутрални между другото?

 5. 5 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Г-н Иван Гешев, Главен български астронавт:

  „Задачата, която е стояла пред екипа по това дело,
  е в близост до тази с дизелов двигател да се кацне на Луната.
  Към момента смятам, че сме кацнали.
  Сега дали ще дишаме и как ще протече процесът предстои да видим", 03 юли 2018 г.
  https://www.segabg.com/node/4865

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2433 Любопитно

  "се нарушават принципите за разделение на властите и независимостта на съдебната власт" - какво се нарушава, ако си станат НЕспецове? Разделението май си беше повече от лобизъм - БГ лобизъм, специален?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  От кога озвучените служители имат право на политически инициативи? Да бяха приети идеите на гл.прокурор - да, ама КС не го подкрепи.

 8. 8 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 659 Неутрално

  80 те джуджета! Очаквам сега Недялко да им направи един контра-протест. Не искам да се връщам към времето, когато при назначението на гешев, до полицейските постове за преминаване покрай ВСС, стоеше поедна мутра от спортен клуб и казваше кой да премине и кой НЕ!

 9. 9 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 801 Весело

  "колективите" на ДартГешефТ са строени за кръгова отбрана !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1409 Весело

  я, коледното село изпълзяло на припек

 11. 11 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Като държава от Третият свят сме с тези извънредни съдилища, които служат като бухалка на ОПГ ГЕРБ

  Sic transit gloria mundi
 12. 12 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 801 Весело

  До коментар [#1] от "herbaltea":

  и то през работно време !!!!!
  кой и за какво и плаща на тия дебелосерковци ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 13. 13 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Ето едно неполитическо изказване на г-н Иван Гешев, в което той "подкрепя правата на гражданите":
  „Опитът на един, засега неуспял политик, да щурмува Зимния дворец,
  е неуспешен към този момент поради няколко причини.
  Най-малкото това не е Зимния дворец,
  вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с Аврора.
  Явно се опитва да установи работническо-селска власт.
  Дали ще успее, не мога да ви кажа", 19.07.2020 г.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Следващото е прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт. И тогава може да тръгнем към нормално и здраво правосъдие.

 16. 16 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Прокурори, следователи и служители в прокуратурите излязоха на мълчалив протест пред сградата на съдебната палата в София
  ---------------------------------------------------------------------

  Те протестират, ама българските олигарси вече пият шампанско!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 17. 17 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Весело

  Според прокурорите и следователите с тези поправки се нарушават принципите за разделение на властите и независимостта на съдебната власт


  Ахахаха, а когато се създаваха от НС всичко беше Ок, нал тъй? Ще минете и без извънредни правомощия тип Народен съд, другари прокурори..

  Sic transit gloria mundi
 18. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  Какви са тези със сивите сака около гешев?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Я колко много каскетите паразити имало, Франтишек там ли е? Излезли са спонтанно да възразят, че искат да закрият поръчковото им правосъдие, разбира се по собствено лично убеждение. Да не си помисли някой, че главния каскет им е наредил, точно както комунистическата партия-майка изкарваше трудовите колективи на времето. Всъщност предлаганите промени даже са малко и недостатъчни, крайно време е сталинистката каскеттура да бъде закрита в този й вид.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 20. 20 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Весело

  Протестират тези, които изобщо не трябва да са в съдебната власт, като страна в процеса..Това все едно да вкараме адвокатурата там.

  Sic transit gloria mundi
 21. 21 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 744 Неутрално

  В прокуратурата е заровено кучето!!!
  Даже законопроекта е много мек, аз бих добавил пълно проверяване на тази институция, като започнем с отстраняване на псевдоюристите от сержантското училище в Симеоново!

 22. 22 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Тук съм като магистрат, не като главен прокурор, за да подкрепя колегите си, които искат да подкрепят правата на гражданите"

  Нещо не виждам гражданите да ви подкрепят в подкрепата обаче :)

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 23. 23 Профил на ボートマン
  ボートマン
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Прокурори, следователи и служители в прокуратурите излязоха на мълчалив протест пред сградата на съдебната палата в София---------------------------------------------------------------------Те протестират, ама българските олигарси вече пият шампанско!
  —цитат от коментар 16 на Полковник Паликъщов


  Платили са си го-пият!

  Mой приятель Меди Доганов е несправедливо осъдьен
 24. 24 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  закриване на спецправосъдието ...... Празник на демокрацията ще е това.....

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  И да им орежат бюджета с 2/3 поне......никакви 12+6+... заплати......

 27. 27 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 197 Неутрално

  Напълно нормално. Внуците на шумкарите първо гледат да разкарат онези, които ще им пречат на кражбите. Кръвта вода не става!

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 28. 28 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5208 Неутрално

  Протестират, разбираемо е. Защо не дадат данни за осъдените и оправданите от спецсъдилищата. Осъдени май няма да има за 10 години

 29. 29 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Протестите полицията ги разпръсква с бой...
  Опс, тия гешевите са от наш'те, значи протеста е много справедлив и законен. Нищо, че е незаконен и неразрешен. Само протестите срещу Бибитко Банкянски са кремълски преврат.

 30. 30 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 387 Любопитно

  Съвсем очаквано, слугите на мафиотизираното статукво протестират против разбутването на блатото - тяхната естествена среда за живот, извън която не биха могли да оцелеят.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мизийски":

  Забравяш удобно герб.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Весело

  Какви са тези със сивите сака около гешев?
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Сивотата взаимно се привлича ...

 33. 33 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Бе много "магистрати" много нещо за малка България. "По делата" ще ги познаете. Та освен, че са много, никакви дела, с които да спечелят доверието на народа. Има си в държавата нормални съдилища за нормални граждани. Ненормалните, наречени "специализирани" или у дома или в лудницата!!!!

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 34. 34 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  "реална угроза"...
  Дано да е зле преведена флашка. Че иначе ако тези руски думички от зрелия соц сами им идват в главите, положението е доста по-тежко.

 35. 35 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Най добре, в израз на протест, всички дружно да си подадат оставките.

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#28] от "pet_fire":

  И парите похарчени за заплати и режийни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Спец-правосъдието е една от големите дивотии на гербиджа и трябва да се разкара по най-бърз начин.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 38. 38 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 387 Весело

  От снимките се вижда доста сериозен прокурорски кадрови състав като брой. Колко успешни дела за корупция по високите етажи имат за последните 30 години?

 39. 39 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Божков май започна да наднича зад "операция Росенец"!
  След изборите от него нищо не се чува.

  Всичко върви под масата, но миризмата няма как да се скрие!

 40. 40 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Може ли Гешев да посочи по кои дела е работил преди да стане гл. прокурор и какво постигна? Може ли също така да каже колко осъдени има за корупция, изключвайки Иванчева и случаите под 500 лв?

  Не ме търсете преди обяд
 41. 41 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 269 Неутрално

  То си беше ясно...ДБ ако реално смятат, че могат да закрият спец съда и спец прокуратурата просто си живеят някакъв паралелен живот ....сега Божков и сие като види, че машите му вече са неудобни, или няма да постигнат това, което им е заповядано бързо ще им дръпне шалтера.

 42. 42 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 387 Весело

  Божков май започна да наднича зад "операция Росенец"!След изборите от него нищо не се чува. Всичко върви под масата, но миризмата няма как да се скрие!
  —цитат от коментар 39 на patrokalche


  Миризмата идва от Десислава Атанасова.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 44. 44 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Всякво такова специализирано начинание се ползва единствено и само за бухалка на тозим, който управлява
  Гешев е редно да бъде прибран и да му се повдигне обвниение за обслужване на мафиотските кръгове и поръчкови арести.

 45. 45 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  И не "закриването на спецправосъдието - е лобизъм" а "спец-правосъдието е лобизъм"......и то от най гнусният лобизъм ..... За 5000 лв псевдообвинение по поръчка да могат да ти блокират милиони за да те приключат......

 46. 46 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#16] от "Полковник Паликъщов":

  Кой това, Петьо еврото ли?

  Не ме търсете преди обяд
 47. 47 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Протестират, разбираемо е. Защо не дадат данни за осъдените и оправданите от спецсъдилищата. Осъдени май няма да има за 10 години
  —цитат от коментар 28 на pet_fire


  Според КлубZ:
  "между другото, от съществуването си от 2012 г. досега Спецпрокуратурата е издействала една осъдителна присъда на зам.-министър Христо Ангеличин, която после бе отменена"
  А могат ли да кажат колко заплати премия получават на края на годината.

 48. 48 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 567 Неутрално

  в работно време.
  оооо веднага една дисциплинарка
  от инспектората за рушене
  на устоите на прокуратурата.
  с техните камъни по техните глави.

 49. 49 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Квичене на прасешката прокуратура 🐷🐷🐷
  Колкото повече квичи Гешев, толкова повече хора ще гласуват за партиите на протеста 🙌↗️

 50. 50 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Каскета, Сийка Тъпото, Еврото, брат му (дето дели на нула), Франтишек джудженцето и бияч на деца, онази с пръскачките и прочие измет на протест. Интересно защо не протестират, когато стават за смях в съда, затварят си очите за далаверите на Тиквата и Шиши, когато плащаме милиони обезщетения заради некадърността им, когато си гласуват бонуси и си поръчват нови коли. Толкова са успешни, че няма ни един осъден висш политик за корупция. Усещате ли жегата зад ъгъла, уроди?

 51. 51 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#47] от "Nick F":

  Това фактите не са за герболята. Те обичат тъпи опорки. Какво ги интересува има ли осъдени, няма ли. Щом Бойко казва, че това бори мафията и че мафията започва и свършва с Божков и Цветан Василев, значи е така. И че Божков само той виновен, че не си плащаш данъците, земетръсния Горанов - не. И банковия надзор за КТБ - също. И Пеевски го нямало, както и Обама

  Не ме търсете преди обяд
 52. 52 Профил на ann311051059
  ann311051059
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Все пак Манолова се спонсорира от Божков.

 53. 53 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Спец-правосъдието е бухалка в ръцете на мафията ГЕРБ-ДПС.
  Прокуратурата удря по поръчка на ДПС-ГЕРБ олигархията.
  Това не е 'правосъдие', а мафиотско мутренска вендета.
  Очаквано и назначените биячи да 'протестират'

 54. 54 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 281 Неутрално
 55. 55 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hristov":

  "извънредни правомощия тип Народен съд" е най-точното определение за властта с която са упълномощени

 56. 56 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Начисто трябва, всеки един от тези трябва да мине тест за коректност

 57. 57 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Недялко и Любена €врото ли ги събра всички мутри в тоги ? Да товарят за Сибир

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 58. 58 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 951 Гневно

  Тези гниди протестират или като искат да им се вдигнат бонусите, или ако за това имат интерес едрите мафиоти. Сега не е за бонуси.

 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#52] от "ann311051059":

  Това бойко ти ли ти го каза или шехито?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#3] от "arnautsky":

  Когато започнат да спират метрото, да се бият, да пикаят по улиците, да освинват обществени сгради и т.н., ще има. Въпросът поставен от вас показва умствения Ви капацитет да сравнявате мирно протестиращи с вандали.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 61. 60 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Тези гербави, пардон специализирани съдилища и прокуратури ЦвЦв ги създаде за да се занимават само със супер тежки престъпления, тероризъм и прочее. Някой да е чувал за осъден от тях терорист? Комай най-големият им успех е онази кметица на Младост. Пълни лешпери. Закривай! Апропо къде протестират да отида да им метна няколко пиратки като това толкова загрижено за държавата лице, Ачко Джамбазко?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 62. 62 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 555 Весело

  Браво на прокурорите, така трябва, да протестират, защото след толкова много и бурни успехи, някакви неблагодарници не искат да ги признаят. То усвояване на заплати ли не бяха, то бонуси и надбавки ли не бяха, почивни бази, задгранични специализации, изобщо успехи на почти всяко едно ниво. Е, няма някакви особени присъди, ама то пък не може всичко....

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 63. 63 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Тез всичките по списък да се уволняват от прокуратурата и да се назначат на тяхно място сега завършващи студенти. Все ще се справпт по-добре от тези. До сега няма нито едно дело от "знаковите" да е завършило с категорична присъда. Все съда им е виновен, че я не могат да събират и изваждат, я не могат да пишат и не се разбира какво са иктропали в обвинителните актове, я отнема 5 години да се прочете само акта, а да не говорим да се коригира...
  Онзи ден Крусев е оправдан на първа инстанция, след като проверката на Фандъчката го изкара виновен. Вчера излиза медийната "звезда" да обяснява за взривовете, пък от фирмата казват - пожар дори е нямало... И за какво им е "спец" след като те и за селска прокуратура не стават?
  Апропо - никой от народното събрание не иска да се закрива прокуратурата и съда, а само тези структури дето Доган и Шиши си създадоха за да рекетират държавата. Делата на Чери и Мустака могат пре-спокойно да се връчат на някой треторазряден прокурор от Дуранкулак или Видин и може и да напише по-добър обвинителен акт и да свърши повече работа от Каскета, Франтишек, Мантишек и знойната медийна бомба :)

 64. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  И на тея прокурори, дето протестират сега срещу закриването на спецправосъдието........ Закон за регресен иск да може да им се завежда когато някой осъди България.......имат пари да плащат......

 65. 65 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Др. Божков вече е изпратил благодарствена телеграма на др. Иванов и си е купил билет за връщане!

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 279 Неутрално

  В заглавието са забравили да добавят - по нареждане на Гешев .

 68. 68 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Към то коментар [#64] от "MPetr":

  ...... Със стара дата да важи ......

 69. 69 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  По заповед на онзи, дебелия мишок, с оперирания менискус, който се крие в мишата си дупка в Банкя... и цвърчи отвътре.

 70. 70 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#67] от "ART":

  А Гешев е получил нареждане от един хамстер в аквариум...

 71. 71 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Вън прокуратурата от съдебната власт! Нямате място там!

 72. 72 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  4.78 млн. лв. струват прокурорските грешки за година и половина
  Всеки работен ден данъкоплатците дават по над 11 000 лв. заради незаконните действия на обвинителите

  ЗАЩО ние питаме за броя внесени от Гешев ОБВИНИТЕЛНИ АКТОВЕ, а прокуратурата ни предоставя информация за внесени от него в съда ПРОКУРОРСКИ АКТОВЕ?

  ЗАЩО не ни отговарят и не предоставят информация за броя на сключените от него СПОРАЗУМЕНИЯ?

  ЗАЩО прокуратурата потъпквайки Закона пази омертата за дейността на Гешев?

  ГЕШЕВ НЯМА НИТО ЕДИН ВНЕСЕН ОБВИНИТЕЛЕН АКТ! ВСИЧКИ „АКТОВЕ“, КОИТО Е ВНЕСЪЛ ГЕШЕВ, КАТО ПРОКУРОР В СЪДА СА СПОРАЗУМЕНИЯ С ОБВИНЯЕМИ ЛИЦА!

  100% СПОРАЗУМЕНИЯ – НИТО ЕДИН ОБВИНИТЕЛЕН АКТ!

  Точно за това още преди години БОЕЦ нарекохме Гешев „СПОРАЗУМИТЕЛЯ НА МАФИЯТА! А как точно се правят тези „споарзумения“ стана ясно от публикуваните в Биволъ аудио записи от срамните пазарлъци на Гешев с обвиняемите по делото „НЕДОСЕГАЕМИТЕ“! В голямата си част тези лица са обвинени за тежки престъпления, включително и за данъчни и финансови престъпления срещу данъчната система за милиарди! Разследванията са водени от други прокурори, следователи и служби, които им повдигат и обвинения, а благодарение на Гешев тези хора се спазаряват с прокуратурата и получават минимални и най-често условни присъди, като нанесените на държавата щети остават невъзстановени, а милиардите потъват в джобовете на мафията и прокурорите-споразумители! ТОВА СА ПЕНСИИТЕ НА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ ЗА ГОДИНИ! Освен сключването на споразумения с обвиняемите, Гешев шрекратява и много досъдебни производства, като така осуетява наказателното преследване срещу тях.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 73. 73 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Помним още контрапротестите в защита на каскета, те са добри в организирането на протести. Закриването на спец. съдилищата и прокуратурите е една малко победа за народа!

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 74. 74 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#70] от "murry":

  Бойкикев и Атанасов, от кого е получил нареждане за този лобистки закон? Да не е от един от Дубай и друг от Белград?

 75. 75 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Щом каскета е навъпреки, значи се работи в правилната посока :-)

 76. 76 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Закривай! Автомивките, СОТ-овете и фризьорските салони изнемогват за работна ръка!


  Обичам да грухтя и плюскам.
 77. 77 Профил на Nagarjuna
  Nagarjuna
  Рейтинг: 20 Неутрално

  за щастие защитниците на червените олигарси и руски мутри от ДБ, ИТН и БСП са с пределно ниска квалификация и пределно висока степен на некадърност и дори един кремълски преврат не могат да направят като хората. Въпреки подкрепата на Радев. Което не пречи да бъдат окошарени за опит за предаване на България на ссср и за протекция на ограбеното от шумкари като Цецо Василев и пр

 78. 78 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  Прокурори и следователи протестират срещу закриването на специализираните прокуратури и специализираните съдилища.
  Любопитно ми е защо съдиите от специализираните съдилища НЕ ПРОТЕСТИРАТ, м?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 79. 79 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Като са недоволни, да си подават заявление за напускане. Само се чудя дали ще си намерят друга такава работа, с тлъсти заплати, 13-та, 14-та, 15-та и 16-та като бонус, почивки по за 5 лева храноден в безброй бази из страната и никаква отговорност за извършеното.

 80. 80 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Ако бяха протестирали така срещу колегата си Франтишек, сивия кардинал Пепи Еврото, аферата "8-те джуджета" и бухалковото дело "ЕВН", сега нямаше да се налага да протестират за работното си място. Никой няма да пролее една сълза за него.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 81. 81 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 780 Весело

  Все пак Манолова се спонсорира от Божков.
  —цитат от коментар 52 на ann311051059


  А на теб Буци ти плаща тролската надница от чемеджето?
  Нали?

 82. 82 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  ======Когато едно общество създава престъпници по право и мародери по закон – хора, които използват сила, за да си присвоят богатството на обезоръжени жертви - тогава, парите отмъщават на своите създатели. Такива мародери смятат за безопасно да обират беззащитните, след като веднъж са прокарали закон за тяхното обезоръжаване. Но плячкосването от тях става притегателна сила за други мародери… Тогава надпреварата става не за най-способния в производството, а за най-безскрупулния в жестокостта… И тогава обществото изчезва сред всеобхватна разруха и кръвопролития.

  Искате ли да знаете дали този ден наближава? Наблюдавайте парите. Парите са барометър за достойнствата на обществото. Когато видите, че покупко-продажбите се извършват не със съгласие, а по принуда; когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не произвежда нищо; когато видите, че парите се стичат при онези, които търгуват не със стоки, а с влияние; когато видите, че някои хора стават по-богати чрез подкупи и облагодетелстване, отколкото чрез работа, и вашите закони не закрилят вас от тях; когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва – тогава трябва да знаете, че обществото ви е обречено...”.
  Тези думи на американския философ Айн Ранд са цитат от романа й „Атлас изправи рамене”, издаден през далечната 1957 г. в САЩ.======

 83. 83 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Добавям - ако бяха протестирали така срещу подминаването на ДП и ДП1 от доказателствата за фалита на КТБ, сега нямаше да се налага да протестират за работното си място. Никой няма да пролее една сълза за него.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Как да не паднеш от смях като видиш колко мъка има по света?Разказвали са ми,че принц Кирил,преди да бъде ликвидиран от "народната власт" е пеел от прозореца на килията си "Търно,моме Търно,ако се обърне,тъпкано ще ви се върне."

 86. 86 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#82] от "MPetr":

  Една част от тези прокурори които сега протестират срещу закриването на "спецправосъдието" се превърнаха точно в такива "престъпници по право и мародери по закон".....

 87. 87 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Прокурорите да не се страхуват да не попаднат и те под ударите на закона, като знаят, какви са ги вършили.

 88. 88 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Весело


  Ама обявявайте ги тези мероприятия предварително!

 89. 89 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Все пак Манолова се спонсорира от Божков. До коментар [#52] от "ann311051059":Междудругото само да попитам , Свирчолинка Милева и Женя Пръскачката още ли превеждат от български на арабски , прословутата международна заповед на арест на Божков ?
  —цитат от коментар 84 на Al Tikvone


  Сийка Тъпото едва чете милото. Как ли е станала прокурор? Всъщност всички знаем как де.

 90. 90 Профил на ЛиБератор
  ЛиБератор
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Легионери, ама май ще остават без работа скоро, защото на Каскета правомощията му идват в повечко

  #СъдебнаРеформа ‬
 91. 91 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Харесва ми как природонаселението си мълчи със стиснати зъби за олигарсите на номенклатурата, но за гешев подскача истерично. Към последния нямам никакъв сантумент, ясно ми е, че е милиционер, но чисти интуитивно мисля, че е по-добре милиционери отколкото лицемерна и истерясала номенклатура, която да лъготи патетично... Докато милиционера е ясен - един обикновен фатмак. Не като Христо Иванов да вземе надеждите на една нация за напредък и да ги пресъздаде като едина людмило-живковски долнопробен сериал!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 92. 92 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Прокурори, следователи и служители в прокуратурите излязоха на мълчалив протест пред сградата на съдебната палата в София---------------------------------------------------------------------Те протестират, ама българските олигарси вече пият шампанско!
  —цитат от коментар 16 на Полковник Паликъщов


  Българските олигарски не са спирали да пият шампанско, именно защото прокуратурата се управлява субординирано все от хора от вида на "инструмента на Господ". И е обществена тайна на кой точно "Господ" са инструмент. Както е казано в една древна книга: "По делата им ще ги познаете", в случая може дори да се приеме буквално - по съдебните дела. Да дават за пример ареста на Нено Димов, като най-успешната акция в борбата с корупцията по високите етажи, е меко казано смехотворно. И отново ще помоля и вас и други списващи тук - опитайте се да вложите повече усилия в проумяването на определението "олигарх". Не използвайте в несъществуващ контекст тази дума. Няма как бизнесмени които са недолюбвани от властта да бъдат олигарси. Това е пълен нонсенс.
  Разбира се знам че "една лъжа повторена хиляда пъти, се превръща в истина", но далеч не всички четящи тук са толкова елементарни, колкото би ви се искало.

 93. 93 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 367 Весело

  Къде бяха когато чужди служби убиват български граждани? А да сетих се, замитаха следите на чуждите служби.... Тогава Цацата имаше свежи изказвания...

 94. 94 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Али Баба и 40-те разбойника

 95. 95 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Гърч! Мафията крещи „дръжте крадеца“. Типично за времената на Тиквоний - лицемерието и лъжата са ежедневно поведение.

 96. 96 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 578 Неутрално

  ГЕША ТАКА И НЕ РАЗБРА ЧЕ ТОЙ Е В ОСНОВАТА НА ДНЕШНИТЕ ПРОМЕНИ А ИНАК ВИЖДАМ ПЪЛНА СГРАДА С КОСТЮМИРАНИ ТЪРТЕИ..........

 97. 97 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Хей, прокурори и седователи!! Защо искате да сте част от съдебната система? Вие сте страна, както и обвиняемият. Защо искате да сте и съд, и прокуратура едновременно?

 98. 98 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 461 Весело

  Все пак Манолова се спонсорира от Божков.
  —цитат от коментар 52 на ann311051059


  Викаш общ спонсор с чекмеджетата има.

 99. 99 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Тия защо не са на работа? Или са в неплатена.

 100. 100 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  ОПГ ГЕРБ ДПС и БСП пазят отрочето Гешев в Събранието, Каскета им се отблагодарява като свиква " протести"...Няма такава гнусна симбиоза, честно!

  Sic transit gloria mundi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK