Район "Витоша" оттегля своя заповед за игрището в Бояна, но не спира строежа

Жители в кв. Бояна протестират срещу планираното застрояване на игрище "Кривуля".

© Юлия Лазарова

Жители в кв. Бояна протестират срещу планираното застрояване на игрище "Кривуля".Заповед, свързана с разрешението за строеж върху игрището "Кривуля" в Бояна, е оттеглена. Главният архитект на район "Витоша" Мирослав Русев преди три дни сам си анулира заповедта, която е издал на 22 март. Причината е постъпила на 20 април жалба от граждани, придружена с подписка.


Оттеглената заповед стана повод за радост и надежда сред жители на Бояна, че кварталното игрище ще бъде спасено от застрояване. Според юристи обаче това не се е случило.


"Ако главният архитект на район "Витоша" е направил само това оттегляне на заповед, на практика нищо не е направил. В случая е оттеглена заповед за преработка на влязло в сила разрешение за строеж от 21 май 2020 г. Самото разрешение си остава в сила, ако, повтарям, само тази заповед е издадена от района", обясни адвокат Борис Милчев, бивш юридически консултант на направление "Архитектура и градоустройство" на общината.
Мотивът за оттеглянето на заповедта от 22 март е, че частноправен субект (Спортен клуб "Витоша 2015") е внесъл проектите, вместо Столичната община, която е собственик на терена. Този мотив е правилен, но той важи и за издаването на самото разрешение за строеж, което е за проекти пак на спортния клуб на Даниел Боримиров, а не на общината, посочи Милчев. "В този смисъл самото разрешение за строеж в стадион "Кривуля" страда от същия дефект, както и оттеглената заповед", подчерта юристът.


Последната заповед на главния архитект на район "Витоша"

© Фейсбук

Последната заповед на главния архитект на район "Витоша"


"Тази заповед за оттегляне се пробутва като административен акт, който ще попречи на инвестиционните намерения. Истината обаче е, че разрешението за строеж на спортния комплекс продължава да е валидно", коментира и зам.-кметът на "Красно село" Николай Веселинов. Самата отменена заповед не е публикувана и въобще е време обществеността да види цялата документация по отдаването под наем на игрището с площ 9 дка в Бояна, добави той.


Общинският съветник Тома Белев от "Демократична България"заедно с Яна Тодоранова внесе доклад в Столичния общински съвет за отмяна на договора за даване под наем на общинския терен на частния клуб на Боримиров.


"Нашият доклад не иска просто да се отмени разрешението за строеж, а да се премахне ползването от Спортния клуб "Витоша 2015" на игрището в Бояна. Този клуб няма спортна дейност досега. Боримиров заявява, че клубът бил член на Федерацията по хандбал, но на страницата на тази федерация такъв клуб няма. А пък и става въпрос за строеж на футболни игрища и тенис кортове, а не за хандбал", посочи Белев.


Целият терен на игрището "Кривуля" е публична общинска собственост. "Тук е проблемът, защото публичната вещ е за публично ползване от местната общност безвъзмездно или на достъпни цени, обобщи юристът Милчев.


С решение на СОС от общинският терен на стадион "Кривуля" бе даден под наем за 10 години на спортния клуб "Витоша 2015", представляван от Даниел Боримиров. Той представи инвестиционните си намерения да построи три футболни игрища и три тенис корта, както и едноетажна сграда за пет съблекални и бистро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK