Протестът срещу строежа в игрището на Бояна победи

Боянчани разпънаха палатки днес на игрището.

© Лили Тоушек

Боянчани разпънаха палатки днес на игрището.Днес е голям празник за жителите на Бояна, които от 17 април защитават единственото свободно зелено пространство в квартала - игрището "Кривуля". След среща с кмета Йорданка Фандъкова, която дойде на игрището и се срещна с представители на гражданската инициатива за спасяване на зелената площ, тя обеща да се даде друг терен, извън Бояна, на инвеститора Даниел Боримиров. Той имаше намерение да изгради платен спортен комплекс с три футболни игрища и три тенис корта, както и сграда за съблекални и бистро. Столичната община му предостави терена под наем за срок от 10 години.


Яница Домусчиева, Румяна Янчева и Николай Стоянов участват в работната група на гражданската инициатива, която преговаря със Столичната община. Те разказват за срещата си с Фандъкова и намаренията си в бъдеще сами да поддържат зеленото пространство на игрище "Кривуля".


Фандъкова е обяснила, че са проведени разговори с инвеститора Боримиров и са се разбрали да развалят по взаимно съгласие договора на наем за срок от 10 години. "На него ще му бъде предложено проектът да бъде реализиран, но на друго място, а не тук", каза Стоянов.
Общинските съветници Яна Тодоранова и Тома Белев от "Демократична България" преди седмица внесоха в Столичния общински съвет доклад с искане да се отмени даването под наем на игрището, което е публична общинска собственост. Сега кметът на Столичната община възприе това решение на проблема.


"Въпреки този успех днес, ние ще настояваме докладът да се гледа на сесия на общинския съвет, за да се отмени решението за даване под наем на терена от 9 дка", обяви Тодоранова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK