Без предимство и с работно време: зелените коридори за COVID ваксини по празниците

Без предимство и с работно време: зелените коридори за COVID ваксини по празниците

© Велко АнгеловОт днес (30 април) до 9 май по график ще работят 133 ваксинационни пункта в страната, където ще важат т. нар. зелени коридори. В този период доза срещу COVID-19 може да получи всеки желаещ, наредил се на опашка - независимо какво работи, на каква възраст е, дали има хронични заболявания.


Към 29 април в България две дози са получили 190 535 души, а други 585 719 души очакват втората си доза. С това България се нарежда на последно място в Европа по дял от ваксинирано население с поне една доза: близо 10%


"Дневник" обобщава най-важните условия за ваксинирането през предстоящите дни.


Без приоритети, но с работно време
Формулировката "зелени коридори" придоби гражданственост за свободен достъп до ваксини. Това означава, че всеки, който се нареди на опашка, може да получи доза защита срещу COVID-19, стига до идването на реда му да са останали количества ваксини в избрания ваксинационен пункт.


Не е необходимо да се записват часове, нито предварително да се изготвят списъци. Важно е обаче желаещите за ваксиниране да обърнат внимание на работните дни и време през празничния период, защото на повечето места в страната часовете са силно ограничени.


В периода на зелените коридори не се отдава значение на възрастта, професията, липсата или наличието на придружаващи заболявания. С други думи, отпадат т. нар. фази (приоритетни групи) според националния ваксинационен план. Част от него така или иначе е неясна и през последните месеци това доведе до редица размивания на границите кои групи от населението са по-приоритетни за ваксиниране.


Вече има иРНК ваксини


Основната разлика при настоящите зелени коридори в сравнение с предишните е, че желаещите ще имат достъп (освен до препарата на "Астра Зенека"/Оксфорд) до иРНК ваксини - на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна". На брифинг в понеделник главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че наличностите от ваксината на "Модерна не са много и затова не всеки ваксинационен пункт в страната ще разполага с нея.


Важно е да се знае, че Министерството на здравеопазването не посочва какви са предвидените количества ваксини (и на кои производители) във всеки отделен ваксинационен пункт. В обобщение: основно в зелените коридори ще се предлагат ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека".


Здравите власти уверяват, че дори и да се окажат недостатъчни разпределените за зелените коридори иРНК ваксини, то в близко бъдеще от ваксината на "Пфайзер" ще има предостатъчно количества. Равносметката на Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, за очакваните доставки е:

- по 270 хил. дози "Пфайзер" ще пристигат всяка седмица до края на май
- по 410 хил. дози "Пфайзер" ще пристигат всяка седмица на юни

Ваксината на "Янсен", фармацевтичното поделение на "Джонсън и Джонсън", няма да се предлага при зелените коридори през почивните дни. От нея в страната са доставени около 26 хил. дози, които се очаква да бъдат насочени основно към туристическия бранш, защото защита се постига по-бързо - поставя се само една доза.


Електронният регистър не е от значение


Хората, които са си записали часове за ваксинация срещу COVID-19 през електронния регистър в периода 30 април - 9 май, няма да могат да се възползват от часовете си. Данни на държавната фирма "Информационно обслужване", които "Дневник" поиска, показват, че става дума за около 11 хил. души.


"Гражданите, които са направили своята регистрация в електронния портал за имунизиране срещу COVID-19 в периода 30 април 2021 г. - 09 май 2021 г., ще бъдат уведомени от съответната регионална здравна инспекция в кой имунизационен пункт следва да се явят, за да получат първа доза ваксина", се посочва в отговорите на "Информационно обслужване".


Тъй като записвания за ваксини се правят в стотици ваксинационни пунктове в цялата страна, а през почивните дни ще работят едва 133, записаните ще бъдат пренасочвани към действащите пунктове. Предварително определеният час обаче няма да важи и те ще чакат на опашка наравно с останалите желаещи. Ако не искат да се възползват от тази възможност, те трябва да отменят часа си и да запишат нов след празниците.


Според последната заявка на министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов от 10 май записаните в електронния регистър вече ще могат да получат избрания вид ваксина, в посочен от желаещия ваксинационен център.


Всеки избира свободно


Изборът на място за поставяне на ваксина срещу COVID-19 е свободен, уверяват здравните власти. Ваксинационният пункт не е обвързан с адресна регистрация. Включително може първата доза да е в един, а втората в друг.


"Ние горещо препоръчваме човек да си направи втората имунизация там, където е направил първата. Но системата позволява и може да се направи на друго място", заяви доц. Ангел Кунчев преди дни. Причината за съвета да не се сменя ваксинационният пункт за втората доза е в количествата, които се предвиждат за всяко място.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK