Докато води "битка" с колите в Морската градина, кметът на Варна е издал 546 пропуска за шофиране по алеите

Морската градина във Варна

© Надежда Чипева

Морската градина във ВарнаСамо за миналата година варненският кмет Иван Портних (ГЕРБ) е издал 173 служебни бележки и 546 пропуска за достъп на автомобили до Приморския парк в града. За предходните две - 2018г. и 2019г. Портних е издал и още 854 служебни бележки за движение на автомобили по алеите на т.нар. "историческо ядро" в парка. Това показват данни, станали публични по Закона за достъп до обществена информация.


Обобщените данни от справката показват, че само за три години - от 2018 до 2020 г. кметът на Варна е издал


общо 1573 документа (служебни бележки и пропуски)
за движение на автомобили в Морската градина на Варна. Въпреки, че тяхната валидност е до една година, това на практика обезсмисля всички усилия за въвеждането на ясни правила и ограничения за достъп на моторни превозни средства в парка. За това от години настояват граждании неправителствени организации.


За спектакъла "Спри колите в Морската градина на Варна" - тук.


Според документ, озаглавен "Правила за достъп на пътни превозни средства на територията на Приморски парк", утвърден със заповед на самия Портних, през ноември 2019 г. забраната за влизане на автомобили в Морската градина не важат за лица, живеещи в парка, автомобили, обслужващи обекти в него или лица с документ за инвалидност.


В понеделник общинският Пресцентър разпространи информация от среща на Портних с медии, в която беше цитиран със следните думи: "Знаете, че битката срещу автомобилите в парка е моя кауза и аз я отстоявам от 2013 година, независимо от огромния натиск от страна на собственици на имоти и заведения".


По време на същата среща кметът на Варна е съобщил, че Върховният административен съд е насрочил за 13 май заседание по жалба срещу заповедта, с която е одобрил Генералния план за организация на движението в града, в това число и в Приморския му парк.


По време на срещата си с журналисти в понеделник обаче Иван Портних цитира и


анонимни публикации в неназовани медии


От тях научил, че жалби срещу заповедите му за спиране на автомобилите в Морската градина идвали от адрес, на който живее "бивш кандидат за кмет на Варна от 2015 г.", свързва с дясната опозиция на ГЕРБ.


Част от справката, предоставена по Закона за достъп до обществена информация

© Дневник

Част от справката, предоставена по Закона за достъп до обществена информация


Информацията, която варненският кмет цитира, е публикувана през август м.г. във Фейсбук страницата, споделяща статии от на сайт, регистриран от варненския общинския съветник Марица Гърдева (ГЕРБ). В статията се твърдеше, че жалби срещу заповедите за спиране на атомобилния достъп до Морската градина са били подавани до кмета на Варна от адрес, конкретно посочен в същата публикация. Статията беше илюстрирана с копие от удостоверение, издадено от администрацията на Иван Портних, а според съдържанието му на посочения адрес живее Чавдар Трифонов, кандидат за кмет на Варна през 2015 г., издигнат от вече несъществуващя Реформаторски блок.


Смущаващото в случая е, че електронното издание е публикувало във Фейсбук


документ, съдържащ незаличени лични данни


Справка с наредбите и правилниците, по които работи местната администрация във Варна показва, че подобен документ би могъл да "изтече" в медиите само ако им е предоставен от администрацията на варненския кмет.


Удостоверенията за постоянен адрес се издават на основание на заявление, което се подава лично в деловодството на съответната община. В случай, че е заявено устно, за искането се съставя протокол, в който изрично се отбелязва името на заявителя.


По тази причина "Дневник" изпрати до общинския Пресцентър във Варна няколко въпроса, които трябваше да изяснят


кой е заявил получаването на удостоверението


за постоянен адрес на Чавдар Трифонов, разпространено във Фейсбук. От отговорите на същите въпроси трябваше да стане ясно и предоставяла ли е администрацията на Портних на медии информация за адресите, от които получава жалби, както и за самоличността на подателите им?


До приключването на работата по този текст отговори не бяха получени. Трифонов също не е реагирал на публикациите и казаното от Портних.


Междувременно от пресцентъра на кметството във Варна беше разпространена информацията, цитирана в началото на този текст. Тя съдържа и следния цитат от разговора на Иван Портних с журналисти: "Така че, хубаво е да се знае кой двулично използва темата за Морската градина за обслужване на лични интереси".

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1310 Любопитно

  Кога ще му бият шута на този бездарен и корумпиран битов алкохолик и домашен насилник?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":

  > Кога ще му бият шута на този ...

  Евентуално когато Марешки натрупа малко повече сила ... тоест по-скоро никога.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  По- голямо недоразумение за кмет на Варна може да е само Марешки.

 4. 4 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Както беше казал Оскар Уайлд: "Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш"

  Та и герб така се "борят" срещу корупцията.... като НАПЪЛНО ѝ се отдават :)

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Морската градина във Варна си е един морски паркинг. В Бургас сигурно има най-много 3-4 такива пропуска.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Материалът е силно манипулативен. Това, че е издал само 150 пропуска за година, означава че е успял да опази градината (в която има множество обекти, които няма как да се обслужват без автомобил) от фесетки, а може би и стотици хиляди автомобили.

 7. 7 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Любопитно

  "варненският кмет Иван Портних (ГЕРБ) е издал 173 служебни бележки и 546 пропуска за достъп на автомобили до Приморския парк в града."
  Не се сещам за чак такива детайли от ЗДвП, но там пише ли, че знак "Забранено за МПС" не важи за ШЕФ-ьори с бележка от кмета в портмонето?

 8. 8 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Явно е, че написалият горните глупости разчита на неосведоменоста на читателите извън Варна. За повечето варненци пък е ясно, че борбата за забрана на движение на автомобили в парка е "кауза пердута". Естествено е, че обслужващите дейности в парка се нуждаят от автомобилен превоз и пропуски ще се издават. За всички варненци е ясно, че борбата с автомобилите е извън т.н. "историческо ядро" на парка и става въпрос за местност, в която на времето варненци са имали собствени жилища от които са били изгонени от комунистите и мястото е "провъзгласено" за парк. След идването на "демокрацията" част от тези жилища бяха върнати на собствениците и те ги продадоха на местни богаташи, които сега претендират да дефилират по алеите на парка със собствени автомобили. Построиха се и затворени комплекси и хотели и ресторанти, които искат автомобилен достъп за своите клиенти. Всеки път, когато кметът забрани достъпа, "независимият" български съд оборва тази заповед, явно смазан добре със финикийски знаци. Толкова за нашите журналисти, дневникари, борци за чистата истина.

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#8] от "Oggie Petkov":

  Ще доуточня, написаното е за парка, или местността "Салтанат", а централното ядро (до зоокъта) е "Морската градина", която от известно време е наречена "Приморски парк" (има разлика между двете понятия). Ти обвиняваш само новобогаташите, но към тях бих добавил и селянията от горните квартали, които държат да си паркират колата пред заведение за цаца и бира, пък дори и да им разваля гледката към морето.

  Г-н Спасов, разкажете ни как пристанищната зона, преустроена с общински средства (от данъците на всички варненци), бе превърната в паркинг за стотици коли и кръчмарска зона?

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Г-н Спасов, разкажете ни и за правоимащите общинари, за които "синята зона" не важи"? Вярно ли е, че само който не е искал подобно право няма право на свободно паркиране в центъра? И има ли S класа, която да не е собственост на "инвалид"?

  Иначе нека да не обвиняваме само Портних, защото неандерталците между съветниците не са по-малко (особено председателя на ОбС).
  Селяни има и в Гръцко, но с правила и закони ограничават селяндурщината! Докато у нас е модно да я манифестираш!

 11. 11 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Само дето алея първа е отворена за всички и там разрешение не ти трябва , чак до офицерсия плаж. Поне да я затворят до паркингите зад уейкбоарда.

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Във Варна много отдавна много здрава смърди!!!

 13. 13 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1078 Весело

  Партизантска майка ги е раждала всичките от ГЕРБ, по партизантски правят всичко 😀

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#10] от "historama":

  Селянията харесва Европа, но няма нищо против кочината тук. И блъска минуси.

 15. 15 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Господин Спасов намира най-тежък матрял само като се разходи до пазара.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 16. 16 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Справка с наредбите и правилниците, по които работи местната администрация във Варна показва, че подобен документ би могъл да "изтече" в медиите само ако им е предоставен от администрацията на варненския кмет.

  Може ли Спасов да документира твърдението си?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 17. 17 Профил на lovkya
  lovkya
  Рейтинг: 0 Гневно

  Интересни хора обитават любимата ми Варна...
  Хем искат да седнат да боцкат цаца на теферич с морски изглед, хем искат касите с риба да бъдат мъкнати на ръка, а кеговете с Бургаско да бъдат търкаляни от келнерите по алеите на парка, неприемливо им е кръчмето да бъде зареждано с бус.
  Други пък, истински мерзафци, ако питате мен, си позволяват да живеят в Морската, смятана с основание за колективна собственост на цела Варна.
  И не само това - не, тези дори си позволяват да отиват и да се прибират от работа с колите си, вие само си представете тая наглост!
  Наместо да си оставят колите некъде извън пределите на парка и да маат пеш до дома, тези безсъвестни буржуи шофират по алеите, където простолюдието си е извело кучето да ака или пък дечицата да фучат по алеите с колелетата си!
  Истинско безобразие е това, така да знаете!

 18. 18 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 991 Неутрално

  А със имението на Марешки там бори ли се ???

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Не, там се бори гл. архитект, съвсем разбираемо, безуспешно.

 20. 20 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Държавни и общински чиновници на хранилка към мафията ...

 21. 21 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  кметът на Варна е издал 546 пропуска за шофиране по алеите
  ============================================================
  За бизнесмените са издадени, нали бизнеса е с предимство, там е пълно с бизнес обекти, какъв е проблема? Или на "нашите" бизнесмени не е издал, та затова е този плач?

  Свободата, Санчо...
 22. 22 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Любопитно

  До коментар [#9] от "historama":

  Всъщност паркирането на автомобили в пристанищната зона е нещо свястно. Има си инфраструктурата, не е зелена площ, в началото на Морската градина е... Да и там е мястото на разни временни обекти и атракциони. Трябва си място за паркиране на удобно разстояние от парка. Виж, за капанчетата до плажа, там не е място за лични автомобили, поне през деня. Зареждане сутрин до 9ч и клиенти с автомобили след 18ч би било адекватно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 23. 23 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1695 Весело

  До коментар [#7] от "Араламбене му е майката":

  Докато Варна се управлява от бивши руснаци, само араламбене ни оправя...

 24. 24 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Те така и ГЕРП водят 'битка' с руската агресия: 4 години се правят, че Гебрев се е самонатровил с марули, а пожарите и взривовете са случайни.
  ----
  Това е съучастие.

 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  "Бате к*ре, ......"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 26. 26 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ-комунета връзкари!

 27. 27 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ. Видими резултати!

  Апропо защо му вокат "градина" на това място? На мен ми прилича нa Парцел "Марешки" в ТИМоград.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Любопитно

  Аз в Морската не съм виждал коли !

  [email protected]
 29. 29 Профил на lovkya
  lovkya
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#8] от "Oggie Petkov":
  Хе-хе, на това и на още едно адекватно и разумно мнение здравите форумни сили са наплякали най-много минуси.

 30. 30 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Весело

  Колко души живеят в тази градина бре... над 100 коли имат пропуски да си карат насам натам по алеите а пък снимката направо кърти😂😂😂
  "След 50 метра забранено за пешеходци" в градината?? 😂😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#30] от "padrino":

  Поправка над 1000 коли 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Абе варненският избирател е странен човек.

 33. 33 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 687 Разстроено

  Варна под ръководството на ЗУТ (който е 4 тома!) се уплътни като един термитник. Като резултат е липса на зелени площи и зони за почивка и разходка - населението се утрои, а зелените площи намаляват. Зяносахме града - това е!

 34. 34 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":

  Аааа, а некъв коментар защо тия пропуски не са ограничени времево рано сутрин, щом си мислиш, че са за зареждане? Ама не са за зареждане... Реалността е, че за зареждане пускат всеки и без пропуск, а пропуските са за ептен наглеците.

 35. 35 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  От цялата пасмина гербав и кметове Портньъйх е най-гнусния...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#32] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":

  Странен не е точната дума. ;)

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на lovkya
  lovkya
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Киро Вечния още не беше от герп, когато в Морската си джиткаха коли.
  После стана от герп и пак така.
  След туй и при Ванчо.
  Като му изтече пъврия мандат на Ванчо, възмутените грагяни на кинтия град поискаха да го свалят, но некакси не можаха да излъчат читаф кандидат, а на балотажа дори си биха камшика и не отидоха до урните.
  Сега вече отново са му набрали, шото пуска коли в Морската, но аз съм сигурен, че кмет, различет от Ванчо и от герп, ще сложи край на това безобразие и варна ше цъфне.

 38. 38 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  До коментар [#33] от "georgi_ww":

  То това не е град а кочина. Беше град до около 2003-4.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 39. 39 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Весело

  До коментар [#37] от "Lovkya":

  Освен функционално, си и граматически неграмотен...😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 40. 40 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1695 Весело

  До коментар [#32] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":

  така е , руснак -гербаджия

 41. 41 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Нищо ново за ОПГ Общински съвет Варна ООД. Помните ли когато през 2004та половината ОбС се озова в затвора,за рекет проституция наркотрафик... Какво ново тук.Същите хора,или поне адвокатите им са в същото ОПГ.... И от мен да знаете:във Варна решенията на върховните съдилища на Република България нямат сила!!!! просто престъпността е във всички държавни ,общински и обществени структури!!!!

 42. 42 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Отиваш да гледаш море, виждаш паркинг от край до край. Море и морски отдих - само ако наемеш стая в хотел в курорт.

 43. 43 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Те всички “БОРБИ” са така....С ТЕРОРИЗЪМ,НАРКОТИЦИ,ЧОВЕШКИ ПРАВА,ВИРОЗИ!
  БОРБАТА-ПРАВИ РАНАТА(ОРИГИНАЛЪТ Е ОБРАТНО...ПАК Е ВЕРНО!)!

 44. 44 Профил на Ognyan Petkov
  Ognyan Petkov
  Рейтинг: 63 Неутрално

  До коментар [#37] от "Lovkya":

  Не пишете глупости. Вината на Кирчо е повече в далаверите със строежите в местноста. Той беше успял да спре дори колите по алея Първа за известно време. Пак ще повторя потретя. Вината за колите по алеите извън основното ядро е на варненските съдии, а не на кмета. Имаше безброй заповеди и забрани, които винаги паднаха в съда след обжалване.
  .

 45. 45 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Явно е, че написалият горните глупости разчита на неосведоменоста на читателите извън Варна. За повечето варненци пък е ясно, че борбата за забрана на движение на автомобили в парка е "кауза пердута". Естествено е, че обслужващите дейности в парка се нуждаят от автомобилен превоз и пропуски ще се издават. За всички варненци е ясно, че борбата с автомобилите е извън т.н. "историческо ядро" на парка и става въпрос за местност, в която на времето варненци са имали собствени жилища от които са били изгонени от комунистите и мястото е "провъзгласено" за парк. След идването на "демокрацията" част от тези жилища бяха върнати на собствениците и те ги продадоха на местни богаташи, които сега претендират да дефилират по алеите на парка със собствени автомобили. Построиха се и затворени комплекси и хотели и ресторанти, които искат автомобилен достъп за своите клиенти. Всеки път, когато кметът забрани достъпа, "независимият" български съд оборва тази заповед, явно смазан добре със финикийски знаци. Толкова за нашите журналисти, дневникари, борци за чистата истина.
  —цитат от коментар 8 на Oggie Petkov


  +++++++++++++++++++++

 46. 46 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Портних е единствения международно признат пияница в България...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 47. 47 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Интересни хора обитават любимата ми Варна...
  —цитат от коментар 17 на Lovkya


  Неприятна истина за варненци.
  А за другите градове имаш ли наблюдения?

 48. 48 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Интересни хора обитават любимата ми Варна...
  —цитат от коментар 17 на Lovkya


  Неприятна истина за варненци.
  А за другите градове имаш ли наблюдения?

 49. 49 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Интересни хора обитават любимата ми Варна...
  —цитат от коментар 17 на Lovkya


  Неприятна истина за варненци.
  А за другите градове имаш ли наблюдения?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK