Днес е Велика събота

Снимката е от специализирания сайт <a href="http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/podvizhni/strastnata_sedmica/Velika_subota.htm" target="_blank">"Православието"</a>, а иконата изобразява слизането на Исус в ада

Снимката е от специализирания сайт "Православието", а иконата изобразява слизането на Исус в адаВелика събота е последният ден от Страстната седмица. В него църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери.


Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава без прекъсване до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват с тържественото "Христос воскресе!"


Празничното великденско богослужение започва в 23.30 ч. в катедралния храм "Св. Александър Невски". Литургията може да бъде проследена онлайн на фейсбук страницата на Българската православна църква.
За разлика от миналата, през тази година ритуалът по взимане на Благодатния огън от Йерусалим вечерта на Велика събота и пренасянето му в София ще се състои, макар и с ограничен брой участници заради коронавируса. Той ще бъде пренесен в България с правителствения самолет "Фалкон", а начело на делегацията ще бъде Врачанският митрополит Григорий. На летището в София само по двама представители от митрополиите в страната ще вземат частица от Благодатния огън за вечерните богослужения в храмовете.


Народната традиция тачи Велика събота като ден на


последни приготовления
за празника и помен за мъртвите


След Разпети петък, когато църковния канон забранява да се работи, защото за християните това ден на скръб за смъртта на Христос, в събота се правят последните приготовления за Великден. Това е втората възможност - след Велики четвъртък, да се боядисат яйцата. В събота се месят и пекат козунаците.


На този ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите.


За втора поредна година църковните празници около Великден ще бъдат отбелязвани различно от обичайното заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в България.


Храмовете ще са отворени и в тях ще текат служби, но влизането е при спазване на строги правила. Миряните трябва да спазват дистанция от 1.5 м. и да носят маски. Препоръчва се да не се докосват и целуват икони. Свещенослужителите трябва да носят маски, освен по време на служение. Където е възможно, трябва да се осигурят коридори, за да не се срещат влизащите и излизащите.


Властите призоваха Светия Синод да намали времетраенето на службите, а миряните - да избягват ходенето в храмовете, особено в най-натоварените часове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK