"Говорещи глави" заместиха предизборните дебати

"Говорещи глави" заместиха предизборните дебати

© ДневникРазрив в политическия диалог, превес на платените над безплатните формати в програмите на обществените медии, отказ от участие в дискусии, дебати, заместени от "говорещи глави" и монолози, кандидат- депутати, които са водещи,


Това е част от картината на предизборната кампания в обществените и частни радио - телевизионни програми, според мониторинг на Съвета за електронни на медии (СЕМ). Той включва наблюдение на 16 медии в периода на предизборната кампания (5 март - 4 април 2021 г.). Целта му е да установи как доставчиците на медийни услуги отразяват кампанията и дали спазват закона. Докладът е бил приет на 28- ми април на заседание на регулатора единодушно. Документът ще бъде изпратен до Централната избирателна комисия.


Според заключенията му медиите спазват принципите на гарантиране правото на свободно изразяване на мнение, гарантиране на правото на информация, гарантиране на правото на отговор в програмите и спазват Закона за радио и телевизията, но са констатирани различни тенденции, които не гарантират предоставянето на "плътна и достоверна информация".
"За мен същественото в доклада е въпросът за съотношението на безплатните и платени форми на сържание в програмите на обществените медии. Според нашите експерти превес са имали платените форми, което не е смисълът на журналистиката, както и не е в полза на обществото", коментира пред "Дневник" членът на СЕМ София Владимирова. По думите й дебатите са били заместени от "говорещи глави", които не предоставят съществена информация, а монолози, от които зрителите или слушателите не могат да придобият смислена информация.


Наскоро фондация "Конрад Аденауер" представи изследване, изготвено от "Алфа рисърч", според което половината българи смятат, че партиите са ги информирали за политическите си програми недобре или лошо и неразбираемо и че медиите са свършили работата на политическите участници в изборите.


Липса на лидерски дебат


В предизборната кампания доминират темите за коронавируса, здравеопазване, ваксинация, лекарства. В отделни предавания по различните медии намират място теми за корупцията и съдебната система.


"Кампанията очертава наличието на разрив в политическия диалог в страната между политическите сили и по тази причина може да бъде определена и като доминиращо монологична, защото в голямото си множество участниците в диспутите не дебатират по същество със своите опоненти, а предпочитат да изложат в интервюта само своята позиция, своята програма, своята визия за случващото се, включително да критикуват медиите и социолозите", е записано в доклада.


Според експертите на СЕМ липсва лидерски диспути в радио- и телевизионните програми. "Вместо директен и персонален сблъсък на политически платформи, на каквито избирателите са били свидетели в предходни кампании, партийните лидери предпочитат на тези избори по друг начин да контактуват с избирателите", отчитат експертите на регулатора.


Най-много суми за платено съдържание е получила "Нова телевизия" показва анализа на сключените от медиите договори.

© СЕМ

Най-много суми за платено съдържание е получила "Нова телевизия" показва анализа на сключените от медиите договори.


Докладът е констатирал, че към БНТ 1 някои участници в изборите проявяват отрицателно отношение и не изпращат свои представители във формите за агитация или предаванията. "Други участници имат собствено виждане и драматургия за своето участие като напускат ефира по лична воля и желание (бел. ред. в доклада не е посочен конкретен пример). Трети се доверяват на обществената медия и възможността да достигнат до масовия гласоподавател".


От програмата на БНТ 1, Би Ти Ви, "Нова тв" отсъстват представители на "Има такъв народ", които участват в предизборната кампания само през собствената си телевизия 7/8 ТV и не се възползват от предоставената възможност за безплатни форми (бел.ред. - това беше политика на партията, силно ограничава медийните си изяви)


В БНТ1 участват редица партийни лидери - Волен Сидеров, Петър Москов, Красимир Каракачанов, Веселин Марешки и Валери Симеонов, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Христо Иванов. "От ДПС почти липсват представители - от партията се появяват на екран само в началото на кампанията и после присъствието им се свежда до участие в "Панорама", при това не с лидера", отчитат от СЕМ. В националната телевизия липсва кампания за преференциален вот. "Има присъствие на лидерите и на най-изявените кандидати от партиите и коалициите като лица, но няма призиви за гласуване със специален номер за преференция в бюлетините".


Най-много платено съдържание в минути е получила партията на бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

© СЕМ

Най-много платено съдържание в минути е получила партията на бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.


Не такава е ситуацията в програмата на 7/8 ТВ, където кандидатите са посочени като избор за преференциално гласуване за съответен избирателен район, показани са снимките им с кратки биографични данни. "Водещите на предавания, които са и кандидати за депутати и водачи на листи си остават на екран по време на цялата предизборна кампания - Александър Вълчев, Филип Станев, Ивайло Вълчев, Драгомир Петров, Тошко Хаджитодоров, Станислав Балабанов, Станислав Трифонов".


Според анализа телевизията не предоставя трибуна за предизборна агитация на други политически формации в изборите освен на "Има такъв народ". "Темите и гостите в предаванията са подбирани с идеята да се покажат в по-голяма степен недостатъците на законодателната и изпълнителната власти до момента, отколкото да очертаят рационално политическа програма или бъдещи управленски действия. Негативизъм се излъчва от всички участници в съдържанието и той е насочен персонално към действащия министър-председател, управляващото мнозинство и партиите от статуквото, констатират още от СЕМ.


На ръба на агитацията


Според доклада в предизборното съдържание на медиите границата между редакционно/ журналистическо и безплатно агитационно съдържание се е размила. Това се е случило, защото "участващите кандидати правят политически внушения и преки призиви за гласуване или за неподкрепа в предаванията".


Националистическото обединение между Воля и НФСБ е платило най-много за отразяване в БНТ, следвани от ВМРО. И двете формации не влязоха в парламента

© СЕМ

Националистическото обединение между Воля и НФСБ е платило най-много за отразяване в БНТ, следвани от ВМРО. И двете формации не влязоха в парламента


Изборният кодекс предвижда обществените БНР и БНТ да отразяват предизборната кампания само чрез формите, разписани в споразуменията с партиите, коалициите от партии и инициативни комитети. "През последните няколко кампании (обхващащи европейски, местни, президентски и парламентарни избори) се наблюдава практиката в обичайните актуално-публицистични предавания на обществените доставчици да се излъчват платени агитационни форми, чиито водещи са журналистите на съответната медия".


Според експертите на СЕМ безплатните форми и редакционното съдържание съдържат политически внушения и разяснения относно бъдещите политически намерения на участниците в изборите, което също е предпоставка за превръщането на безплатното съдържание в агитация.


Затова и анализът препоръчва законодателната власт да помисли върху дефинирането на политическата реклама по време на избори и на определянето на платените и безплатните форми на агитация по време в различните медии.


Националистическото обединение между Воля и НФСБ е платило най-много за отразяване в БНР по време на кампанията. На второ място се нареждат "Републиканци за България" - партията на бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов

© СЕМ

Националистическото обединение между Воля и НФСБ е платило най-много за отразяване в БНР по време на кампанията. На второ място се нареждат "Републиканци за България" - партията на бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов


"Мониторингът констатира, че в някои програми има водещи на предавания, които са и кандидати за народни представители (7/8 ТВ, Евроком, "Алфа Тв", СКАТ), повечето от които се възползват от медията, за да агитират за партията, която представляват", сочат още данните от изследването.


Относно спазването на добрия тон и толерантността, мониторингът регистрира, че отношението към управляващата партия ГЕРБ е основната разделителна линия между участващите политически субекти в тези избори. Доставчиците отразяват реални политически настроения и възгледи на участниците в кампанията, които на моменти прехвърлят добрия тон и възпитание. Констатирани са няколко случая на изказвания извън общоприетия тон (например, Боян Расате в БНР и ЕВРОКОМ; съдържание в "Алфа тв" срещу представители на ВМРО, "Демократична България" и "Републиканци за България" и др.).


От СЕМ отчитат, че изминалата предизборна кампания е била поредната, в която има превес на мъжете пред жените в предизборното съдържание. "По информация от ЦИК, от кандидатстващите за народни представители в 45-тото Народно събрание жените са 2073 или 29.67%, а мъжете са 4913 или 70.3%. Данните от участието на мъже и жени в радио- и телевизионните програми също показва значителен превес на мъжете пред жените", констатира още доклада.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Това писание уж за политика, а все за пари става въпрос. То в демокрацията те са едно и също.

  Свободата, Санчо...
 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1675 Неутрално
 3. 3 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Докато жените народни представители не станат поне 50,1%, няма да се оправим.

 4. 4 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "fmo211046145":

  Такива като Мая Манолова, Корнелия Нинова, Цецка Цащева, Славка Трифонова, Христина Иванова и т.н.т. така ще ни оправят, че ...

 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1432 Весело

  Като гледам, бате Цецо най-много се е прекарал...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  Като гледам, бате Цецо най-много се е прекарал...
  —цитат от коментар 5 на pariah


  Не! Прекарал е онези двама братя, които имат транспортен бизнес в САЩ! Цвъчко не се прекарва, той прекарва другите!

 7. 7 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Това доказва , че да си даваш парите за политичекса реклама в медии е абсолютна загуба на пари.

 8. 8 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Познавате ли някой от снимките – това не е статиквото!

 9. 9 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Чудно откъде партията на Цветанов е намерила пари за да е сред първите по харчене? Парите похарчени предизборно трябва да се проверяват точно толкова добре колкото и следизборните харчове.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  С тези многобройни бележки на редакцията в скоби, докладът прилича на урок по история в македонски учебник.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Весело

  " Според експертите на СЕМ липсва лидерски диспути в радио- и телевизионните програми."

  Тия " експерти" до един всичките са за уволнение ! Обратното, у нас само " много вожд " виждаме навсякъде, а малко индианец е реалността !

 12. 12 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Неутрално

  За дистанционно гласуване си има онлайн видео телефония, за показване на документи разпознаване на човекът от съкварталците или съселяните в България, и да гласува доверен човек вместо него, с видеовръзка онлайн да наставлява помощникът в кабината за гласуване. ... .. Нека има такава машина за гласуване, за всяка партия има монитор който да върви с ликът на лидерът, и той да казва 5 истини за своята идеология и програма, и 5 истини за другите партии. За ДБ, ИТН, и ИзМВ, че са откровени русофоби и неолиберали подкрепящи гей натрапването. И под всеки монитор да има цепка в която да се пуска златно сребърна монета с цена на металът 100 лева. Всяка монета в касичката на партията е глас за нея и издръжката й за 4 години за партията и заплати за депутатите - и всичките им разходи - транспорт, храна и квартира, експерти и помощници. Нека има и касичка с екран и за 5 благотворителности. А който не отиде да гласува зад параванът, раздадената му монета да е за него си. Но на входът да има метало-детектор, да не се влиза с монети. Нека всяка касичка да е прозрачна и плоска така - че монетите да се подреждат в една плоскост за да може всеки да ги снима и преброи. Като всички касички се снимат и излъчват онлайн за да няма фалшификация, но никоя камера да не се знае в коя секция е - за да няма контролиран вот по отчитане на времето от камерата.

 13. 13 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Емигрантите в чужбина, не направиха партия? С ясна програма, НЕ ДЯСНА. ДЯСНОТО ГО ПРАВИ БКП-ЕЛИТЪТ-КАПИТАЛИСТИ-ПЛУТОКРАЦИЯТА. Да правят партия емигрантите и я финансират подобаващо. Не да представлява само тях, за всички да е тази партия, програма като в демокрациите да е където им харесва да са, данъците, здравеопазването, равни пенсии - а не с разлика 10 пъти като в България. Всеки да може да вземе безпрепятствено заем от държавата 200 000 лева за ферма, тя е гарант, и ако му омръзне друг я взима. НО СИ ИГРАЯТ НА ШИКЪЛКИ.. ПРАВЯТ СЕ НА ДВЕ И ПОЛОВИНА.. Мая Манолова казва, че ще подкрепят трудещите се и предприемачите. Това са противоположни права? Но ако държавата дава купони за месец и предплаща квартирата на подписалите трудов договор безработни, ще са доволни и двете страни. Ако се забрани предплащане на квартира, а хазяите са защитени от застраховка, пак е добре и за трудещите се и предприемачите. Ако се строят евтини общински жилища. Удобни. В Сингапур и Австрия 80% от жилищата са държавни. Германия има три пъти повече жилищна площ на глава от България. Ето защо емигрират, никой не спи..

 14. 14 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Е, те определят БСП като част от играта на преходът. Но Мая и Капон, са също. Слави също. Костовата ДБ. Бе защо не гласуваме за партия която не е в подкрепа на гей натрапването, която не е русофобска, не неолиберална.. Каквито са всички без БСП, поне БСП не е откровено такава, но и в тях няма хляб. Ето защо 50% от народът пасува, не са за Нинова, Масларова, Бриго и Овчаров, но не са и гейове-подкрепа, неолиберал-политика и русофоби-политика - каквито са ДБ, ИТН и ИзМВ, ДПС и ГЕРБ, ВМРО...

 15. 15 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Неутрално

  БСП като част от играта на преходът. Но Мая и Капон, са също. Слави също. Костовата ДБ. Бе защо не гласуваме за партия която не е в подкрепа на гей натрапването, която не е русофобска, не неолиберална.. Каквито са всички без БСП, поне БСП не е откровено такава, но и в тях няма хляб. Ето защо 50% от народът пасува, не са за Нинова, Масларова, Бриго и Овчаров, но не са гейове, неолиберали и русофоби - каквито са ДБ, ИТН и ИзМВ, ДПС и ГЕРБ, ВМРО... ако по-глупавите знаят, повече за тези партии, като не са неолиберали, гейове и русофоби, ще отидат 15% да гласуват. ..... За дистанционно гласуване си има онлайн видео телефония, за показване на документи разпознаване на човекът от съкварталците или съселяните в България, и да гласува доверен човек вместо него, с видеовръзка онлайн да наставлява помощникът в кабината за гласуване. ... .. Нека има такава машина за гласуване, за всяка партия има монитор който да върви с ликът на лидерът, и той да казва 5 истини за своята идеология и програма, и 5 истини за другите партии. За ДБ, ИТН, и ИзМВ, че са откровени русофоби и неолиберали подкрепящи гей натрапването. И под всеки монитор да има цепка в която да се пуска златно сребърна монета с цена на металът 100 лева. Всяка монета в касичката на партията е глас за нея и издръжката й за 4 години за партията и заплати за депутатите - и всичките им разходи - транспорт, храна и квартира, експерти и помощници. Нека има и касичка с екран и за 5 благотворителности. А който не отиде да гласува зад параванът, раздадената му монета да е за него си. Но на входът да има метало-детектор, да не се влиза с монети. Нека всяка касичка да е прозрачна и плоска така - че монетите да се подреждат в една плоскост за да може всеки да ги снима и преброи. Като всички касички се снимат и излъчват онлайн за да няма фалшификация, но никоя камера да не се знае в коя секция е - за да няма контролиран вот по отчитане на времето от камерата.

 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":

  Цветанов направи опит да реализира оше едно прокси на ДПС.Всеки в САЩ знае чии паринвъртят Вълневи.С недо ДПС не избиха вложенията,но със Славчо ще наваксат.

 17. 17 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Голяма дяволска пръдня е това изказване - "ЗНАМ ДВе И ДВЕСТА!" - мога всякак си, какво се оплаквате - казва ДЯВОЛЪТ В ЧОВЕКЪТ. .. .. Но не казва, че за едните "ДВЕТО" лева е ЖИВЕЕНЕ през 200 месеци и "ДВЕСТА" ЛЕВА е живеене два дни, а за друг да живее с "ДВЕСТА" милиона 200 месеца и само ДВА ДНИ с "ДВА" ЛЕВА. .. Едно е да имаш дворец и добри доходи цяла година, и да отидеш седмица или ден на палатка с бисквити и чай в дивата природа, знаеш - че ще се върнеш отново в хубавия свят с многото приятел и почитатели. Друго е ако клошар отиде на палатка със същият господин. Еднакво ли ще се чувстват двамата. А как ще се чувства клошарят в един ден като принц, ако знае - че миналото му и бъдещето му е на улицата в кал и студ. (Гладът си е глад, но гладът, който се утолява с готвено месо, похапвано с вилица и нож, е съвсем друг глад, за разлика от онзи, при който месото се поглъща с ръце, нокти и зъби. - КАРЛ МАРКС)

 18. 18 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Тодор живков пред журналистите на 1 ноември 1989 г., която записана и размножена върху магнетофонни касети, заглавие “Лебедовата песен на Т.Ж.” в ноемрийския брой (1989) на списание “Бъдеще”. За да се разбере за "собственикът и стопанинът" кога и как и защо, речта "Приземяване" на Тодор Живков, 1987. Реч на Тодор Живков пред "Х конгрес на Българските професионални съюзи", 9 април 1987 г. След 2,5 години Живков е готов за пълен капитализъм - неолиберализъм. Китай има 70% държавни служители и държавна собственост. Тодор Живков почва планът РАН-ЪТ. .. ЖИВКОВ е като Хитлер, но Хитлер не ляв. Лявото защитава правдата на слабите, дясното защитава правдата на силните. Но светът винаги е правдата на силните, която е толкова и правда, щом те определят правилата. Дясното: Спасението на давещите се е дело на самите давещи се! Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" т. ж: - Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип. Сега годишно държавата отпуска за здравеопазване 1,2 милиарда лева, което е равно на по 140 лева на човек. Ние изчислихме, че ако здравеопазването премине на акционерен принцип може да стигнем до 1,7 милиарда лева. Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо над 140-те лева. Широко са отворени вратите за всички. Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд. Всеки гражданин или фирма ще решава сам – държавата може да му даде толкова, той ако може, да си докара повече. Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество. Видя се, че по друг начин не може да се реализира моята постановка за собственика и стопанина. - Нови промени предстоят в данъчната система. Ще въведем данък, какъвто не е имало в България. Просто е взето от западната система. Равенство в облагане във всички сфери. - От 1 Януари 1990 г. ще въведем конвертируем лев. Макар че известно време двете валути ще съществуват паралелно. Цялата тази система, която е взета от западната икономика, ще се адаптира към нашите условия, но това не значи побългаряване. Един другар, с който разговарях вчера по тия въпроси, ветеран, от моите години още се знаеме, ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? А, викам много хубава метафора, ще ми позволиш ли да я употребя пред журналистите. Вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но му казвам, той вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане. Но що ни е мършата, що се плашиш ти от мършата, бе, ще раздвижим нещата. Шарани дето има, като пуснеш щуката всичко се раздвижва. Значи тия щуки са ни необходими, икономически щуки. Както щуката разсича водата и рибите изплуват на повърхността, така ще бъде и с вълка.

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Разстроено

  До коментар [#6] от "vassilun":Цветанов направи опит да реализира оше едно прокси на ДПС.Всеки в САЩ знае чии паринвъртят Вълневи.С недо ДПС не избиха вложенията,но със Славчо ще наваксат.
  —цитат от коментар 16 на wre501051215


  За мое съжаление няма как да не се съглася с написаното от Вас!

 20. 20 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Най ми се драйфа когато чуя "електронно правителство", "електронно гласуване" и "голяма е администрацията". Не може банките да се дават като пример за електронно ГЛАСУВАНЕ, КАТО СИГУРНОСТ, там има реални пари и конкурентни банки - ако те мами една отиваш в друга, и банките имат надзори и ревизии и регулации. Естония все ни беше пример за електронно правителство и дясно, и ниска администрация, а имат повече от България държавни служители, като процент от заетите. Великобритания е на второ място по електронно правителство, а има колкото България държавни служители като процент от заетите. Първи по електронно правителство са Южна Корея, но на 42 място по борба с корупцията. Колумбия е на трето място по електронно правителство, а на 97-мо място по контрол на корупцията. https://www.oecd.org/governance/the-oecd-digital-government-policy-framework-f64fed2a-en.htm Ние сме по-добре по борба и контрол над корупцията, пред Колумбия, макар и много назад от Колумбия по електронно правителство..

 21. 21 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Най ми се драйфа когато чуя "електронно правителство", "електронно гласуване" и "голяма е администрацията". Не може банките да се дават като пример за електронно ГЛАСУВАНЕ, КАТО СИГУРНОСТ, там има реални пари и конкурентни банки - ако те мами една отиваш в друга, и банките имат надзори и ревизии и регулации. Естония все ни беше пример за електронно правителство и дясно, и ниска администрация, а имат повече от България държавни служители, като процент от заетите. Великобритания е на второ място по електронно правителство, а има колкото България държавни служители като процент от заетите. Първи по електронно правителство са Южна Корея, но на 42 място по борба с корупцията. Колумбия е на трето място по електронно правителство, а на 97-мо място по контрол на корупцията. https://www.oecd.org/governance/the-oecd-digital-government-policy-framework-f64fed2a-en.htm https://www.theglobaleconomy.com/rankings/wb_corruption/ Ние сме по-добре по борба и контрол над корупцията, пред Колумбия, макар и много назад от Колумбия по електронно правителство.. https://ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/8983589/Government+employment.jpg/81fb477a-1679-49b4-ac23-664e8a4f8a27?t=1531130117012 https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_sector_size https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/a/a5/Total_general_government_expenditure_on_general_public_services,_2019 _(%_of_GDP).png

 22. 22 Профил на lovkya
  lovkya
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Филева, сигурно сте млада, затова не помните, но аз ще ви кажа-в Бг никога не е имало политически диалог, а само надвикване.

 23. 23 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Всички лоши, само Ристо добър.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 24. 24 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 204 Весело

  Псевдопатриотите, патерици на Боку Тъпото, с най-много платени изяви.. :)
  Изненадани?

 25. 25 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Аз няма какво да си кажа с Мая Общата или някоя друга латерна, дето се самонавива до пръсване, а всъщност е чист въздух под налягане !

  agent
 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Весело

  Филева, сигурно сте млада, затова не помните, но аз ще ви кажа-в Бг никога не е имало политически диалог, а само надвикване.
  —цитат от коментар 22 на Lovkya


  "Българин с българин не може да се разбере. Те все гръмогласят."
  Константин Иречек

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Кефи ма главата горе у лево!🥳👍

  Много съм прост
 28. 28 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Още не знам си колко тикви и кратуни ще влизат в политиката, докато има хора, които гласуват за антигерб партии без никакви програми и каквато и да е представа за управление.

 29. 29 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  Самият Борисов заяви, че ГЕРБ е проект на фондация "Конрад Аденауер", а Меркял е член на управителния съвет и им се отчита редовно, за всичко. Така че, те са заинтересована страна и не могат да бъдат обективни, а след скандала в Кьолн не вярвам на немските медии и изследвания.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 174 Весело

  До коментар [#29] от "Тsonkooo":

  Затова отдавна пиша , че всички протести за сваляне на ГЕРБ трябва да са пред немското посолство.

 32. 32 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Медиите явно ще трябва да свикват с новата среда. Отделен е въпросът, че политиците избягват да участват в дебати, понеже имат проблем със самочувствието, компетентостта и подготвеността.

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#30] от "pea56671554":

  Няма как от ГЕРБ да участват в публичен дебат! Защото ще им се наложи да дадат обяснение и за студения резерв на ТЕЦ Варна, и за пътя към летните сараи на Доган, и за турецки пАток и за двата самовара! А дори и за 700-те милиона спестени от Божков! Това е и причината Борисов да се крие от медиите и да пуска само видео по ФБ, защото така няма кой да му задава неудобни въпроси!

 34. 34 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 289 Неутрално

  явно агитацията на дрОгарА Волгин не е хванала декиш...

 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  "Според заключенията му медиите спазват принципите на гарантиране правото на свободно изразяване на мнение, гарантиране на правото на информация, гарантиране на правото на отговор в програмите и спазват Закона за радио и телевизията..."
  *
  Верно??? И това как кореспондира с онова 112 място по свобода на медиите в световната класация? Констатирало се, че имало много платени излъчвания на предизборна агитация. Ами то всяка медия има платени публикации. И какво от това?
  Ако някой си мисли, че народът се интересува от предизборни дебати, много се заблуждава. От тези дебати се разбира следното:
  1. Най-приказливите са като латерни и от тях нкой друг не може да вземе думата. Те по правило са нахални и безочливи.
  2. Някои могат да заливат публиката с общи приказки, обещания и заяждания с опонентите без да кажат абсолютно нищо съществено. Добре са усвоили тактиката на сър Хъмфри.
  3. Това, че някой говори много, гладко и успява да "затапи" опонентите не е мерило за неговата интелигентност и кадърност да управлява.
  4. Често темата се измества и публиката се залива с поток от общи приказки от рода ние сме по- по- най- и гласувайте за нас.
  Така, че без или с дебати, все тая.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  ГЕРБ, като управляващи, заедно с патриотите, бяха цял ден по медиите, особено премиерската джипка. Следват тези, от "Възраждане". Борисов нито един път не поиска, нито прие дебат с някого.

 37. 37 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Че няма дебати,няма, ама всички,с изключение на Славуца, поне ходеха по разни студиа по телевизиите, правеха изказвания от профилите си в социалните мрежи..... Имаха някакво присъствие в пространството. Само Учиндол не се появи никъде, освен в неговата телевизия, която обаче трябва да си плати някой за да я гледа. Не е отговорил на нито един журналистически въпрос! Сега един месец карантина. Много политици бяха в карантина през годината,но не спряха да работят,било то и онлайн.Ще видите сега пРезидента като назначи служебно правителство,и на Славчо колко бързо ще му свърши карантинката и ще хукне да прави концерти и да се оправдава, защо не е могъл да изпълни обещанията си,и как му трябват 99,99% подкрепа,за да се случат нещата от референдума.
  Дано тоя път да няма толкова много заблудени душици, които да се вържат.

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  До коментар [#37] от "galina georgieva":

  "Не е отговорил на нито един журналистически въпрос!"

  Борисов на колко журналистически въпроси отговори по време на кампанията и след изборите?

 39. 39 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Неутрално

  https://gazeta-pravda.ru/issue/77-30864-19-22-iyulya-2019-goda/tragediya-i-podvig-vsevoloda-kochetova/ Еврейска олигархия и тирания ни управлява от 50 години. Кой известен журналист, капиталист, експерт, тинк-танк, политик, и просто известен не е евреин. С поръчка и опора от световната олигархия на евреите. Те продиктуваха краят на социализмът. ... Тодор живков пред журналистите на 1 ноември 1989 г., която записана и размножена върху магнетофонни касети, заглавие “Лебедовата песен на Т.Ж.” в ноемрийския брой (1989) на списание “Бъдеще”. За да се разбере за "собственикът и стопанинът" кога и как и защо, речта "Приземяване" на Тодор Живков, 1987. Реч на Тодор Живков пред "Х конгрес на Българските професионални съюзи", 9 април 1987 г. След 2,5 години Живков е готов за пълен капитализъм - неолиберализъм. Китай има 70% държавни служители и държавна собственост. Тодор Живков почва планът РАН-ЪТ. .. ЖИВКОВ е като Хитлер, но Хитлер не ляв. Лявото защитава правдата на слабите, дясното защитава правдата на силните. Но светът винаги е правдата на силните, която е толкова и правда, щом те определят правилата. Дясното: Спасението на давещите се е дело на самите давещи се! Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" т. ж: - Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип. Сега годишно държавата отпуска за здравеопазване 1,2 милиарда лева, което е равно на по 140 лева на човек. Ние изчислихме, че ако здравеопазването премине на акционерен принцип може да стигнем до 1,7 милиарда лева. Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо над 140-те лева. Широко са отворени вратите за всички. Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд. Всеки гражданин или фирма ще решава сам – държавата може да му даде толкова, той ако може, да си докара повече. Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество. Видя се, че по друг начин не може да се реализира моята постановка за собственика и стопанина. - Нови промени предстоят в данъчната система. Ще въведем данък, какъвто не е имало в България. Просто е взето от западната система. Равенство в облагане във всички сфери. - От 1 Януари 1990 г. ще въведем конвертируем лев. Макар че известно време двете валути ще съществуват паралелно. Цялата тази система, която е взета от западната икономика, ще се адаптира към нашите условия, но това не значи побългаряване. Един другар, с който разговарях вчера по тия въпроси, ветеран, от моите години още се знаеме, ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? А, викам много хубава метафора, ще ми позволиш ли да я употребя пред журналистите. Вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но му казвам, той вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане. Но що ни е мършата, що се плашиш ти от мършата, бе, ще раздвижим нещата. Шарани дето има, като пуснеш щуката всичко се раздвижва. Значи тия щуки са ни необходими, икономически щуки. Както щуката разсича водата и рибите изплуват на повърхността, така ще бъде и с вълка.

 40. 40 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 423 Неутрално

  ГЕРБ не е трябвало да плаща - всички големи медии са техни.

 41. 41 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  До коментар [#40] от "iiu09354227":

  Ако не платят ще се издадат официално, че са техни. А като платят, парите пак се връщат при тях.

 42. 42 Профил на _pataran_
  _pataran_
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Какви дебати са ви патили, другарко, в кочината от край време имаме само и единствено предизборно надплюване

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK