Инсулт по време на пандемия. История от една провинциална болница

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивнаТекстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Има проблеми, които остават, колкото и избори да проведем. Те изглеждат така, сякаш не зависят от това кое е правителството. Но зависят от всички ни дали да продължаваме да имаме такова здравеопазване.


Стол: най-обикновен или поне сгъваем. Това е първото, което виждам, че няма в болничната стая, където лежи майка ми след втори инсулт.


Току-що пристигам отдалече късно вечерта, за да отменя брат ми, будувал вече няколко нощи. Тя ме разпознава, стисва ръката ми и толкова, напълно неподвижна и почти неадекватна. Опитваме се да я обслужим, но без да искаме разместваме абоката за вливанията.
Тръгвам да търся дежурен лекар и намирам две сестри, които реагират със сопване. Критичните коментари и троснатият език продължават, дори и докато оправят системата. Извиненията и благодарностите не променят тона. За състоянието на майка двете не могат да ми кажат нищо. Извикват дежурния лекар, но и той не знае: от Бърза помощ е, тук дава нощни дежурства.


Така започва моят кошмар в Ловешката болница: дни на безсилие и унижения след челен сблъсък с уродливата провинциална здравна система.


Почти по същото време преди три години получавам обаждане от болница в Нидерландия за близък в тежко състояние. Ще бъде в интензивно отделение. Уверяват ме, че правят всичко по силите си и мога да звъня по всяко време за информация.

Нидерландия

Когато след ден се добирам до болницата, лекарят ме очаква и започва внимателен разговор: точна, макар и пестелива информация какво е положението, какво точно правят и какво предстои.
Можех да остана денонощно - имаше удобен стол, а и няколко сгъваеми, ако дойдат и други близки. Има и специални стаи. Ако искам да поспя, има стая с баня: съвсем малка, но достатъчна, за да може диванчето да се разгъне в удобно легло. На сутринта донасят и закуска.


Когато отново съм край болничното легло, първите въпроси на сестрата са как съм и какво искам: кафе или чай. Дребни, но важни жестове на внимание и съпричастност. Както и представянето: при всяка среща лекарите и сестрите се представят - първо на болния, макар той да е в медикаментозна кома, и дори му говорят на "Вие". С мен са на "ти": свалят бариерата, представяйки се с малките си имена, които са и на престилките им. Не пропускат да напомнят, че на стената пише кой е на смяна - лекар и сестра, смените и телефонът, на който да ги потърся при спешност или въпроси. За всичко, което се прави - изследвания и медикаменти - и как се очаква да подействат, лекари и сестри подробно обясняват дори и без въпроси.

"Работа на близките"

Разбира се, нищо такова няма в Ловешката болница, където визитациите траят до половин минута. Разговорът с лекуващата лекарка е кратък и не предполагащ въпроси. Поне разбирам, че можем да захранваме майка ми. А храната е наша, на близките, работа. Това, което разнасят санитарките, може и да стане, ако обаче е на пюре. Но не би А невинаги ви предлагат. Зад количката с храната вечно крачат "щатни" болногледачки.


Обгрижването и храненето е работа на близките. И не само: вие сте тези, които следят как вървят системите и търсите сестрата. Как се справяте, трябва ли ви нещо: такива въпроси няма. В повечето случаи ви гледат със смесица от досада и раздразнение, че ги безпокоите.


Дано не ви се налага да смените постелката и пижамата! Само при нужда, отново троснато обяснява една сестра. Но дори и да има нужда, може да няма. Може би на теория санитарките трябва да помагат за хигиената на лежащо болните, но са основно заети с миене на стаи и коридори и разнасяне на документи.


Някои помагат, но с неохота или с коментар: "Трябва да свикваш, нали и без това ще го правиш вкъщи!" И въпросът не е в това, че по правило и лекари, и сестри, и санитарки говорят на "ти", а незаинтересоваността и надменността им. Няколкото изключения само потвърждават правилото. Главната сестра виждам само веднъж, в последния ден, случайно.

Други сестри, на друго място

А междувременно в Нидерландия: главната сестра е начело на сестрите, когато са нужни няколко души за обгрижване на болните: първа сред равни. Смените им са дълги и когато отиват да хапнат, го правят на смени и винаги първо идват да кажат към кого да се обърнете, когато ги няма.


Имат в късен следобед кратко събиране, видими за всички: сядат в коридора на бързо кафе и бисквита. От лекар можете да поискате информация по всяко време и той ще направи всичко възможно да дойде, докато сте в болницата, опитвайки да се съобрази и с вашето време.


Поне веднъж седмично имате право на един час разговор с лекар и това се случва така: отивате в специална стая, където не ви прекъсват други пациенти или колеги-лекари. И не, не се грижите вие за болния. Едва ли в Нидерландия биха разбрали икономическата логика на едно положение, в което инженер, учител или продавачка зарязват работата си, за да да бъдат на 24-часова болногледаческа смяна в болницата. За какво са болниците тогава?

"Не мога повече да крия, че сте тук"

Сведение за пациентите се дава от 12,30 до и 13 ч. - гласи надпис в Неврологията на Ловешката болница. Разбира се, че не се спазва. Вратата на отделението е винаги заключена и се чака, докато ви види някой отвътре. Има надпис "звънец", но до него е електрическият ключ. Звънецът се оказва на стълбището преди отделението, пред друга врата. Но кой да ти каже.


Да му мислят болните: системата за повикване на лекар или сестра е замазана с боя, ако изобщо някога е работила.


Лекарката е една, тя е и шеф на отделението и невинаги можете да я намерите. Намерих, когато тръгнах да търся помощ след повръщане на майка им. Но тя не пожела да дойде, отговори с крайно назидателен тон, докато седеше в дежурната стая.


Опитът за разговор по-късно е неуспешен: докато говорим, тя поглежда към работещия телевизор. Какво от това, че е в отделението?


Но не беше така с дежурния лекар през уикенда. На няколко пъти сестра го търси по телефона: "Какво да им кажа? Търсят ви за консултация от друго отделение. Не мога повече да крия, че сте тук".

В пандемията без маска

Времената са пандемични, но половината от сестрите и санитарките са безпредпазни маски. Само една ми каза, че не носи, понеже е преболедувала COVID-19.


Трудно, дори невъзможно е да се спазва дистанция, когато в стаята при майка ми настаняват и друга жена, която нейните близки също трябва да гледат. Санитарка настоява да се върна в болничната стая и вдига скандал, когато ме вижда с компютър в празната трапезария. Така и не става ясно какви са мерките срещу COVID-19. Освен в надписите, че свижданията са забранени.


Да, давайте й лекарствата, които си взима, ми казват по време на една от визитациите. Дежурният след няколко дни е изненадан, когато показвам опаковките: защо давате това съдоразширяващо, след като ние й го вливаме?!
Въпрос на време е да имате всички основания да се съмнявате дали лечението е правилно и да започнете да търсите друго мнение.

Многопрофилна болница без кардиолог

След известно време сме в отделението за рехабилитация, където сърцето предава майка ми. Но Ловешката болница няма кардиолог, защото кардиологичното отделение е закрито, както са закрити още урологичното, гастроентерологичното и второ вътрешно.


Все пак идва лекар, но ендокринолог. Може да потърсите кардиолог на частно, но е невъзможно той да влезе в отделението: просто няма право и не иска да си създава неприятности. Как ли не молих кардиолог, който имаше приемно време през две стаи!


А когато направленията изтекат, ще си тръгнете с епикриза, в която пише, че имате право на безплатен преглед в отделението. Но в него няма насрочен ден и час. И сякаш е най-лесното нещо на света да караш неподвижен човек в болницата. Няма съвети, нито поне малка брошура какво да правите с болния си. Нито имате уговорен телефонен разговор за след време, каквато е простата и обичайна практика в Нидерландия.

"Болницата е голяма, но празна"

И не, не казвайте, че разликите са, защото Нидерландия е богата страна и на първо място в света по качество на здравеопазването. Не е само до техниката и парите, а до организация, управление, стандарти и правила. Управленски умения на управителите на болниците да се намесят, когато екипът не действа добре.


Професионализъм или поне опит за професионализъм. Икономическа ефективност и едновременно с това човешко отношение. И най-важното: зачитане на болния, уважение към близките.


Най-страшното, с което се сблъсках, бе примирението и отчаянието в Ловеч. "Болницата е голяма, но празна", каза лекар в отговор на изумлението ми как е възможно да няма кардиолог. "Болницата умира, то и градът умира", казват ловчалии. Съветът, който непрекъснато чувах, е: "Ако имате здравословен проблем, отивайте в Плевен!"


Майка ми почина.


Оплакването ми от Неврологията не е първото, както разбрах от директорката на болницата.


Едва ли ще е последното, ако нещо не се промени. Не само в това отделение, а изобщо в болницата. Може би ѝ трябва сърцатият лекар, който вдигна на крака болницата в Исперих? Иначе няма да е далеч времето, когато сама ще се сведе до селска поликлиника. Защо направо не я закрият? Наместо държавата да й отпуска пари, когато закъса, както стана преди две години. Пари в пясък.


* Ива Тончева e журналистка с дългогодишен стаж в Българската телеграфна агенция и в българската редакция на Би Би Си. От близо 10 години се занимава с ПР & комуникации.
** Становищата, изказани в рубриката "Мнение", могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nqb29617416
  nqb29617416
  Рейтинг: 43 Неутрално

  Моята история е абсолютно същата. Миналия май почина баща ми във видинската болница. Пълно пренебрежение от сестри и лекари. Аз бях по цял ден с него и го обслужвах, а сестри и санитарки само се караха с мен и ме гонеха. Никой не носеше маска или ръкавици. В болницата не могат дори операция от херния или апендицит да направят. Накрая го заразиха с ковид и от това почина. Аз също съм на мнение, че няма нужда от подобни болници. Болницата е огромна, но е абсолютно празна. Тя е само морга. Отиваш там и те връщат в чувал. Не съм сигурен дали има разлика при лечението в болниците в София. Най - показателен пример за несъстоятелността на българското здравеопазване е случая с премиера - слънце. Оперира си крака в частна болница.

 2. 2 Профил на kvg08393766
  kvg08393766
  Рейтинг: 123 Неутрално

  В тази страна на основната маса се предлага доизживяване и смърт в такива условия, и същата маса го знае и е свикнала с това.

 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Ето!... и това не е поради липса на кадри, а просто никой не ипражнява КОНТРОЛ какви кадри назначава.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  " Да му мислят болните: системата за повикване на лекар или сестра е замазана с боя, ако изобщо някога е работила."

  Какво да му мислят ! Всички си знаем, че стигнем ли до това живота ни да зависи от грижите в здравната ни система, всички трябва да сме подготвени за най - лошото........

 5. 5 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Милиционерска властова конструкция където поданиците служат на системата, а не обратно. Нормата за държание на служещите към обслужваните във всяка една институция (здравна, правна) е като на сервитьор от Балкантурист който нищо няма да изгуби ако ти сервира студени кебапчета от вчера.

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Така е почти навсякъде в България. Болниците са търговски дружества, а не болнични заведения. Пари няма. За консумативи, за техника, за заплати. Няма и качествен персонал. Ако някъде го има, той бързо се ориентира към работя в чужбина.

 7. 7 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  До коментар [#3] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Това, че няма кардиолог не е ли липса на кадри?

 8. 8 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Обаче в Ноидерландия всеки плаща 100 -150 евро. На месец за здравно осигуряване,. Дали българинът ще се бръкне за повече парички? Например 100 лв на месец?

 9. 9 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Кой би тръгнал за чужбина ако живее добре в страната си? Been there, done this. Върнах се веднага щом се появи възможност за добре платена работа. Запчлащането трябва да е конкурентно за да не позволява изтичане на кадри. Новозавършил лекар трябва да получава около 300лв, специалист около 10000, а високо специализиран окло 20000. На сестрите стартовата заплата трябва трябва да е 2000 лв. Ясни перспективи за кариерно развитие. Прави се сметка, добавят се другите разходи - това трябва да. Е бюджета за здравеопазване. Всичко друго е измама.

 10. 10 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 305 Неутрално

  3000 за новозавършил лекар

 11. 11 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 75 Неутрално

  До коментар [#8] от "az_medikyt":

  И по 1000 лв на месец да даваме за осигуровки-пак ще е същото-персонал НЯМА И НЯМА ДА ИМА В БЛИЗКИТЕ 50 ГОДИНИ-наличния такъв в момента е със средна възраст 50-55 години.А докато болниците са търговски дружества-не очаквайте промяна към добро.Парите просто"изтичат незнайно" :( къде.Статията е точно описание на положението.Кой,обаче,ще посмее да направи реформи-както се вижда досега НИКОЙ.Необходим е силен и постоянен обществен натиск.Иначе пак ще им казват снизходително "кресливи женички" и "терористки":(
  Можем да се сърдим само на себе си,явно като общество толкова си можем.

 12. 12 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#11] от "sjz30536678":

  Лекар се създава за 6 години, специалист - за 10. Много биха се върнали.

 13. 13 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Какво е ценност? Това за което си склонен да платиш скъпо - с пари или друго. В България здравеопазването не е ценност.

 14. 14 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 305 Неутрално

  А твоята роля Ива Тончева? Като журналист. Какво си направила? Анализ на положението преди мама да получи инсулт? Защо е така? Да повдигне въпросите? Не питай за кого бие камбаната.

 15. 15 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  3000 за новозавършил лекар
  —цитат от коментар 10 на az_medikyt


  Българка с току що взета диплома в България за лекар дойде веднага в Гермнаия. Живеят при нас през една улица. Първо посети един курс по немски, но тя го е учила 6-те години в София докато е следвала.

  Първото и работно място е в Герлинген, заплата 4900 евро брутто. Нейни колеги почнали в София с 900 лева брутни заплати.

  В момента заплатата и е 6000 евро брутто.

  Кога ще ги настигнем германците, за да остават всички лекари в България?

 16. 16 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 482 Неутрално

  НЗОК и клоновете ѝ в провинцията проверяват лечебните заведения и ги глобяват,че липсвал някъде печат,подпис,чертичка или запетайка,но НЯМА НИТО ЕДИН случай на санкционирано лечебно заведение,че не обгрижва пациентите,че чаршафите и пижамите са съдрани и мърляви,дюшеците напикани и оповръщани,а пациентите лежат насрани.Нима в "пътеките" за лечение не е предвидена грижа и обслужване на пациентите в тежко или безпомощно състояние?!Мой приятел,известен лекар -специалист в болница коментираше възмутен,как баща му си отиде от КОВИД в същата болница в интензивно отделение,омазан целия в лайна......

 17. 17 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Обаче в Ноидерландия всеки плаща 100 -150 евро. На месец за здравно осигуряване,. Дали българинът ще се бръкне за повече парички? Например 100 лв на месец?
  —цитат от коментар 8 на az_medikyt


  Аз плащам и повече.... и получавам същото здравеопазване, като Сиуксите пред Пирогов, които нЕмат внесен един лев У живота ...

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 18. 18 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#3] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Хайде, пак - във "великата" болница Пирогов има отделения само с по една медицинска сестра на смяна - на 40-50 болни. Та разбираемо е, че сестрите са изнервени.
  Но и ние пациентите се изнервяме. Наложи ми се да постъпя в Света Ана ( Окръжна) този януари с тежко счупване на ръката. Понеже бе петък на обяд лекуващият лекар ме остави за операция в понеделник. Близките ми донесоха дрехи, но не могат да влязат - поради епидемията свижданията са забранени. Но знаете ли какво е да се преоблечете със счупена ръка обездвижена само с един бинт? От сестрите за съжаление, помощ не може да се очаква. Оживях, но не желая да повтарям.
  За сравнение - постъпвал съм по спешност в държавна болница в Белгия отношението бе съвсем различно, цените почти като у нас.

 19. 19 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1193 Любопитно

  До коментар [#17] от "Matrix":

  Аз и съпругата ми също плащаме по-повече от написаното, но в инфекциозна болница си платихме за преглед на детето докато мангалите не плащат.
  Искам да питам вожда плати ли за ЯМР или той е по-важен от нормалния българин?

 20. 20 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Българският модел.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 21. 21 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#17] от "Matrix":Аз и съпругата ми също плащаме по-повече от написаното, но в инфекциозна болница си платихме за преглед на детето докато мангалите не плащат. Искам да питам вожда плати ли за ЯМР или той е по-важен от нормалния българин?
  —цитат от коментар 19 на choguna


  Аз плащам и повече от холандското,което е написано като равносдтойност в лева....

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 22. 22 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 75 Неутрално

  До коментар [#16] от "val1320":

  А случайно вашия приятел да ви е споделил/но съвсем честно:)/ как се формират заплатите в болниците/неговата също/:)))Дали,ако се постави на мястото на сестрите/които работят на няколко места за да имат що годе свестен приход/ и санитарите,които са на МРЗ ,огромното количество часове изв.труд,много болни ,една м.с и една санитарка...на 12ч.дежурство...Да...много е недостойно така човек да си отиде от този свят,но ....вината не е в медицинските специалисти.

 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Човечност!
  По скоро липса на човечност.

 24. 24 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Освен обидните заплати на лекарите в България, и системното източване на системата, една не малка част от лекарите загубиха всичко човешко. От там арогантното поведение и липсата и на най-малка емпатия към близки и болен. Затова и "болнците " по малките градчета са на ниво поликлиника в нормалните държави. Такива истории като тази може да се разказват до утре. Има и Лекари на територията, но са млако, на тях поклон до земи.

 25. 25 Профил на mhg531006543
  mhg531006543
  Рейтинг: 207 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дария Колев":

  Аз пък мисля, че Вие не сте в Германия, такива персони в интернет колкото щеш,затова сте ли сложили фамилията умишлено по немски в мъжки род.Най.вероятно сте трол

 26. 26 Профил на mhg531006543
  mhg531006543
  Рейтинг: 207 Неутрално

  Хайде стига вече с това заплащане на лекарите в България! Лекарите в България ЗАЕДНО С КОРУПЦИЯТА, зощото нито не работи ако не му дадат под масата, си изкарват много повече от германските си колеги.Сано турите по.евтиния живот Българшя и факта, че никой не им търси отговорност за нищо когато трепят хората,прави живота им в България много по-лесен и с повяче в джоба.Германските лекари не искат под масата.А тази журналистка за пръв път я чувам, написано е тромаво, независимо дали е вярно или не, но и медиите са на същото ниво като здравеопазването и днешната уж-сводна европа не праи разлика.Това си е една мелодрама напред-назад, изведнъж си спомня какво било преди 3 години в Нидерландия.Сериозни аналитични материали не изглеждат така.

 27. 27 Профил на mhg531006543
  mhg531006543
  Рейтинг: 207 Неутрално

  Хайде стига вече с това заплащане на лекарите в България! Лекарите в България ЗАЕДНО С КОРУПЦИЯТА, зощото нито не работи ако не му дадат под масата, си изкарват много повече от германските си колеги.Сано турите по.евтиния живот Българшя и факта, че никой не им търси отговорност за нищо когато трепят хората,прави живота им в България много по-лесен и с повяче в джоба.Германските лекари не искат под масата.А тази журналистка за пръв път я чувам, написано е тромаво, независимо дали е вярно или не, но и медиите са на същото ниво като здравеопазването и днешната уж-сводна европа не праи разлика.Това си е една мелодрама напред-назад, изведнъж си спомня какво било преди 3 години в Нидерландия.Сериозни аналитични материали не изглеждат така.

 28. 28 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Историята за съжаление няма да впечатли никого. Но то няма как в такава среда да останат човеци. Всички с такива качества не биха издържали и отдавна са си заминали. Тук-таме има някое по-нормална болница, основно в големите градове. Но ако нещо ви стане докато сте извън тях? Ще ви пратят ли хеликоптер както за ключицата на Караянчева или ще ви остават в тия бивши болници с бивши хора в тях.

  Не ме търсете преди обяд
 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2009 Любопитно

  Що се оплаквате? Иван Костов премахна системата "Семашко" и наложи системата "Семерджиев". Това е резултата. Шефове на болници и клиники стават за година милионери, законно. Тоя Генчо Начев как направи 6 млн лв спестени от доходи за 4 години?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 506 Неутрално

  две важни неща

  - в холандия здравеопазването е частно с частни застраховки, държавата покрива само спешната помощ.
  - ловеч е 30 хил население, в холандия местата с 30 хиляди души нямат болница, защото е глупаво и невъзможно да се осигури качествена услуга в болница в такова малко място

 31. 31 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#8] от "az_medikyt":

  Смешник, ако сметнеш средното сумарното възнаграждение ( с това което плаща работодателя) за София , което е около 2000 лв. и от него сметнеш 8 % след ДОД, да не се окаже, че не плащаме почти колкото в Нидерландия, ама шефовете ти успешно ги източват, та да трябва да си доплащаме още много. И въобще разни такива натокани, като Ботокса са за затвор , ако не и за нещо повече.

 32. 32 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":

  А да сметна ли колко е спечелила от мен болницата за 5 дни? В ортопедията, от тези които срещнах, нямаше човек , който да доплаща под 1700 лева , аз лично 2450 лв., имаше и хора за 4000 + лева за смяна на тазобедрени стави. И това са хора здравноосигурени, т. е. и НЗОК плаща пътека. И зимата имаше толкова пациенти,че ги настаняваха по коридорите, та гледаха да ги изписват по-бързо. И болницата била губеща?! Как е възможно, при ниските заплати на лекарите и сестрите , и при положение че болницата е построена и изплатена за 40 години съществуване, а част от оборудването е от дарения. Къде отиват парите от пациентите?!

 33. 33 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Много интересно, кой трябва да ни оправиболницоте, училищата, държавата?
  Путин?!? Ердоган ? Байдън или Меркел?

 34. 34 Профил на mrpetrov
  mrpetrov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Имаш право да се оплакваш само ако стоиш в България и плащаш данъци там. Ако работиш в Нидерландия и плащаш данъци там, нямаш право да се оплакваш за състоянието на болниците в България. Няма как да стане, всички да работим навън и да плащаме данъци там а да искаме в България всичко да цъфти.

 35. 35 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#26] от "mhg531006543":

  '' Ива Тончева e журналистка с дългогодишен стаж в Българската телеграфна агенция и в българската редакция на Би Би Си. От близо 10 години се занимава с ПР & комуникации ''

  ПР и комуникация .
  едно време му викаха ''агитация''.

 36. 36 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Ловешката болница е пълна трагедия от много години. Десетина часа сме чакали да дойде отнякъде ортопед за да гипсира счупени ръце на деца. Дъщеря ни се роди под грижите на случайно влязла в стаята санитарка, а дежурният лекар, пиян като свиня, разбра за това на другия ден. Бившият кмет в далавера с Кардиолайф източиха болницата, но никой не му потърси отговорност. Никой не разследва и другите далавери, в които са замесени и бивши депутати, довели до тежкото финансово състояние на МБАЛ-а.

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK