През 2020 година: Децата най-често са били и жертви, и извършители на кражби

През 2020 година: Децата най-често са били и жертви, и извършители на кражби

© Красимир ЮскеселиевВ условията на пандемия и почти постоянни ограничения през изминалата година децата - между 8 и 17 години, които са извършили престъпление, най-често са откраднали от магазин или друг търговски обект. В същото време сред жертвите на престъпления най-много са пострадалите именно от кражби на имущество. Това сочат данните на Националния статистически институт за противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за миналата година.


2222 деца са преминали през детските педагогически стаи за извършване на това престъпление, като на второ място са кражбите от домовете (546 деца), а на трето взломните кражби - 268. Тенденцията от последните години, е именно това да е най-честото престъпление, извършвано от малолетни или непълнолетни, като за последните четири години броят на децата, извършители на кражби, пада.


След кражбите най-често децата са пострадали от насилие - нанесени телесни повреди (185 деца) и блудство (102). Общият брой на пострадали деца е 941, като повечето от тях са непълнолетни момчета. През последните четири години също пада и броят на пострадалите от кражби, като през годините жертвите на грабеж намаляват за сметка на блудството.
Противообществени прояви: да избягаш от дома си


"Противообществена проява" е деяние, което е обществено опасно и противоправно или противоречи на морала и добрите нрави", гласи законът. Когато едно дете извърши такава проява, то минава през детска педагогическа стая. В зависимост от нарушението законът за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (който действа вече над 60 години с няколко корекции през годините - бел. ред.) предвижда различни мерки - от предупреждение, през забрана да посещава определени места, до консултации, обучения и срещи за преодоляване на отклонението в поведението. Крайна мярка по закона е настаняване в интернат или възпитателно училище.


Статистиката показва, че най-често деца между 14 и 17 години са били санкционирани и са попаднали в детска педагогическа стая заради бягство от дома или специализирана институция или заради проява на агресия. Общо са наложени над 6000 възпитателни мерки, като най-честата е била предупреждение и поставяне под възпитателен надзор, както и предупреждение за настаняване в интернат.


В края на април от Националната мрежа на децата представиха годишния си мониторингов доклад "Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата". Организацията поставя среден 3.1 на сферата "правосъдие за деца" и припомня, че за поредна година няма напредък в реформата на съществуващата система на правораздаване спрямо децата. "Министерството на правосъдието не посочва планове по придвижване на Закона за възпитателните мерки спрямо непълнолетни, нито дава надежда за скорошна отмяна на остарелия Закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни", коментираха още от организацията.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Поолитиците им дават лош пример,та затова крадат децата!🤡🥳

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 976 Неутрално

  За да има ясна стратегия за решаване на проблема, аналозът трябва да включва произхода на децата. Но политкоректно го избягва.

 3. 3 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  И никакви случаи на ползване на наркотици/алкохол? Или това е прието за нормално?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  В края на април от Националната мрежа на децата представиха годишния си мониторингов доклад "Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата".
  _________________________________________________________________

  Още едно НПО раздава оценки?

  Сигурно ще е много ниска?

  "Организацията поставя среден 3.1 на сферата "правосъдие за деца" и припомня, че за поредна година няма напредък в реформата на съществуващата система на правораздаване спрямо децата."

 5. 5 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  В другата статия по темата за децата има данни за ромското население, така че няма цензура по темата, може просто да не събирали данни.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 6. 6 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  До коментар [#3] от "fpyyh":

  майката на иванчо се прибрала по-рано и чула стенания от стаята на иванчо .
  тя нахлула вътре и гледа иванчо напънал марийка на задна прашка .
  -оффф, изкарахте ми акъла бе , помислих , че пушите .

 7. 7 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 756 Неутрално

  И децата си подлудихме!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  До коментар [#8] от "zlo38528262":

  аз не пушим
  пием, ебем , но не пушим.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 647 Неутрално

  "за поредна година няма напредък в реформата на съществуващата система на правораздаване спрямо децата."

  Щом НПО говори за правосъдие, презумпцията е една - политика, целяща да даде привилегии на някакво малцинство. В случая е ясно за кое малцинство става въпрос.

  "Социалната справедливост", за която се борят НПО-тата и нашите геополитически "партньори", всъщност е противоположност на истинската справедливост, на върховенството на закона. Това означава престъпленията да са оправдани или да се осъждат по-леко, ако престъпникът е представител на малцинство или е от бедните прослойки.

  Това, струва ми се, е в основата на призивите за реформата в правосъдието, за която се споменава в тази статия. Но не се казва каква трябва да е реформата. Защо ли?

  Пресен пример от САЩ. Престъпник краде нещо от магазин. Собственикът го погва, хваща го, полицията идва и го задържа. Следват протести, медиите и местния университет се изправят срещу собственика, следва масов бойкот и линч. Защо? Защото престъпникът е чернокож.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 16. 16 Профил на Puck Futin
  Puck Futin
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Иначе казано, децата на един етнос системно извършват кражби спрямо децата от друг етнос.

 17. 17 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Почти цялата детска престъпност е дело на индо-българите, но както и очаквах, докато отварях статията, тази истина не е политкоректна и е подмината.

 18. 18 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Иначе казано, децата на един етнос системно извършват кражби спрямо децата от друг етнос.
  —цитат от коментар 16 на Puck Futin


  Не само .... особено по селата, малките циганчета нападат и стари хора. В сводките е пълно с такива случаи. Естествено, етносът и там се спестява.

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дисидент в ЕССР":

  Ами да. Под социална справедливост се разбира поддържането на някаква прослойка социални паразити, живеещи цял живот на помощи. Такива ги има във всяка западна държава. Настаняват ги в напълно прилични жилища, които те за нула време превръщат в занемарени: графити, изкъртени врати, боклуци... Общината ги ремонтира за сметка на данакоплтците, до следващото потрошаване.
  Най-социално справедливо е всеки да живее с това, което си е изкарал. Изключение само за пенсионери и болни, които биха получавали повече, ако не бяха паразитите.

 20. 20 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 201 Неутрално

  За нещастие нараства тежката престъпност извършвана от непълнолетни и доми малолетни лица, почти изцяло от хъхрешката общност. Причината е в гетоизацията - среда на мизерство и насилие и пълната безнаказаност - защото в гетата държава практически няма. Също и прекалено либералното законодателство - извърши чааавето няколко уж по-дребни престъпления, пускат го да си ходи щото е "детенце" или го водят при социален служител, който нещо му говори, ама то не разбира членоразделна реч... после заменя кражбите с грабежи и когато на 17 извърши и убийство - всички се тръшкаме как се е стигнало до тук. Ами стигнало се е заради масовата толерастия и безкрайна търпимост !!! Върнете ТВУ !!!

 21. 21 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1497 Любопитно

  До коментар [#20] от "Dimitar Nekov":

  Значи ромите са виновни,че крадат?
  Тва е защото не са усвоили принципа на ВСИЧКИ български политици.Като те фанат да крадеш ,ще квичиш силно "Това е политическа поръчка" и се отърваваш с гаранция 100%!🥳👍

  Много съм прост
 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Какво значи децата?От 8 до 18 години има около 700 хиляди деца.От тях 3000 са извършели престъпления-под половин процент.Като някои са извършели по няколко престъпления,така че още по-малко от половин процент от децата са извършвали престъпления.
  Пак се търси проблем, там където не съществува.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Родителите са отговорни за това. Те не обръщат достатъчно внимание на децата.

 24. 24 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 626 Неутрално

  През 90-те и белите деца крадеха доста, сега май по-редко.

 25. 25 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дисидент в ЕССР":

  Целия скрит замисъл е да се лобира за закон за детско правосъдие. Затова е цялата врява, затова имаше кампании по телевизията как за една дъвка вкарвали в затвора и т.н. След издънката при прокарването на закона за детето, сега се мъчат да го вкарат с друго име

 26. 26 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мусаши":

  Не просто се търси, а направо се създава. И по някаква луда случайност същите хора, които говорят за този проблем имат и решение за него - нов новеничък закон за детско правосъдие. По същия начин и със същата цел бяха изкарали, че 7 от 10 деца са били жертва на домашно насилие. И пак същите "защитници" на децата - вездесъщите НМД

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK