През 2020 година: Децата най-често са били и жертви, и извършители на кражби

През 2020 година: Децата най-често са били и жертви, и извършители на кражби

© Красимир ЮскеселиевВ условията на пандемия и почти постоянни ограничения през изминалата година децата - между 8 и 17 години, които са извършили престъпление, най-често са откраднали от магазин или друг търговски обект. В същото време сред жертвите на престъпления най-много са пострадалите именно от кражби на имущество. Това сочат данните на Националния статистически институт за противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за миналата година.


2222 деца са преминали през детските педагогически стаи за извършване на това престъпление, като на второ място са кражбите от домовете (546 деца), а на трето взломните кражби - 268. Тенденцията от последните години, е именно това да е най-честото престъпление, извършвано от малолетни или непълнолетни, като за последните четири години броят на децата, извършители на кражби, пада.


След кражбите най-често децата са пострадали от насилие - нанесени телесни повреди (185 деца) и блудство (102). Общият брой на пострадали деца е 941, като повечето от тях са непълнолетни момчета. През последните четири години също пада и броят на пострадалите от кражби, като през годините жертвите на грабеж намаляват за сметка на блудството.
Противообществени прояви: да избягаш от дома си


"Противообществена проява" е деяние, което е обществено опасно и противоправно или противоречи на морала и добрите нрави", гласи законът. Когато едно дете извърши такава проява, то минава през детска педагогическа стая. В зависимост от нарушението законът за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (който действа вече над 60 години с няколко корекции през годините - бел. ред.) предвижда различни мерки - от предупреждение, през забрана да посещава определени места, до консултации, обучения и срещи за преодоляване на отклонението в поведението. Крайна мярка по закона е настаняване в интернат или възпитателно училище.


Статистиката показва, че най-често деца между 14 и 17 години са били санкционирани и са попаднали в детска педагогическа стая заради бягство от дома или специализирана институция или заради проява на агресия. Общо са наложени над 6000 възпитателни мерки, като най-честата е била предупреждение и поставяне под възпитателен надзор, както и предупреждение за настаняване в интернат.


В края на април от Националната мрежа на децата представиха годишния си мониторингов доклад "Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата". Организацията поставя среден 3.1 на сферата "правосъдие за деца" и припомня, че за поредна година няма напредък в реформата на съществуващата система на правораздаване спрямо децата. "Министерството на правосъдието не посочва планове по придвижване на Закона за възпитателните мерки спрямо непълнолетни, нито дава надежда за скорошна отмяна на остарелия Закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни", коментираха още от организацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK